Čtvrtek 28. březen 2024 10:48
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
CapXmaster srovnani

TOP 3 grafy tohoto týdne: EURUSD, DE30, BITCOIN

12.02.2020 14:30  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Shrnutí:

  • BITCOIN se vrátil nad úroveň 10 000 dolarů
  • DE30 vystoupal na nové historické rekordy
  • EURUSD se po otestování minim 2019 odrazil na vyšší úrovně

EURUSD

EURUSD se start do nového roku příliš nevyvedl. Pár se od počátku ledna obchoduje v klesajícím trendu, nicméně býkům se podařilo zastavit pokles na kritické úrovni. Pár se odrazil od klíčového supportu na úrovni minim z minulého roku. Navíc se na grafu objevila svíčková formace Kladivo, která bývá předzvěstí růstového pohybu. Obchodníci by však měli mít na paměti, že pokles pod úroveň 1,09 by mohl vydláždit cestu k pokračování poklesu. V tomto případě by se měli soustředit na nejbližší důležitou hladinu supportu na 1,0785.

EURUSD D1 interval. Zdroj: xStation5

DE30

Hlavní německý akciový index si v tomto týdnu připisuje další zisky. Ve středu dokonce navýšil historická maxima. Současný růstový impuls je součástí dlouhodobého růstového trendu, který začal už na konci roku 2018. DE30 se obchoduje v blízkosti horní limity rostoucího trendového kanálu, který by mohl poskytnout prodejní příležitost medvědům. Všimněme si, že předchozí dotyky horní limity vedly ke korekci. Nicméně je třeba mít na paměti, že pokud se cena udrží nad úrovní 13 600 bodů, tak hlavním scénářem dalšího vývoje zůstává růst.

DE30 W1 interval. Source: xStation5

BITCOIN

Technická situace na kryptoměnách si také zaslouží pozornost. Celý trh začal rok na pozitivní vlně. Hlavní kryptoměna - Bitcoin se dostala přes psychologickou bariéru na úrovni 10 000 dolarů. Pokud se nad ní udrží, tak hlavním scénářem zůstává pokračování růstu. Nejbližší rezistenci vidíme na úrovni 11 000 dolarů, která je definována hladinou 61,8 % Fibo retracementu posledního poklesu. Sell signál by se objevil v případě, že by se cena dostala pod lokální růstový kanál.

