Úterý 19. březen 2024 03:07
reklama
Instaforex Dakar
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster
reklama
XTB trading konference 2024

Zatímco západní trhy začínají týden v klidu, Šanghaj doháněla propad

03.02.2020 10:53  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Rozjezd šanghajské burzy po sváteční i nucené přestávce mohl leckoho vylekat, jde však "pouze" o dohánění propadu, který by jinak přišel dříve důsledku už známých zpráv. Zatímco tato burza je dole o 7,7 procenta, Hongkong už pouze o procento a evropské akcie ráno mírně rostou.

Ani tak to nevypadá na velké uklidnění, neboť počet nakažených koronavirem dál strmě stoupá. Jsou tu ovšem i některé pozitivní zprávy, kterých se investoři mohou aktuálně chytat. Čínský index nákupních manažerů sice v lednu klesl, ale i tak zůstal nad tržním konsensem. Čínská centrální banka už přilila do ekonomiky novou likviditu a mírně snížila repo sazbu. Vláda plánuje podporu firmám s důležitou produkcí, aby mohly co nejdříve obnovit výrobu.

Jestliže je brzy, aby se dopady koronaviru projevily v čínských datech, tím spíše nebudou v datech západních. Pro americký průmyslový index ISM, který vyjde dnes odpoledne, je větším rizikem špatný výsledek průzkumu z Chicaga než strach z koronaviru. I tak je tržním předpokladem nárůst indexu, který by tak ukázal pomalejší zhoršování aktivity. 

Co tedy bude trhům začátkem týdne ukazovat směr, budou zprávy o šíření viru, spekulace o jeho dalším průběhu a škodách na globální ekonomice, případně americká makrodata. Firemní výsledky v rámci probíhající sezóny vycházejí dál, ale silnější slovo by měl mít až Alphabet po závěru amerického obchodování. 

S napětím na trzích stoupá poptávka po bezpečí, což se už projevilo ve výrazném poklesu výnosů bezpečných státních dluhopisů. Menší růst registruje také zlato, japonský jen či švýcarský frank - tradiční cíle investorů v rozvířených časech. Konkrétně dnes dopoledne ale sledujeme konsolidaci trhů, kdy se akciím nedaří špatně a naopak bezpečná aktiva se dostávají pod lehký tlak.

Přehled kurzů nejdůležitějších měn dnes v 10:51 SEČ:
Střední Evropakurzzměna (%)*denní maximumdenní minimum
CZK/EUR25.21320.005025.232025.1974
CZK/USD22.77920.181222.801022.7339
HUF/EUR338.12060.2129338.1300336.8300
PLN/EUR4.30120.11914.30264.2893
Asiekurzzměna (%)*denní maximumdenní minimum
CNY/EUR7.77341.06687.78447.7534
JPY/EUR120.1490-0.0216120.3750120.0646
JPY/USD108.54700.1726108.7560108.4650
USA, Evropakurzzměna (%)*denní maximumdenní minimum
GBP/EUR0.84500.22480.84520.8419
CHF/EUR1.0674-0.19871.06931.0670
NOK/EUR10.25340.398410.254310.1731
SEK/EUR10.6647-0.107710.679410.6496
USD/EUR1.1069-0.19341.10851.1060
Ostatníkurzzměna (%)*denní maximumdenní minimum
AUD/USD1.4928-0.18061.49611.4908
CAD/USD1.32450.06311.32571.3236
* vůči závěru evropského obchodování z předchozího dne

Pozn. Aktuální kurzy měn najdete v sekci Měny&Sazby - Online - Měny

 

 
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Zatímco dolar sbírá zisky, koruně se odpoledne nedaří
    Mírně pozitivní sentiment se hlavních finančních trhů nepustil ani v průběhu dne. Nová data situaci příliš neovlivňují...
  • Zatímco dolar se dostává pod větší tlak, koruna mírně navyšuje zisky
    Středa nepřinesla posun do otázky německé vlády či předčasných voleb, ale toto téma už nepoutá takovou pozornost. Pokles německých akcií odráží spíše srovnání kroku se zbytkem světa, poté co si včera připsaly největší zisky. Data z americké ekonomiky také s trhy nehýbala. Zpráva o objednávkách zboží dlouhodobé spotřeby vyzněla přinejlepším smíšeně a žádostí o dávky v nezaměstnanosti bylo zhruba tolik, co se čekalo.
  • Zatímco dolaru pomohla nová data, euru uškodil horší výhled
    Dolaru se dnes dařilo nabírat další zisky na úkor eura, ačkoli nejde o žádný prudký pohyb. Poklesu kurzu na současných...
  • Zatímco dolaru pomohly vzhůru výnosy, libru drtí výhled tvrdého brexitu
    Německý index ZEW dopoledne odhalil, že v největší evropské ekonomice panuje ještě větší pesimismus, než se čekalo. Euru to možná přitížilo, ale další trhy se s informací vypořádaly poměrně dobře. Americké maloobchodní tržby naopak příjemně překvapily svým červnovým růstem i vylepšením dříve nepříznivého trendu.
  • Zatímco euro dál posiluje, koruna z vývoje ve světě nedokáže profitovat
    Pro akcie i euro zůstává zdrojem růstu převládající optimismus před hlasováním o řeckých úsporách. Návrh údajně podpoří i někt...
  • Zatímco euro dál posiluje, koruna z vývoje ve světě nedokáže profitovat
    Pro akcie i euro zůstává zdrojem růstu převládající optimismus před hlasováním o řeckých úsporách. Návrh údajně podpoří i n...
  • Zatímco Evropu podpořil záchranný balík, Amerika zavelela k ústupu
    Po jasně převažující poptávce po riziku už dnes nevidíme na hlavních trzích tak jednoznačný vývoj. Evropské akcie sice během dne slušně rostly, ale následně ze svých zisků slevují. Německý či francouzský trh se i tak drží slušně v plusu, Wall Street však tíží korekce technologického sektoru a propad ropy, takže Nasdaq100 padá a poklesem později navazuje také S&P500.
  • Zatímco koruna pokračuje v oslabování, libře opět pomohla data
    Česká měna navázala na včerejšek a dnes dopoledne oslabuje k euru už na 25,55. Za pohybem stále nevidíme žádné nové zprávy. Menší vliv může mít vývoj v celém regionu, kde ostatní měny taktéž registrují menší ztráty. Z většiny však bude oslabení způsobeno výběrem zisků, které mohli investoři na koruně vytěžit během září. Příští týden nás čeká zasedání ČNB, kde pravděpodobně dojde ke zvýšení úrokových sazeb, ovšem tento krok by měl být v kurzu započítán. Navíc po posledních komentářích asi nepřekvapí, když banka silně naznačí ještě jedno zvýšení na konci roku. Vyvstává tak otázka, čím by vlastně ještě mohli bankéři pozitivně překvapit, a ta může být motivací právě k realizaci krátkodobých zisků.
  • Zatímco pozornost poutá Powell, data varují před zpomalením americké ekonomiky
    Evropské akcie se drží místy i slušně v zeleném (FTSE 100), ale na amerických trzích je už pohyb pouze smíšený a opatrnější. Čeká se na komentář šéfa Fedu, který bude hlavní událostí dne. Jenže mezitím chodí i velmi zajímavá data.
  • Zatímco výnosy míří vzhůru, hlavní měny se z místa příliš nepohnuly
    Finanční trhy se během čtvrtka nesetkaly se zprávami, které by jim udávaly jasný směr. Firemní výsledky se netýkají klíčových jmen a slušný výsledek průzkumu filadelfského Fedu o aktivitě v průmyslu nevyvolal vážnou reakci. Slabý britský maloobchod odnesla libra pouze přechodným oslabením.
  • Zatíží obchodní válka americkou ekonomiku?
    Minulý pátek uštědřil Bílý dům první ránu, protože Donald Trump uvalil na čínský dovoz nové celní tarify ve výši 34 miliard dolarů a oznámil, že v blízké budoucnosti by se tato suma mohla zvednout o dalších 16 miliard dolarů na celkovou částku 50 miliard dolarů. Čína zareagovala clem na americké zboží ve výši 34 miliard dolarů. Zdá se, že americká administrativa si nemyslí, že by ji to mohlo poškodit, ačkoli několik hospodářských odvětví pocítí napětí.
  • Za Trumpa jsou komodity levnější než za Obamy
    Od nástupu prezidenta Trumpa jsou ceny hlavních průmyslových komodit na nižších úrovních, než činil průměr za dobu vlády prezidenta Obamy.
  • Zatřese ropné embargo vůči Íránu s cenou ropy?
    V pondělí vstoupily v platnost dosud nejtvrdší sankce proti Íránu, čímž se trh s černým zlatem dostává pod tlak. Důvodem sankcí je program obohacování uranu, který Spojené státy vnímají jako obrovskou hrozbu, neboť tuto aktivitu považují za spojenou s produkcí atomových zbraní. Írán se však snaží sankcím vyhnout vypnutím lokačních systémů, aby zabránil omezení exportu.
  • Za tři čtvrtletí roku 2023 vykázala Raiffeisenbank čistý zisk ve výši 3,96 miliardy korun
    Raiffeisenbank představila v loňském září novou verzi aplikace mobilního bankovnictví ve zcela změněné podobě. Tuto verzi původně využívalo zhruba 500 tisíc klientů, přičemž po sloučení s Equa bank v listopadu loňského roku se číslo vyšplhalo na 800 tisíc. „O necelý rok později aplikaci pravidelně každý měsíc využívalo již přes jeden milion uživatelů, tedy dvojnásobek oproti stejnému období loňského roku. Průměrně se každý uživatel do aplikace přihlásil alespoň třicetkrát měsíčně. Toho se nám podařilo dosáhnout i díky tomu, že se při vytváření nových funkcionalit a revidování těch stávajících ptáme klientů na jejich názor,“ říká Igor Vida, předseda představenstva a generální ředitel Raiffeisenbank. „Úspěch, který naše mobilní bankovnictví u klientů získává, pro nás představuje satisfakci a zároveň motivaci přinášet další vylepšení digitálních služeb banky,“ dodává Igor Vida.
  • Zatvrzelost Fedu a dolar: Co přinese inflační tlak? ECB ničí euro
    Tvůrci politiky Fedu a ECB vytrvale hovoří o dočasnosti inflace, přestože fakta dokazují opak. Mohou mít částečně pravdu, totiž že inflační tlaky mohou v roce 2022 polevit. Je však nepravděpodobné, že by se inflace, ačkoli v průběhu roku zrychluje, dala označit za přechodnou.
  • Za týden končí skupině Smartwings ochrana před věřiteli. Její záchrana potrvá šest let; od Boeingu, tuzemských bank a státu by mohla získat dohromady až pět miliard korun
    V příštím týdnu letecký dopravce Smartwings vrací do vzduchu donedávna problémový letoun Boeing 737 MAX. Jde o zásadní milník na cestě ven z propasti, do níž tuzemskou aerolinku uvrhlo – už v březnu 2019 – nejprve uzemnění a poté zejména – zhruba rok poté – koronovirová krize. Ta dopadla na letecký byznys obzvláště tíživě. Letectví prožívá nejhorší krizi ve své historii, která se počítá na více než stovku let. Skupina Smartwings zaznamenala loni devadesátiprocentní pokles tržeb v porovnání s rokem 2019, letos by měla být oproti předloňsku zhruba na polovině.
  • Zaujímavé grafy k obchodným vojnám 5: Ktorým aktívam by najviac pomohlo upokojenie situácie?
    Keďže sú opäť v popredí obchodné vojny, tak po troch mesiacoch pridávam ďalšiu sériu zaujímavých grafov k tejto téme.
  • Zaujímavé grafy k vývoju v Taliansku
    Keďže začiatok nového týždňa sa na trhoch točí výhradne okolo Talianska, tak som zozbieral zopár zaujímavých grafov, ktoré ilustrujú aktuálnu situáciu v Taliansku:
  • Zaujímavosti k sentimentu pred výpredajmi a po nich : Korekcia visela vo vzduchu, investori ostávajú optimistickí
    Korekcia na akciových trhoch priniesla aj viacero grafov od analytikov a novinárov, ktoré poskytujú zaujímavý pohľad na sentiment pred výpredajmi, počas nich a po zmiernení situácie.
  • Zaútočí na volný obchod také Evropa? Vývoj trhů je smíšený, koruna další oslabení odvrátila
    Nerozhodnost a relativní klid evropských akcií z dnešního rána se poměrně brzy změnily v jednoznačný pokles. Hlavní indexy se zanořily hluboko do červeného v čele s německým DAXem a odpoledne se inspiruje také Amerika. Akcie na Wall Street ale ztrácejí zatím mírně.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader