Čtvrtek 28. březen 2024 15:24
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new

Agentura Standard & Poor’s potvrdila České republice rating úvěruschopnosti i příslušný výhled. Jde o potvrzení, že Česko dosavadní koronavirovou krizi zvládá z ekonomického hlediska dobře

02.11.2020 19:44  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Ratingová agentura Standard & Poor’s Global Ratings České republice potvrdila stávající hodnocení její úvěruschopnosti. Česko tak nadále zůstává v rámci zemí bývalého sovětského bloku zemí s celkově nejlepším ratingem, vezmeme-li v potaz hodnocení nejen Standard & Poor’s Global Ratings, ala také zbývajících dvou světově významných ratingových agentur, a sice Moody’s a Fitch.  

Standard & Poor’s Global Ratings ve svém nejnovějším ratingovém hodnocení týkajícím se dluhové bonity České republiky, jak v cizí, tak domácí měně, nejen potvrdila stávající rating, ale výhled ponechala na hodnocení „stabilní“. Rozhodnutí je přitom datováno ke dni 30. října 2020 a agentura bere explicitně v potaz fakt, že tempo šíření nákazy onemocněním COVID-19 bylo právě během podzimu v ČR jedno z nejvyšších v rámci ekonomicky vyspělých zemí celého světa a že si vyžádalo další, „podzimní“ karanténní uzavírku části ekonomiky.  

Dopad pandemie na tuzemskou ekonomiku a její veřejné finance bude podle agentury tíživý. Agentura předpokládá, že česká ekonomika se letos propadne o 8,6 procenta, což je zhruba v souladu s nejnovějším konsensem tuzemským analytiků. Citelný propad ekonomiky, který si podle agentury vyžádá rozpočtový schodek čítající sedm procent hrubého domácího produktu, však může ČR překonat bez zhoršení výhledu v hodnocení své úvěruschopnosti, signalizuje agentura. A tím pádem tedy i bez zhoršení ratingu.  

A to zejména díky tomu, že Česku se po několik let předcházejících pandemii ekonomicky dařilo a vykazovalo robustní a vyvážený ekonomický růst. „Polštářem“ pro pandemické časy jsou podle agentury také vysoké devizové rezervy ČR, akumulované zejména během intervenčního režimu České národní banky v letech 2013 až 2017, a nízká úroveň veřejného zadlužení v poměru k hrubému domácímu produktu. Česko je podle nejnovějších dat Eurostatu, platných k polovině letošního roku, pátou nejméně zadluženou zemí EU. Nárůst jeho zadlužení v prvním letošním pololetí byl v rámci EU podprůměrný.  

Potvrzení ratingu i výhledu české úvěruschopnosti ze strany jedné z nejrenomovanějších ratingových agentur světa je pro Českou republiku a její veřejné finance nepochybně příznivou zprávou, která potvrzuje minimálně to, že Česko v rámci boje s ekonomickými dopady koronavirové pandemie nijak nevybočilo ze standardu běžného v jiných ekonomicky vyspělých zemích. Je ale zřejmé, že ČR musí po odeznění pandemie co možná nejrychleji přistoupit ke konsolidaci svých veřejných financí, neboť jinak nepochybně může hrozit zhoršení nejen výhledu, ale také samotného ratingu alespoň ze strany některé či některých ze světově významných ratingových agentur.  

Zbylé dvě zmíněné ratingové agentury, Moody’s a Fitch, budou úvěruschopnost ČR znovu posuzovat pravděpodobně v příštím roce.

Lukáš Kovanda
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom, Trinity Bank

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Agentura Fitch snížila úvěrový rating USA❗
    Včera po skončení seance na Wall Street se na trzích objevily důležité zprávy. Agentura Fitch Ratings oznámila snížení úvěrového ratingu USA z AAA na AA+. Nepřišlo to zcela nečekaně, protože agentura Fitch zařadila americkou ekonomiku do negativního režimu již v květnu a jako důvod uvedla neshody ohledně dluhového stropu a celkově se zhoršující fiskální situaci. Přesto je tento krok poněkud záhadný, protože dohody o dluhovém stropu bylo nakonec dosaženo a platební neschopnost USA byla odvrácena.
  • Agentura Fitch varuje před možným snížením ratingu amerických bank❗
    Jak uvedla CNBC, ratingová agentura Fitch zvažuje snížení ratingu desítek amerických bank, včetně JP Morgan (JPM.US). Připomeňme, že agentura Fitch Ratings v červnu snížila hodnocení zdraví bankovního sektoru, což však zůstalo v podstatě nepovšimnuto, protože to nevedlo ke skutečnému snížení ratingu bank. Na druhou stranu však v případě, že se agentura rozhodne snížit rating bankovního sektoru na A+ ze současného AA-, bude nucena přehodnotit téměř 70 bank, pro které má agentura Fitch analytické pokrytí.
  • Agentura Fitch zhoršuje ratingový výhled České republiky. Česku tak poprvé od roku 1998 vážně hrozí zhoršení ratingu
    České republice poprvé od listopadu roku 1998 vážně hrozí zhoršení ratingu od jedné ze tří světově významných agentur. Agentura Fitch v pátek pozdě večer středoevropského času vydala své nejnovější hodnocení dlouhodobého cizoměnového dluhu ČR. Potvrdila sice dosavadní rating, na stupni AA-, zároveň ale zdvihla varovný prst, když výhled zhoršila ze stabilního na negativní. To znamená citelné zvýšení rizika zhoršení ratingu.
  • AGENTURA MOODY?S SNÍŽILA RATING VB Z AAA NA AA1
    Páteční obchodování na burzách USA a v Evropě, proběhlo více pozitivně v porovnání s předchozími dny. Investoři se vrá...
  • Agentura Moody's snížila řecký rating dluhů
    Co se děje?? Agentura Moody's snížila řecký rating dluhů, když deficit/HDP byl revid...
  • Agentura Moody's snížila výhled úvěrového ratingu USA na negativní
    Ratingová agentura Moody's Investor Service minulý pátek snížila rating Spojených států. Výhled ratingu byl změněn ze stabilního na negativní při zachování nejvyššího investičního ratingu země na úrovni AAA.Tato změna odráží obavy z rostoucího rozpočtového deficitu Spojených států a rostoucí politické polarizace. Ratingová agentura zdůraznila, že bez účinných opatření fiskální politiky zaměřených na snížení vládních výdajů nebo zvýšení příjmů budou Spojené státy pravděpodobně čelit velmi velkým fiskálním deficitům, což výrazně oslabí schopnost splácet dluh. Fitch na začátku tohoto roku také snížila rating USA z podobných důvodů.
  • Agentura Moody’s tleská Fialově vládě, a to jak za stabilizaci veřejných financí, tak za nastartování důchodové reformy. Ratingový výhled Česka zlepšuje
    Ratingová agentura Moody's včera večer, po zavření burz, zlepšila ratingový výhled zadlužení České republiky. Ponechala hodnocení na stupni Aa3, ale související výhled zlepšila z „negativního“ na „stabilní“. Jedná se o dosud nejprůkaznější doklad toho, že mezinárodní investorská obec považuje tuzemské veřejné finance za stabilizované, resp. za takové, jimž ani ve výhledu do nejbližších let nehrozí závažnější otřes či neudržitelné spění k rozvratu.
  • Agentura Moody’s zhoršuje výhled ratingu Česka, zdvihá „varovný prst“ Fialově vládě. Česku dle ní hrozí fatální energetická krize, jež by dále prohloubila zadlužení země
    Agentura Moody’s, jedna z tří světově významných ratingových agentur, dnes zhoršila ratingový výhled dluhu České republiky, ze „stabilního“ na „negativní“. Samotný rating však nadále ponechává na stávající úrovni, „Aa3“.
  • Agentura S&P snížila rating Japonska, Abenomics očividně nefunguje
    Na podzim roku 2012 přišla japonská centrální banka BoJ s programem masivního uvolňování měnové politiky. Společně se ...
  • Agentura Standard & Poor’s Česku potvrzuje rating, jde o dobrou zprávu pro Fialovu vládu. ČR podle agentury energetickou krizi zvládne, i díky svému nízkému dluhu
    Ratingová agentura Standard & Poor’s, jedna z tří světově významných ratingových agentur, dnes potvrdila ratingové hodnocení i ratingový výhled dluhu České republiky. Rating agentury tak zůstává na stupni „AA-“, přičemž výhled je nadále „stabilní“.
  • Agentúra Standard/Poors sa obáva o stav španielskych bánk
    A očakáva, že ešte mnohé tzv. cajas teda sporiteľne s veľkou exspozíciou voči realitnému trh...
  • AGRESIVNÍ NAKUPOVÁNÍ DLUHOPISŮ POTÁPÍ JEN
    USD/JPY klesá už třetí den po sobě, protože Japonská banka (BOJ) včera zahájila svůj agresivní program monetárního uvo...
  • Agresivní zvyšování úrokových sazeb v USA skončilo, vysoké sazby však přetrvají
    Americký FED dnes zvýšil svoji základní úrokovou sazbu o 0,5 procentního bodu. Po čtyřech zvýšeních sazby o 0,75 procentního bodu jde o první známku blížícího se konce zvyšování sazeb. Ty se aktuálně dostaly do pásma 4,25 – 4,5 %. Ačkoli zvyšování sazeb bude ještě několik měsíců pokračovat, jde o jasnou známku toho, že vrchol zvyšování sazeb se blíží.
  • Agrofert dokončil odkup divize od chemičky Borealis za asi 19,2 mld. Kč
    Holding Agrofert dokončil převzetí divize na zpracování dusíku rakouské chemičky Borealis, která zahrnuje výrobu hnojiv, melaminu a technických dusíkatých produktů. Transakce za 810 milionů eur (přes 19,2 miliardy Kč) byla dokončena dnes. V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí Agrofertu Pavel Heřmanský. Holding díky odkupu divize rozšíří své aktivity v Rakousku, Německu a Francii a bude moci využívat distribuční sít Borealisu podél toku Dunaje.
  • Agrofert má všechna povolení ke koupi části rakouského Borealisu
    Holding Agrofert ze svěřenských fondů českého expremiéra Andreje Babiše (ANO) získal všechna povolení potřebná k převzetí divize rakouské chemičky Borealis pro výrobu hnojiv. Podpis kupní smlouvy je otázkou nejbližších dní. Serveru HN.cz to řekl mluvčí holdingu Pavel Heřmanský. Agrofert transakcí získá chemické závody v rakouském Linci, německém Wittenbergu a třech francouzských městech. Stane se tak předním evropským producentem zemědělské chemie.
  • Agrofert posílil na chmelařském trhu, koupil skupinu Top Hop
    Koncern Agrofert koupil předního pěstitele chmele skupinu Top Hop. Rozloha chmelnic Agrofetu stoupne o 550 hektarů, když dosud obhospodařoval 160 hektarů chmelnic. Hodnotu transakce nebudou smluvní strany zveřejňovat. ČTK o tom dnes informoval mluvčí Agrofertu Pavel Heřmanský. Celkově je v Česku podle Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského zhruba 4940 hektarů osázených chmelem. Pěstitelů je kolem 120, přičemž přes tři čtvrtiny chmele se pěstují v Žatecké chmelařské oblasti. Podle odhadu dvou zdrojů serveru Hospodářských novin (HN) se hodnota transakce může pohybovat okolo jedné miliardy korun.
  • Agrofertu loni klesl zisk o 16 % na 3,8 miliardy Kč a tržby o 0,7 % na 161 miliard
    Koncernu Agrofert loni meziročně klesly konsolidované tržby o 0,7 procenta na 160,98 miliardy Kč. Zisk klesl o 16 procent na 3,76 miliardy korun. ČTK to sdělil mluvčí společnosti Karel Hanzelka. Hlavním důvodem zhoršení je podle něho dopad pandemie na odvětví mediálních služeb.
  • Agrofertu loni stouply tržby o 15 pct na 184,8 mld. Kč
    Koncernu Agrofert loni meziročně stouply konsolidované tržby o 15 procent na 184,8 miliardy korun. Zisk po zdanění stoupl na 5,8 miliardy korun ze 3,8 miliardy Kč v roce 2020. Za růstem tržeb je podle holdingu hlavně zvýšení prodejních cen v chemickém segmentu v reakci na významné zvýšení vstupních nákladů a za růstem zisku hlavně zlepšení hospodaření v segmentech chemie a zemědělství. ČTK to dnes v tiskové zprávě sdělil mluvčí koncernu Pavel Heřmanský.
  • Agrofert: Změna sazeb nás nebude stát víc než 150 milionů Kč
    Změna základní úrokové sazby Českou národní bankou (ČNB) by na platbách bankám nemělo Agrofert stát více než 150 milionů korun. Dnes to ČTK za koncern sdělila Adéla Čabayová. Podle ní skupina velkou část úvěrů čerpá v eurech, a nikoliv v korunách. Premiér Andrej Babiš (ANO), který do února 2017 koncern vlastnil a pak ho následně vložil do svěřenských fondů, označil změnu sazeb za nesmyslnou.
  • Ahead of nonfarm payrolls, Asia FX increases while the dollar declines.
    On Friday, most Asian currencies rose as markets bet on a probable slowdown in the Federal Reserve’s rate hike cycle. Attention now shifts to important labor data that will be released later in the day.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader