Úterý 19. březen 2024 07:21
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
XTB trading konference 2024

Vnější rizika podle guvernéra ČNB přetrvávají

24.04.2019 16:22  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Podle guvernéra ČNB J. Rusnoka se od březnového zasedání příliš nezměnilo. Rizika z vnějšího prostředí přetrvávají stejně jako rychlý domácí růst mezd a proinflační tlaky. Podle jeho slov odsunutí Brexitu nemírní s tím spojená rizika, což je v rozporu s předchozím vyjádřením jeho kolegy T. Holuba, který to naopak považuje za příležitost zvýšit úrokové sazby. Celkově tak guvernér váha mezi zvýšením a stabilitou sazeb na květnovém zasedání. Podle našeho názoru by právě nová prognóza centrální banky měla většinu bankovní rady přesvědčit pro zvýšení sazeb už v květnu. Koruna na vyjádření nereagovala a zanedbatelné zisky si připsala až v průběhu dne. Zbytek regionu naopak mírně oslabuje.

Spotřebitelská důvěra v dubnu poklesla o osm desetin na 1,5 bodů a to navzdory tomu, že v loňském roce rostly reálně mzdy nejvyšším tempem od roku 2002 a míra nezaměstnanosti prolamovala téměř každý měsíc nová minima. Důvěru spotřebitelů podlamuje především nejistota, která se projevuje v rostoucích obavách ohledně celkové ekonomické situace na příštích dvanáct měsíců. Naopak podnikatelská důvěra mírně vzrostla. Podle čtvrtletního průzkumu je poprvé za necelé dva roky největší překážka expanze průmyslníků nedostatečná poptávka na místo nedostatku nových zaměstnanců.

Míra nezaměstnanosti v Polsku podle očekávání poklesla o dvě desetiny na 5,9 %. Po sezónním nárůstu opět poklesla na dosah nejnižším hodnotám od začátku devadesátých let. Dařilo se i tamnímu stavitelství, které zaznamenalo meziroční nárůst produkce o 10,8 %.

