Čtvrtek 28. březen 2024 18:38
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Dukascopy new

Kofola: Virová nákaza upila ze zisků Kofoly, absence cílů a návrhu dividendy

12.05.2020 18:43  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Den zveřejnění: čtvrtek, 14. května 2019 v 17:00 CET

Očekáváné výsledky hospodaření: Bohužel musíme začít negativně. Kofola generuje téměř 40 % tržeb ze segmentu HoReCa (hotely, restaurace, catering). A právě ten byl kvůli opatřením vyplývajícím z nouzového stavu vzhledem k nákaze covid-19 zavřený. Restriktivní opatření začala platit zhruba v polovině března, takže negativní dopad uvidíme i ve výsledcích za první čtvrtletí. Nicméně naplno se to projeví až v druhém kvartále.

Dále také nepředpokládáme, že by management Kofoly odhalil své celoroční cíle, ani návrh dividendy ze zisku roku 2019 (pokud vůbec nějaká bude). Nové projekce se pravděpodobně dočkáme, jakmile budeme opět standardní provoz. Rozhodující bude dopad nákazy zejména na nejsilnější letní kvartály. Od druhého čtvrtletí se také ve výsledcích objeví akvizice vod Ondrášovka a Korunní, což by mělo na druhou stranu hospodaření vylepšit.

Předpokládáme, že tržby za Q1 20 lehce klesly na 1,3 mld. CZK. Dolů je tlačil výpadek výnosů ze segmentu HoReCa. To nemohl kompenzovat lepší prodej v retailu, který zasažen nebyl. Náklady nicméně nepoklesnou stejným tempem jako tržby. Ceny cukru jsou v meziročním srovnání prakticky beze změny, nicméně vzrostly náklady na obalové materiály. To bude mít samozřejmě vliv na marže. EBITDA by tak měla dosáhnout 111,4 mil. CZK (-5,8 % y/y). Čistý zisk, respektive ztrátu (-53,6 mil. CZK) prohloubí vyšší odpisy ve srovnání se stejným obdobím loňského roku.

Zdroj: Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Kofola se dnes již obchoduje bez nároku na dividendu
    Akcie společnosti Kofola se od dnešní seance obchodují bez nároku na dividendu ze zisku minulého roku.
  • Kofola se stane majitelem jablečných sadů v Česku a spolumajitelem kávových plantáží v Kolumbii
    Poté, co se rodinná nápojářská společnost Kofola intenzivně věnovala pěstování a zpracování bylin, rozhodla se rozšířit svůj záběr o další nápojové suroviny. Bezmála na 60 hektarech bude na Úsovsku obhospodařovat jablečný sad, s cílem vypěstovat v Česku speciální odrůdu jablek potřebnou pro výrobu ciderů. V Kolumbii zas Kofola směřuje ke spoluvlastnictví 230 hektarů kávových plantáží.
  • Kofola: Silné Q3, lepší výsledky, potvrzený výhled
    Výsledky hospodaření: Kofola ČeskoSlovensko oznámila včera po zavření trhu výsledky za třetí čtvrtletí tohoto roku. Reportovaná čísla pokořila na všech úrovních konsensus trhu i náš odhad. Zároveň vedení Kofoly potvrdilo celoroční cíle. Třetí kvartál je pro Kofolu sezóně nejsilnější. Navíc byl podpořen růstem domácího turismu.
  • Kofola: Silný růst tržeb zastínil růst nákladů, úprava projekce a nižší dividenda
    Kofola ČeskoSlovensko reportovala za druhé čtvrtletí slušný růst tržeb. Nicméně vzhledem k vysoké inflaci nákladů, kterou se plně nepodařilo přenést do koncových cen, bylo tempo jejich růstu vyšší než tržeb. Zisk EBITDA klesl v meziročním srovnání o 19,2 % na 306,2 mil. CZK při rostoucích tržbách o 23,0 % na 2 211 mil. CZK. Výsledky zaostaly za tržním očekáváním o necelých 6 % u EBITDA a o 15,5 % u čistého zisku. Kofola snížila horní hranici svého cíle. Nižší než očekávaný je taky návrh dividendy.
  • Kofola: Slušný růst tržeb, pokles marže, úprava celoroční projekce
    Kofola ČeskoSlovensko reportovala včera po zavření trhu výsledky za třetí čtvrtletí, které je ze sezónního hlediska tradičně nejsilnější. Výnosy rostly slušným tempem, a to ve všech sektorech. Nicméně vysoká inflace nákladů znamenala pokles marží. Zisk na úrovni EBITDA v meziročním srovnání klesl o 10,5 % a dosáhl 462 mil. CZK při růstu tržeb o 11,0 % na 2,4 mld. CZK. Čísla jsou o 3,4 % nad konsensem, pokud srovnáme EBITDA, ale na čistém zisku o 2,5 % na tržní odhad nedosáhla. Kofola by měla za celý rok dosáhnout spodní hranice cíle. Ukazuje se, že kromě vysokých cen zejména vstupů začíná být problém s poklesem poptávky. Splnění cíle tak může být výzvou.
  • Kofola: Spekulace o možné akvizici společnosti Pivovary CZ Group
    Kofola údajně jedná o koupi pravděpodobně majoritního podílu ve skupině Pivovary CZ Group. Informace přinesl dnešní denní tisk. Žádné delší detaily zveřejněny nebyly.
  • Kofola splnila celoroční cíle, očekává růst v dalším roce
    Včera po zavření trhu oznámila Kofola vybrané provozní ukazatele za čtvrtý kvartál minulého roku, respektive za celý minulý rok. Kofola překonala svůj celoroční cíl na zisk EBITDA. Kofola zveřejnila tržby, zisk EBITDA a cíl na tento rok.
  • Kofola: Třetí čtvrtletí je sezónně nejsilnější, zásadní bude výhled
    Třetí čtvrtletí je pro Kofolu nejsilnější a z hlediska plnění celoročních cílů zásadní. Předpokládáme, že po slabším druhém kvartálu, dojde ke zlepšení hospodaření. Jednak by se měl v Q3 naplno projevit růst cen nápojů a jednak by měla být patrná i přísná kontrola nákladů. Přesto odhadujeme meziroční pokles EBITDA o 12 % při tržbách lepších o téměř 9 %. Samozřejmě bude důležitý výhled vedení společnosti nejen do konce tohoto roku.
  • Kofola usiluje o další tradiční značky. Oznámenou akvizicí chce vstoupit do pivního segmentu s regionální působností
    Kofola ČeskoSlovensko kupuje většinový podíl ve společnosti Pivovary CZ Group, která rozvíjí tradiční značky piv Holba, Zubr a Litovel. Nápojářská rodina tak může na regionální úrovni vstoupit do další kategorie, ve které může využít své podnikatelské, distribuční a marketingové know-how. Dokončení transakce, která podléhá schválení antimonopolních úřadů, se očekává zkraje příštího roku.
  • Kofola: Velmi silné výsledky, růst projekce považujeme za konzervativní, Kofola kupuje Pivovary
    Kofola dnes zveřejnila velmi silné výsledky za třetí čtvrtletí, které se vyrovnaly historickému maximu. Reportovaná čísla slušně vzrostla v meziročním srovnání o +20 % u zisku EBITDA a o téměř +30 % u čistého zisku. Zároveň překonala konsensus o +7,5 % respektive o +10 %. Došlo také ke zvýšení celoroční projekce EBITDA, kdy by měla nově dosáhnout horní hranice původního intervalu. Vzhledem k růstu tržeb v říjnu o +32 % y/y to naznačuje silné výsledky v posledním kvartále toho roku.
  • Kofola: Vybrané provozní ukazatele za Q4 20 naznačují splnění celoročního cíle
    V pondělí po zavření trhu oznámí Kofola vybrané provozní ukazatele. Mělo by se jednat o tržby a zisk na úrovni EBITDA. Čtvrtý kvartál minulého roku byl opět tvrdě zasažen restriktivními opatřeními týkající se boje proti koronakrizi. Navíc platí, že čtvrtý kvartál je obecně ze sezónního pohledu druhý nejslabší, a to hned po prvním čtvrtletí. O to větší kontrast bude mezi Q4 20 a Q3 20, když loňské třetí čtvrtletí bylo díky uvolněnému létu a vysoké poptávce plynoucí z domácího turismu nejlepším kvartálem v historii.
  • Kofola: Výsledky bez překvapení, pokles poptávky pokračuje
    Kofola ČeskoSlovensko zveřejnila včera odpoledne výroční zprávu za rok 2022. Obsahuje celou sadu hospodářských výsledků za celý minulý rok. Připomínáme, že vybrané provozní ukazatele (tržby a EBITDA) zveřejnila Kofola již 15. února. EBITDA vzrostla v Q4 o +62,5 % na 230 mil. CZK při tržbách 1 811 mil. CZK (+15,5 %). Bez překvapení stál za růstem sektor ČeskoSlovensko. Konferenční hovor, na kterém by mohlo být zveřejněno více detailů týkajících se např. dividendy nebo akvizic bude dnes v 10:00hod.
  • Kofola: Výsledky lehce nad odhady, potvrzený cíl, výhled na silné letní měsíce
    Kofola reportovala včera po zavření trhu kvartální čísla za Q1 21. Celé první čtvrtletí bylo negativně ovlivněno restrikcemi, které zasáhly zejména Gastro segment a řetězec UGO, zatímco vloni to byl až samotný konec kvartálu. Dosažené výsledky jsou nicméně nad tržním konsensem i naším očekáváním. Kofola potvrdila celoroční cíle.
  • Kofola: Výsledky ovlivní nárůst nákladových položek
    Za druhý kvartál by měla Kofola prezentovat slušný růst tržeb. Jednak je to dáno nižší srovnávací základnou, kdy část druhého čtvrtletí v loňském roce byla stále ovlivněna restrikcemi a dále růstem cen. Zisk na úrovni EBITDA by nicméně měl klesnout vzhledem k inflaci nákladů. Předpokládáme potvrzení celoročních cílů.
  • Kofola: Výsledky za Q1 20 jsou silné, meziročně beze změny navzdory restrikcím
    Výsledky hospodaření: Kofola ČeskoSlovensko oznámila včera v 17hod výsledky za první kvartál tohoto roku. Reportovaná čísla jsou na provozní úrovni meziročně prakticky beze změny, i když byly operace Kofoly od poloviny března zasaženy restriktivními opatřeními. Projevilo se to zejména v sektoru HoReCa a UGO prodejen, které byly zavřeny. Čísla jsou též ve shodě s tržním odhadem.
  • Kofola: Výsledky za Q1 21 budou ovlivněny restrikcemi a sezónností
    Kofola oznámí výsledky za první čtvrtletní tohoto roku, které budou meziročně nižší. V tomto kvartále se sešly dvě negativní skutečnosti. Za prvé je to celkový lockdown, ve kterém byla naše ekonomiky prakticky celý první kvartál. A za druhé je to efekt sezónnosti, kdy první čtvrtletní je typicky suverénně vůbec nejslabší z celého roku.
  • Kofola: Výsledky za Q2 podstatně nad odhady, letní měsíce opět silné, celoroční cíl zvýšen
    Kofola ČeskoSlovensko představila včera po zavření trhu hospodářské výsledky za druhé čtvrtletí tohoto roku. Reportovaná čísla jsou lepší než konsensus i naše odhady. Podstatný meziroční růst je dán zrušením restrikcí zejména v segmentu gastronomie a silnou poptávkou v červnu. Vzhledem k výhledu na silné letní měsíce zvýšila Kofola celoroční cíle.
  • Kofola: Výsledky za Q3 20 budou silné, podpořené vyšším domácím turismem
    Očekávané výsledky hospodaření: Třetí kvartál je pro Kofolu sezóně nejsilnější. Navíc byl v tomto podpořen vyšším turismem v ČR. Léto v ČR bylo bez restriktivních opatření a to v kombinaci s obavou cestovat do zahraničí mělo, z našeho pohledu, za následek vyšší prodeje v samotném Q3 20. Navíc se ve výsledcích objeví i čísla koupených společností Ondrášovka a Korunní. Předpokládáme, že výsledky za třetí čtvrtletí budou silné, zcela jistě o hodně lepší než ostatní kvartály, které byly zasaženy vlnami pandemie.
  • Kofola: Výsledky za Q3 21 bez překvapení mírně nad odhady, úprava celoroční projekce
    Kofola ČeskoSlovensko reportovala dnes výsledky za třetí čtvrtletí tohoto roku. Vzhledem k prudké inflaci vstupních položek je zisk EBITDA nižší ve srovnání se stejným obdobím loňského roku při tržbách, které naopak loňský výsledek mírně překonaly. Oznámená čísla jsou mírně nad konsensem trhu.
  • Kofole loni klesly tržby o 3,7 procenta na 6,17 miliardy korun
    Nápojářské skupině Kofola loni klesly tržby meziročně o 3,7 procenta na 6,17 miliardy korun. Ukazatel EBITDA (provozní zisk před odpisy) se jí podle předběžných hospodářských výsledků snížil o osm procent na 1,03 miliardy korun. Při značném omezení trhu v posledních měsících roku způsobeném koronavirovou pandemií skupina uzavřela rok 2020 mírně nad očekáváním. Kofola to dnes oznámila v tiskové zprávě.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader