Úterý 19. březen 2024 11:15
reklama
CapXmaster
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple pivot points
reklama
Dukascopy new

Americký index S&P 500 opět na rekordu

04.11.2019 08:57  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Hlavní události

  • CME je pro O2 Czech Republic jeden z poskytovatelů obsahu.
  • Evropské akcie by měly odstartovat nový týden růstem.
  • Spojené státy v úvodu nového týdne zveřejní údaje o objednávkách dlouhodobého zboží. V Evropě se budou nejvíce sledovat předstihové ukazatele PMI, a to jak za celou eurozónu, tak i za jednotlivé ekonomiky.  
  • Výsledková sezóna pokračuje čísly o hospodaření amerických firem jako Sysco, Pioneer Natural Resources nebo Marriot International. V rámci evropského indexu Stoxx 600 reportuje Ferrari, Ryanair Holdings či Telefonica Deutschland Holding.

Obchodování na zámořských trzích

Obchodníci si z pátečních makroekonomických ukazatelů vybrali to lepší. Tvorba nových pracovních míst v USA výrazně překonala průměrná očekávání, což naznačuje, že spotřeba domácností zůstane nadále silná. Naproti tomu ISM z výrobního sektoru, který ukazuje na útlum tamní aktivity, akciové trhy ignorovaly. Výsledkem tak byly zisky indexu S&P 500 okolo jednoho procenta, které mu pomohly k vylepšení nedávného historického rekordu. S výjimkou defenzivních sektorů jako utility nebo realitní společnosti mu k novému maximu pomohly všechny sektory. Nejvíce se dařilo energetickým firmám, jejichž akcie si připsaly 2,5 %.

V optimistické náladě vklouzly do nového týdne i akcie v asijsko-pacifickém regionu. V Hongkonu, Jižní Koreji, Thajsku nebo na Tchajwanu se zisky pohybují téměř okolo 1,5 %. Pouze Indonésie uzavírá dnešní seanci s mírnými ztrátami okolo 0,2 %. V Japonsku byly dnes trhy zavřené. 

O2 Czech Republic

Na konferenčním hovoru k hospodářským výsledkům management znovu uvedl, že jeho cílem není tvorba obsahu, ale jeho distribuce. Transakce mezi PPF a CME by neměla prozatím přinést významnější přínosy pro O2 Czech Republic. Firmu CME management O2 považuje za jednoho z poskytovatelů a operátor určitě nechce být závislý pouze na něm. Žádná konkrétní jednání mezi O2 a CME v současné době neprobíhají.

O2 Czech Republic má do poloviny prosince zaslat vyjádření k předběžnému stanovisku Evropské komise, které se nelíbí sdílení mobilních sítí s T-Mobilem.

Zdroj: Komerční banka  

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Americký HDP, australský CPI a rozhodnutí BoC o sazbách
    Tento týden budou v centru pozornosti zprávy o inflaci z Austrálie a Nového Zélandu, rozhodnutí Bank of Canada o úrokových sazbách a předběžné údaje o hrubém domácím produktu USA za čtvrté čtvrtletí roku 2022.
  • Americký HDP, australský CPI a rozhodnutí BoC o sazbách
    Tento týden budou v centru pozornosti zprávy o inflaci z Austrálie a Nového Zélandu, rozhodnutí Bank of Canada o úroko...
  • Americký HDP revidován na 2,1 %
    Podle zpřesněného odhadu byl růst americké ekonomiky ve 3. čtvrtletí 2,1 %, oproti původnímu odhadu 2 %. Trhy očekávaly růst 2,2 % meziročně.
  • Americký index Dow Jones utrpěl největší bodovou ztrátu ve své historii
    Americké trhy v pondělí pokračovaly v pátečních výprodejích kvůli obavám ze zvyšování úrokových sazeb. Propad nezachraňují ani kvalitní hospodářské výsledky firem za poslední kvartál minulého roku. Index Dow Jones včera ztratil 4,6 %, když se propadl o 1 175 bodů. Jedná se tak o největší jednodenní bodovou ztrátu v celé historii indexu. S&P 500 přišel o 4,1 % a technologický Nasdaq si pohoršil o 3,8 %. V rámci indexu S&P 500 se nedařilo ani jednomu sektoru. Nejvíce se propadly akcie finančních institucí, a to téměř o pět procent. Zbývající sektory zaznamenaly ztráty v rozmezí 1,7 až 4,6 %.
  • Americký index ISM posílá akcie k ledu
    Reakce akciových trhů na předstihové ukazatele nebývají příliš silné, nicméně u včerejšího indexu ISM se ukázalo, že výjimky potvrzují pravidlo. Americký index popisující aktivitu ve zpracovatelském průmyslu včera klesl na nejnižší úroveň od poslední recese v USA, konkrétně června 2009. To byl silný signál pro obchodníky, kteří vzápětí začali akcie mohutně vyprodávat. O to podstatnější budou zítřejší obdobné indexy ISM ze sféry služeb, které jsou velmi důležitou součástí tvorby celkového HDP v zemi. Zklamání i v tomto ukazateli by propady akcií dále prohloubilo. Index S&P 500 včera přišel o 1,2 %, když hned čtyři sektory klesly o více jak dvě procenta. Nejhůře se dařilo průmyslovým podnikům (-2,4 %), těžařům komodit, energetickým společnostem (obě odvětví -2,3 %) a finančním institucím (-2,1 %), které hlavně oslabovaly pod tíhou padajících dluhopisových výnosů. V plusu neuzavřel žádný sektor, nejmenší ztráty byly patrné u defenzivních titulů jako u prodejců základního spotřebního zboží nebo utilit.
  • Americký index ISM posílá akciové trhy k ledu
    Evropské akcie zahájily první říjnovou seanci růstem, když navázaly na zisky v asijsko-pacifickém regionu, nicméně v průběhu první hodiny obchodování o všechno přišly a přehouply se do ztrát. V odpoledních hodinách pak propady ještě umocnily poté, co byl zveřejněn americký index aktivity ISM ve zpracovatelském průmyslu, který klesl na nejnižší hodnotu od poslední recese, konkrétně od června 2009. Index Stoxx 600 tak odepisuje v závěru dne zhruba jedno procento. I začátek obchodování ve Spojených státech byl zasažen touto špatnou statistikou. Zatímco první půlhodina přinesla indexu S&P 500 zisky okolo půl procenta, po čtvrté hodině, kdy byly indexy ISM zveřejněny, všechno ztratil a aktuálně se nachází o zhruba čtvrt procenta níže ve srovnání se včerejším kurzem.
  • Americký index NFIB mírně nad očekáváním 📊 Průzkum BofA FMS
    Celkový obrázek průzkumu FMS je následující – Fed dokončil cyklus a v roce 2024 začne snižovat úrokové sazby, což pozitivně ovlivní jak silně přeprodané ceny dluhopisů (a výrazně sníží výnosy). Protože nedojde k žádnému tvrdému přistání ekonomiky, společnosti budou těžit z politiky uvolňování Federálního rezervního systému a akcie se stanou vedle dluhopisů jejími pozitivními příjemci. Investoři přitom berou v úvahu fakt, že makrosituace nemusí dopadnout tak optimisticky, ale nástroje Fedu minimalizují možné negativní dopady plynoucí z utahování.
  • Americký index Russell 2000 na historickém maximu
    Americký index S&P 500 si včera polepšil o 0,4 %. Za zmínku stojí i historické maximum indexu malých a středních podniků Russell 2000, který včera vyskočil o jedno procento výše. Opětovně se dařilo těžařům a zpracovatelům komodit (+1,2 %), s odstupem je pak následovali prodejci luxusního zboží a maloobchodní řetězce (+0,9 %, respektive +0,8 %). Zde svoji roli sehrály hospodářské výsledky společnosti Macy’s, která provozuje síť obchodních domů a internetový obchod. Akcie firmy na výsledky reagovaly růstem o 11 %. Přestože výnosy státních dluhopisů měly z počátku seance klesat, nakonec zamířily po solidních statistických údajích výše. To bylo negativní zprávou pro realitní developery a sektor síťových odvětví, jejichž akcie spadly o 0,4 %, respektive 0,9 %.
  • Americký index spotřebitelských cen
    „Únorová zpráva o inflaci byla mimořádně sledovaná a její celkové výsledky překonaly očekávání ekonomů. Tato zpráva podtrhuje, že boj Fedu o sražení inflace zpět pod 2 % bude těžký, protože "lepivější" složky - jako je například bydlení - jsou i nadále tvrdohlavé.
  • Americký index S&P 500 opět atakoval svoje maximum
    Americký index S&P 500 včera sahal po opětovném vylepší svého včerejšího rekordu, nakonec však uzavřel necelou jednu desetinu procenta pod svým dosavadním vrcholem. Na trhu se opět objevily zprávy, které mírní optimistická očekávání ohledně možného podpisu částečné obchodní dohody mezi USA a Čínou v příštím měsíci. V rámci indexu S&P 500 se nejvíce dařilo farmaceutickým společnostem (+1,2 %), když investory potěšily hospodářské výsledky firem Merck a Pfizer. Burzy v asijsko-pacifickém regionu dnes ráno společný směr nenašly. V plusu uzavírají trhy v Indii, Singapuru nebo na Tchajwanu, naopak do červeného se ponořily akcie obchodované v Austrálii, Číně či Jižní Koreji.
  • Americký index US500 sa dnes dostal na historicky najvyššie úrovne
    Americké akciové indexy rozširujú svoje zisky. Za pozitívnou náladou na trhoch stojí najmä obnova nádeje v obchodnú dohodu medzi USA a Čínou, ako aj včerajšie holubičie zasadanie Fedu. Americká centrálna banka naznačila, že v tomto roku môže pristúpiť k dvom zníženiam úrokových sadzieb o 25bp. Tieto správy poslali výnosy na amerických dlhopisoch nadol. Výnos na 10 ročných vládnych dlhopisoch zaznamenal pokles pod úroveň 2%. To pomáha zlatu a akciovým trhom, ktoré od včerajšieho dňa rozširujú zisky. Dnes boli zverejnené dáta žiadostí o podporu v USA, ktoré za minulý týždeň dopadli lepšie ako sa očakávalo. Minulý týždeň žiadalo o podporu 216 tisíc ľudí, pričom sa očakávalo 225 tisíc ľudí.
  • Americký index výrobní aktivity povzbudil chuť k riziku
    Autor: Christian Blaabjerg, Chief Equity Strategist, Saxo Bank, www.saxobank.czP...
  • Americký ISM nevýrobní PMI index pozitivně překvapil
    Americký nevýrobní ISM index vyskočil v prosinci na 57,20 bodů z 55,9 bodů v minulém měsíci. Očekávání analytiků byla nastavena na pokles na 54,5 bodů. Dnešní report ukázal nejsilnější růst v sektoru služeb za poslední 3 měsíce. Různé lokální i státní omezení související s pandemií koronaviru negativně dopadají na společnosti i celé sektory. Produkční kapacity a logistika patřily v minulém měsíci k nejpostiženějším sektorům. Nejvíce respondentů průzkumu je opatrně optimistických s ohledem na vývoj ekonomiky v souvislosti s počátkem vakcinace v zemi.
  • Americký ISM nevýrobný PMI index nenaplnil očakávania
    ISM Non-Manufacturing PMI index v USA klesol v auguste na 56,9 z 58,1 bodov, čo bolo mierne pod očakávaniami analytikov, ktoré boli na úrovni 57,0 bodov. Dnešné dáta poukázali na tretí priamy mesiac expanzie v nevýrobnom sektore.
  • Americký jadrový cenový index PCE v súlade s očakávaniami
    Jadrový cenový index PCE, ktorý vylučuje volatilné položky ako potraviny a energie, zostal v auguste na úrovni 0,3% , čo prekonalo očakávania trhu vo výške 0,2%. Medziročne sa základné ceny PCE v auguste zvýšili o 3,6%, rovnako ako v júli, čo bolo v súlade s konsenzom trhu na úrovni 3,6%. Napriek tomu, že mesačný nárast bol vyšší ako sa očakávalo, ide už 3. mesiac po sebe, kedy jadrová inflácia PCE vykazuje známky ochladzovania.
  • Americký kavárenský řetězec Starbucks podle médií zvažuje odchod z Británie
    Americký provozovatel kaváren Starbucks nyní zkoumá možnosti prodeje svých aktivit v Británii, kde čelí stále tvrdší konkurenci a měnícím se zvyklostem zákazníků. Formální proces prodeje ale firma zatím nezahájila, uvedl dnes web zpravodajské televize BBC.
  • Americký koncern General Electric mění šéfa, akcie prudce rostou
    Šéf americké průmyslové korporace General Electric (GE) John Flannery (56) dnes nečekaně odstoupil z funkce, do níž teprve loni přicházel s plánem zahájit reorganizaci firmy. Ve vedení ho nahradí Lawrence Culp (55), který donedávna stál v čele jiné průmyslové firmy Danaher. GE se potýká s problémy zejména v energetické divizi a dnes také oznámila, že v ní odepíše 23 miliard dolarů (zhruba 512 miliard Kč). Akcie GE reagovaly na změnu ve vedení silným růstem.
  • Americký Kongres právě teď schválil Bidenův obří balík rozpočtových opatření, hrozí citelná inflace. I proto by to mělo zajímat třeba i Česko a českou vládu
    V Americe probíhá obří záchrana ekonomiky na dluh. Do toho všude zdražuje ropa i potraviny. Svět se opět začíná bát něčeho, na co už takřka zapomněl: obří inflace. A strach by měla mít i česká vláda.
  • Americký kongres schválil financovanie vlády, aby zamedzil ďalšiemu shutdownu
    V snahe zamedziť ďalšiemu shutdownu schváli obe komory amerického Kongresu financovanie vlády a zákon čaká na Trumpov podpis. V Senáte bolo 83 hlasov za a 16 proti, v Snemovni reprezentantov to bolo 300 vs. 128. Pripomeňme si, že schválenie financovania vlády bude v prípade Trumpovho podpisu porážkou (čo je najpravdepodobnejší scenár), Trump bude v takom prípade musieť hľadať financovanie pre svoj múr na hranici s Mexikom inak. Schválené financovanie vlády hovorí len o 1,375 mld. USD na "hraničné bariéry", čo je podstatne menej ako Trumpova pôvodná požiadavka vo výške 5,7 mld. Trump bude pravdepodobne reagovať nariadeniami (napr. vyhlásením výnimočného stavu), aby získal financovanie pre svoj múr. Tak či onak, podpísanie financovania vláde bude dôležitým krokom k zamedzeniu ďalšieho shutdownu, čo je pozitívnou správou pre americkú ekonomiku. Včerajšie veľmi zlé dáta z maloobchodných tržieb demonštrovali, aký vplyv môže mať shutdown vlády na americkú ekonomiku. Ďalším dôvodom slabších decembrových čísel bol presun preferencií nákupu vianočných darčekov z decembra na november.
  • Americký Kongres uzavřel dohodu o dluhovém stropu
    Americký Kongres dosáhl v sobotu večer předběžné dohody o zvýšení dluhového stropu USA, čímž odvrátil bankrot, který by mohl způsobit vážné narušení globální ekonomiky. Prezident Joe Biden a předseda Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy uzavřeli dohodu, která umožní schválení zákona o zvýšení dluhového stropu.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
CapXmaster
TopForex
FBS
reklama
Instaforex ebook