Zdroj: Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • V Maďarsku se hroutí zásobování palivy, panikařící motoristé tvoří u pump dlouhé fronty, aby mohli koupit něco málo „na příděl“. Situací je ohroženo třeba i sousední Slovensko
    Maďarský trh s pohonnými hmotami se v těchto hodinách hroutí nevídaným způsobem. Vláda premiéra Viktora Orbána se tak ocitá pod dosud nesilnějším tlakem, aby zrušila své více než rok trvající zastropování cen paliv.
  • V Miami se koná největší kryptoměnová konference na světě
    Desítky tisíc nadšenců do Bitcoinu jsou v Miami na konferenci Bitcoin 2022, která potrvá do této soboty. Na této konferenci o kryptoměnách, která je největší na světě, vystoupí na několika pódiích přes 300 řečníků. Většinu z těchto prezentací bude možné sledovat zdarma díky živému vysílání na YouTube.
  • V minovém poli
    Hladké přistání české ekonomiky: Česká ekonomika zpomaluje pod vlivem negativního vývoje v zahraničí. Trh práce ale zůstává napjatý a nadále podporuje mzdový růst a spotřebu domácností. Inflace na začátku roku vystřelila a bude v jeho průběhu zpomalovat. Pod dvě procenta by se ale dostat neměla.
  • V minulém týdnu se kurz EUR/USD pohyboval bez výraznějšího trendu
    V minulém týdnu se pozornost investorů na hlavních trzích zaměřila především na jednání ohledně Řecka. Vyjednávání byla několikrát...
  • V minulém týdnu zdražil benzín mnohem výrazněji než nafta. Neklamný to znak, že končí zima
    Pohonné hmoty v Česku v minulém týdnu opět zdražily, nafta však výrazně méně než benzín. Benzín Natural 95 v posledních sedmi dnech zdražil o osmnáct haléřů na 30,93 koruny za litr. Cena nafty stoupla pouze o dva haléře na 31,49 koruny za litr.
  • V najbližších týždňoch by mali byť ceny PHM na Slovensku stabilizované
    Ceny ropy zaznamenali počas minulého týždňa mierny nárast, ktorý bol primárne spôsobený výbuchom v Libanone, pretože sa objavili špekulácie, že mohlo ísť o útok, čo by mohlo ohroziť svetové dodávky ropy. Aj napriek tomu sú však ceny ropy od začiatku júna stabilizované, čo by malo naznačovať, že žiadne výrazné cenové výkyvy na čerpacích staniciach by sme v najbližších týždňoch nemali zaznamenať. Situácia na trhu s ropou je v súčasnosti do značnej miery neistá, nakoľko vďaka pokračujúcemu sa šíreniu koronavírusu je ohrozené hospodárske oživenie, no na druhej strane, vlády a centrálne banky pumpujú do ekonomiky množstvo likvidity v snahe podporiť hospodárske oživenie.
  • V najbližších týždňoch by mali byť ceny PHM na Slovensku stabilizované
    Ceny ropy zaznamenali počas minulého týždňa mierny nárast, ktorý bol primárne spôsobený pokračujúcim poklesom zásob ropy v USA, čo môže naznačovať oživovanie dopytu. V prípade, ak americká ekonomika bude podporená plánovanými fiškálnymi stimulmi v objeme prinajmenšom jedného bilióna dolárov, dá sa očakávať nárast spotreby v krajine, čo bude mať priamy dopad na rast cien ropy. Avšak na druhej strane netreba zabúdať ani na pokračujúce sa šírenie pandémie koronavírusu, čo vedie k postupnému obnovovaniu blokovacích opatrení v mnohých krajinách. To vedie k znižovaniu spotreby ropy vo svete. Výsledný vývoj na trhu s ropou bude teda závisieť od miery zavedených blokovacích opatrení, čo bude priamo ovplyvňovať vývoj svetového hospodárstva. Vyhliadky sú zatiaľ zmiešané.
  • V neděli přichází embargo EU na ruské ropné produkty, akcie evropských rafinérií letí vzhůru, protože investoři sází na citelné zdražení dieselových paliv. Hrozí opět nafta v ČR za 50 Kč/l?
    Už tuto neděli vstupuje v platnost embargo EU na dovoz ruských ropných produktů, včetně třeba motorové nafty. EU tak vedle ruské ropy, jejíž dovoz námořní cestou zapovídá už od loňského 5. prosince, bude embargovat také právě produkty z ní. Rusko tudíž definitivně ztratí svůj největší vývozní trh pro ropu a ropné produkty.
  • V nejbližší době chce Rusko legalizovat těžbu BTC
    Rusko vidí příležitost v Bitcoinu, kvůli sankcím, které tuto zemi dostávají do globální izolace. Zástupci země poté naznačili, že jsou ochotni přijímat tuto kryptoměnu i jako způsob platby za ropu a plyn.
  • V nejbližších dnech proběhne druhé kolo jednání mezi Ruskem a Ukrajinou. Dolar zůstane celosvětově žádaný
    Poptávka po bezpečných aktivech zůstane v blízké době silná. Ceny zlata jsou na vzestupu. Americký dolar nicméně v pondělí krátce oslabil, když hráči na trhu čekali na výsledek rusko-ukrajinských rozhovorů. Jednání pravděpodobně konflikt nevyřeší, ale ochota stran jednat lehce zmírňuje obavy trhu. V nadcházejících dnech se očekává druhé kolo rozhovorů mezi Ruskem a Ukrajinou. Představitelé obou stran se vrátili do svých hlavních měst k dalším konzultacím.
  • V německém autoprůmyslu hrozí podle experta rozsáhlé propouštění
    V německém automobilovém průmyslu hrozí kvůli koronavirové krizi zánik více než 100.000 pracovních míst. Uvedl to podle agentury DPA odborník na automobilový průmysl Ferdinand Dudenhöffer. Výroba automobilů a automobilových součástek v Německu nyní zaměstnává zhruba 830.000 lidí, připomíná agentura. Na německém automobilovém průmyslu je závislá i řada českých podniků.
  • V Německu, chtějí spořitelny svým klientům umožnit investice do BTC
    V Německých spořitelnách je v plánu umožnění investic do hlavních digitálních měn, jako je Bitcoin a Ethereum, tyto investice by byly možné přímo z běžných účtů.
  • V Německu omezují sprchování teplou vodou, snižují teplotu vytápění, zavírají plavecké bazény. Energetická situace je více než dramatická, píší Financial Times
    Plynová krize v Německu se z průmyslu začíná šířit také do domácností, kanceláří či volnočasových center, informují dnešní Financial Times. Lidé v zemi už podle listu čelí realitě přidělování teplé vody, resp. možnosti ji mít k dispozici pouze v předem učených částech dne, dále dochází ke snižování teploty centrálního vytápění, zhasínání pouličních světel nebo zavírání plaveckých bazénů.
  • V Nemecku sa predlžujú blokovacie opatrenia, DE30 sa snaží zastaviť pokles
    Investori mohli zaznamenať prudký pokles na globálnych akciových trhoch počas poslednej hodiny, keď médiá informovali, že Angela Merkelová dosiahla dohodu o národných blokovacích opatreniach. Opatrenia sa majú predĺžiť do 14. februára. Je však potrebné poznamenať, že počet nových infekcií Covid-19 klesol na 10 000. Situácia sa zlepšila aj vo Francúzsku. O niečo lepšie je to aj vo Veľkej Británii a Španielsku, počet nových denných prípadov koronavírusu však v týchto dvoch krajinách stále prekračuje 30 000.
  • V Německu se loni prodalo 2,8 milionu osobních aut, Škoda je nejsilnější dovozce
    V Německu se v prosinci prodalo 241.833 osobních aut, v celoroční bilanci pak bylo zaregistrováno 2,84 milionu nových osobních automobilů. To je o 7,3 procenta více než v předloňském roce. Dnes to ve výroční bilanci oznámil Spolkový úřad pro motorová vozidla (KBA). Nejsilnější německou značkou zůstala automobilka Volkswagen (VW), z dovážených značek si nejlépe opět vedla česká Škoda Auto. Obě značky jsou součástí koncernu Volkswagen.
  • V Německu si čerpadláři „mastí kapsu“ na snížení dění. V Česku také, akorát se to tu neříká – z politických důvodů, v hře je totiž ruská ropa
    V Německu na tři měsíce snížili daně z pohonných hmot. Jedná se o podobné opatření, k jakému se v Česku uchýlila vláda česká. Rozdíl je v tom, že německá vláda otevřeně připouští, že čerpadláři v zemi promítli snížení daní do konečných cen jen ze zhruba 50 procent. Někteří ekonomové dokonce spočetli, že jen ze zhruba 30 procent.
  • V Nemecku sklamala aj priemyselná výroba. Euro stráca
    Po včerajších priemyselných objednávkach sklamala aj nemecká priemyselná výroba. Tá klesla v apríli medzimesačne o 1%, čakal sa pritom rast o 0,4%. Medziročne je jej zmena na rozdiel od objednávok stále v pluse, rast na úrovni 2% je však najpomalší od marca 2017. Aby toho nebolo málo, tak nečakaný pokles o 0,5% hlási priemyselná produkcia aj vo Francúzsku.
  • V Německu zadrželi bývalého šéfa společnosti Wirecard
    V Německu zadrželi bývalého šéfa finanční společnosti Wirecard Marcuse Brauna. Vyšetřovatelé ho podezírají, že nadhodnocoval příjmy a lhal o skutečném stavu firmy, aby ji zatraktivnil před investory, informují dnes zahraniční tiskové agentury. Minulý týden vyšel najevo skandál, když se zjistilo, že ve firmě chybí asi 1,9 miliardy eur (přes 50 miliard Kč).
  • V německých volbách vyhrál politický střed, pro českou ekonomiku je to spíše příznivé. Zelení triumfují v Berlíně, špatná zpráva pro tamní velké nemovitostní vlastníky
    Podle prvotních odhadů na základě šetření prováděných přímo ve volebních místnostech zaostali v dnešních německých volbách za očekáváním jak Zelení, tak Levice. První ze stran jen mírně, druhá výrazně. To snižuje, případně vylučuje možnost uzavření levicově orientované vlády SPD, Zelených a právě Levice. Rovněž utvoření vlády SPD a Zelených může být obtížnější. To je pro českou ekonomiku spíše příznivá zpráva. Levicová německá vláda by totiž zřejmě kladla větší důraz na ozeleňování jak ekonomiky německé, tak eurounijní. Tento důraz není v souladu s hospodářskými zájmy ČR, které kvůli silné závislosti na průmyslu, často těžebním či těžkém, vyhovuje pomalejší tempo zelené tranzice.
  • V Nigérii nakupují bitcoiny uprostřed ekonomického kolapsu
    Mnoho Nigerijců, kteří chtějí chránit své bohatství kvůli padající naiře, investují do BTC i jiných stablecoinů.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
GKFX
MIG Bank
FP Markets
reklama
XTB trading konference 2024