Úterý 19. březen 2024 08:11
reklama
Purple trading AI
reklama
CapXmaster
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
XTB trading konference 2024

🥇Zlato je najvyššie od septembra📈

22.10.2021 17:21  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Cena zlata v piatok vyskočila k hladine 1 810 dolárov za uncu, čo je najvyššia úroveň od začiatku septembra. Cena zlata rastie vďaka oslabovaniu amerického dolára a pretrvávajúcim inflačným tlakom. Výnos 10-ročných dlhopisov stúpol nad hladinu 1,68%, ale neovplyvnil ceny drahých kovov tak, ako v minulosti v dôsledku rastúcich očakávaní, že centrálne banky môžu začať zmierňovať ekonomickú podporu. Očakáva sa, že FED zníži svoje mesačné nákupy dlhopisov do konca roka. Rastúca inflácia však vytlačila reálne výnosy mierne nižšie, čím podporila ceny zlata. Medzitým sa americký dolár v posledných týždňoch obchoduje pod tlakom, čo zlacňuje zlato pre ostatné meny. Tento týždeň zlato rastie o 2,5%, čo predstavuje druhý po sebe idúci týždeň ziskov.

Zlatu sa podarilo vymazať drvivú väčšinu septembrových strát. Keď sa pozrieme na interval H4, dnešný pohyb nahor sa zrýchlil a boli prekonané miestne maximá na úrovni 1798 dolárov - táto úroveň by mala zatiaľ slúžiť ako krátkodobá podpora. Aktuálne testovaná zóna na hladine 1810 dolárov, zostáva kľúčovým odporom a je označená skoršími cenovými reakciami. Ak dôjde k prelomeniu vyššie, môže sa spustiť ďalší rastový impulz k maximu z 3. septembra. Zdroj: xStation5

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Zlato i ropa dnes citelně zdražují, kvůli napětí mezi USA a Íránem
    V reakci na zostření napětí mezi Spojenými státy a Íránem dnes citelně zdražují zlato i ropa. Koruna po přechodném oslabení vůči euru své dnešní ztráty v podstatě umazala.
  • Zlato i stříbro letos porostou
    Drahým kovům letos budou nahrávat sílící závody světových centrálních bank, které se budou snažit podhodnotit vlastní měnu. Stříbru by zároveň mohlo pomoci oživení ekonomiky a tím i průmyslu. Ke zlatu se zas budou upínat centrální banky z rozvíjejících se trhů.
  • Zlato jako na horské dráze
    Pokud máte rádi extrém, zvolte zlato! Pohyb drahého kovu jako na horské dráze je působivý. Po únorovém 8% poklesu zaznamenal v březnu 5% růst. Byl založen na slábnoucím americkém dolaru a nejhorším kolapsu výnosů státních dluhopisů od Černého pondělí na akciovém trhu v roce 1987. Investoři začali vážně věřit, že Fed přejde z boje proti inflaci k zajištění finanční stability. Střet zájmů se ukázal být katalyzátorem růstu XAU/USD.
  • Zlato je bezpečným aktivem pro všechna portfolia
    John Reade, hlavní tržní stratég Světové rady pro zlato, uvedl, že poptávka po zlatě jako bezpečném přístavu je pozitivní, ale ceny by mohly prudce zkorigovat, kdyby se geopolitický konflikt okamžitě vyřešil. A místo pohledu na krátkodobou volatilitu cen studie Světové rady pro zlato ukazuje, že zlato hraje v diverzifikaci každého typu portfolia důležitou roli.
  • Zlato je blízko kľúčovej rezistencie
    Zlato sa v poslednej dobe obchoduje v silnom vzostupnom trende a počas dnešnej seansy sa cena dostala nad hladinu 1900 dolárov za uncu. Cena sa v súčasnosti blíži k hornej hranici stúpajúceho kanála, ktorý leží blízko silného odporu na hodnote 1920 USD / oz a 61,8 Fibonacciho retracementu silného pohybu smerom nadol zahájeného začiatkom augusta 2020. Ak prevládne súčasný sentiment, najbližší odpor leží na hodnote 1 957,77 dolárov, kde sa nachádzajú maximá z novembra 2020 a januára 2021. Na druhej strane, ak sa predajcom podarí zastaviť nárast, môže sa spustiť impulz smerom nadol k podpore na hodnote 1877,82 USD.
  • Zlato je dál vystaveno silnému prodejnímu tlaku
    Trh se zlatem je nadále vystaven silnému prodejnímu tlaku, ceny se pohybují okolo úrovně 1 900 USD. Zdá se, že rostoucí spotřebitelský sentiment v USA má na drahý kov jen malý vliv.
  • Zlato – jedinečná příležitost, nebo již za vrcholem?
    Zlato, tradiční investiční komodita, přitahuje v letošním roce pozornost investorů. Jeho cena v průběhu 2016 vzrostla zhruba o čtvrtinu a svými výsledky předčilo jiná významná aktiva (graf č. 1). Experti Fidelity International poukazují, že se ale svou hodnotou dosud nepřiblížilo svému maximu, kterého dosáhlo v srpnu 2011 (graf č. 2). Kladou si tak pro investory i trhy zásadní otázku, zda se jedná o dlouhodobější dobrou výkonnost nebo zda jsou dosavadní pohyby jen krátkodobým jevem.
  • Zlato, jedno z nejvýkonnějších aktiv roku 2020, co mu přinese rok 2021
    Cena zlata v roce 2020 byla určena především vysokou mírou rizika, nízkými úrokovými sazbami a pozitivní cenovou dynamikou. Na rok 2021 se předpovídá další stabilní růst investic do této komodity a očekává se, že se bude zvyšovat také spotřeba zlata díky hospodářskému oživení.
  • Zlato je kvůli válce na Ukrajině nejsilnější od loňského června
    Zlato za první dva měsíce letošního roku posílilo o 4,5 procenta na 1910 dolarů za troyskou unci. Jeho cena se tak dostala nejvýš od začátku loňského června. Důvodem výrazného nárůstu byla především eskalace konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou. Podobně posílilo i stříbro o 5 procent na 24,5 dolarů za unci, říká analytik Golden Gate CZ Marek Brávník.
  • Zlato je nadále v problémech, ale existuje potenciál pro růst
    Zlato má i nadále problémy, protože ceny se obchodují pod 1900 USD za unci a rozhodnutí o měnové politice Federálního rezervního systému bude příští týden pravděpodobně nadále vyvíjet na drahý kov tlak. Překvapivě však někteří tržní stratégové přesto vidí po zbytek roku možnost růstového potenciálu. Ve zprávě zveřejněné v pondělí hlavní ekonom Scotiabank Marc Desormeaux uvedl, že navzdory nedávnému poklesu o více než 5 % z 2 000 USD by zlato stále mohlo mít letos průměrnou cenu okolo 1 900 USD, což je nárůst oproti předchozí prognóze 1 800 USD.
  • Zlato je na rekordu. Patří z hlediska českého investora k letošním nejvýnosnějším investicím, těží i z oslabování koruny
    Zlato v letošním roce zhodnotilo v korunách o více než 27 procent. Kladný výnos v období od letošního 1. ledna vykazuje také další drahý kov, palladium, jenž zhodnocuje o 17,5 procenta. Stříbro svým majitelům přináší za stejnou dobu bezmála osmiprocentní zhodnocení. Jediný drahým kovem, jehož cena je nyní v korunách nižší než na začátku roku, je platina.
  • Zlato je na supportu Fibonnaciho úrovně 61.8
    Zlato po svém nárůstu dosáhlo ceny na rezistenci 1356 , a kleslo až na 61,8 Fibonacciho úroveň a W L4. V tomto okamžiku je zlato na křižovatce. Existují dva možné scénáře. Cena může vyrazit z POC zóny 1323-1326 na 1335 a 1342. Bude zapotřebí další 4H svíčka těsně nad 1342 pro další posun směrem k 1356. Druhým scénářem je průlom sestup pod W L4-1323. Pokles by mohl cílit na 78,6 a 88,6 Fibonacciho úroveň a na 1317,76 a 1312,81.
  • Zlato je na šestiletém maximu. V korunách letos zdražilo o 9 %, na paladium ale nemá
    Cena zlata se dnes dostala na své maximum za posledních šest let. Překonala úroveň 1400 dolarů za trojskou unci. Naposledy se zlato za takovou cenu prodávalo začátkem září roku 2013.
  • Zlato je nejdražší v dějinách, bitcoin překonal hranici 40 tisíc dolarů za kus. Sázky na snižování úrokových sazeb v USA nabíjí trhy optimismem, že americká centrální banka udolala inflaci
    Skutečné zlato i takzvané zlato digitální – tedy bitcoin – zažívají značný příval investorského zájmu a peněz. Zlato v klasické, kovové podobě dnes vystoupalo na svůj dějinný rekord, zhruba 2135,4 dolaru za troyskou unci. Unce zlata nikdy v historii nestála tolik dolarů. Alespoň tedy čistě v nominálním vyjádření, tedy bez zohlednění kupní síly dolaru, čili inflace. Bitcoin, jemuž se přezdívá „digitální zlato“ nebo také „zlato 21. století“, dnes překonal psychologickou hranici 40 tisíc dolarů a prodává se až za 41 745,5 dolaru za kus, což je nejvyšší cena této nejstarší a nejrozšířenější kryptoměny světa za celé období od dubna 2022.
  • Zlato je nejdražší v dějinách, definitivně. Dramaticky zdražuje i stříbro a bitcoin
    Zlato je nejdražší v dějinách, definitivně. Cena zlata dnes brzy ráno středoevropského času pokořila absolutní cenový rekord, když se troyská unce drahého kovu prodávala až za 1944,71 dolaru. Dosavadní absolutní cenová rekord, dosažený, 6. září 2011, činil 1921,17 dolaru. Nyní se zlato prodává za zhruba 1931 dolarů za unci.
  • Zlato je nejdražší v dějinách. Poroste dále
    Cena zlata uzavřela své včerejší, páteční obchodování na úrovni 1902,02 dolaru za troyskou unci (viz graf níže pod textem a podpisem). Takto vysoko drahý kov nikdy v historii obchodování neuzavíral.
  • Zlato je nejníže od dubna 2020
    Cena zlata dnes před 15. hodinou prolomila hranici 1 665 dolarů za trojskou unci, což je nejnižší hodnota za více než dva roky. Na podobných hodnotách se totiž zlato obchodovalo naposledy koncem dubna 2020. Důvodem jsou nejnovější data z americké ekonomiky, především úterní čísla o srpnové inflaci, která překonala očekávání analytiků.
  • Zlato je nejníže od poloviny března. K výprodeji pomáhá hlavně růst dluhopisových výnosů
    Jedna rychlá poznámka k cenám drahých kovů. Zlato i stříbro jsou pod tlakem a včerejší zasedání Fedu prodejní tlak ještě zesílilo. Příčinu výprodejů není těžké odhalit a párkrát jsem se o ní zmiňoval už i v ranních komentářích. Jedním z hlavních faktorů je ale růst dluhopisových výnosů a jeho negativní korelace s cenou zlata. Když to hodně zjednoduším, zlato i dluhopisy jsou bezpečné přístavy a zatímco zlato žádný výnos nenabízí, dluhopisy ano. Růst výnosů proto snižuje relativní atraktivitu drahých kovů v porovnání s dluhopisy a drahé kovy na vyšší sazby proto tradičně doplácejí.
  • Zlato je nejníže od roku 2010, CAD ztrácí kvůli výprodeji na ropě
    Čtvrteční seance zatlačila evropské akcie opět do červených čísel. Asi největšímu zájmu se těšil projev Maria Draghiho...
  • 🟡 Zlato je opět na vzestupné vlně
    Ještě před necelým měsícem dávala otázka, zda zlato dosáhne 2 000 dolarů za unci, jednoznačný smysl. V té době zlato testovalo oblast 1 800 USD a bylo nejníže od března letošního roku. Nečekaná geopolitická událost v podobě konfliktu na Blízkém východě vrátila zlato pod bedlivý dohled investorů a v jednu chvíli se přiblížilo ke zmiňované psychologické úrovni. Teoreticky bychom si měli klást otázku nikoli zda, ale kdy zlato dosáhne 2 000 USD za unci, i když v nejbližší době může být odpověď na tuto otázku komplikovaná. Bude zlato schopno dosáhnout úrovně výrazně nad 2 100 USD až Fed rozvolní svou politiku a dojde tak k poklesům výnosů?
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new