Čtvrtek 28. březen 2024 13:49
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader

Co znamená nový premiér Boris Johnson pro GBP/USD?

25.07.2019 14:21  Autor: Admiral Markets  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk


Je to oficiální. Boris Johnson byl zvolen novým vůdcem Konzervativní strany při hlasování členů strany, aby se stal dalším britským premiérem. Bývalý londýnský starosta porazil soupeře Jeremyho Hunta s velkou rezervou, když získal 92 153 hlasů ve srovnání s 46 156 hlasy svých soupeřů. Reakce po celé zemi byly smíšené, ale Johnsonovo jmenování otevřelo některé zajímavé obchodní příležitosti na britských trzích.

V tomto článku diskutujeme o politikách nového předsedy vlády, o tom, jak trhy reagovaly, a o obchodních příležitostech, které by mohly na britských trzích být před námi. Začněme!

Boris Johnson, Brusel a Brexit

V energetickém vítězném projevu se Johnson zavázal „doručit Brexit, sjednotit zemi a porazit Jeremyho Corbyna". Zatímco výzva, před kterou stojí premiér, je možná nejobtížnějším ze všech britských politiků v době míru, udal pozitivní tón - což ale znamenalo málo, aby to pomohlo rozehnat mrak nad britskými trhy.

Brexit je největším problémem, kterému čelí předseda vlády, a slíbil, že do 31. října doručí Brexit, s dohodou nebo bez dohody. Představitelé v Bruselu však již naznačili, že nepřijmou jeho navrhované změny k Dohodě o odstoupení od EU vypracované jeho předchůdkyní Theresou Mayovou.

Aby to byla pro Borise Johnsona ještě větší výzva, tak několik členů kabinetu rezignovalo kvůli jeho jmenování ministerským předsedou a někteří vysoce postavení ministři vedou odpor, aby zastavili Brexit bez dohody. Existuje také riziko, že vůdce opozice Jeremy Corbyn z Labouristické strany bude vyvolávat hlasování o nedůvěře, která by mohla poslat britskou veřejnost zpět do hlasovacích místností při všeobecných volbách. Nejistota stále přetrvává.

Klíčová data pro Borise Johnsona

  • 24. srpna - Setkání vůdců G7. Zatímco Johnson bude v letních měsících cestovat po evropských hlavních městech, hovořit s kolegy vůdci - zejména z Francie, Německa a Irska -, krize by mohla přijít na setkání vůdců G7 v jihozápadní Francii. To by dalo ostatním vůdcům EU lepší představu o muži, který má nyní vede Spojené království.
  • 3. září - Nové parlamentní zasedání. Parlament se vrací a začíná nové zasedání, které by mohlo být historické. Pokud Johnsonova jednání s vůdci EU selžou, pak se ministři, kteří jsou proti Brexitu bez dohody, budou snažit najít způsoby, jak zablokovat předsedu vlády, bude-li mít skutečně v úmyslu dne 31. října z Evropské unie vystoupit.
  • 29. září - Konference Konzervativní strany. To je čas, kdy by předseda vlády měl podrobněji předložit svou vizi pro Británii. Všichni ministři budou také sledovat, zda Johnson začne krotit jeho jazyk týkající se Brexitu, jak to učinila jeho předchůdkyně Theresa May poté, co shledala dohodu obtížně dosažitelnou. Johnsonovi věrní podpůrci, jako je Jacob Rees-Mogg, budou očekávat, že dostojí svému slibu.
  • 17. - 18. října - Summit EU. Toto je poslední plánované shromáždění vůdců Evropské unie před plánovaným datem odchodu Spojeného království dne 31. října. Pokud premiér nenajde v Bruselu průlom a pokud parlament najde způsob, jak zastavit Brexit bez dohody, může být Johnson nucen požádat o prodloužení stávající lhůty. Lídři EU však již uvedli, že prodloužení neudělí, ledaže by to bylo z dobrých důvodů, jako jsou všeobecné volby nebo druhé referendum.
  • 31. října - Poslední den pro Brexit.

Co bude dál na GBP/USD?

Při oznámení o novém předsedovi vlády se kurz GBP/USD krátce pohnul výše, poté ale skončil den níže. Ve skutečnosti měnový pár již nějakou dobu vykazuje klesající trend, jak ukazuje níže uvedený dlouhodobý graf:


Zdroj: Admiral Markets MetaTrader 5, GBPUSD, Měsíční graf - Rozsah dat: od 1. listopadu 2003 do 23. července 2019, vytvořeno 23. července 2019 ve 21:28 BST. - Upozornění: Minulá výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucích výsledků.

Obchodníci budou v příštích několika měsících pečlivě sledovat komentáře nového předsedy vlády i tón z Bruselu. Pokud to bude „podobný" blok jako nyní, tak by se obchodníci a investoři mohli začít obávat, že Spojené království odejde v rámci Brexitu bez dohody, který je pro britskou libru považován za krátkodobě negativní. Ve skutečnosti budou obchodníci sledovat víceletou úroveň supportu 1,1926 jako cíle pro všechny možné short (prodejní) obchody, jak ukazuje modrá vodorovná čára níže:


Zdroj: Admiral Markets MetaTrader 5, GBPUSD, Měsíční graf - Rozsah dat: od 1. listopadu 2003 do 23. července 2019, vytvořeno 23. července 2019 ve 21:28 BST. - Upozornění: Minulá výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucích výsledků.

V krátkodobém horizontu se obchodníci mohou také dívat na nižší časové rámce, jako je denní graf pro více nápověd o směru trhu a pro případné obchodní příležitosti. Podívejme se na denní graf GBP / USD:


Zdroj: Admiral Markets MetaTrader 5, GBPUSD, Denní graf - Rozsah dat: od 30. října 2018 do 23. července 2019, vytvořeno 23. července 2019 ve 21:28 BST. - Upozornění: Minulá výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucích výsledků.

Ve výše uvedeném grafu GBP/USD představuje modrá čára dvacetidenní klouzavý průměr ceny. Je zřejmé, že prodejci udrželi kontrolou nad trhem, když cena zůstala pod klouzavým průměrem. Někteří obchodníci by to také použili jako nástroj k identifikaci možných bodů obratu a obchodních příležitostí.

Zatímco reakce trhu na Borise Johnsona byla utlumená, tak to také to znamená, že britské trhy jsou velmi citlivé na jakýkoliv významný pokrok nebo jeho nedostatek ze strany nového předsedy vlády. To znamená, že by mohly přijít volatilní pohyby měny. Řízení rizik je zásadní. Jak to budete obchodovat Vy?

Věděli jste, že s MetaTrader 5 můžete obchodovat několik tříd aktiv, stejně jako získat přístup k vynikajícím možnostem grafů, bezplatným tržním datům a analýzám v reálném čase, nejlepším dostupným obchodním widgetům a ještě mnohem více? Chcete-li stáhnout MetaTrader 5 nyní, klikněte na banner níže a získejte jej ZDARMA!

Odmítnutí odpovědnosti: Uvedené údaje poskytují další informace o všech analýzách, odhadech, prognózách, předpovědích nebo jiných podobných hodnoceních či informacích (dále jen „analýza") zveřejněných na internetových stránkách Admiral Markets. Než učiníte jakákoli investiční rozhodnutí, věnujte pozornost následujícímu:

  • Toto je marketingová komunikace. Zveřejněný obsah je pouze pro informační účely a v žádném případě si ji nelze vyložit jako investiční poradenství nebo doporučení. Obsah nebyl připraven v souladu s právními požadavky, navrženými k podpoře nezávislého investičního výzkumu a není předmětem žádného zákazu pro šíření investičního výzkumu.
  • Jakékoliv investiční rozhodnutí činí klient sám a investiční společnosti Admiral Markets Group AS (Admiral Markets) nejsou odpovědné za jakékoliv ztráty nebo škodu plynoucí z takového rozhodnutí, ať už je založeno na analýze či nikoliv.
  • Analýza je připravena nezávislým analytikem Jitan Solansky, nezávislý redaktor (dále jen "autor") a je založena na osobních odhadech autora.
  • Aby Admiral Markets zabezpečila zájmy klientů a aby byla zajištěna objektivita analýzy, byly zavedeny relevantní interní procedury pro prevenci a správu střetu zájmů.
  • Zatímco se snažíme zajistit, aby byly zdroje analýzy spolehlivé a aby byly všechny prezentované informace srozumitelné, včasné, přesné a úplné, Admiral Markets negarantuje přesnost a úplnost informací obsažených v analýze. Prezentované údaje se týkají jakýchkoliv minulých výsledků, nejsou spolehlivým ukazatelem budoucích výsledků.
  • Obsah analýzy by neměl být vykládán jako výslovný nebo předpokládaný příslib, záruka nebo implikace ze strany Admiral Markets, že klient bude profitovat ze strategií v nich obsažených, nebo že ztráty v souvislosti s nimi mohou nebo budou omezeny.
  • Jakýkoliv namodelovaný nebo předchozí výkon finančních instrumentů uvedený v publikaci si nelze vyložit jako slib, garanci nebo implikaci ze strany Admiral Markets vůči budoucím výkonům. Hodnota finančního instrumentu může růst i klesat a zachování hodnoty aktiva není garantováno.
  • Projekce obsažené v analýze mohou být předmětem dodatečných poplatků, daní nebo jiných poplatků v závislosti na předmětu publikace. Ceník platný pro služby poskytované společností Admiral Markets je veřejně dostupný na webových stránkách Admiral Markets.
Produkty obchodované s finanční pákou (včetně rozdílových smluv) mají spekulativní povahu a mohou vyústit ve ztráty nebo zisky. Předtím než začněte obchodovat, se prosím seznamte se všemi riziky.
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Cowen (írsky premiér)
    Írsky premiér varoval, že krajina by mohla mať nedostatok zdrojov už v júli 2011 v prípad...
  • Cowen (Írsky premiér)
    Okamžite ako bude schválený rozpočet pre budúci rok chcem rozpustiť vládu a pripraviť sa na voľ...
  • Co za dražší elektřinu vlastně získáme? Dost možná vlastně nic, ani lepší klima ne
    Česko je na tom ekonomicky hůře, než se čekalo. Letos od července do září jeho hospodářství klesalo jak v porovnání se stejným obdobím loňska, tak ve srovnání s obdobím letošního dubna až června. Klíčovým důvodem propadu ekonomiky je pokračující obava domácností z dalšího ekonomického vývoje; jak na co se týče obecné inflace, tak cen energií. Domácnosti proto už řadu čtvrtletí v řadě škrtí své výdaje, které se stále nedostaly na předpandemickou úroveň. A vzhledem k tomu, že jejich spotřeba je významnou složkou celkového výkonu ekonomiky, ten zůstává notně povadlý. Nejnovější návrh Energetického regulačního úřadu by přitom české ekonomice zasadil další ránu.
  • Co zítra očekávat od RBA?
    Obchodníkům budou tento týden nabídnuta rozhodnutí o sazbách od dvou antipodských centrálních bank – Reserve Bank of Australia a Reserve Bank of New Zealand. RBA bude první, kdo učiní oznámení, přičemž rozhodnutí o sazbě je naplánováno na úterý 4:30 BST. Pojďme se v rychlosti podívat na to, co trh tento týden očekává od australských centrálních bankéřů.
  • Co znamená ekonomika
    Někdo z nás je takový a někdo makový. Někoho zajímá víc to a druhého zase ono, často nemáme s těmi ostatními třeba do...
  • Co znamená „hard“ a „soft“ BrExit a jaké důsledky může mít jedna nebo druhá varianta na ekonomiku Británie a Evropské unie a to včetně jejich měn?
    Spojené království se nevyhnutelně blíží k datu, kdy musí opustit Evropskou unii. Označení všeobecně známé jako BrExit je naplánované na 29. března 2019. Symbolicky tak zažádala Británie Evropskou unii na základě článku 50 Lisabonské smlouvy 29. března 2019 a od té doby běží maximálně dvouletá
  • Co znamená integrace technologie lightning network do systému burzy Coinbase?
    Minulý týden krypto médii proběhla zpráva, ve které krypto burza Coinbase prostřednictvím jejího CEO Briana Armstronga oznámila budoucí integraci technologie lightning network do svého systému.
  • Co znamená konec “Ladovské zimy? pro ekonomiku?
    Bývaly časy, kdy našinec touto dobou řešil otázku, zdali Vánoce budou na sněhu či na blátě. Zdá se však, že globální oteplování toto zajímavé...
  • Co znamená návrat k rozkolísanějšímu akciovému trhu?
    Volatilita se vrátila na akciové trhy a s ní skončilo období bezstarostného a stabilního růstu. Historie nás ovšem učí, že se jedná o zcela normální situaci, a že naopak poslední rok a půl byl co do stability velmi neobvyklý.
  • Co znamená nízká inflace pro ČNB?
    Inflace v lednu opět zvolnila a přistála přesně na 2% cíli centrální banky. Celková inflace je tak 0,8procentního bodu nižší a jádrová o 0,7procentního bodu než poslední prognóza. A poslední prognóza indikuje relativně strmý pokles úrokových sazeb ke 3 % na konci roku.
  • Co znamená obchodní dohoda mezi USA a Čínou pro ceny kukuřice a sójových bobů?
    Jedním z hlavních výsledků fáze 1 obchodní dohody mezi USA a Čínou je výrazné zvýšení importů do Číny, z čehož by hlavní položkou měly být zemědělské komodity. Nákupy by měly vzrůst o 200 miliard dolarů v následujících dvou letech. Do konce roku 2021 by se tedy měly zdvojnásobit. Jedná se o velmi ambiciózní cíl, který se bude plnit pouze velmi obtížně. Před obchodními válkami byl americký podíl na čínských importech okolo 8 %. Ten však následně spadl někam k 6,5 %. Dostat se na původních 8 % je kredibilním cílem, ovšem obchodní dohoda by měla toto číslo posunout nad 12 %, což je v daném časovém horizontu minimálně diskutabilní závazek.
  • Co znamená přerušení zasedání britského parlamentu GBP?
    Středa byla turbulentním dnem pro britskou politiku. Premiér Boris Johnson vyvolal rozhořčení napříč britským politickým spektrem kvůli plánu na přerušení zasedání parlamentu na pět týdnů. To není samo o sobě žádnou výjimkou, nicméně naplánování tohoto přerušení v čase jen několik týdnu před Brexitem je přinejmenším podezřelé a vyvolává mnoho otázek. Navíc navržené přerušení zasedání je nejdelší za posledních 400 let. Tento krok nového premiéra má znaky politické hry a mohl by vést až k pádu vlády.
  • Co znamená snížení sazeb pro hypotéky
    ČNB dnes opět snížila úrokové sazby o 0,5 procentního bodu, nyní je dvoutýdenní repo sazba na 5,75 %.
  • Co způsobilo pokles cen kryptoměn?
    Podle společnosti CoinShares došlo v posledních třech týdnech roku 2021 k masivnímu odlivu investic z kryptoměnových fondů, ačkoli se jednalo o rok silného přílivu investičních produktů do digitálních aktiv.
  • Co způsobilo poslední propad ceny bitcoinu?
    První prosincový víkend zaznamenal kurz bitcoinu k americkému dolaru hluboký propad, a to až ke 42 000 amerických dolarů za jeden bitcoin. Přitom ještě před víkendem se jeho cena na burzách pohybovala okolo 57 000 amerických dolarů. K nastalé situaci přispěl sled událostí na světových trzích, přičemž finální propad následně zpečetila tzv. likvidační kaskáda pákových obchodů.
  • Co způsobuje Putinova válka na Ukrajině?
    Kvůli válce je Západ mnohem více závislý na asijských palivech, než kdy jindy. Válka posiluje roli hlavních světových dodavatelů paliv (Asie, Blízký východ), jako je nafta nebo benzin, která jsou důležitá pro globální ekonomiku.
  • Co zvýší inflaci v eurozóně a dostane ECB do patové situace?
    Na počátku prosince minulého roku se ECB rozhodla prodloužit svůj program kvantitativního uvolňování až do prosince 20...
  • Co zvyšuje náklady na dopravu? Je to rostoucí čínská poptávka
    Čína se dala do najímání ropných tankerů, což je znamení toho, že poptávka po energiích je zrychlená.
  • Co žene poptávku po dolaru?
    Americký dolar se na páru s eurem dostal na dvou a půl měsíční minima a poptávka po něm dále roste. Za poslední měsíce jsme sem však zvykli, že dolar roste většinou v prostředí nervozity na finančních trzích, nicméně akcie jsou opět poblíž historických maxim a nervozita ze spekulativních investorů velmi rychle vymizela. Co tedy žene poptávku po dolaru?
  • CPI Property loni zvýšila provozní zisk i hodnotu nemovitostního portfolia
    Realitní společnost CPI Property Group loni předběžně zvýšila provozní zisk o více než šest procent na 360 milionů eur (8,8 miliardy Kč). Výrazně vyšší je hodnota nemovitostního portfolia, která vzrostla o 27 procent na 13,1 miliardy eur (přes 319 miliard Kč). Firma o tom informovala v tiskové zprávě. Podrobné výsledky oznámí 31. března.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster