Sobota 20. duben 2024 17:37
reklama
Purple trading AI
reklama
Purple trading AI
reklama
FTMO král
reklama
FTMO férovost

Posunutím odchodu do důchodu o pár dní či týdnů lze letos navýšit měsíční penzi až o tisíce, a to až do konce života. Příští rok se důchodci navíc kvůli inflaci dočkají mimořádného, letního navýšení penzí

14.12.2021 11:57  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Lidé, kteří se chystají do starobního důchodu letos na přelomu roku, letos musí být obzvláště obezřetní. Správným načasováním odchodu si totiž mohou „přihrát“ stovky až tisíce korun měsíčně na důchodu navíc, a to až do konce života. Naopak špatným načasováním se o stovky až tisíce měsíčně zbytečně připraví, opět až do konce života.

Na přelomu roku bude na rozdíl třeba od loňska platit, že základní chybou je nechat si důchod přiznat už v roce 2021. Lidé by proto s přiznáním důchodu měli posečkat, a nechat si jej přiznat ideálně k 1. lednu 2022. Důchody přiznané v roce 2022 totiž budou výrazně vyšší než důchody přiznané do konce roku 2021 a následně valorizované k 1. lednu 2022.

V praxi to znamená, že lidé, kteří dosáhnou důchodového věku ke konci roku 2021, by si měli posunout datum přiznání penze na první dny roku 2022. V práci by tedy měli takzvaně přesluhovat. To by v době, kdy Česko trpí rekordním nedostatkem pracovní síly, neměl být problém. 

Jeden příklad za všechny. Člověku platícímu důchodové pojištění 46 let, který ještě v zaměstnání pobíral přesně průměrnou mzdu letošního druhého čtvrtletí, 38 275 korun, byl ve třetím letošním čtvrtletí přiznán důchod 18 376 korun. Po valorizaci bude tento důchod v příštím roce činit 19 219 korun. Pokud ale ten samý člověk počká s přiznáním důchodu ideálně na 1. ledna 2022, bude měsíčně pobírat 20 173 korun, tedy o 954 korun více než kolik činí valorizovaný důchod přiznaný v roce 2021. 

Lidé s nadprůměrnou mzdou, kolem 60 tisíc, si přijdou správným načasováním přiznání důchodu dokonce na dodatečných zhruba 1300 korun měsíčně na penzi, o něž by jinak přišli, pokud by si důchod nechali přiznat už v roce 2021. 

Je samozřejmě pravda, že lidé, kteří se rozhodnou přesluhovat, aby si zajistili přiznání důchodu až v roce 2022, se připraví od penze v roce 2021. Ideální je proto v roce 2022 přiznání důchodu už nijak neprotahovat a uchýlit se k němu hned 1. ledna.

I pokud by ale lidé, kteří se rozhodnou pro přesluhování, přesluhovali v roce 2021 jeden nebo dva měsíce, stejně se jim zpravidla bohatě vyplatí počkat si s přiznáním důchodu do roku 2022. Připraví se sice o důchod za měsíc či dva měsíce roku 2021, ale to obvykle stihnou „dohnat“ – a pak „předehnat“ – během své penze. 

Vyjděme z našeho příkladu výše. Pokud si uvedený člověk počká s přiznáním důchodu na 1. leden 2022, připraví se třeba i o dvě výplaty penzí, jestliže mu na ni vznikl nárok už třeba pro měsíce listopad a prosinec roku 2021. Připraví se tedy o 2 x 18 376 korun, tedy o 36 752 korun. Zato ale získá v roce 2022 a dále měsíční penzi navýšenou o uvedených 954 korun. Pokud takto navýšenou penzi bude pobírat alespoň 39 měsíců, je pro něj výhodnější opravdu jít důchodu až v roce 2022, přestože se připraví o penze ve dvou měsících roku 2021. To proto, že 39 x 954 = 37 206 > 36 752 korun. Kdo tedy bude v penzi 39 měsíců, tedy tří a čtvrt roku, a více, tomu se vyplatí posečkat s přiznáním na 1. leden 2022. Pokud by se přesluhováním připravil třeba jen o prosincovou penzi, a nikoli o listopadovou, vyplatí se mu to tím spíše. Neboť mu, vyjdeme-li z příkladu výše, bude stačit být v penzi pouze 19 měsíců, tedy lehce přes půldruhý rok, aby „manko“ dohnal.

Zatímco tedy loni se lidem vyplácelo jít do předčasného důchodu už v roce 2020, i když jim nárok na výplatu řádné penze vznikal až začátkem roku 2021, letos na přelomu roku se spěch rozhodně nevyplatí. Naopak, spěchem lidé prodělají. Daleko výnosnější bude trpělivost. 

Tak či tak, v příštím roce mohou všichni důchodci bez rozdílu počítat s mimořádným navýšením svých penzí, a to v rámci mimořádné valorizace, k níž ze zákona dojde nesjpíše v letních měsících z důvodu rapidní inflace. Zákon totiž tímto způsobem pamatuje na penzisty, na něž rapidní inflace doléhá obzvláště tíživě. V příštím roce se průměrná inflace může vyšplhat až k úrovni sedmi procent, přičemž v prvních měsících roku bude až desetiprocentní. 

Průměrný důchod by se tudíž měl nejspíše v červenci 2022 zvýšit v rámci uvedené mimořádné valorizace až o 700 korun. Přesný termín navýšení a částka, o kterou se důchody navýší, ještě v tuto chvíli není známa. Bude záviset také na vývoji inflace v nadcházející době.

Lukáš Kovanda, Ph.D., Trinity Bank

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Postrehy k OPECu – špekulanti zatiaľ príliš neveria, že cena ropy výrazne vzrastie
    Po včerajšej nečakanej dohode OPECu o nových kvótach sa na internetoch roztrhlo vrece so zaujímavými postrehmi ohľadom tohto kroku. A keďže tieto „postrehy“ by mohli mať vplyv na ďalší vývoj cien ropy, tak vám prinášame tie najzaujímavejšie.
  • Po středečním poklesu si dnes burza polepšila o 0,59 procenta
    Pražská burza dnes smazala část svých středečních ztrát. Index PX posílil o 0,59 procenta na 1037,1 bodu. Dařilo se většině emisí, nejlépe si vedly akcie rakouské pojišťovny VIG. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy. Koruna dnes mírně oslabila vůči oběma hlavním světovým měnám.
  • Po středečním vzepětí se burza vrátila k poklesu
    Pražská burza neudržela středeční růst a potřetí v tomto týdnu ztrácela. Index PX dnes klesl o 0,64 procenta na 1022,27 bodu. Dolů ho táhly zejména emise Komerční banky a Erste. Dařilo se naopak Monetě. Vyplývá to z internetových stránek burzy.
  • Postřehy k indexům DAX, SP500 a JP225.
    Index DAX,SP500 a JP225Pro většinu obchodníků v naších zeměpisných šířkách je prioritou hodnota německého indexu DAX. ...
  • Postup amerických akcií
    Ve středu došlo po otevření Wall Street jen s mírnými změnami po poslední zprávě amerického prezidenta Donalda Trumpa o Severní Koreji. Tato zpráva vyvolala obavy z eskalace napětí mezi Washingtonem a Pchjongjangem. Hodnoty Dow Jones a S & P byly 21 864 bodů a 2,445,7 bodu. Nasdaq přidal 6,23 bodů, tj. 0,1%, na 6 308 bodů.
  • Postup dolaru se zastavil, když americké výnosy znovu začaly klesat
    Koruna se k euru ráno obchoduje na 25,85 za euro. Včerejšek nakonec kurzu žádný významný posun nepřinesl, dnes v úv...
  • Postup eura na konci týdne přerušen daty i akciemi
    Eurodolar dnes zrána vystoupal až těsně nad 1,3900, kde se ale neudržel a následně se obchodoval níž. Negativní vliv n...
  • Posun trhu v důsledku špatných zpráv
    Americký akciový trh včera zažil další průměrný burzovní den. To pomohlo indexům udržet jejich již získané pozice, ně...
  • Posun trhu v důsledku špatných zpráv
    Americký akciový trh včera zažil další průměrný burzovní den. To pomohlo indexům udržet jejich již získané pozice, ně...
  • Posunutím odchodu do důchodu o pár dní či týdnů lze letos navýšit měsíční penzi až o tisíce, a to až do konce života
    Lidé, kteří se chystají do starobního důchodu letos na přelomu roku, letos musí být obzvláště obezřetní. Správným načasováním odchodu si totiž mohou „přihrát“ stovky až tisíce korun měsíčně na důchodu navíc, a to až do konce života. Naopak špatným načasováním se o stovky až tisíce měsíčně zbytečně připraví, opět až do konce života.
  • Posun v kvantitativním uvolňování: samé změny, samé změny?
    Pokud jste závislí na levných penězích, pak byste si měli dát pozor na poslední vyjádření...
  • Posuzovat kondici české ekonomiky jen pohledem do „plných restaurací a nákupních center“ je šarlatánství. Ve skutečnosti se spotřebitelské výdaje Čechů propadají skoro nejvíce v historii
    Přicházejí nejdražší Vánoce za poslední zhruba jedno desetiletí. Zároveň budou nejchudší z hlediska toho, co si u jejich příležitosti lze za průměrný výdělek pořídit.
  • Po šesti poklesech dnes pražská burza vzrostla o víc než procento
    Po šesti poklesech za sebou dnes pražská burza rostla. Index PX stoupl o 1,05 procenta na 1053,06 bodu. Víc než 2,5 procenta přidaly akcie Erste Bank, silně rostly také cenné papíry dodavatele antivirových programů Avast. Vyplývá to z internetových stránek burzy. Česká koruna oslabila k euru i dolaru.
  • Po šoku z Applu přišlo zklamání z amerických továren, dolar padá
    Negativní zprávy proudí na trhy i dnešním dnem. Varování Applu před slabšími kvartálními tržbami a nižší marží poslalo dolů jeho asijské i evropské dodavatele a nakonec i akcie firmy samotné. Pokles akcií americké firmy, přesahující v jednu chvíli i 10 %, nejvíce od roku 2013, dostal Apple co do tržní kapitalizace za Alphabet, přičemž Amazon a Microsoft byly hodnotnější ještě před tím, než Apple svoje varování - za poslední desetiletí zcela unikání - vyvěsil.
  • Po špatných datech z USA dolar oslabuje
    Spotřebitelská důvěra v USA se v lednu propadla na nejhorší výsledek od října 2011. Výzkum prováděný spole...
  • Pošta dnes oznámí propouštění, ČEZ dividendu a bitcoin možná pokoří historický rekord
    Společnost ČEZ, jejímž většinovým, takřka sedmdesátiprocentním vlastníkem stát je, minulý měsíc zaskočila trh nízkým návrhem dividendy. Společnost navrhla akcionářům rozdělit ze svého zisku pouze 24 korun na jednu akcii. Naposledy nižší dividendu vyplácela v roce 2007, kdy činila dvacet korun na akcii. V roce 2010 činila dividenda 53 korun na akcii a od té doby se postupně snižuje právě až na dnes navrženou, ani ne poloviční úroveň. Stát by měl na základě dnešního návrhu dostat z ČEZ pouze něco málo přes devět miliard korun. Loni, kdy dividenda činila 33 korun na akcii, přitom inkasoval takřka o tři a půl miliardy více, když mu ČEZ poslal 12,4 miliardy korun. Citelné snížení dividendy, vyšší, než s jakým trh počítal, je překvapivé i ve světle rostoucích cen elektřiny. Cena elektřiny domácnostem roste meziročně o více než deset procent. Další zdražování přitom přijde už letos a v dalších letech.
  • Pošta chce uzavřením poboček a propuštěním tisíců lidí ušetřit miliardy
    Česká pošta očekává, že díky uzavření 300 poboček z 3200 ušetří na nákladech na provoz a mzdy jednotky miliard korun. Součástí zavírání poboček má být odchod několika tisíc zaměstnanců k letošnímu 1. červenci. ČTK to řekl mluvčí pošty Matyáš Vitík. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) dnes ujistil vládu, že v obcích, kde je pouze jedna pobočka pošty, se tyto pobočky rušit nebudou. Česká pošta loni vykázala ztrátu kolem 1,5 miliardy korun. Podle Rakušana musí zahájit transformaci, jinak na konci roku skončí v insolvenci.
  • Pošta na pokraji krachu
    Česká pošta se dostala do potíží. V současné době hrozí, že nebude mít během pár měsíců na běžný provoz. Řešením má být získaný kontokorent od státu. Ministerstvo financí v současné době jedná s Českou poštou o pomoci.
  • Poštovní spořitelna přichází s Poštovními fondy
    Po úspěchu Poštovní půjčky a účtu představuje Poštovní spořitelna nově i Poštovní fondy, které klientům nabízejí zajímavou alternativu, jak zhodnotit své úspory. Od ledna si mohou návštěvníci Finančních center a vybraných přepážek České pošty zvolit rovnou ze dvou fondů, do kterých lze vkládat již od 500 korun měsíčně. Poštovní spořitelna chce s pomocí fondů ukázat široké veřejnosti, že investovat může opravdu každý. Poštovní fondy proto přináší ideální poměr bezpečí finančních prostředků v kombinaci s atraktivním zhodnocením.
  • Poté, co kolumbijská centrální banka využila Ripple k pilotnímu projektu CBDC, se XRP těší mimořádně příznivému využití
    Kolumbijská centrální banka, Banco de la República, nedávno spojila své síly se společností Ripple, která se zabývá blockchainovou technologií, a společností Peersyst, která se zabývá vývojem softwaru, aby společně pilotovali projekt zkoumající využití blockchainové technologie na XRP Ledger. Cílem iniciativy, na kterou dohlíží kolumbijské ministerstvo informačních a komunikačních technologií (MinTIC), je využít nedávno spuštěnou platformu digitální měny centrální banky (CBDC) společnosti Ripple.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new