Úterý 19. březen 2024 10:04
reklama
Instaforex ebook
reklama
Dukascopy new
reklama
Swissquote Bank
reklama
CapXmaster

Okénko trhu - Benda by sazby zvýšil, Trump snížil

19.11.2019 15:56  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Člen bankovní rady České národní banky Vojtěch Benda dnes zopakoval svůj názor, který ostatně projevil i na posledním měnověpolitickém zasedání, tedy že by české ekonomice prospělo zpřísnění měnové politiky. Vede ho k tomu hlavně tuzemská inflace, která se drží v blízkosti horní hranice tolerančního pásma centrální banky, a která by podle ekonomické prognózy ČNB mohla v příštím roce ještě mírně zrychlit. Podle Bendových slov argumenty proti zvýšení sazeb, které spočívaly primárně v obavě z prudšího ekonomického oslabení států eurozóny, pomalu ztrácejí váhu. Bankovní rada se naopak ohledně budoucího zahraničního vývoje začíná plnit opatrným optimismem. To ostatně naznačil i po jejím posledním zasedání guvernér Jiří Rusnok. Benda zároveň vyjádřil politování nad tím, že ČNB v nedávném období silné ekonomické konjunktury nestihla vytlačit základní sazbu na dlouhodobě neutrální úroveň, tedy ke třem procentům.

Americký prezident Trump při své včerejší schůzce se šéfem Fedu Powellem zopakoval svůj známý názor, že by americké úrokové sazby rád viděl výrazně níže, než kde se nyní nacházejí. Tradici striktní nezávislosti centrální banky na vládě Trump odmítá ctít dlouhodobě a Fedu dává se železnou pravidelností jasně vědět, že by si před volebním rokem přál pro americkou ekonomiku monetární steroidy. Za prezidentovo vstřícné gesto lze označit alespoň to, že na veřejnost tentokrát od Trumpa nepronikla označení Powella jako „pitomce“, který „nemá ponětí“. Omezil se tak pouze na konstatování, že by americké úroky měly být nižší než všech ostatních a to jednoduše proto, že jde o Spojené státy. Powellova bezprostřední reakce na Trumpův apel není známa, v oficiálních vyjádřeních se omezil na zopakování předchozí teze, totiž že v tuto chvíli sazby považuje za adekvátní a pro jejich další vývoj bude klíčová kondice tamní ekonomiky.

Datový kalendář byl dnes prázdný a ani česká měna neprožila výraznější turbulence. Po včerejší krátké zastávce u EUR/CZK 25,60 dnes mírně posílila do okolí EUR/CZK 25,57.

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Okénko trhu - americký trh práce nadále solidní i přes slabší tvorbu pracovních míst
    Červencová průmyslová výroba vzrostla oproti předchozímu měsíci o 0,7 % (po očištění o sezónní faktory). Oproti stejnému období loňského roku se produkce tuzemského průmyslu očištěná o kalendářní vlivy zvýšila o 0,1 %. Na rozdíl od června, kdy byl pokles produkce vesměs plošný napříč odvětvími, došlo v červenci k výraznému zvýšení produkce motorových vozidel (o 13,6 %). Rostla i výroba elektrických zařízení a farmaceutických produktů. Naopak produkce značně klesala v odvětví výroby elektřiny, plynu a páry. Již třetí měsíc v řadě se snížila výroba strojů a zařízení, což může indikovat nižší úroveň investiční aktivity podniků. Evidenční počet zaměstnanců v průmyslu klesal již sedmý měsíc v řadě, v červenci o 0,9 %. Tuzemská průmyslová produkce bude i nadále ovlivňována nepříznivou ekonomickou situací u našich hlavních obchodních partnerů v čele s Německem. Tamní průmysl podle dnes zveřejněných dat za červenec zůstal v hlubokém meziročním propadu o více než 4 %. V průměru za celý rok 2019 proto očekáváme, že dynamika průmyslové výroby bude zhruba poloviční oproti loňskému roku, tedy pouze mírně nad jedním procentem.
  • Okénko trhu - Americký trh práce přinesl rozporuplné signály
    Česká národní banka dnes zveřejnila zápis z posledního jednání bankovní rady, které se konalo 25. září. Z něj vyplývá, že bankéři diskutovali možnost zvýšení základní sazby, ke kterému by vybízel mimo jiné slabší kurz české měny, než banka očekávala. Slabá koruna totiž mechanicky zdražuje dovozy a tím působí proinflačně. Proti zvýšení ovšem hovoří obecně pomalý růst cen v zahraničí a hlavně mezinárodní geopolitická rizika. Poslední hlasování tak dopadlo poměrem 5 ku 2 ve prospěch zachování stávající sazby 2,00 %. Disentní hlasy pocházely od Marka Mory a Vojtěcha Bendy, kteří shodně preferovali zvýšení o 25 bazických bodů.
  • Okénko trhu - americký trh práce stále pozitivně překvapuje
    Maloobchodní tržby v říjnu meziročně vzrostly o 3,4 %. Po započtení motoristického segmentu se pak tržby v souhrnu zvýšily o 2,4 %.Uvedená data jsou jen lehce nižší ve srovnání s tržními odhady. Letošní říjen měl oproti stejnému měsíci před rokem o jeden pracovní den méně, což srazilo dynamiku tržeb k nižším úrovním. Po očištění o tento vliv se tržby v maloobchodě reálně zvýšily o 4,6 %. Spotřebitelé více utráceli zejména za oděvy a obuv, počítačové a telekomunikační zařízení a za výrobky pro sport, kulturu a rekreaci. Tržby za prodeje a opravy automobilů se meziročně zvýšily jen o 0,5 %. Spotřebitelská důvěra sice pozvolna slábne, nicméně nedostatek volných pracovních sil stále podporuje mzdový růst a zákazníci tak budou mít i nadále dostatek prostředků na utrácení. V příštím roce by však zpomalující ekonomika měla postupně tlumit růst mezd i dál ochlazovat spotřebitelský sentiment. V souhrnu tedy odhadujeme, že celkové maloobchodní tržby by v letošním roce měly vzrůst o 3,4 %, v příštím roce by měl jejich růst zvolnit na 2,6 %.
  • Okénko trhu - americký trh práce v květnu překvapil
    Maloobchodní tržby bez započtení prodejů automobilů v dubnu meziročně poklesly o 10,6 %, což bylo podstatně méně, než činila tržní očekávání. Celkové tržby včetně motoristického segmentu se ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku snížily o 21,2 %. Současně se zveřejněním dubnových dat provedl ČSÚ revizi úrovně tržeb v předchozích měsících. Revidovaná data ukazují, že původně publikované poklesy v březnu nebyly tak výrazné. Zavedení karanténních opatření způsobilo, že řada prodejen byla zcela uzavřena nebo měla omezený provoz, což ovlivnilo prodeje v těchto provozovnách a ovlivnilo i kvalitu statistického šetření. V dubnu by poklesy tržeb měly dosáhnout příslovečného dna. Květnové postupné uvolňování karanténních opatření a otvírání obchodů by mělo začít zvedat i maloobchodní útraty. Nicméně návrat na předkrizové úrovně bude spíše dlouhodobý. Sentiment spotřebitelů je silně zasažen, lidí bez práce bude přibývat a značně zpomalí i mzdová dynamika.
  • Okénko trhu - americký trh práce zaostal za očekáváním
    Spotřebitelské ceny se v prosinci meziměsíčně zvedly o 0,2 %, v meziročním srovnání inflace přidala desetinu procentního bodu a dosáhla 3,2 %. Nachází se tak již druhý měsíc v řadě nad horní hranici pásma inflačního cíle centrální banky, kde byla naposledy v říjnu 2012. Největší měrou se na meziročním růstu podílejí ceny spojené s bydlením (elektřina, teplo, nájemné) a rychle rostoucí ceny služeb (v prosinci 3,6 %). Právě v cenách služeb se nejvíce projevuje vysoká spotřebitelská poptávka daná napjatou situací na trhu práce, tedy nízkou nezaměstnaností a rychlým růstem mezd. Naproti tomu inflační tlaky ze zahraničí jsou utlumené, ceny v produkční sféře v eurozóně klesají, padají tak i tuzemské dovozní ceny. Vlivem očekávaného zpomalování ekonomiky by však domácí inflační tlaky měly postupně slábnout. Očekáváme, že centrální bankéři zatím ponechají sazby na stávající úrovni, protože vyšší inflace bude vyvážena trvajícími nejistotami spojenými se zahraničním ekonomickým vývojem. V samém závěru letošního roku by pak odeznívání inflace na výhledu mělo přimět ČNB zahájit cyklus snižování sazeb.
  • Okénko trhu - americký trh práce zažil šok
    Bankovní rada ČNB dnes na svém pravidelném zasedání rozhodla o snížení základní úrokové sazby o 3/4 procentního bodu na 1 %. Toto opatření pak doprovodila ještě snížením sazby proticyklické kapitálové rezervy na 1,00 % s platností od 1. dubna 2020. Bankovní rada si uvědomuje mimořádnost situace a v případě nutnosti bude měnové podmínky dále uvolňovat. ČNB je připravena použít i dalších opatření k řešení případných likviditních problémů ve finančním sektoru. ČNB nevyloučila ani možnost reagovat na nadměrné výkyvy kurzu svými nástroji.
  • Okénko trhu - Američané se dál hádají o podpoře ekonomiky
    Český index nákupních manažerů ve výrobě si v červenci nadále polepšil. Oproti červnu přidal 2,1 bodu a činí tak 47,0. To je o trochu pesimističtější výsledek než jsme očekávali my i trh. Důvodem jsou přetrvávající špatné provozní podmínky ve zpracovatelském sektoru. Příjem zakázek nadále klesal – avšak nové zakázky zpomalily tempo poklesu, a to jak v tuzemsku, tak i ze zahraničí. K tomu přispělo první (i když nepatrné) zvýšení výroby od listopadu 2018, které firmy připisují stabilizaci zákaznické poptávky a oživění v automobilovém průmyslu. Avšak podmínky v poptávce jsou nadále náročné, což reflektuje neustupující nejistota ohledně koronavirové pandemie.
  • Okénko trhu - Američané se vrátili do obchodů
    Šéfka Evropské centrální banky Christine Lagardeová se dnes vyjádřila k perspektivě na zotavení evropské ekonomiky. Podle jejích slov lze očekávat prozatím pouze částečnou rehabilitaci, ačkoliv dna již zřejmě bylo dosaženo. Zároveň předpokládá, že současná krize bude mít i transformační efekt, tedy že část ekonomiky z ní vyjde trvale oslabena, zatímco jiná posílí. Varovala před nárůstem firemního i státního zadlužení a zároveň upozornila na obrovský nárůst úspor, které se teprve postupně budou přelévat do spotřeby a investic.
  • Okénko trhu - Američany neopouští chuť nakupovat
    Český statistický úřad dnes vydal zpřesněný odhad růstu HDP České republiky za druhé čtvrtletí. V něm potvrdil údaj 2,7 % meziročně a 0,7 % mezikvartálně. Růst byl poháněn hlavně domácí poptávkou a to jak ze strany domácností tak i vlády. Dobrý výsledek si navzdory probíhajícímu ekonomickému ochlazení na hlavních vývozních trzích i obchodním válkám udržel i zahraniční obchod. Méně příznivou zprávou bylo oslabení investiční aktivity firem, které odráží jejich vnímání budoucích rizik a pokračující tlak na růst mezd. Z pohledu jednotlivých odvětví se nejvíce dařilo informačním a komunikačním činnostem, obchodu, pohostinství, dopravě, či stavebnictví, tedy oblastem, které se opírají o domácí poptávku. Méně úspěšný pak byl průmysl, kde mezičtvrtletně došlo k nepatrnému poklesu. I z toho lze usuzovat, že ze zahraničí přichází ekonomické ochlazení. Přesto můžeme první pololetí tohoto roku hodnotit jako úspěšné. Pro zbytek roku očekáváme pokračující zpomalování a za celý rok pak predikujeme růst HDP na úrovni 2,4 %. Bude ovšem záležet i na mezinárodním politickém vývoji, kde na rozřešení stále čeká brexit i obchodní spory mezi USA a Čínou.
  • Okénko trhu - Amerika propadla hlouběji než se čekalo
    Spotřebitelská důvěra v eurozóně za měsíc duben zaznamenala nikoliv překvapivě propad. Z březnových -11,6 bodů klesla na -22,7. Na takto nízké hodnotě se nacházel sentiment naposledy před sedmi lety, tedy v dobách recese. Také hodnocení podnikatelského prostředí zaznamenalo značný propad, který dosáhlo až úrovní, na kterých se nacházelo v dobách velké finanční krize z roku 2009. S ohledem na výsledky ostatních evropských předstihových indikátorů dnes zveřejněný průzkum nepřinesl nové informace. Světlem na konci tunelu může být lepší výsledek očekávání budoucího ekonomického vývoje, kdy většina hráčů na trhu už vyhlíží uvolnění restriktivních opatření a znovunastartování businessu.
  • Okénko trhu - Britský soud vystavil Johnsonovi stopku
    Český indikátor ekonomické důvěry v souhrnném vyjádření vykázal za měsíc září pokles o 1 bod na hodnotu 94,6. Na tomto snížení se podílely obě jeho složky, tedy důvěra mezi podnikateli i mezi spotřebiteli. V rámci sektorů ekonomiky důvěra stagnovala v průmyslu i ve stavebnictví a za poklesem tak stála odvětví obchodu a služeb. Celkově se souhrnný index dostal na nejnižší hodnotu za posledních pět let.
  • Okénko trhu - Ceny výrobců v USA dále poklesly
    Americké ceny výrobců trh poněkud zaskočily, když v červnu namísto očekávaného meziměsíčního růstu o 0,4 % vykázaly pokles o 0,2 %. Oproti stejnému období minulého roku se pak jednalo o pokles o 0,8 % a i zde byl výsledek hluboko pod odhady. Nízká cenová dynamika vypovídá o snaze amerických firem bojovat o virem oslabenou poptávku pomocí cenotvorby. S několikaměsíčním zpožděním se obvykle pomalý růst cen výrobců projeví i v cenách spotřebitelských.
  • Okénko trhu - Corbyn prý podpoří předčasné volby
    Britský premiér Johnson již opustil snahu prosadit brexitovou dohodu, kterou uzavřel s EU, přes britský parlament, jelikož v něm nedisponuje většinou a nedaří se mu najít širší podporu. Místo toho se zaměřil na možnost vyhlášení předčasných voleb. V nich by rád posílil řady své konzervativní strany v zákonodárném sboru, aby následně brexit prosadil po svém. I pro samotné vyhlášení voleb ovšem potřeboval souhlas současné opozice, kterého se mu zřejmě dostalo právě dnes. Lídr labouristů Corbyn se nechal slyšet, že při odpoledním hlasování jeho strana podpoří vyhlášení předčasných voleb na 9. – 12. prosince tohoto roku. Labouristé se k této variantě údajně přiklonili proto, že nedávno ohlášený souhlas EU s odkladem brexitu definitivně zabránil Johnsonovi v realizaci neřízeného odchodu. Podle bookmakerů jsou Johnsonovi šance na vítězství ve volbách dobré, nicméně jestli jeho strana získá v parlamentu sama většinu, již zdaleka tak jisté není – pravděpodobnost odhadují zhruba na 50 %. Pokud tedy volby dopadnou nepřesvědčivě, a Johnson bude znovu muset hledat podporu pro svůj plán, můžeme se okolo Vánoc dočkat dalšího dramatického dějství brexitové tragédie.
  • Okénko trhu - Český růst HDP ve třetím čtvrtletí dosáhl 2,5 %
    Podle předběžného odhadu ČSÚ vzrostla česká ekonomika ve třetím čtvrtletí letošního roku mezičtvrtletně o 0,3 %, což představuje oproti předchozímu čtvrtletí zpomalení tempa o 0,4 procentního bodu. V meziročním srovnání se domácí produkt zvýšil o 2,5 %. Tuzemská ekonomika tak stále vykazuje solidní tempo růstu v blízkosti svého potenciálu, a to i přes slabý růst v eurozóně a stagnaci u našeho hlavního obchodního partnera Německa. Podle informací statistického úřadu k pozitivnímu vývoji přispěla jak domácí, tak i zahraniční poptávka. Pro tento rok očekáváme zvolnění růstu domácího produktu na 2,5 % a pro rok 2020 další pokles dynamiky na 2,0 %.
  • Okénko trhu - Čína pozastaví některá cla na americký dovoz
    Čína s platností od 17. září pozastaví některá cla uvalená na americký dovoz. Celkem 16druhům zboží má Čína v úmyslu udělit výjimku a na jeden rok je zbavit celního zatížení. Jedná se o vstřícný krok před nadcházejícím dalším kolem vyjednávání s USA, ke kterému by mohlo dojít později tento měsíc. Ovšem pravdou je, že Čína výjimkuje především zboží, které sama potřebuje. Mezi vybrané produkty by proto měly patřit některá farmaceutika či chemikálie, které sama Čína neprodukuje a není možné je jednoduše nahradit z jiného zdroje. Naopak zemědělské produkty, na kterých si americký prezident D. Trump zakládá, začaly být do Číny dováženy ze zemí Jižní Ameriky a i nadále budou podléhat clu.
  • Okénko trhu - čínská ekonomika zpomaluje
    Podle údajů Čínského statistického úřadu vzrostla čínská ekonomika v loňském roce jen o 6,1 procenta, což byl nejnižší růst za 29 let. Přitom v roce 2018 přidala tamní ekonomika 6,6 %. Dynamika HDP postupně slábne, v loňských posledních dvou čtvrtletích dosáhla shodně šesti procent. Nejnovější data odpovídají očekáváním analytiků a nacházejí se i v rozmezí 6 – 6,5 %, které jako cíl vytyčila čínská vláda pro rok 2019. Slabší hospodářský růst v Číně byl dán jednak domácími faktory, zvnějšku pak působily obchodní spory se Spojenými státy i zpomalení globální ekonomiky. Čína se v loňském roce potýkala s vyšší nezaměstnaností, která měla za následek menší spotřebu domácností. Nejisté vyhlídky a váznoucí odbyt čínského zboží v zahraničí pak omezovaly průmyslovou výrobu i investice. Čínské hospodářství se ovšem bude muset vypořádat i se strukturálními změnami. Vlivem stárnutí populace bude postupně ubývat pracovní síla, tak nezbytná pro růst, zároveň už není ani tak levná, jako tomu bylo v minulosti. Čínská vláda se snaží prostřednictvím nejrůznějších opatření podpořit tamní ekonomiku. Pozitivním impulzem by mohlo být i nedávné podepsání první fáze obchodní dohody s USA. Přesto řada analytiků nevylučuje zpomalení tempa růstu HDP v letošním roce pod šest procent.
  • Okénko trhu - Čínský HDP rostl jen 6% tempem
    Čínská ekonomika ve třetím čtvrtletí dále zpomalila svůj růst na pouhých 6 %. Jedná se o nejpomalejší růst za posledních téměř 30 let. Na tamní ekonomice se podepisuje nejen ochlazení průmyslu, ale i obchodní války, které vede s USA. To můžeme pozorovat zejména na čínském exportu, který se v září propadl o 3,2 %. Také domácí poptávka zaznamenává pokles a oslabuje také investiční aktivita. Za zpomalení můžou tedy nejen vnější vlivy, ale také ty domácí. Celkově čínská ekonomika v průměru za první tři měsíce rostla tempem 6,2 %. Tým RBI odhaduje, že tímto tempem poroste v průměru za celý rok 2019. Během příštího roku ovšem očekáváme zpomalení na 6 %.
  • Okénko trhu - čínský HDP výrazně klesl v Q1, průmysl v březnu pozitivně překvapil
    Čínský hrubý domácí produkt v prvním letošním čtvrtletí meziročně odepsal 6,8 %, což bylo téměř v souladu s tržními odhady, které očekávaly pokles o 6,5 %. Kontrakce takového rozsahu je pro čínskou ekonomiku nevídaná, jednalo se o první pokles od roku 1992, kdy se oficiálně začaly publikovat čtvrtletní údaje HDP. Po sezónním očištění se HDP v prvních třech měsících roku mezičtvrtletně snížil o 9,8 %, což je v příkrém kontrastu s růstem o 1,5 % ve čtvrtém kvartále 2019. I když některé ukazatele naznačily (PMI indikátory, či data z průmyslu), že se čínská ekonomika už v březnu rychle oklepala z nejhoršího, vyhlídky do budoucna nejsou zrovna růžové. Pandemie koronaviru zastavila ekonomickou aktivitu prakticky na celém světě a právě dramatický pokles zahraniční poptávky může dále brzdit návrat čínského exportně orientovaného hospodářství k růstové trajektorii. Nicméně lépe na tom není ani domácí poptávka, doposud hlavní tahoun ekonomického růstu, která je srážena restriktivními opatřeními i narůstající nezaměstnaností. Čínská administrativa by proto mohla v nejbližší době přijít s dalšími podpůrnými opatřeními.
  • Okénko trhu - Členové rady ČNB promluvili o směřování měnové politiky
    Týden před posledním letošním zasedáním České národní banky se někteří členové Bankovní rady vyjádřili k tomu, jakým směrem by se podle nich měla ubírat měnová politika. T. Niedetzký připomněl vnější nejistoty a rizika, které neubývají. Navíc opět zmínit úmysl rady vyhlazovat sazby. Tedy, i když v současné chvíli napovídá prognóza sazby zvyšovat, hned vzápětí by podle modelu ČNB měly jít sazby zpět na současnou úroveň. Rada se tedy alespoň prozatím kloní ke stabilitě. Také jeden z jestřábích členů rady V. Benda nevidí potřebu pro pohyb sazeb ani jedním směrem. Na příštím zasedání tak zřejmě i on, který na minulých zasedáních vyjádřil svým hlasem podporu utažení měnové politiky, zaujme vyčkávací strategii. To se nedá říct o jeho kolegovi T. Holubovi, který naopak zřejmě opět bude hlasovat pro zvýšení sazeb. Nová data z ekonomiky, která od minulého zasedání byla zveřejněna, nezměnila jeho představu o stavu domácí ekonomiky. Naopak silnější kurz koruny by mohl podle něj příští týden posloužit jako argument pro stabilitu sazeb. Zítra bude již zahájena mediální karanténa rady ČNB, takže smýšlení ostatních členů se zřejmě před zasedáním již nedozvíme.
  • Okénko trhu - ČNB opět snižila sazbu proticyklické kapitálové rezervy
    Bankovní rada ČNB včera projednala novou verzi Zprávy o finanční stabilitě, která hodnotí zdraví tuzemského finančního sektoru. Zároveň slouží tato zpráva jako východisko pro volbu nástrojů tzv. makroobezřetnostní politiky. Zpráva konstatuje, že se situace v domácím finančním sektoru s vypuknutím pandemie COVID-19 radikálně změnila, nicméně sektor vstupuje do tohoto obtížného období v dobré kondici díky robustní kapitálové vybavenosti. I přesto se ČNB domnívá, že u řady domácností a firem může dojít k výraznému snížení příjmů, což může mít citelný dopad na jejich solventnost (zejména po ukončení moratoria na splátky úvěrů na podzim tohoto roku). Proto se bankovní rada rozhodla snížit sazbu proticyklické kapitálové rezervy o půl procentního bodu na 0,5 % s platností od 1. července 2020, což by mělo přispět ke stabilizaci dluhové služby podniků a domácností a zajistit dostatečný přísun likvidity. V případě, že by došlo k výraznému nárůstu úvěrových ztrát bank, je ČNB připravena proticyklickou kapitálovou rezervu zcela uvolnit. Vlivem nepříznivého vývoje v reálné ekonomice pak bankovní rada nepovažuje za nezbytné nadále stanovovat limit ukazatele DSTI (poměr měsíční splátky dluhu k čistému příjmu). Limit pro ukazatel DTI (poměr celkového zadlužení žadatele o úvěr a výše jeho čistého ročního příjmu) ČNB zrušila již v dubnu letošního roku. Vzhledem k přetrvávajícímu nadhodnocení cen bytů, které se podle odhadů stále pohybuje v rozmezí 15-25 %, však ČNB nepovažuje za žádoucí měnit současný doporučený limit ukazatele LTV (poměr úvěru k hodnotě zastavené nemovitosti), který i nadále zůstává na 90 % (při možnosti uplatnit 5% výjimku). Ve své analýze podrobila ČNB bankovní sektor makrozátěžovými testy. V základním scénáři, který počítá s letošním propadem ekonomiky o 8 %, se ukázalo, že banky jsou schopny tuto zátěž ustát bez větších potíží. Pokud by však došlo k dalšímu zhoršení situace (druhá vlna šíření nákazy na konci roku 2020, banky by musely využít všechny své kapitálové rezervy a některé z nich by se dokonce dostaly pod regulatorní minimum.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Instaforex ebook