Čtvrtek 28. březen 2024 15:14
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei ProTrader

Má solana (SOL) a decentraland (MANA) tržní dno již za sebou?

29.01.2022 13:37  Autor: BidAskBit  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

V dnešní technické analýzerozebereme dva hodně známé a oblíbené coiny – solana (SOL) a decentraland (MANA). Oba uvedené trhy se mohly jenom v minulém roce těšit z obrovských zhodnocení, které dosahovaly tisícům procent. Jak ale jistě víte, tržní vývoj je již po mnoho týdnů velmi nepříznivý. Oba coiny tak ztratily podstatnou část ze svých alltimehigh úrovní. Nic ale neklesá věčně a my si ukážeme úrovně, které mohou pokles už opravdu zastavit.

Aktuální situace na 1DSOL/USD

Solana se od začátku roku 2021 až ke svému ročnímuhigh(zároveň ATH) zhodnotila o neuvěřitelných17 200 %. Je logické, že po takovém zhodnocení musí jednou přijít mnohem komplexnější pročištění trhu. Růst ceny se zastavil na 260 USD, což se datuje k 6. listopadu. Od té doby kurz soustavně klesá. Až na pár menších odrazů se prozatím nedaříklesající trend zcela zvrátit.

Nic ale neklesá věčně. Kurz solany prolomil dle objemového profilu dost likvidníoblasti a silné cenové úrovně. Konkrétně se jedná o S/R levely 180, 150 a 124 USD. Ta nabídkanenísamozřejměnekonečná a během cesty dolů se musí postupně vyčerpat. Trh ztratil i dynamické supporty v podobě 100denního a 200denního klouzavého průměru. Což je pro býky přirozeně velká ztráta.

Poslední mohutný pokles způsobil pád S/R levelu 124 USD. Jak sami můžete vidět z historického priceaction, mezi úrovněmi 124 – 76 USD nebyla téměř žádná konsolidace. Trh se proto neměl o co opřít a propad se zastavil až na aktuálním supportu, který se nachází kolem 76 USD.

Z cenového grafu vyplývá, že je úvodní reakce na dotyk velmivřelá. Cena se rychle odrazila a byla i snaha ihned pokračovat v růstu. Což je dobré znamení, neboť nám to říká, že kolem řečené hladiny je dostateknakupujících. Nicméně 26. ledna měla Federální rezervní banka (Fed) zasedání a výstup předsedy JeromaPowella s trhy velmi zamával.

Růst solany tudíž moc dlouho nevydržel. Kurz se víceméně vrátil zpátky k supportu a konsolidace v jeho blízkosti pokračuje. V případě, že býci nenajdou dostatek sil na cenový odraz, samozřejmě hrozí průlom supportu. V takovém případě je další silný level až na 44 USD, kde je highvolumenodeobjemového profilu.

Indikátory

Leč hodnoty denního RSI jsou již dlouho docela hluboko v přeprodané oblasti. Když bychom tedy měli z těchto údajů vycházet, solana by se mohla odrazit už z nynějšího supportu. V tomto ohledu zase záleží na bitcoinu – pokud nepadne pod 30 000 USD, solana bude s největší pravděpodobnostíschopna se odrazit od současných 76 USD. Ty podmínky tu na to jsou.

Aktuální situace na 1DMANA/USDT

Decentraland (MANA) měl též nemálo zběsilý cenový průběh za rok 2021. Od počátku roku 2021 se podařilo až po vrchol z 25. listopadu minci zhodnotit o téměř 7 000 %. To v žádném případě není málo. Od zmíněného data se však trh potýkal se silným poklesem, díky kterému byly ztraceny významné S/R úrovně 2,9 a 2,33 USD. Trh ztratil i 100denní klouzavý průměr.

Pokles kurzu se zastavil až na S/R levelu 1,6 USD, po tuto úroveň byla ztráta asi 70 %. Což je od konce listopadu značné. Říká nám to ovšem, že zase ta pomyslná pružina je dostatečněstlačená. V blízkosti zmíněných 1,6 USD je i supportníkonfluence, která level posiluje. Je zde totiž lowvolume node objemového profilu a 200denní klouzavý průměr.

Navíc je ještě pod cenovou úrovní dle objemového profilu mohutný likvidnícluster. Jehož střed je na pointofcontrol, kde je současně čtvrtá cenová úroveň – 1 USD. Pokud se tak hluboko cena někdy dostane, tohle je náš ultimátní support.

Solana ale po odrazu od 1,6 USD pořád útočí na S/R level 2,33 USD. Průlom se prozatím moc nedaří, ale dokud drží blízký support, je lepší počítat s tím, že máme dno. Je ale nutné kalkulovat i s tím, že může přijít nějaká nečekaná událost. Proto je dobré vědět, kde jsou další úrovně podpory, které případný propad zastaví.

Indikátory

Denní RSI zrovna 36 bodů, dno je téměř na hraniční úrovni – 28 bodů. Čili je na decentralandu pořád jakýsi prostor pro cenový pokles.

Krátké srovnání a závěr

Struktura trhu na minci solana je na první pohled mnohem lépe čitelná. Navíc je trh mnohem více přeprodaný, což samo o sobě zvyšuje pravděpodobnost toho, že solana našla alespoň střednědobě své dno. Leč uvedené můžeme brát i jako určitou nevýhodu, protože když jsou hodnoty RSI delší dobu v přeprodaných úrovní, implikuje to větší slabost trhu. Vždy je možnost na tržní situaci pohlížet jako na kovovou minci, která má dvě strany.

Decentraland je naopak viditelně silnější. Hodnoty RSI dokonce ani téměř nepadly do přeprodaných hodnot a odraz kurzu od blízkého supportu měl mnohem větší setrvačnost. Díky tomu se kurz mince ani nevrátil zpátky.

Když bychom to měli shrnout, je jisté, že tržní dno je hodně blízko – tu pomyslnou pružinu už nelze tolik stlačovat. Je ale pořád možné, že trhy budou chtít svá low (blízké supporty)ještě jednou pořádně otestovat. Jak bylo již řečeno, hodně záleží na cenovém vývoji bitcoinu. Od toho se pak do značné míry odvíjí kurzový vývoj těchto altcoinů.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Masivní pohyby napříč trhy, přerušené obchodování a obrovská nejistota
    Když se podíváme na dnešní obchodování s akciemi, dluhopisy i ropou, společným prvkem je dramatický úvodní pohyb a následné volatilní obchodování už bez jasného směru. Tak tomu je u evropských akcií, které jsou dole asi o 7,5 procenta, Wall Street registrující zhruba 6,5procentní ztráty i u ropy, která se usazuje asi 20 procent pod úrovní z předešlého dne. Na zámořských akciových trzích úvodní propad vedl až k pozastavení obchodování, ale bylo následně obnoveno.
  • Masivní propad globálních akciových trhů jsme využili k nákupům
    Po masivních výprodejích z posledních dnů a týdnů jsme se rozhodli mírně zvýšit globální akciovou expozici. Nastavení akciové složky jsme tak upravili z mírného podvážení na mírné nadvážení. Vedly nás k tomu především valuační důvody. Například náš proprietární valuační indikátor globálních akciových trhů se po posledních propadech dostal na úroveň -17 %, kterou jsme naposledy viděli v roce 2013. Domníváme se proto, že se již globální akciové trhy dostaly pro investory s dlouhým investičním horizontem na relativně atraktivní valuační úrovně, které indikují nadprůměrné zhodnocení ve střednědobém až dlouhodobém horizontu.
  • Masivní propad v amerických zásobách plynu
    EIA zveřejnila údaje o zásobách zemního plynu.Actual: 18 bcf. Expected: 34 bcf. Previous: 44 bcf.
  • Masivní růst akcií ČEZ (CEZ1.CZ) zařídil vzestup indexu PX, energetická krize nabírá na obrátkách
    Máme za sebou docela volatilní seanci. Situace v Evropě se v průběhu dopoledne zhoršovala, následně však trhy zasáhly pozitivní zprávy ohledně účinnosti současných vakcín na mutaci Omikron. Nicméně obchodníkům se nepodařilo zisky udržet a evropské indexy se krátce před svým závěrem pohybují v blízkosti denních minim. Vývoj indexu PX (CZKCASH) byl odlišný. Přidal 0,84 % a seanci zakončil na úrovni 1398,84 bodů.
  • ⏬⏬Masivní výprodej kryptoměn!
    Kryptoměny jsou dnes v útlumu. Bitcoin ztrácí více než 5 % a Binance Coin se propadla o téměř 10 % poté, co se objevila zpráva, že Komise pro cenné papíry (SEC) hodlá žalovat největší kryptoměnovou burzu Binance kvůli odhaleným nesrovnalostem. Binance je obviněna z porušování předpisů o trhu s cennými papíry, provádění neregistrovaného prodeje cenných papírů (SEC považuje kryptoměny za cenné papíry) a provozování neregistrované burzy cenných papírů ve Spojených státech. Komise SEC navíc údajně uvedla, že burza spravovala finanční prostředky svých klientů, včetně tajného převodu finančních prostředků na subjekt kontrolovaný zakladatelem společnosti.
  • Masivní výprodej libry pokračuje. V Asii byl pár GBP/USD dole o 6 % za dvě minuty
    Libra zůstává pod masivním tlakem. Zprávy o tom, že francouzský prezident a především německá kancléřka zpřísňují svou pozici vůči Británii, sebraly libře veškerou chuť k životu. K prudkému šestiprocentnímu propadu zdá se v hubenějším asijském obchodování přispěly automatické algoritmické obchodní systémy. Francouzský prezident a německá kancléřka se vzájemně shodli, že pokud si Británie (na základě posledních výroků Theresy Mayové) zvolí tvrdý brexit, nedá se jednoduše nic dělat? Bez volného pohybu osob, ale nejde čerpat výhody z přístupu na jednotný evropský trh se zbožím, službami a s kapitálem. Angela Merkelová také jasně říká, že vyjednávání nezačnou dříve, než bude aktivován článek 50 (Theresa Mayová slíbila do března 2017). Tvrdé vyjednávací pozice pravděpodobně povedou k tomu, že vyjednání celého systému nových obchodních dohod s EU zabere nějaký čas a v přechodném období mezi brexitem (asi polovina roku 2019) a novou obchodní dohodou se budou řídit obchodní vztahy pravidly WTO.
  • MÁ SMYSL INVESTOVAT? 🛑 Co když Bitcoin a akcie spadnou? 🔥 Změny v portfoliu, letecké akcie, komodity
    Týdenní videokomentář - technická analýza, fundamenty, makrokalendář a zprávy: Forex, komodity, akcie, indexy, opce, kryptoměny.
  • Má smysl investovat do ČEZ? Akcie může přinést zajímavou dividendu i v letošním roce
    Akcie energetické společnosti ČEZ po dlouhou dobu platily za titul, který by neměl chybět v portfoliu žádného rozumného investora. Jenže dění, které se kolem energetické skupiny v uplynulých dvou letech odehrávalo, přineslo řadu otazníků, zda ČEZ stále patří mezi dobré investiční příležitosti.
  • Má smysl očekávat v Evropě snižování sazeb?
    Euro se dnes v první polovině dne netěšilo poptávce. Pár EUR/USD nedokázal aktualizovat týdenní maxima, což vystrašilo kupující rizikových aktiv. Budeme mluvit o technickém obrázku níže. Nyní bych rád okomentoval včerejší projev Philipa Lanea, hlavního ekonoma Evropské centrální banky, který opět varoval trhy před falešným očekáváním snižování úrokových sazeb v příštích dvou letech.
  • Má smysl sloučení ministerstev průmysl a obchodu a dopravy? Málokomu by něco takového u Babiše „prošlo“ jeho pravé ruce Havlíčkovi
    Sloučení ministerstev dopravy a průmysl a obchodu dnes dává smysl více než kdy jindy. Česká republika se zavázala dosáhnout do roku 2050 uhlíkové neutrality. To znamená, že musí učinit rozsáhlá a nákladná příslušná opatření jak v oblasti průmyslové, tak i energetické a dopravní. Průmysl, energetika i doprava patří ke klíčovým emitentům oxidu uhličitého a společný, provázaný postup při dekarbonizaci ekonomiky může být nejúčinnější právě „z pod jedné střechy“.
  • Masové propouštění zatím nepropuklo
    „Pandemie koronaviru se zatím projevila jen na rušení volných pracovních pozic. Počet nezaměstnaných se zatím nezvyšuje. Zaměstnavatelé a OSVČ zřejmě uvěřili vládě, že jim pomůže, a proto zatím nedošlo k masovému propouštění,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Maso zdražuje nejvýrazněji za posledních více než deset let, africký mor prasat ohrožuje i Česko, v Německu mají „řízkovou nouzi“. Trumpovi ale mor nahrává ke znovuzvolení
    Světové ceny potravin v listopadu vyskočily na své dvouleté maximum. Vyplývá to z čerstvých údajů Organizace spojených národů, podle nichž stouply celosvětově ceny potravin meziročně o takřka deset procent. Důvodem je hlavně zdražování masa, které podle OSN podražilo mezi letošním říjnem a listopadem o 4,6 procenta, což je nejvyšší nárůst za posledních více než deset let. Zdražování masa, zejména vepřového, už pociťuje také Česko.
  • Má stát zvýšit daně, či spíše věk odchodu do penze?
    Vládní politici čím dále častěji vypouštějí balonek, jímž testují, jak veřejnost přijme záměr navyšovat věk odchodu do důchodu. Už loni ministr práce a sociálních věcí, lidovec Marian Jurečka hlásal, že navýšení věku odchodu do důchodu je v ČR nevyhnutelné, a to nejpozději kolem roku 2030. Nyní téma vrací na stůl další vrcholní politici vládní pětikoalice, například šéfka sněmovny Markéta Adamová Pekarová, která ovšem krok podmiňuje širší reformou penzí. Ministr financí Zbyněk Stanjura pak podle materiálu z jednání koaliční rady v minulém týdnu už črtá poměrně konkrétní obrysy toho, co se chystá.
  • Mastercard po zveřejnění hospodářských výsledků roste
    Gigant z odvětví platebních karet Mastercard (MA.US) oznámil výsledky za 1. čtvrtletí, které překonaly očekávání analytiků. Ve stejnou dobu se však objevily zprávy o antimonopolním vyšetřování amerického ministerstva spravedlnosti (DoJ), které vyšetřuje program debetních karet v USA a vztah společnosti s konkurenčními platebními sítěmi. Společnost uvedla, že bude spolupracovat s antimonopolní divizí ministerstva spravedlnosti na objasnění této záležitosti. Mastercard také překonala očekávání ohledně objemu přeshraničních transakcí.
  • Mastercard spolupracuje s autralskou burzou BTC Markets
    Australská kryptoburza BTC Markets uzavřela spolupráci s platebním gigantem Mastercard, aby svým klientům umožnila provádět platby inkasem, předplacenou či kreditní kartou za účelem nákupu kryptoměn z platformy.
  • Mastercard zablokoval v rámci protiruských sankcí několik finančních institucí
    Americká platební společnost Mastercard uvedla, že vyřadila ze svého platebního systému několik finančních institucí. Učinila tak v návaznosti na sankce, které uvalily západní země na Rusko kvůli jeho invazi na Ukrajinu. Informovala o tom dnes agentura Reuters.
  • Mastercard získal blockchain security start-up CipherTrace
    Gigant Mastercard podepsal smlouvu k získání start-upu pro CipherTrace, a zatím to vypadá tak, že tím vylepší svou kryptoměnovou strategii. Platební společnost uvádí, že zabezpečení a detekce podvodů CipherTrace poskytují další transparentnost a podporu pro ekosystém digitálního aktiva.
  • Máte Bitcoin? Ředitel společnosti Uber říká, že aplikace Ride-Sharing by mohla přijmout krypto v budoucnosti, pokud tyto podmínky jsou splněny
    Šéf přední světové rideshare společnosti říká, že je pravděpodobné, že budou akceptovat kryptoměny jako platby po silnici. V novém rozhovoru pro agenturu Bloomberg, Ředitel Uberu Dara Khosrowshahi říká moderátorce Emily Chang, že dva velké faktory mu brání ve schválení digitálních aktiv na pokrytí nákladů na jízdné a dodávky potravin.
  • Máte rádi adrenalin? Zabavte se v online prostoru tradingem, iGamingem, nebo investováním do akcií!
    Od online hraní pokeru, přes investování na burze, až po sázení na internetu. V dnešní době existuje velké množství způsobů a nejrůznějších nápadů, jak si užít adrenalin a radost ze hry aniž by bylo nutné opustit pohodlí domova. Klíčem k úspěchu je výběr správných platforem. Například na stránkách online kasina https://nomini.com/cs/ naleznou hráči širokou škálu atraktivních her, které vtáhnou hráče do víru zábavy. Není k tomu zapotřebí nic jiného než vhodný přístroj, jako je notebook, chytrý telefon či tablet a pevné připojení k internetu. Možností, jak si užít hru je mnoho, pro inspiraci níže naleznete některé z nich.
  • Máte rádi euro?
    Dnes trochu z jiného soudku. Možná to leckoho překvapí, ale navzdory evropské dluhové krizi a všem problémům okolo Řecka se zdá, že obliba eura nebyla mezi občany členských zemí eurozóny nikdy větší než dnes. Tvrdí to alespoň nový průzkum veřejného mínění eurobarometr, který pravidelně vydává Evropská komise. Čísla jsou docela zajímavá. Euro považuje za "dobrou věc" 61 % dotazovaných, což je nárůst o 4 % proti předchozímu roku a nejlepší výsledek od vzniku eurozóny.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader