Úterý 19. březen 2024 06:38
reklama
Dukascopy new
reklama
Instaforex krypto ebook
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster

❗Rusko zvýší dodávky plynu - komodita klesá📉

06.10.2021 16:13  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Ruský prezident Vladimír Putin dnes řekl, že země je připravena stabilizovat globální trh s energiemi. Trh v reakci na zprávy padá. Jen za poslední 2 dny však ceny vzrostla až o 60 %.

Rusko plánuje zvýšit dodávky do Evropy. Objem exportů by měl dosáhnout na historická maxima. Ceny plynu v Evropě klesají. Ještě před prohlášením Putina rostly dnes ceny až o 40 %. Ve Velké Británii dosáhla cena kontraktu na £400 (1 MWh), ovšem britská cena aktuálně klesá a plyn se obchoduje v blízkosti £270.

Ceny plynu v Evropě jsou dnes extrémně volatilní. Zdroj: ICE

Americký zemní plyn a ropa reagují na novinky. Cena plynu dosáhla nových lokálních maxim (po proražení max z 2014), ovšem dnes cena klesá o téměř 9 %. Cena ropy ztrácí přibližně 1,5 %.

Procházíme si nyní podobnou situací jako v roce 2014? Tenkrát začal pokles ceny plynu v USA v únoru a kvůli klesající poptávce pokračoval i v následujících měsících. Aktuálně se naopak trh chystá na začátek topné sezóny a můžeme čekat růst poptávky po plynu. Zdroj: xStation5

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • 🧨Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu!
    Ruský útok na Ukrajinu se stal realitou. Putiv v nočním projevu řekl, že zahájil vojenskou operaci na Ukrajinu, aby zemi zbavil zbraní. Zároveň zaznělo, že se nelze vyhnout boji mezi ruskými a ukrajinskými sílami.
  • Rusko zakázalo západním firmám prodat podíl v energetických projektech a bankách
    Rusko zakázalo společnostem ze zemí, které Moskva označuje jako nikoli přátelské, do konce roku prodávat podíly v klíčových energetických projektech a bankách. Vyplývá to z dnes zveřejněného dekretu podepsaného prezidentem Vladimirem Putinem, na který upozornila agentura Reuters. Po začátku invaze Moskvy na Ukrajinu uvalily západní země a jejich spojenci včetně Japonska na Rusko řadu sankcí. Moskva reagovala mimo jiné tím, že brání zahraničním společnostem působícím v zemi, aby z Ruska odešly, a v některých případech zabavila jejich majetek.
  • Rusko záměrně omezuje dodávky plynu do Evropy, cena emisních povolenek EU letí vzhůru k novému rekordu. Domácnostem i podnikům v ČR i proto zdražuje uhlí, plyn, elektřina i teplo
    Emisní povolenky EU dále zdražují. Referenční kontrakt, vztahující se k letošnímu prosinci, dnes ráno zdražil poprvé v historii nad úroveň 60 eur za povolenku, dokonce až nad 61 eur (viz graf níže). Za letošní rok tak povolenky zdražily o bezmála 85 procent.
  • Rusko zastavilo vývoz hnojiv!
    Rusko se rozhodlo pozastavit vývoz hnojiv. Toto rozhodnutí má obrovské důsledky na světové ceny obilí, které již silně zareagovaly na nejistotu kolem války na Ukrajině. Další napětí přidalo Putinovo prohlášení, že spojenecké země Ruska vyjádřily podobný názor na vývoz hnojiv. Stojí za připomenutí, že Bělorusko je zodpovědné za téměř polovinu světového exportu draslíku. Pesimismus může přidat i špatná půdní vlhkost v Evropě a špatné předpovědi na další dva týdny. Na zákaz vývozu hnojiv silně zareagovaly firmy vyrábějící hnojiva. Nutrien (NTR.US), CF Industries (CF.US) a Mosaic (MOS.US) dnes rostou o více jak 6 %.
  • Rusko za války na Ukrajině zdvojnásobilo příjmy z vývozu paliv do EU
    Rusko od začátku války na Ukrajině zdvojnásobilo příjmy z prodeje plynu, ropy a uhlí do Evropské unie. S odvoláním na údaje finského střediska pro výzkum energií a ovzduší CREA to napsal ruský list Kommersant. Rusko vydělává na růstu cen fosilních paliv, přestože objem dodávek se kvůli embargu a sankcím snížil.
  • Rusko zavírá plyn do Evropy
    Energetická krize v Evropě dále eskaluje poté, co včera oznámilo Rusko okamžité zastavení dodávek zemního plynu do Polska a Bulharska. Tento krok opětovně zvyšuje napětí na evropském trhu s plynem a také pravděpodobnost, že by mohlo dojít k odstřižení i ostatních členských zemí EU od ruských importů.
  • Rusko zbankrotuje během necelých 24 hodin, poprvé od roku 1918. Kdo ale bankrot vyhlásí?
    Hodina ruského bankrotu nadchází. Odbije v pondělí brzy ráno středoevropského času. Tento bankrot však bude jiný. I proto je otázkou, kdo jej vlastně oficiálně vyhlásí.
  • Rusko zbankrotuje už zítra po půlnoci, poprvé od časů Lenina roku 1918. Co se bude dít dále?
    Rusko se podle všeho už zítra po půlnoci ocitne v platební neschopnosti, tedy v bankrotovém stavu. Na svůj dluh vůči zahraničním věřitelům tudíž zbankrotuje vůbec poprvé od začátku roku 1918.
  • Rusko zruší zákaz letů do 52 "přátelských" zemí, který zavedlo kvůli koronaviru
    Rusko od 9. dubna zruší zákaz letů do 52 přátelských zemí, který zavedlo kvůli pandemii covidu-19. S odvoláním na dnešní oznámení premiéra Michaila Mišustina o tom informovala agentura TASS. Za přátelské Rusko označuje ty země, které proti Moskvě po její invazi na Ukrajinu neuvalily sankce. Rusko zavedlo rozsáhlá omezení cestování v březnu 2020, z nichž mnohá stále platí. Moskva postupně rozšiřuje seznam zemí, které považuje za bezpečné pro leteckou dopravu.
  • Rusko zvažuje zákaz dovozu českého piva. Dotkne se to jednotlivých českých firem, ne však české ekonomiky jako celku, tu by zasáhlo například omezení vývozu plynu a ropy z Ruska
    Moskva v reakci na vyhoštění velkého počtu svých diplomatů z Prahy zvažuje podle listu Kommersant možnosti ekonomických sankcí proti České republice. Ruské úřady mohou omezit dovoz českého zboží, například piva, píše ruský list s odvoláním na dva zdroje z vládních kruhů, které jsou obeznámeny s diskuzí ohledně eventuálních postihů vůči Česku. Podle deníku je to jedna z variant ruské odpovědi na diplomatickou roztržku. Moskva se „možná bude muset“ uchýlit k ekonomickým sankcím, protože „bezprecedentní agresivní jednání Prahy nemůže zůstat bez odpovědi“ sdělil listu jeden z jeho zdrojů s tím, že Rusko nemůže reagovat „čistě zrcadlově“.
  • Rusko zvyšuje volatilitu na trhu
    Vztahu mezi volatilitou akciového trhu a cenovými akcemi Bitcoinu jsme se od začátku nového roku věnovali ve velké míře, neboť inverzní korelace mezi cenou Bitcoinu a indexem volatility VIX (S&P 500 Volatility Index) zůstává extrémně silná. Volatilita opět vzrostla, když trhy reagovaly na Putinův včerejší projev, v němž uznaly nezávislost a suverenitu Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky.
  • Rusku kvůli levné ropě i sankcím mizí rezervy, fond vyčerpá příští rok
    Rusko příští rok vyčerpá jeden ze svých státních fondů, rezervní fond, aby pokrylo rozpočtový deficit. Z druhého státního fondu, fondu národního zdraví, pak ze stejného důvodu utratí v příštích třech letech zhruba třetinu peněz. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na návrh ruského ministerstva financí.
  • Rusku se pád rublu zatím mírnit nedaří, a to ani po zavedení drakonických opatření typu znárodnění devizových příjmů firem. Základní úroková sazba v zemi stoupá na 20 procent
    Ruská centrální banka se dnes masivními intervencemi, ale i znárodněním devizových příjmů snaží mírnit dopad víkendových sankcí Západu. Rubl se po otevření trhů vůči dolaru propadal zhruba o 30 procent, posléze však svůj propad zmírnil na zhruba 25 procent, aby opět začal padat o nějakých 30 procent. Devizoví obchodníci se snaží započítat dopad masivních intervencí ruské centrální banky za obranu rublu.
  • Rusku více než sankce škodí levná ropa. Před Západem stojí těžký úkol zvolit sankce, které Rusku uškodí citelně více, než jaké bude související „sebepoškození“ zejména Evropy
    Rusko včera kriticky eskalovalo konflikt na Ukrajině. Uznáním dvou povstaleckých republik na východě Ukrajiny a rozmístěním takzvaných „mírových sil“ na těchto územích zároveň staví Západ před výzvu. Západ je nyní na tahu a zřejmě odpoví ekonomickými sankcemi dosud nevídané razance. Jeho možnosti však v tomto směru nejsou neomezené. Navíc Rusku zatím více škodí nízké ceny ropy než sankce uplatňované Západem od roku 2014 v reakci na ruskou anexi Krymu.
  • Ruský automobilový trh se dál zotavuje, v srpnu prodej vzrostl o 158 procent
    Ruský automobilový trh pokračuje v oživení z prudkého loňského propadu. Prodej nových osobních aut se v srpnu meziročně zvýšil o 157,6 procenta na 109.731 vozů, uvedla dnes analytická agentura Autostat. Ruský automobilový průmysl byl do značné míry závislý na investicích, vybavení a součástkách ze zahraničí. Tvrdě ho tak zasáhly dopady západních sankcí zavedených kvůli invazi ruských vojsk na Ukrajinu.
  • Ruský Gaprom podle Kyjeva výrazně snížil objem přepravy plynu přes Ukrajinu
    Ruský plynárenský gigant Gazprom již počtvrté v letošním roce snížil denní objem tranzitu plynu přes Ukrajinu, a to na 60 milionů metrů krychlových. Uvedl to na facebooku šéf ukrajinského státního provozovatele plynárenské přepravní soustavy GTSOU Serhyj Makogon. Podle podmínek současné dohody s Ukrajinou musí Gazprom zaplatit minimálně za tranzit 109 milionů metrů krychlových denně, bez ohledu na to, zda tento plyn pošle. Přes Ukrajinu proudí plyn i do České republiky.
  • Ruský Gazprom je za druhé čtvrtletí kvůli poklesu vývozu do Evropy ve ztrátě
    Ruský plynárenský gigant Gazprom se v letošním druhém čtvrtletí propadl do ztráty 18,6 miliardy rublů (zhruba 4,3 miliardy Kč) po zisku 1,03 bilionu rublů (téměř 240 miliard Kč) před rokem. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Výsledky podniku zasáhl prudký pokles vývozu do Evropy.
  • Ruský Gazprom od sobotního rána přeruší vývoz plynu do Finska
    Ruská plynárenská společnost Gazprom od sobotního rána přeruší vývoz plynu do Finska. Oznámila to dnes finská společnost Gasum, která je státním velkoobchodem s plynem. O přerušení vývozu ji dnes informoval Gazprom. Finský podnik předtím podle agentury DPA odmítl platit Gazpromu za dodávky v rublech.
  • Ruský Gazprom pokračuje ve snižování dodávek plynu do Evropy přes Ukrajinu
    Ruská plynárenská společnost Gazprom pokračuje ve snižování dodávek zemního plynu do Evropy přes Ukrajinu. Firma oznámila, že dnes budou tyto dodávky činit 25,1 milionu krychlových metrů. Již v úterý je zredukovala na 32,6 milionu krychlových metrů, tedy o zhruba osm procent proti předchozím několika dnům, napsala agentura Reuters. Od 6. do 16. ledna se dodávky pohybovaly mezi 35,4 a 35,5 milionu krychlových metrů denně. Po většinu loňského druhého pololetí přitom přesahovaly 40 milionů krychlových metrů denně.
  • Ruský Gazprom varoval, že pro Evropu bude obtížné doplnit zásobníky plynu
    Ruská státní plynárenská společnost Gazprom dnes varovala, že pro Evropu bude velmi obtížné doplnit zásobníky plynu. Upozornila rovněž, že v nynější topné sezoně Evropě pomohlo relativně teplé počasí, které se příští zimu nemusí opakovat, informovala agentura Reuters.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank