Čtvrtek 28. březen 2024 12:08
reklama
CapXmaster
reklama
Dukascopy new
reklama
InstaForex Ebook
reklama
CapXmaster

Analýza makroindikátorů: Inflace pokračuje v ústupu, zatím nejvíce kvůli ropě

13.05.2020 12:14  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Inflace v dubnu dál zpomalila. Opět klesly především ceny u čerpacích stanic. Ceny potravin rostly. Ústup inflace pravděpodobně bude pokračovat.

Spotřebitelské ceny v dubnu oproti březnu v průměru klesly o 0,2 %. Meziroční růst cen tak zpomalil na 3,2 % z předchozího tempa 3,4 %. To bylo 10bp nad očekáváním trhu, 20bp nad prognózu ČNB a naopak 30 bp pod naším odhadem. Odhady pro vývoj ekonomiky se kvůli pandemii výrazně liší a inflace není výjimkou, když nejnižší odhad činil 2,8 % a nejvyšší 3,5 %. Jádrová inflace bez cen energií a potravin dle našich propočtů mírně zpomalila na 2,7 % (tzn. meziměsíční stagnace jádrových cen).

Nepřekvapí, že tím, co v dubnu táhlo spotřebitelské ceny dolů nejvíce, byl segment dopravy. Meziměsíční pokles cen pohonných hmot byl nejrychlejší v historii měření od roku 1993 a dosáhl 10,5 %. Pokles cen pohonných hmot byl v dubnu výraznější než náš odhad. Nebýt poklesu cen ropy byla činila by nyní inflace 3,6 %. Ke snížení cen spotřebitelů přispěly dále nižší ceny alkoholických nápojů. Snižovaly se i ceny některých potravin (jako například mlékárenské výrobky), nicméně potraviny v průměru zdražovaly, když rostly zejména ceny ovoce a zeleniny.

Ústup meziročního růstu cen je rychlejší v případě služeb oproti cenám zboží. Ceny zboží úhrnem meziročně v dubnu rostly o 3,0 % a ceny služeb o 3,3 %. V březnu rostly ceny zboží tempem 3,2 % a služeb 3,7 %.

Na spotřebitelské ceny nyní působí řada protisměrných vlivů. Propad cen ropy tlačí dolů ceny u čerpacích stanic. Zvyšují se dál ceny potravin, přičemž problémy se sklizněmi mají významný potenciál tlačit ceny výše. Slabší koruna se zpožděním rovněž působí ve směru vyšších spotřebitelských cen. V cenách se také stále plně nepromítl nárůst spotřební daně, což bychom mohli více vidět v květnové statistice.  Ve směru cenového poklesu bude naopak stále více působit všeobecný propad poptávky v souvislosti s  recesí ekonomiky.

Náš odhad pro inflaci v letošním roce činí 3,4 %, když jsme rychlejší ústup inflace čekali zejména ve druhé polovině roku. Nicméně cenový vývoj za březen a duben ukazuje, že inflace bude letos spíše nižší.

Koruna na zveřejnění dat reaguje minimálně. Výsledek byl lehce nad odhadem trhu a 0,2 procentního bodu nad prognózou ČNB. Od té nadále čekáme snížení hlavní úrokové sazby na technickou nulu.

Zdroj: Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Analýza: Loni se v Česku prodalo nejméně bytů a domů od roku 2015
    Loni se v České republice prodalo nejméně bytů a domů od roku 2015. Bytů se oproti roku 2022 prodalo o devět procent méně, domů o 17 procent. O 19 procent propadl také prodej chat a chalup. Vyplývá to z analýzy portálu Valuo, která zpracovává data katastru nemovitostí a veřejných inzercí. ČTK ji má k dispozici. Nejžádanější dispozice bytů byly 2+1 a 2+kk, tvořily v průměru 44 procent všech prodejů. Průměrná velikost prodaného bytu v ČR loni byla 66 metrů čtverečních, tedy téměř stejně jako v předešlých čtyřech letech.
  • Analýza makroindikátorů: Česká ekonomika v prvním čtvrtletí klesla o 0,3 %
    Česká ekonomika podle předběžného odhadu ČSÚ klesla v prvním čtvrtletí letošního roku mezičtvrtletně o 0,3 % po předchozím růstu o 0,6 %. To byl mírně lepší výsledek, než s jakým počítala naše prognóza, která očekávala snížení HDP o 0,8 % a stejný byl i konsensus finančního trhu. V meziročním srovnání se pokles ekonomiky zmírnil z -4,8 % na -2,1 %, především však vlivem nižší srovnávací základy loňského prvního čtvrtletí, které již bylo zasaženo současnou pandemií.
  • Analýza makroindikátorů: České maloobchodní tržby v srpnu opět povyrostly
    Maloobchodní tržby rostly v srpnu trochu méně než trh očekával. Z našeho pohledu pozitivně překvapil růst prodejů aut. Září by mohlo přinést další nárůst, ale následující měsíce komplikuje zhoršující se epidemická situace.
  • Analýza makroindikátorů: Český průmysl expanduje zejména díky automobilům
    Průmyslová výroba v prosinci opět rostla a největším tahounem byla výroba automobilů. Na počátku roku čekáme mírné oslabení výroby, ale ve zbytku roku by měl růst pokračovat a za celý rok dosáhnout téměř 10 %. Silný průmysl koresponduje s růstem exportu, což s ohledem na nízké dovozy znamená další přebytek zahraničního obchodu.
  • Analýza makroindikátorů: Ekonomika poklesla nejvíce ve své historii
    Podle dnes zveřejněného předběžného odhadu ČSÚ poklesla česká ekonomika ve druhém čtvrtletí letošního roku meziročně o 10,7 %. Oproti prvnímu čtvrtletí se hrubý domácí produkt snížil o dalších 8,4 % a zaznamenal tak nejvýraznější propad v novodobé historii. To, zdali dnešní čísla naplnila očekávání, či nikoli, lze jen těžko říct. Předpovědi jednotlivých analytiků se totiž značně lišily, když odhady meziročního poklesu ekonomiky sahaly od 8 % do 16 %. V tomto ohledu lze tak považovat dnešní výsledek za příjemné překvapení. K těm optimistickým prognózám patřil i náš odhad, když jsme očekávali mezičtvrtletní pokles ekonomiky o 6 %.
  • Analýza makroindikátorů: Inflace brzdí pomaleji, než se čekalo
    Inflace brzdí na začátku roku pomaleji, než se všeobecně čekalo. Důvodem jsou vyšší ceny potravin. Nicméně stále vysoká zůstává jádrová složka. Inflace se v lednu se nacházela 50 bp nad prognózou ČNB, což implikuje šanci na rychlejší růst úrokových sazeb. Zvýšení sazeb ČNB nadále čekáme v Q4 2021.
  • Analýza makroindikátorů: Inflace dále zpomaluje hlavně díky cenám potravin
    Růst spotřebitelských cen pokračuje ve svém zpomalování zejména díky cenám potravin. Jádrová inflace ale zůstává zvýšená. Stále počítáme s tím, že inflační tlaky budou i nadále zvolňovat kvůli oslabené ekonomice. Inflace je mírně pod očekáváním trhu i ČNB. I proto na zasedání příští týden nevidíme důvod proč čekat změnu nastavení měnové politiky.
  • Analýza makroindikátorů: Inflace dál zpomalila díky zlevnění potravin
    Spotřebitelské ceny v ČR v září klesly pod odhad trhu i prognózu ČNB. Kromě sezónních pohybů za tím stálo zejména výraznější zlevnění potravin. V dalších měsících čekáme další ústup inflace. ČNB bude zatím vyčkávat, zatímco finanční trh spekuluje na pokles úrokových sazeb.
  • Analýza makroindikátorů: Inflace dál zvolna brzdí
    Inflace v únoru zpomalila díky stagnujícím cenám potravin, ale také díky jádrové složce, která ceny potravin nezahrnuje. Pohonné hmoty u čerpacích stanic naopak zdražují. Efekt srovnávací základny povede k navýšení meziroční míry inflace v nejbližších měsících. Zvyšování sazeb ČNB i nadále čekáme v posledním čtvrtletí letošního roku.
  • Analýza makroindikátorů: Inflace pod 3 % díky nižším cenám energií
    Růst spotřebitelských cen v ČR v říjnu zpomalil díky levnějším energiím. Meziroční inflace klesla lehce pod očekávání finančního trhu i ČNB, ale překvapení je zanedbatelné, přičemž jádrová inflace zůstává zvýšená poblíž 3,7 % y/y. ČNB nemá důvod reagovat změnou nastavení měnové politiky a bude vyčkávat na další vývoj.
  • Analýza makroindikátorů: Inflace v ČR opět poskočila nad 3 %
    Vyšší ceny zboží způsobily v dubnu akceleraci inflace nad všechny odhady i nad prognózu ČNB. Rychlejší rozvolňování epidemických opatření implikuje vyšší riziko rychlejšího růstu spotřebitelských cen v nejbližších měsících. Dynamičtější inflace rovněž zvyšuje spekulace na dřívější utahování měnové politiky ze strany ČNB.
  • Analýza makroindikátorů: Inflace zatím stále běží rychlejším tempem
    Inflace v červnu setrvala na vyšších úrovních a to mírně nad odhady trhu i prognózou ČNB. Hlavním důvodem vyšší inflace jsou jádrové ceny bez potravin a energií. Překvapení je v souhrnu malé a implikuje pokračování ochoty ČNB v nejbližší době dále utahovat měnovou politiku.
  • Analýza makroindikátorů: Jádrová inflace v ČR brzdí
    Meziroční inflaci drží výš rostoucí ceny u čerpacích stanic a zvyšování cen tabáku v důsledku vyšší spotřební daně. Inflace za březen přesto skončila mírně pod očekáváním a kladná odchylka inflace od prognózy ČNB se snížila na 30 bp. Centrální banka bude se zvyšováním sazeb i nadále vyčkávat. Předělem by mohlo být proočkování významné části obyvatelstva.
  • Analýza makroindikátorů: Maloobchod klesá, prodeje aut rostou
    Maloobchodní tržby v říjnu klesly méně než se čekalo. Pomohly prodeje potravin, zatímco zavřené prodejny nepotravinářského zboží způsobily pokles tržeb. Velmi pozitivně překvapil růst prodejů aut. V listopadu lze čekat hlubší pokles maloobchodu.
  • Analýza makroindikátorů: Maloobchod se zlepšuje, nezaměstnanost roste stále pomalu
    Maloobchodní tržby v červnu rostly pomaleji, než se čekalo. Tahounem je nepotravinářské zboží. Prodej aut dohání předchozí silné propady. Další vývoj tržeb v maloobchodě zůstává značně nejistý. Situace na trhu práce se zhoršuje jen pozvolna.
  • Analýza makroindikátorů: Mzdy rostly ve třetím čtvrtletí o 5,7 %
    Růst průměrné mzdy v ČR ve třetím čtvrtletí zpomalil v meziročním vyjádření z 11,4 % na 5,7 %. Hlavním důvodem je vyšší srovnávací základna loňského třetího čtvrtletí, kdy již ekonomika zaznamenala částečné oživení, a také odeznění vlivu druhého kola mimořádných odměn vyplacených v průběhu druhého čtvrtletí ve zdravotnictví a sociální péči. Ze svižného růstu nominálních mezd ve třetím čtvrtletí však významně ukrajovala inflace a reálné mzdy tak vzrostly v průměru pouze o meziročních 1,5 %.
  • Analýza makroindikátorů: Pokles ekonomiky v druhém čtvrtletí podle zpřesněného odhadu činil 11 %
    Tuzemská ekonomika poklesla podle zpřesněného odhadu ČSÚ v průběhu druhého kvartálu mezičtvrtletně o 8,7 %. Ve srovnání s loňským rokem se hrubý domácí produkt snížil o 11,0 %. Pokles českého hospodářství byl tak nakonec mírně horší, než jak ukazoval předběžný odhad HDP z konce července. K revizi vývoje tuzemské ekonomiky tak došlo v opačném směru než v případě Německa, jehož mezičtvrtletní pokles HDP byl nakonec o čtyři desetiny nižší, než ukázal předběžný odhad. V mezinárodním srovnání patří Česká republika i nadále mezi státy, jejichž ekonomika byla v druhém čtvrtletí zasažena koronavirem relativně nejméně.
  • Analýza makroindikátorů: Po silném oživení o 6,9 % ve 3Q, HDP na konci roku znovu klesne
    Dnes zveřejněný zpřesněný odhad ČSÚ o vývoji tuzemského HDP přinesl významnější revizi předběžných čísel oznámených koncem října. Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí letošního roku vzrostla mezičtvrtletně o 6,9 %, což je o 0,7 p.b. více než původně statistický úřad odhadoval. Její meziroční pokles se tak zmírnil z -10,9 % ve druhém čtvrtletí na -5,0 %.
  • Analýza makroindikátorů: Propad průmyslu byl opravdu masivní
    Český průmysl v dubnu klesl hlouběji než se čekalo a stáhl do hlubokého i záporu zahraniční obchod. Otázkou zůstává oživení v dalších měsících. V menším útlumu je dle očekávání stavebnictví. Šok do ekonomiky je natolik silný, že by ČNB mohla již tento měsících přistoupit ke snížení úrokových sazeb na technickou nulu.
  • Analýza makroindikátorů: Průmysl a export expandují navzdory druhé vlně pandemie
    Průmysl sice v říjnu zpomalil, ale i tak ve druhé pandemické vlně slušně roste především za silné podpory zahraniční poptávky. Listopad bude asi slabší, ale žádné drama by to být nemělo. Zahraniční poptávka zároveň výrazně povzbudila export, zatímco dovozy zůstaly slabší. Stavebnictví na začátku čtvrtého čtvrtletí klesá.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
Finexo
FxNet
IFC Markets
reklama
CapXmaster