Bitcoin D1 interval. Zdroj: xStation5

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • TOP 3 grafy tohoto týdne
    V poslední době jsme byli svědky několika událostí, které zamávaly s volatilitou na finančních trzích. Převažující dobrá nálada, která plynula z uspokojujících ekonomických makrodat i korporátních výsledků, výrazně popostrčila akciové indexy směrem k historickým maximům. Nedělní tweet amerického prezidenta Donalda Trumpa o nových clech na Čínu byl pro mnoho obchodníků studenou sprchou, protože v posledních měsících byli krmeni zprávami o pozitivním vývoji jednání o nové obchodní smlouvě. V důsledku těchto zpráv propadly na počátku týdne asijské trhy. Akciové indexy v USA i v Evropě pak byly zasaženy o poznání méně. Při pohledu na graf US500 můžeme vidět analogii s rokem 2017, kdy akciový trh taktéž propadl po dosažení historických maxim. Aktuální situace se ovšem liší v daleko stabilnějším a také o něco rychlejším růstu. Z technického pohledu zůstává první důležitý support v blízkosti 2 800 bodů. Pokud by se ho medvědům podařilo prorazit, tak by mohla následovat výrazně hlubší korekce.
  • 📊 TOP 3 grafy tohoto týdne
    Obchodníci očekávají zveřejnění zápisu z posledního zasedání FOMC, které je na programu ve středu v 20. hodin. Mohli bychom se dočkat zvýšené volatility, která souvisí s plánovaných utahováním měnové politiky v USA. Hlavními trhy, kde by se zápis měl nejvíce projevit, jsou instrumenty US30, EURUSD a DE30.
  • 🔍 TOP 3 grafy tohoto týdne
    Čtyřhodinový graf EUR/USD ukazuje, že medvědi začali nedávno dominovat situaci na tomto trhu. Cena se aktuálně pohybuje mírně nad supportem na úrovni 1,1805. Sentiment však zůstává stále negativní. Pokud se dočkáme průrazu, tak dalším supportem je hladina 1,1715. Pokud se naopak probudí býci a poklesy zde zastaví, tak se cesta vzhůru opět otevře. Poslední korekce dosáhla úrovně 100 období klouzavého průměru a měla by sloužit z krátkodobé perspektivy jako klíčová rezistence. Další úroveň odporu leží na 1,1925, kde se nachází horní limita struktury 1:1.
  • Top 3 grafy tohoto týdne: BRAComp, EURUSD, Zlato
    Druhé kolo prezidentských voleb v Brazílii se uskuteční v neděli. Dle posledních průzkumů veřejného mínění má Jair Bolsonaro, který je považován za kandidáta přátelského k tržnímu prostředí, slušné šance na vítězství. Naděje tak hovoří ve prospěch brazilského burzovního trhu Bovespa i brazilské měny realu. Vezmeme-li v úvahu, že brazilský akciový trh zůstává v klidu bez ohledu na poklesy globálních indexů, tak v případě zvolení Bolsonara a uklidnění situace na akciových trzích by se brazilský index mohl směle vydat k historickým rekordům. Útok na 89 000 bodů by nemusel být pouze z říše snů. Býci by měli sledovat periody klouzavých průměrů MA 50 a 100 (červená a zelená čára v grafu níže - obě linie začaly stoupat, což naznačuje možný nástup dlouhodobého trhu býků). Na druhou stranu by mohlo platit staré dobré přísloví "buy rumours, sell facts". Není totiž vyloučeno, že po zvolení preferovaného kandidáta bude chtít část investorů vybrat zisky. A pokud by byla situace na globálních akciových trzích stále napjatá, tak cesta ke korekci by mohla být otevřená. Odpovědi se dočkáme už příští týden.
  • TOP 3 grafy tohoto týdne - Černý pátek speciál
    Černý pátek, jeden z nejvíce rušných dnů nejen pro americké obchodníky, se blíží. Velké mezinárodní korporace stejně jako malí prodejci jsou zaplaveni spotřebiteli lačnícími po výhodných nabídkách. Slevy ve výši 40 - 50 % jsou běžné a není tak velkým překvapením, že spotřebitelé odkládají své nákupy právě na tento den. Navíc Černý pátek je necelý měsíc před vánočními svátky, takže je velmi dobrou příležitostí k nákupu dárků ve výrazných slevách.
  • Top 3 grafy tohoto týdne: DE30, AUDNZD, Ropa WTI
    Německý index v úterý posiluje na nejvyšší hodnoty za posledních 6 měsíců. Vzhůru je poháněn klesající rizikovou averzí, která se projevuje také na dalších rizikových aktivech. Zlepšení přichází po zveřejnění sady pozitivních markodat, která naznačují, že se světové ekonomice daří relativně dobře. Globálnímu sentimentu pomáhá zvýšená úvěrová aktivita Číny a také data z Německa nenaznačují výrazné problémy (například dnešní ZEW index, který dopadl mírně nad očekávání). Z technického pohledu DE30 testuje důležitou rezistenci. Dalo by se očekávat, že cena bude ještě bojovat o úrovně okolo 12 200 bodů. Pokud bude DAX skutečně potřebovat výběr zisků a korekci, tak ta by mohla index přivést až k úrovni 50 % retracementu posledního poklesu.
  • Top 3 grafy tohoto týdne: DE30, EURUSD , Měď
    Globální akciové trhy rostou a německý DAX (DE30) není výjimkou. Průraz nad klesající trendovou přímku přinesl pouze omezenou korekci a býci se pak opět rychle ujali vesla. DAX se dnes opět obchoduje na vyšších maximech a blíží se zóně rezistence mezi 11800 - 11900 body. Tam se nacházejí lokální minima z února a března 2018 a také v blízkosti vidíme 200 denní klouzavý průměr. Medvědi by mohli využít této kombinace technických faktorů k budování pozic. Pokud by se tak skutečně stalo, první úroveň supportu vidíme v blízkosti minim z počátku března. Všimněme si, že v této oblasti můžeme nalézt kanál 50 denních klouzavých průměrů, které trh v posledních měsících respektoval.
  • TOP 3 grafy tohoto týdne: DE30, OIL.WTI, Stříbro
    Německý DAX se znovu odrazil od klíčové úrovně rezistence na 12 950 bodech. Dle standardního výkladu technické analýzy platí, že pokud cena zůstane pod touto úrovní, tak základním scénářem bude nadále pokračování klesajícího trendu. Nicméně se obchodníci mohou dočkat také průrazu, který je s každým dalším dotykem pravděpodobnější. V tomto případě by se trh mohl dočkat akcelerace růstu s pohybem až k úrovni 13 300 bodů.
  • TOP 3 grafy tohoto týdne: DE30, US100, Zlato
    Začněme dnešní analýzu německým indexem. Při pohledu na H4 graf je zřetelné, že poslední rostoucí trend byl zastaven na klíčové úrovni rezistence. Fialová oblast na grafu níže je definována předchozími cenovými reakcemi na úrovní 78,6 % Fibo retracementu. Navíc poslední růst vypadá jako korekce ABC, což by mohlo předznamenat obnovení klesajícího trendu. Obchodníci by však měli vzít v úvahu, že se cena včera odrazila od prvního klíčového supportu (12 950 bodů). Průraz na nižší úrovně by mohl znamenat prohloubení poklesu. V případě tohoto scénáře by se otevřela cesta dokonce až k úrovni 12 550 bodů.
  • TOP 3 grafy tohoto týdne: Ethereum, Gold, DE30 (20.01.2021)
    Cena této kryptoměny dosáhla včera na historické maximum a následně korigovala. Hlavní trend však stále zůstává rostoucí. Při pohledu na H4 interval je zřetelné, že nejbližší support leží v blízkosti úrovně $1 270, kde se nachází spodní limita struktury 1:1 a kde také leží trendová čára. Odraz od supportu by mohl znamenat další růstový impuls. Pokud by naopak došlo k průrazu ceny $1 270, tak by klesající trend mohl zrychlit.
  • TOP 3 grafy tohoto týdne: EURUSD , GBPUSD, USDIDX
    Hlavní událostí dnešního dne je zveřejnění zápisu z posledního zasedání FOMC ve 20. hodin. Přestože guvernér Powell řekl během tiskové konference, že utahování měnové politiky bude oznámeno s dostatečným předstihem, tak trhy jsou vzhledem k posledním statistikám inflace napjaté. Investoři budou v zápisu hledat jakékoliv zmínky o načasování měnové politiky. Bude zápis znamenat podporu americkému dolaru? Dnes večer sledujte tyto 3 trhy!
  • Top 3 grafy tohoto týdne: EURUSD, S&P 500, ropa Brent
    Evropská měna včera prolomila nová mnohaměsíční minima vůči americkému dolaru. Nevyřešená záležitost týkající se italského rozpočtu a jestřábího tónu posledního zasedání Fedu vedla k dalšímu impulsu směrem dolů. Pár se ocitl pod úrovní 1,1300 už včera. Jedná se o důležitou hladinu supportu, kterou se eurodolaru dařilo držet už od srpna. Pár nevyužil ani potenciál formace dvojitého dna, proti bylo totiž příliš mnoho medvědů. Italská vláda má čas do půlnoci, aby předložila přepracovaný návrh státního rozpočtu. Avšak od původního návrhu se nečekají žádné výrazné změny. Italský odpor vůči Evropské komisi může vést k eskalaci konfliktu mezi Římem a Bruselem a důsledkem může být další výprodej evropských akcií a společné evropské měny.
  • TOP 3 grafy tohoto týdne: EURUSD, Zlato, US500
    Dnešním nejdůležitějším fundamentem je bez pochyby zápis z posledního zasedání FOMC. Hlavní otázkou je, zda Fed zvažuje další uvolňování měnové politiky v příštím roce. Zápis bude zveřejněn ve 20. hodin a v reakci můžeme očekávat zvýšenou volatilitu. V dnešní analýze se podíváme na 3 důležité trhy, které by mohly být zasaženy nejvíce: EURUSD, Zlato a index US500.
  • TOP 3 grafy tohoto týdne: GOLD, DE30, OIL.WTI
    Drahé kovy pokračují v rally. Zlato se včera dostalo přes důležitou hladinu 2000 dolarů a dnes přidává další desítky dolarů. Z technického pohledu je zřejmé, že poslední tlak na růst je velmi výrazný. Pokud cena zůstane nad dvoutisícovou úrovní, tak růst bude nadále hlavním scénářem. Cena se nikdy nepohybovala výše než dnes, takže k analýze možné rezistence musíme použít externí Fibo retracement. Nejbližší úroveň odporu leží na ceně 2 155 dolarů, kde se nachází úroveň 127,2 % externího retracementu poklesu s počátkem v roce 2011. Z technického pohledu tak zatím nevidíme bezprostřední hrozící korekci. Pokud by však nastala, tak pod úrovní 2000 dolarů by se měli obchodníci soustředit na další kulatou úroveň supportu, a to na 1 900 dolarech.
  • TOP 3 grafy tohoto týdne: OIL.WTI, DE30, EURUSD
    Začněme dnešní analýzu na trhu s ropou, která se stále drží v blízkosti post-pandemických maxim. Přes průraz pod lokální trendovou čáru se prodejcům nepodařilo převzít kontrolu nad trhem. Z technického pohledu vypadá oblast okolo 40,50 jako klíčová rezistence. Pokud se cena pod touto úrovní udrží, tak vidíme dobrou šanci na korekci. V případě tohoto scénáře by úroveň 37,50 dolarů byla pro medvědy logickou cílovou cenou. Tato úroveň je definována předchozími cenovými reakcemi a také 61,8 % Fibo retracementem. Obchodníci by měli mít na paměti, že OPEC+ dnes diskutuje snížení těžebních kvót. Rozhodnutí, ať už bude jakékoliv, by se mohlo stát významným katalyzátorem dalšího cenového pohybu.
  • TOP 3 grafy tohoto týdne: OIL.WTI, Zlato, EURUSD
    Poslední pozitivní korekce na trhu s ropou naznačuje, že se downtrend blíží svému závěru. Poklesy byly zastaveny mírně pod hladinou klíčového supportu na úrovni 51 dolarů za barel. Pokud se podíváme na denní graf, tak zřetelně vidíme formaci dvojitého dna. Býky by ještě více mohla navnadit svíčková formace Kladivo, která se včera objevila na grafu. Pokud cena ropy WTI zůstane nad úrovní 52,15 dolarů (úroveň "neckline" formace dvojitého dna), tak pravděpodobnějším scénářem je pokračování růstu. Jako nejbližší úroveň rezistence vnímáme 38,2 % Fibo retracement. V případě rychlejšího pohybu vzhůru je další rezistence ohraničena předchozí Price Action a úrovní 50 % Fibo retracementu (57,20 dolarů). Na druhou stranu návrat zpět pod 51 dolarů by mohl znamenat akceleraci downtrendu.
  • TOP 3 grafy tohoto týdne: Stříbro, Zlato, Platina
    Na trhu s drahými kovy jsme v poslední době svědky masivní volatility. Denní cenové pohyby překročily 4 % a cena stříbra jen včera propadla o více než desetinu. V tomto týdnu se tak podíváme na grafy 3 drahých kovů z technického pohledu - zlato, stříbro a platina.
  • Top 3 grafy tohoto týdne: UK100, ropa, USDIDX
    Většina hlavních akciových indexů si v posledním týdnu prošla korekcí. UK FTSE 100 (UK100) byl jedním z indexů, který z tlaku na pokles vyšel se ctí. Svoji roli hrála oslabující britská libra, protože hlavní britský index je zaplaven společnostmi s mezinárodní expozicí. Z technického pohledu vidíme, že se index v posledních týdnech pohybuje v trojúhelníkovém pásmu konsolidace. Tyto formace obvykle naznačují pokračování trendu. V blízkosti 200 denního klouzavého průměru můžeme najít horní limitu tohoto patternu, který tak je silným prvním cílem pro býky. Průraz by mohl přinést finální impuls k dokreslení struktury páté vlny. V tomto případě by se vyplatilo sledovat až úroveň 7500 bodů.
  • TOP 3 grafy tohoto týdne: USDCAD, ITA40, SOYBEAN
    Kanadský dolar patří mezi nejvíce rostoucí měny v tomto týdnu. Hlavním důvodem je odraz cen ropy na vyšší hodnoty a také poznámky amerického prezidenta Donalda Trumpa ke clům na ocel a hliník. Ropa se obchoduje na vyšších úrovních kvůli situaci na Středním východě, nicméně nejvyšší impuls pro CAD znamenalo rozhodnutí Donalda Trumpa vyjmout Kanadu a Mexiko z celního režimu na ocel a uhlí. Tento krok je předzvěstí ratifikace smlouvy USMCA - náhradě NAFTA. Pár USDCAD se obchoduje pod úrovní 1,34 a dostal se pod spodní limitu trojúhelníkového patternu. Pokud bude pokles dále pokračovat, tak se nedá vyloučit otestování nižší úrovně rostoucí klínové formace.
  • Top 3 grafy tohoto týdne: USDIDX, USDTRY, OIL.WTI
    Minulý týden patřil na americkém dolaru k těm zajímavějším, a to hlavně s ohledem na středeční zasedání Fedu. Centrální bankéři vyloučili jakékoliv zvyšování sazeb v tomto roce a oznámili, že nebudou pokračovat ve snižování celkové bilance banky, což snížilo atraktivitu americké měny v očích investorů. Nicméně slabost amerického dolaru byla pouze dočasná kvůli nárůstu rizikové averze. Tu vyprovokovalo v pátek dopoledne zveřejnění indexů PMI v Evropě, které se v některých případech propadly výrazně pod očekávání trhu. Nárůst rizika dokonce převrátil obvyklou rostoucí výnosovou křivku amerických dluhopisů. Z technického pohledu se dolarový index znovu odráží na vyšší hodnoty z oblasti dolní limity rostoucího kanálu, která už v nedávné minulosti vícekrát posloužila jako support (červené elipsy na grafu níže). Je dobré také zmínit, že cena dokázala na počátku března překonat maxima minulého roku pouze marginálně. Poslední vývoj dává určitou naději býkům, protože naznačuje obrat. Spodní limita rostoucího kanálu a 200 denní klouzavý průměr budou nadále sloužit jako první důležitější support, takže průraz na nižší hodnoty by mohl naopak naznačovat hlubší propad.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster