Čtvrtek 28. březen 2024 22:00
reklama
Purple trading AI
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Swissquote Bank
reklama
CapXmaster

Hořký obchod s cukrem

27.08.2019 17:33  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

České cukrovarnictví má historii, která sahá do 18. století. K prudkému rozvoji však došlo až po roce 1806, kdy Napoleon vyhlásil kontinentální blokádu. Ta výrazným způsobem omezila mezinárodní obchod se zahraničím a vedla k nedostatku cukru na evropském trhu. V důsledku tohoto vývoje došlo k rozvoji pěstování cukrové řepy. Nejlépe se této plodině dařilo na území českých zemí, kde koncem 19. století sídlila produkce více než čtyř pětin výroby cukru v rámci celé rakousko-uherské monarchie.

Tato slavná historie je však již dávno za námi. V současné době se české cukrovarnictví musí pohybovat v rámci hořké reality, která je poznamenána ukončením unijních kvót z podzimu 2017. Po 49 letech přestalo být omezováno vyráběné množství cukru, což vedlo k rozšiřování výroby a následnému prudkému pádu ceny cukru. Zatímco ještě na počátku roku 2017 se cena termínovaných kontraktů na surový cukr pohybovala kolem 20 centů za libru, na konci téhož roku to bylo méně než 14 centů za libru. Od té doby se cena cukru nevzpamatovala a aktuálně se pohybuje pod úrovní 12 centů za libru.

Na trhu je obrovský nadbytek cukru, což se samozřejmě promítá do koncových cen. V českých obchodech lze kilogram cukru pořídit za cenu okolo 12 korun. To je podobná úroveň jako na počátku devadesátých let. Cukrovarům však od té doby výrazně vzrostly náklady na mzdy, energie i pořizování technologií. V důsledku tohoto vývoje se dostávají do ztráty. České cukrovary však nejsou v tomto ohledu výjimečné. V podobné situaci se ocitá výroba cukru v dalších evropských zemích.

Co je nevýhoda pro jedny, může být výhodou pro druhé. Například výrobci slazených nápojů si díky nízkým cenám cukru můžou mnout ruce, protože se jim výrazně snižují vstupní náklady na pořízení surovin. K tomu navíc zavádějí nové výrobky, které podle současných trendů mají snížený obsah cukru. Nízké ceny cukru navíc snižují motivaci k hledání levnějších náhražek, což může těšit i spotřebitele.

Nelze očekávat, že by cena cukru v blízké budoucnosti výrazně vzrostla. Oproti minimu z roku 1967, kdy se cena cukru na burze pohybovala na úrovni 1,3 centu za libru, jsme nyní na devítinásobné úrovni. Na druhou stranu se v roce 1974 cukr obchodoval za 65,2 centu za libru, což nám připomíná, že cena cukru může být vysoce proměnlivá. Záleží totiž na zemědělské produkci, která je náchylná na výkyvy počasí a další vlivy.

