Úterý 19. březen 2024 11:50
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei SwiftTrader

Perly týdne: Obchodní válka doléhá na akcie, kryptoměny nejsou měny a u nás je dluhopisové Las Vegas

10.05.2019 12:21  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Ve světě…

Akciové oběti obchodní války: Analytici na Wall Street vyjadřují stále větší obavy z dopadů možné obchodní války mezi USA a Čínou. Jak píše CNBC, nejvíce na ráně by mohly být akcie maloobchodních společností, ale také automobilky, výrobci součástek a náhradních dílů a polovodiče. Goldman Sachs se domnívá, že nejvíce ohroženi jsou výrobci a prodejci nábytku a také maloobchody, které mají pevně dané prodejní ceny a dováží hodně zboží z Číny. Tedy například Dollar Tree a Five Below.

UBS poukazuje na to, že řada maloobchodních firem je už nyní pod velkým tlakem a vyhrocení obchodních sporů by mohlo urychlit další uzavírání obchodů. Společnost Cowen se domnívá, že Wall Street „hrubě podhodnocuje dopad, který by obchodní válka měla na chemičky“. Credit Suisse zase vidí hrozbu pro výrobce náhradních dílů a součástek. Bank of America uvažuje podobně a podle ní jsou kvůli celkovému růstu obchodních tenzí nejvíce na ráně automobilky. Těm hrozí nejvíce pokles marží v případě, že by vyšší cla byla absorbována ve výrobním řetězci. Nebo by mohla být přenesena do prodejních cen, a to by se pak projevilo na poptávce.

Trhy tlačí a Fed povolí: Investiční společnost Bespoke si všímá komentářů šéfa Fedu Powella, který na své poslední tiskové konferenci hovořil o přechodně nízké inflaci a tom, že FOMC se nyní nekloní ani ke snížení, ani ke zvýšení sazeb. Bespoke se domnívá, že jeho projev nebyl ani jestřábí, ani hrdliččí, ale přesto vedl ke znatelnému pohybu na trhu s futures. Jak ukazuje následující graf, pravděpodobnost dalšího zvýšení sazeb je podle tohoto trhu již nějakou dobu na nule, pravděpodobnost snížení sazeb do ledna příštího roku se opět zvedla a nyní dosahuje 66 %. Pravděpodobnost stabilních sazeb pak dosahuje 34 %:
0

Bespoke hovoří o tom, že tyto změny na trzích vyvolávají samy o sobě tlak na pokles sazeb, a podobně může fungovat i výnosová křivka. Na konci března došlo k její krátké inverzi, v dubnu se ale opět začala napřimovat, „což pravděpodobně vyvolalo na straně Fedu úlevu“. Během posledních dní se ale rozdíl mezi výnosy desetiletých a tříměsíčních vládních obligací začal opět snižovat. Obecně je to považováno za známku hrozící recese, a právě proto by podle Bespoke měla výnosová křivka tlačit na uvolnění monetární politiky.

Kryptoměny nejsou měny: Ekonom Nouriel Roubini, kterému se po řadu let přezdívalo Doktor Zkáza, tvrdí, že bitcoin a jemu podobná aktiva si ani nezaslouží název kryptoměny. Na konferenci v Las Vegas konkrétně řekl, že se na nich vytvořila „matka všech bublin“. A „název měny si nezaslouží proto, že neslouží jako široce uznávaný prostředek směny, jejich hodnota je velice proměnlivá a jsou předmětem mnoha podvodů“. Včetně schémat, kdy je jejich cena spekulanty prudce vyhnána nahoru a následně dochází k jejímu pádu poté, co se jich spekulanti zbavili.

USA směrem k Venezuele: CNBC přináší tento týden rozhovor s členem vedení společnosti Berkshire Hathaway Charliem Mungerem. Ten mimo jiné uvedl, že se obává situace, kdy by se lidé v demokracii rozhodli, že jim tištění peněz vyřeší všechny jejich problémy. Nebylo by tak například potřeba zvyšovat daně, jen by se tisklo. Munger dodal, že Spojené státy se takovému stavu neblíží, jeho příkladem je Venezuela. CNBC k tomu podotýká, že prezident Donald Trump minulý měsíc opět zaútočil na Fed a požadoval, aby snížil sazby o 1 procentní bod a rozjel program kvantitativního uvolňování. Tyto požadavky přitom zazněly v době, kdy si ekonomika vede dobře.

Země mléka a strdí, ne elektromobilů: Eurostat tento týden porovnává jednotlivé evropské země podle toho, jaká část jejich populace trpí vážným materiálním nedostatkem. Nejhůře na tom je s více než 20 % Bulharsko, nelichotivá je situace i v Rumunsku a Řecku. Průměr za celou EU se pohybuje kolem 6 %. Minimální je pak tento podíl ve Švédsku a Lucembursku, velmi dobře si vede i Česká republika. U nás jsme na tom s materiální deprivací své populace podobně, jako Rakousko, či Finsko a lépe, než Německo:
0

Eurostat se tento týden věnuje i registracím elektromobilů. Z následujícího grafu vidíme, že nejvyšší je jejich podíl na celkových registracích ve Švédsku, kde se blíží 2,5 %. Populární jsou ale podle grafu elektromobily i v Polsku, Velké Británii a Francii. Nezájem o ně naopak jeví Chorvaté a nadšenci nejsme ani my:
0

… a u nás doma

Dluhopisové Las Vegas: Ihned.cz tento týden píše, že „pád Zootu, kterému věřitelé půjčili 230 milionů, ukázal na rizika neregulovaných dluhopisů. ČNB hovoří o dluhopisovém Las Vegas, vláda chystá změnu“. Internetový prodejce Zoot chce nyní reorganizací dosáhnout očištění od dluhů, které dosahují 752 milionů korun. Plán počítá se vstupem nového investora, kterým se má stát společnost z investiční skupiny Natland. Zoot loni „nezvládl financování své expanze a dostal se do potíží. Letos v lednu požádal insolvenční soud o ochranu před věřiteli. Jeho reorganizační plán počítá s tím, že nezajištění věřitelé by měli získat deset procent ze svých pohledávek. Věřitelé z řad stávajících akcionářů a zakladatelů společnosti nedostanou nic“.

Zeď proti Rusku a Číně: Ihned.cz píše i o tom, že „Česko postaví zeď proti podezřelým investicím z Číny a Ruska. Jeden z nejtvrdších zákonů v Evropě umožní rušit i pět let staré obchody“. Chystaný krok české vlády je zatím „posledním kamenem ve zdi, kterou Západ staví do cesty především expandující Číně“. Pokud vše půjde podle plánu, zákon, který má podporu šéfů obou koaličních stran (Andreje Babiše a Jana Hamáčka), začne platit už v lednu příštího roku. Námitky některých ministerstev jsou však podle ihned.cz ostré, proti některým částem normy se staví komunisté, kteří jinak vládu podporují.

Chybí řezníci: Již nějaký čas se u nás diskutuje o nedostatku řemeslníků. Novinky.cz nyní informují, že v Česku chybí tisíce vyučených řezníků. „Řemesla skomírají, volá se už léta, a mají se tím na mysli například stavební profese. Jenže chybějí i takové profese, jako jsou vyučení řezníci. Na trhu jich schází na pět tisíc“, tvrdí šéf Českého svazu zpracovatelů masa Jan Katina.

Vyřeší tento problém roboti, na které se někdy spoléhá? „S jistým stupněm robotizace se můžeme setkat u velkých výrobců například v Německu nebo v Dánsku. Páteř oboru u nás i v zahraničí ale tvoří střední podniky. I u nich najdeme robotizaci, respektive mechanizaci, ale naše práce stále spočívá především v odborných činnostech, které musí vykonávat kvalifikovaní lidé,“ konstatuje Katina.

 
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Pepsi Cola, Coca-Cola a odvětví nápojů
    PepsiCo Inc. (PEP) a Coca-Cola Co. (KO) měli v poslední době potíže zvýšit prodej sladkých, nasycených nápojů, jeliož více a více konzumentů přechází ke zdravějším variantám. I přes to se ale PepsiCo podařilo dnes ráno získat za druhé čtvrtletí zisk. Má totiž navrch, nespoléhá se jen na prodej nápojů.
  • PepsiCo ztrácí 3 % po smíšených výsledcích a výhledu 📊
    Čistý zisk společnosti PepsiCo (PEP.US) překonal odhady, ale poprvé po téměř čtyřech letech klesly čtvrtletní tržby o 0,5 %, což může být pro prodejce důvodem k přehodnocení obchodních vyhlídek v prostředí nižší očekávané inflace, která omezuje zvyšování marží v závislosti na cenách. Tento pokles tržeb je přičítán vysokým nákladům na úvěry a sníženým úsporám, které ovlivnily spotřebitele během prázdninového čtvrtletí, přičemž celková poptávka v Severní Americe byla zklamáním.
  • Pepsi v premarketu posiluje díky dobrým výsledkům za 4. čtvrtletí a zvýšení dividendy
    Akcie Pepsi (PEP.US) vzrostly před úvodním zvoněním o více než 1,5 % poté, co nápojový a občerstvovací gigant zveřejnil lepší než očekávané čtvrtletní údaje, zejména díky zvýšení cen. Společnost se rovněž rozhodla zvýšit roční dividendu.
  • Pepsi získává 2 % po pozitivních příjmech za 3. čtvrtletí 📈
    PepsiCo (PEP.US) oznámila finanční výsledky, které překonaly očekávání analytiků a pomohly akciím vrátit se z bezprecedentních přeprodaných úrovní. PepsiCo také zvýšila svůj celoroční výhled zisku a akcie před otevřením Wall Street posílily o 2 %.
  • Pepsi – Propíchnutí podpory
    Pepsi prolomila čtvrteční podporu ve formě díry z 23. března 2018 (105,94 USD – 106,2 USD ). Obchodníci tak mají otevřenou cestu k otestování úrovně z 15. února 2018 (104,77 dolarů – 105 dolarů). Další potenciální podpora se nachází kolem minima z 1. února 2018 (102,98 dolarů – 103,25 dolarů). Další podpora je v oblasti hodnoty ze 17. ledna 2018 (101,06 $ – 101,25 $). Nejbližší odpor se nachází na úrovni maxima z 19. dubna 2018 (106,75 dolarů – 106,94 dolarů). Po průlomu této hranice bude možné očekávat zvýšení na zhruba 110 dolarů.
  • Periféria bojuje o každé euro rastu
    US akcie na nových rekordochAmerická ekonomika pokračuje v zlepšovaní svojej kondície, kedy boli v piatok zvere...
  • Periféria stále v problémoch
    Index Dow Jones Industrial Average 30 včera ukončil obchodovanie na nových rekordných maximách. Vzhľadom na to, že index posledné mesiace s rastom váhal, ide o veľmi pozitívnu informáciu. Rast zaznamenalo až 27 komponentov indexu, pričom najviac sa darilo akciám firmy Microsoft (+4,2%). Firma totiž stále nenašla náhradu za odchádzajúceho CEO Steva Ballmera, no hovorí sa o tom, že by firmu mohol riadiť aktuálny riaditeľ automobilky Ford, ktorej sa posledné roky darí.
  • Periferie EU opět na pořadu dne
    Ken Veksler, Senior Manager, obchodní poradenství, Saxo BankZdá se, že periferie EU je...
  • Peripetie okolo italské vlády
    Premiér Giuseppe Conte dnes předá prezidentu Sergiu Mattarellovi svou rezignaci. Prezident posoudí, zda současná parlamentní konstelace umožní pokračování vlády nebo jestli se země vydá k předčasným volbám. Teoretická koalice mezi Hnutím 5 hvězd a Demokratickou stranou se nejeví příliš pravděpodobně, jelikož mezi oběma stranami přetrvávají silné neshody.
  • Peripetie s Ekonomií: Jak Mejstřík žádal nobelistu Samuelsona, ať upraví svoji legendární učebnici
    Úmrtí Michala Mejstříka je velkou ztrátu pro celou českou ekonomickou obec. Celá česká společnost v něm ovšem ztrácí osobnost, které dokázala jedinečným způsobit snoubit svět akademické ekonomie, včetně univerzitní výchovy budoucích generací ekonomů, se světem praktického hospodářského života, byznysu a ekonomické diplomacie. Mejstříkovo působení mělo mezinárodní přesah. V rámci svého akademického působení, byl řadu letech ředitelem Institutu ekonomických studií Fakulty sociálních věd UK, zásadním způsobem formoval podobu české ekonomie po roce 1989, kdy se pozápadnila a stala se relevantním nástrojem pro rozbor a hledání hospodářskopolitických doporučení v rámci transformace a utvářející se tuzemské tržní ekonomiky. V tomto smyslu byl nepochybně jedním z otců moderní české ekonomie, kterou výrazně ovlivnil jak vlastním akademickým působením, tak výkonně a manažersky, když z pozice ředitele úspěšně vedl tým kolegů na zmíněném Institutu ekonomických studií FSV UK. Kromě jiného byl klíčovým hybatelem při vydání českého překladu „Samuelsona“, vlivné ekonomické učebnice, z níž se učily celosvětově základům ekonomie celé generace ekonomů (viz následující text).
  • Perly týdne: Zamrzlý brexit, „fundamentálně“ levný bitcoin a pušky pro tátu
    Zveřejněné minuty z posledního zasedání Fedu ukazují, že vedení americké centrální banky se obává rizika nízké inflace, ale není jednotné v tom, jak na něj reagovat. Zmiňována byla i možnost, že pokračující nízká inflace by už mohla odrážet dlouholetou neschopnost centrální banky zvednout inflaci k cíli ve výši 2 %. Několik zástupců FOMC hovořilo o tom, že před dalším utahování monetární politiky by rádi měli větší důvěru v to, že cenový růst nabere na vyšším tempu.
  • Permanent zero
    Najdôležitejšou udalosťou tohto týždňa bola určite zápisnica FOMC z posledného zasadnutia zverejnená včera.
  • Personální změny v americké admistrativě hýbou akciovými trhy
    Americký index S&P 500 na počátku včerejší seance rostl o více jak půl procenta, nicméně své zisky neudržel a nakonec uzavřel 0,6 % pod pondělním zavíracím kurzem. Příčinou nebyla zveřejněná inflační data, která by překvapila vyšším růstem, ale další personální změny v americké administrativě. Prezident Donald Trump odvolal dosavadního šéfa diplomacie Rexe Tillersona, kterého vystřídá současný šéf Ústřední zpravodajské služby (CIA) Mike Pompeo. Tím se na trhu zvyšují obavy ohledně přitvrzování americké obchodní politiky vůči ostatním státům.
  • Perspektiva zápisu FOMC z červencového zasedání
    Trh s drahými kovy byl v úterý v červených číslech, přičemž zlato kleslo o 35 USD, protože index amerického dolaru vzrostl na 20leté maximum a trhy se soustředily na zápis ze zasedání Federálního rezervního systému a zprávu o zaměstnanosti v USA.
  • Peru se přidává na seznam: Země předložila svůj návrh zákona o kryptoměnách
    Zatímco obchodníci s etherem a bitcoiny po Novém roce svědomitě čekají, jakým směrem se bude pohyb dále vyvíjet a budou očekávat zlepšení, protože je s čím počítat, v Peru byl představen návrh nového zákona o digitálních aktivech, jehož součástí jsou i kryptoměny.
  • Pesimismus a obavy investorů ohledně růstu světové ekonomiky jsou přehnané, předpovídá HSBC Global Asset Management
    Od počátku roku 2019 prošly investiční trhy silným oživením. Jednou z klíčových událostí pro investory byla změna politiky centrálních bank, které se v čele s americkým Fedem začaly přiklánět k příznivějšímu postoji. Spotřebitelé a podniky tak získali přístup k dostupnějším úvěrům, což podpořilo hospodářský růst. HSBC Global Asset Management zveřejnila pololetní investiční výhled na zbytek roku 2019.
  • Pesimismus výrobců se zmenšil
    Index nákupních manažerů v České republice na začátku roku vzrostl na 45,2 bodu z předchozí úrovně 43,6 bodu. To bylo mírně nad průměrným očekáváním trhu. Většina analytiků odhadovala na leden zlepšení z důvodu nárůstu optimismu na globálních trzích, který vedl i k nárůstu indexu nákupních manažerů v zemích eurozóny včetně Německa. Připomeňme, že úrovně pod padesáti body stále značí pokles aktivity, ale ta klesá pomaleji, než v předchozích měsících.
  • Pesimismus zaplavuje evropské indexy z důvodu zhoršení důvěry německých spotřebitelů
    Evropské indexy klesly na měsíční minima po zveřejnění indexu důvěry německých spotřebitelů. Podle německého institutu GfK se index spotřebitelské důvěry ve srovnání s listopadem zhoršil z -1.7 bodu na -3.1 bodu v porovnání s předchozím měsícem. Jedná se o větší pokles, než se očekávalo.
  • Pesimistický začátek roku svědčí dluhopisům i zlatu
    Začátek nového roku se na akciových trzích příliš nevyvedl. Nepěkná data jsme již nad ránem dostali z čínského průmyslu, jehož aktivita se na konci loňského roku navzdory očekáváním snížila. V Německu, ve Francii a v eurozóně byly ukazatele nálady ve výrobě většinou potvrzeny, což ale v posledním případě znamená pořád nejnižší hodnotu od zimy 2016.
  • Peso klesá v reakci na rozhodnutí ratingových agentur
    Nad Mexickou ekonomikou se začínají stahovat mračna v podobě hrozby nových cel ze strany USA. Peso dostalo včera další nepříjemný úder poté, co dvě ratingové agentury začaly zkoumat výhled na Mexickou ekonomiku. Fitch následně rozhodla o snížení ratingu na BBB (blízko junk úrovně), zatímco Moody’s změnila výhled ze stabilního na negativní. Obě agentury se přitom zaměřily na jeden klíčový prvek, a to na Pemex – státní, vysoce zadluženou, ropnou společnost. Nutno říci, že dluh Pemexu vzrostl o 75 % během vlády minulého presidenta Enrique Pena Niety. Fitch zároveň zmínila, že k negativnímu výhledu začíná přispívat i obchodní napětí mezi USA a Mexikem. Růst ekonomiky podle agentury zaostává a riziko nových cel celou situaci ještě zhoršuje. Moody’s se na Pemex zaměřila rovněž a zároveň zmínila obtížně předvídatelnou ekonomickou politiku země, která ke stabilnímu výhledu nijak nepřispívá.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI