Úterý 19. březen 2024 05:57
reklama
Dukascopy new
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Purple pivot points
reklama
XTB trading konference 2024

3 zprávy, bez kterých se dnes na trzích neobejdete (18.6.2021)

18.06.2021 09:53  Autor: Purple Trading  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Akciové trhy se z negativní nálady poměrně rychle otřepaly a dokázaly se vrátit do růstového modu. Největší zisky mají za sebou technologické akcie a na devizových trzích americký dolar, který dostává pod tlak nejen měny jako euro a libru, ale také komoditní trhy. Ty jsou pod tlakem i kvůli zásahům z Číny.

 

Technologické akcie jsou znovu na rekordech

Navzdory očekávání, že americký Fed začne zvyšovat sazby o něco rychleji, se technologické akcie vrátily k růstu a index Nasdaq se dostal na nová historická maxima. Trochu za ním zaostávají akciové indexy Dow Jones a S&P 500, ale zdá se být pouze otázkou času, kdy také budou slavit nové rekordy. Pozitivní sentiment tedy trhy zatím neopouští a nervozita cítit není. Na reálném stavu se totiž nic zásadního nezměnilo. Fed bude muset beztak začít zvyšovat sazby dříve než v roce 2023, ale situace ohledně inflace a trhu práce není hraniční, aby musel nyní spěchat. Největší zisky má za sebou Nvidia nebo Apple.

Graf: Denní graf indexu Nasdaq (Zdroj: cTrader Purple Trading)



 

Komodity dostává pod tlak dolar a Čína

Americký dolar má nakročeno na nejziskovější týden od začátku letošního roku. Pomáhá mu k tomu Fed, ale také výnosy, které se na krátko včera dostaly na 1,55 %. Sentiment na dolaru se trhů drží navzdory pozitivní náladě na akciových trzích a investoři především věří americké ekonomice, která se zotavuje mnohem rychleji, než se očekávalo. Kaňkou může být včerejší report nových žádostí, které po několika týdnech rostly více než předchozí týden. SIlnější dolar dostává pod tlak hlavně komoditní trhy, kde však pomáhá k propadu také Čína, která reaguje na rostoucí ceny a uvolňuje státní rezervy. Zároveň probíhá vyšetřování spekulantů na futtres trzích, kteří mohou mít na svědomí aktuální ceny komodit na maximech.

Graf: Denní graf paládia (Zdroj: cTrader Purple Trading)


 

Americké úřady prověřují smrtelné nehody Tesly z roku 2016

Americký národní úřad pro bezpečnost silniční dopravy zahájil 30 vyšetřování, ve kterých zkoumá i deset smrtelných nehod elektromobilů Tesla od roku 2016. Prověří, zda na vině nebyl poloautomatický systém zvaný autopilot. Výrobce elektrovozů představil autopilota v roce 2015. Po smrtelné nehodě se zapnutým autopilotem požádal řidiče, aby i při jeho používání nepouštěli volant a byli vždy připraveni převzít kontrolu nad vozem. Automobilka tvrdí, že řízení s autopilotem je bezpečnější než bez něj.

Dnešní videokomentář: 

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • 3 zprávy, bez kterých se dnes na trzích neobejdete (17.2.2020)
    Rostoucí výnosy ze státních dluhopisů si už získávají pozornost investorů, kteří pro změnu začínají zpochybňovat výkonnost některých technologických akciových titulů, jelikož těží především z nízkých sazeb v ekonomice. Pod mírným tlakem tak byly akcioví indexy, zatímco americký dolar správně využil vyšších výnosů k růstu.
  • 3 zprávy, bez kterých se dnes na trzích neobejdete (17.3.2021)
    Mírně negativní nálada ovládla investory den před zasedání amerického FEDU. Korigovaly především hodnotové a cyklické akcie, zatímco růstovým titulům se poměrně dařilo. Dolar zůstává zatím silnější s desetiletým výnosem nad 1.63 %.
  • 3 zprávy, bez kterých se dnes na trzích neobejdete (17.3.2021)
    Mírně negativní nálada ovládla investory den před zasedání amerického FEDU. Korigovaly především hodnotové a cyklické akcie, zatímco růstovým titulům se poměrně dařilo. Dolar zůstává zatím silnější s desetiletým výnosem nad 1.63 %.
  • 3 zprávy, bez kterých se dnes na trzích neobejdete (17.3.2021)
    3 zprávy, bez kterých se dnes na trzích neobejdete (17.3.2021) Mírně negativní nálada ovládla investory den před zase...
  • 3 zprávy, bez kterých se dnes na trzích neobejdete (17.5.2021)
    Koncem týdne se podařilo akciím umazat mohutné ztráty z průběhu týdne, ovšem stále uzavřely indexy jeden z nejztrátovějších týdnů od začátku roku. Obavy z inflačních tlaků může ve středu zmírnit zveřejnění zápisu ze zasedání FEDu, ale také může dojít k další vlně poklesu, a to především na technologických akciích, které jsou nejzranitelnější.
  • 3 zprávy, bez kterých se dnes na trzích neobejdete (17.6.2021)
    Včera večer proběhlo zasedání amerického Fedu, který naznačil rychlejší zvyšování úrokových sazeb, což nebyla pro akciové trhy dobrá zpráva a ocitly se rázem pod prodejním tlakem. Situace k zisku využil americký dolar, který zpevňoval na všech frontách a dostal pod tlak dokonce i zlato a další komodity.
  • 3 zprávy, bez kterých se dnes na trzích neobejdete (18.11.2020)
    Trhy jsou zatím od začátku týdne opatrně nervózní a výrazněji jim nepomohla ani zpráva od společnosti Moderna, že má na 94 % účinnou vakcínu na Covid-19. Akciové indexy včera uzavřely v červených číslech daly si pauzu od rallye, které vedla poblíž rekordním maximům. Stabilní zůstává také ropa, zatímco na devizových trzích naznačuje pokračující risk-on, slábnoucí americký dolar.
  • 3 zprávy, bez kterých se dnes na trzích neobejdete (18.2.2020)
    Včerejší obchodování výrazně ovlivnily lepší data maloobchodních prodejů v USA. Akciové indexy však v růstu příliš nepodpořila, jelikož byly pod tlakem obav z rostoucích výnosů. Ty v případě desetiletých splatností klesly pod 1.30 %, nicméně americký dolar i přesto výrazně posiloval. Ropa WTI mezitím roste nad 62 dolarů.
  • 3 zprávy, bez kterých se dnes na trzích neobejdete (18.3.2021)
    Trhy nakonec zakončily včerejší seanci na podobných úrovních, jako otevřely, a to navzdory velmi holubičímu zasedání FEDU. Na potvrzení výhledu ohledně nízkých úrokových sazeb do roku 2023 reagoval oslabením americký dolar. Situaci na dluhopisovém trhu se stabilizovat nepodařilo a výnosy dnes rostou nad 1.7 %.
  • 3 zprávy, bez kterých se dnes na trzích neobejdete (18.5.2021)
    Klidnější začátek týdne dostal pod tlak akciové indexy po celém světě, ale už dnes jsme na tom mnohem lépe a například DAX je jen pár desetinných míst od svých rekordních maxim. Americký dolar pokračuje v dalším slábnutí a pomáhá k ziskům na drahých kovech.
  • 3 zprávy, bez kterých se dnes na trzích neobejdete (19.2.2020)
    Nervozitu na akciových trzích si investoři budou muset sebou vzít i do poslední obchodní seance tohoto týdne. Včera totiž pomohly nervozitě horší čísla z amerického trhu práce a řada investorů stále v pozadí rostoucích výnosů zpochybňuje výkonnost akciových trhů. Britská libra mezitím rostla na nejvyšší úrovně za letošní rok.
  • 3 zprávy, bez kterých se dnes na trzích neobejdete (19.3.2021)
    Výnos z desetiletých splatností v USA včera překonal 1.75 %, což způsobilo další výprodej na technologických akciích a Nasdaq klesl o 3 %. V korekci se ocitly také další akciové indexy a jediný sektor, kterému se dařilo, byl sektor finanční. Vyšší výnosy pomohly k růstu americkému dolaru.
  • 3 zprávy, bez kterých se dnes na trzích neobejdete (19.4.2021)
    Akciové indexy uzavřely extrémně pozitivní týden a ve většině případů jsme několikrát nevýšili předchozí historická maxima. K pozitivnímu sentimentu pomohly lepší makroekonomická data, ale také výsledky amerických bank. Výsledková sezona za první čtvrtletí tento týden ještě více zrychlí a dorazí výsledky dalších zajímavých společností.
  • 3 zprávy, bez kterých se dnes na trzích neobejdete (19.5.2021)
    Technologické tituly včera znovu prohloubily své ztráty a v podstatě zatím udržují klesající trend, který nastartovala minulý týden data americké inflace. Poměrně živo je především na trhu s kryptoměnami, kde bitcoin klesá pod 40 000 dolarů a pod tlak jsou také další kryptoměny.
  • 3 zprávy, bez kterých se dnes na trzích neobejdete (19.7.2021)
    Akciové indexy po delší době uzavírají ztrátový týden, kdy k ziskům nepomohly solidní výsledky amerických bank. Přes víkend se na nové produkční dohodě dohodly členové ropného kartelu OPEC, což by mohlo stabilizovat cenu ropy. Americký dolar zůstává uprostřed nervózní dění na trzích na nejsilnějších úrovních od března.
  • 3 zprávy, bez kterých se dnes na trzích neobejdete (20.10.2020)
    Začátek týden byl na rizikových aktivech poměrně nervózní, kdy investoři stále vyčkávají na další důležité zprávy, které by určovaly další vývoj. Hlavním děním je nadále šíření pandemie koronaviru ve světě, které zatím nenaznačuje známky zpomalení a jednání o fiskálním balíčku v USA, kde se podle Nancy Pelosi začínají redukovat rozdílné názory, ovšem v klíčových otázkách se oba tábory stále rozcházejí. Na devizových trzích paradoxně výrazně zpevnilo euro a prohloubil se tlak na australský dolar.
  • 3 zprávy, bez kterých se dnes na trzích neobejdete (20.4.2021)
    Vstup do nového týdne se příliš nevydařil technologickým akciím, které korigovaly své zisky z historických maxim podobně jako index Nasdaq, který byl pár dní předtím na rekordních úrovních. Na devizových trzích měl vývoj pod taktovkou americký dolar, který pomohl k ziskům euru a britské libře. Komodity využívají obnovené poptávky.
  • 3 zprávy, bez kterých se dnes na trzích neobejdete (20.5.2021)
    Akcie v jednu chvíli znovu výrazně prohloubily své dosavadní ztráty, kam jim pomohl největší jednodenní pokles na bitcoinu a ostatních kryptoměnách v tomto roce. Na devizových trzích samozřejmě reagoval americký dolar, a to menším posílením. Zápis ze zasedání FEDu trhy příliš neznervóznil.
  • 3 zprávy, bez kterých se dnes na trzích neobejdete (20.7.2021)
    Akciové indexy se začátkem týdne ocitly pod poměrně intenzivním prodejním tlakem. Šíření nové varianty delta narušuje očekávání investorů a pod tlak jsou tak hlavně tituly úzce napojené na ekonomický růst. Výprodeji se nevyšla ani ropa, avšak americký dolar posílil jen mírně, když výnosy ze státních dluhopisů klesly pod 1.20 %.
  • 3 zprávy, bez kterých se dnes na trzích neobejdete (21.10.2020)
    Ačkoliv se včerejší nálada na akciových trzích mírně uklidnila, večerní zveřejnění výsledků Netflixu poslalo indexy opět o něco níže a nepomohly ani pozitivní zprávy o fiskálním stimulu v USA. Nancy Pelosi sice dala republikánské straně deadline do včera, což se nakonec neukázalo jako stěžejní datum, i přesto však dorazily pozitivní zprávy, když řekla, že dohoda do prezidentských voleb je stále možná. Očekávání trhů je evidentní i z vývoje na amerických dluhopisech, které jsou nejvýše za poslední 4 měsíce.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024