Ing. Štěpán Křeček, MBA
Hlavní ekonom BH Securities a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Horší než očekávané údaje o PMI z Německa, lepší z Francie
    Jsme po zveřejnění klíčových údajů o indexech PMI z Francie a Německa. Údaje z Francie překvapily pozitivně, ale přesto indexy zůstávají pod hranicí 50 bodů, zatímco v případě Německa si mírně polepšily služby, ale u indexu PMI pro zpracovatelský průmysl vidíme silný propad směrem dolů.
  • Horší než za covidu, hned nadvakrát. Vláda má nyní historicky rekordní schodek rozpočtu, ale současně také důchodového účtu
    Vládě se nedaří plnit státní rozpočet, jak si předsevzala. Za prvních pět měsíců roku činí jeho schodek 271,4 miliardy korun. V nominálním vyjádření jde o historicky rekordní schodek za pět měsíců roku, který předčí i deficity příslušných měsíců, tedy ledna až května, covidových let 2020 nebo 2021.
  • Horší rating euru sílu nesebral, pozice hájí i koruna
    Krok avizovaný od července se dostavil - Moody´s snížila rating Španělsku na Aa1 z Aaa kv...
  • Horší situace na americkém trhu práce povzbudí rizikový apetit a globálně oslabí dolar
    Globální trhy se dnes otevírají, byť ne zcela. Burzy v Evropě a USA obnovily provoz, zatímco ostatní oblasti mají stále volno.
  • Horší výhled pro růst, spekulace o inflaci pokračují. Trhy dnes nemají jasný směr
    Během dnešního obchodování se o více než 5 procent zvedla cena uhlí, ale jinak na hlavních trzích těžko hledáme nějaký zásadní pohyb či společnou myšlenku. Akcie jsou vesměs dole, ale nijak výrazně. Americké indexy se nacházejí pod nulou jen těsně, evropské odepisují v případě těch hlavních 0,3-0,6 pct. Najdou se však i některé zelené výjimky, jako v Itálii či Španělsku.
  • Horší výhlídky pro stavební sektor ve Velké Británii
    Ve Velké Británii byl zveřejněn index nákupních manažerů (PMI) za sektor stavebnictví. Výhled pro britské stavebn...
  • Horúca zima na európskom trhu s ropu
    Prvý deň nového obchodného týždňa sa začal pomerne nervózne. Trh očakával report Trojky z Grécka. Dočkal sa správy, v ktorej sa v súvislosti s gréckymi verejnými financiami skloňovali slová ako „katastrofa“. Toľko k implementácii gréckych úsporných opatrení. Podobne, depozity ECB pozastavili svoju klesajúcu trajektóriu a vyšvihli sa opäť nad ?500 mld. Banky tak dali najavo, že je im bližšie teplo ECB a istý výnos 0.25% ako by mal úverovať potápajúcu sa ekonomiku. Trh však stále nechce uveriť, že by situácia bola až taká zlá. Na reči Merkózyho o tom, ako blízko je dohoda, ako Grécko musí ostať v eurozóne, že nemá inú možnosť ako sa dohodnúť trhy reagovali pozastavením rastu. Grécki zákonodarcovia sú tiež veľmi blízko dohody – o znižovaní platov o 20% resp. obmedzení možnosti poberať dôchodok popri plate. Takže ak si to zhrnieme – všetci sa niekam blížia a sú už veľmi blízko a čoraz bližšie až to celé vyzerá tak, že sa nikam nepohli a čím väčšia je bezradnosť, tým silnejšie reči a istejšie vyjadrenia počúvame. Problémom sú tiež vyjadrenia, že Portugalsko sa určite nechystá reštruktualizovať svoj dlh. Ak by to totiž nehrozilo, nemuseli by to vyvracať. A vyjadrenia dlžníkov, ktorí ubezpečujú, že nepotrebujú pomoc, sa už stali folklórom krízy spoločnej dlhovej meny.
  • “Hořčíkový hladomor” - další pohroma, které čelí automobilky. Ojetiny může zdražit nad cenu zcela nového vozu
    Automobilky čelí celosvětově dalšímu závažnému problému. Vedle kritického nedostatku čipů, který zastavil výrobu například ve Škodě Auto, čelí rostoucím potížím se zajištěním dodávek hořčíku. Hořčík je přitom zcela nepostradatelná součást každého auta. Bez něj si prakticky nelze představit výrobu hliníkových slitin a plátů, které dělají auto autem, neboť jsou obsaženy v kdejaké součásti vozu, od volantu, přes nádrž na pohonné hmoty až po motor.
  • Hořká pilulka pro libru: Británie aktivuje proces vystoupení z EU do března 2017
    Theresa Mayová, nová britská premiérka, konečně načrtla trhům cestovní mapu k brexitu. Vyšla tak do velké míry vstříc tlaku evropských politiků, kteří chtěli, aby Británie co nejdříve vyložila na stůl karty a začala jednat. Theresa Mayová chce tedy nakonec jednat až překvapivě rychle. Článek 50 (startující oficiální 2leté jednání o brexitu) chce aktivovat nejpozději do března 2017 a vystoupit z Unie pak logicky plánuje v roce 2019. Navíc se zdá, že startovací pozicí ve vyjednáváních bude tzv. “tvrdý brexit? - prioritou Mayové podle posledních slov bude převzít plnou kontrolu nad migrační politikou a tím pádem pravděpodobně do velké míry obětovat dnešní volný přístup na jednotný evropský trh. I když ve hře je velice mnoho neznámých a pozice se mohou během jednání měnit, scénáře rychlého “tvrdého brexitu? se řada britských podniků obává. I když se podnikatelské nálady v Británii po prvotním šoku z výsledku referenda rychle oklepaly (tento týden dostaneme první zářijové odhady), může je rychlý start tvrdých jednání o brexitu (uprostřed francouzské předvolební kampaně) zase pokazit. To bezesporu nejsou nijak příznivé zprávy pro libru.
  • Hořké polknutí: Náklady na výrobu piva stouply za dva roky o 62 % a předpovídají ‚‚inflaci nápojů‘‘
    Podle vůbec prvního Indexu piva, sociální investiční platformy eToro, vzrostly náklady na komodity potřebné k výrobě, balení a přepravě piva za poslední dva roky o 62 %.
  • Hospodárske oživenie spomaľuje
    Svetová ekonomika čelí pomalšiemu hospodárskemu oživeniu, ako sa očakávalo. Predstihové indikátory, medzi ktoré patrí napríklad, spotreba elektrickej energie v jednotlivých krajinách, či údaje týkajúce sa mobility obyvateľstva naznačujú, že ekonomická aktivita v mnohých rozvinutých krajinách sa dostala začiatkom roka do útlmu.
  • Hospodaření rozpočtu v září zlepšila záloha na WFT
    Stát do konce září hospodařil s deficitem ve výši 180,7 mld. CZK. Meziměsíčně se tedy deficit státního rozpočtu počtvrté v řadě zmírnil. Výraznou měrou se na tom v září podepsala první záloha na tzv. windfall tax (WFT). V předchozích měsících zase hospodaření státu zlepšovaly hlavně příjmy EU. V meziročním srovnání byl zářijový deficit v kumulaci od začátku roku menší o 90,2 mld. CZK.
  • Hospodaření skupiny PPF neblaze zasáhl koronavirus, jde ale jen o přechodný útlum její výkonnosti
    Hospodaření skupiny PPF neblaze zasáhla letošní kronovairová krize. Přesto, že skupina PPF je značně geograficky diverzifikovaná, citelnému dopadu krize neunikla, neboť rozsah zejména první vlny krize byl prakticky celosvětový.
  • Hospodaření státu končí rekordní „sekerou“ dějin. Mezi nejdražší položky patří „rouškovné“ pro důchodce, výdaje na zdravotní pomůcky, testy a vakcíny a na programy Antivirus
    Hospodaření českého státního rozpočtu za rok 2020 končí suverénně největší „sekerou“ v historii veřejných financí České republiky. Výsledný schodek 367,4 miliardy korun by byl ještě začátkem roku 2020 zcela z říše sci-fi. Bohužel, v důsledku koronavirové krize se stává smutnou skutečností. Jen slabou útěchou je to, že deficit je od poloviny loňského roku plánován na 500 miliard korun. Toto číslo je třeba vnímat v kontextu tuzemského legislativního procesu jako maximální možné, nikoli jako částku, s níž bychom měli poměřovat nynější výsledek.
  • Hospodaření státu zaznamenalo v listopadu další zhoršení
    Schodek státního rozpočtu se v listopadu prohloubil z 335 mld. Kč na 401,5 mld. Kč. Meziměsíční zhoršení tak zhruba odpovídalo tomu z letošního dubna, nijak však nevybočovalo ve srovnání s loňským listopadem. Meziroční růst celkových příjmů zpomalil z 2,1 % na 1,1 %, v případě daňových příjmů pak z 3,5 % na 3,3 %.
  • Hospodaření vlády bylo v opět nejhorší v historii, pád pokračuje. Vláda už se začíná vážně zabývat zvyšováním daní, které by bez koronaviru nenastalo
    Srpnové plnění státního rozpočtu je nejhorší v dějinách, když schodek představuje více než 230 miliard korun. Výše deficitu překonává dosavadní rekord z července letošního roku. Přesto lze předpokládat, že letošní celkový schodek bude nižší než plánovaných 500 miliard korun. Hlavně proto, že za čtyři měsíce už se nejspíše „nestihne“ tak výrazně deficit prohloubit. Schodek tak pravděpodobně skončí v pásmu od 400 do 450 miliard korun. V příštím roce ovšem může činit až 300 miliard korun. Záleží ovšem také na tom, jak závažná bude druhá, případně dokonce třetí vlna koronavirové pandemie.
  • Hospodářská dynamika Španělska se výrazně zlepšila
    Údaje ze Španělska a Francie celkově ukazují na oživení/stagnaci ekonomik Evropské unie. Spotřebitelská aktivita se vyvíjí lépe, než se očekávalo (Francie), na což navazuje i růst inflace ve Španělsku. Bezprostředně po zveřejnění údajů ze Španělska euro vůči americkému dolaru posílilo.
  • Hospodářská izolace Ruska zesiluje
    S tím, jak rostou počty ukrajinských obětí včetně těch civilních (viz včerejší bombardování Charkova), tak se i Rusko stále hlouběji propadá do hospodářské izolace. K sankcím se včera přidalo i Švýcarsko, které si vzalo na mušku mimo jiné i šéfa ropné společnosti Rosněfť. Horší ekonomické následky pro Rusko než sankce na jednotlivce a to nejen ty krátkodobé bude mít asi i odezva ropných společností jako Shell či BP, které couvají ze společných projektů s ruskými energetickými společnostmi, Nord Streamem počínaje a LNG terminálem na Sachalinu konče.
  • Hospodářská krize přináší příležitosti. Do čeho se vyplatí investovat a kam uložit své finance?
    Ochlazení světového hospodářství prorokovali ekonomové již několik let. Všichni ale očekávali přirozené zpomalení růstu HDP, ke kterému dochází v pravidelných cyklech. Nikoho ani ve snu nenapadlo, že krize bude vyvolána celosvětovou pandemií koronaviru. Jak během krize ochránit své peníze? A v čem představuje hospodářská recese příležitost k investování?
  • Hospodářská recese v Kanadě byla překonána. Přehled vývoje USD, CAD a JPY
    V úterý zveřejněný výrobní index ISM (+57,6 oproti očekávaným +57,5) potvrdil předpoklad, že se americká ekonomika nadále stabilně zotavuje, což nám v kombinaci s vysokou inflací umožňuje vyvodit závěr, že Fed dělá správnou věc, když cílí na březnový začátek cyklu zvyšování sazeb.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader