Úterý 19. březen 2024 09:07
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
CapXmaster
reklama
XTB trading konference 2024

Centrální bankéři z Fedu a RBA na se be upoutali pozornost

10.04.2019 08:50  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Shrnutí:

  • Australský dolar od rána mírně roste díky projevu centrálního bankéře Debella
  • “Fed je blízko svého cíle pro inflaci a trh práce", řekl Richard Clarida z americké centrální banky
  • Japonské tovární objednávky poprvé za poslední čtyři měsíce vzrostly

Debelle překvapil méně holubičím projevem

Australský dolar dnes ráno mírně roste na párech s většinou hlavních světových měn. K růstu pomohl hlavně komentář viceguvernéra RBA Guye Debelleho, který se zdržel jakýchkoli poznámek holubičího charakteru, které od něj trh očekával. Podle Debelleho je trh práce stále překvapivě silný, zatímco pozitivní zůstávají také některé předstihové ukazatele. Mezi trhem práce a aktuálním výstupem australské ekonomiky je podle jeho názoru rozpor a bude zajímavé sledovat, jakým směrem se tento rozdíl bude do dalších měsíců ztenčovat. Podle toho se následně bude rozhodovat o dalším směřování úrokových sazeb. Debele zároveň upozornil na pokračující růst mezd, který je v souladu s tím, co se aktuálně odehrává i v ostatních ekonomikách v čele s americkou. Vyšší mzdy mohou tlačit na růst inflačních tlaků a dál mírnit výhled pro případné snižování úrokových sazeb. Debele zároveň komentoval aktuální fiskální stimuly v Číně (snížení daní), jejichž dopad na Čínu (a Austrálii) může být zřetelný až se zpožděním několika měsíců. I proto zatím není třeba se signalizací nižších sazeb nijak pospíchat.

Technicky se AUDUSD odrazil od důležitého supportu mírně nad hranicí 0,71. Býci se mohou pokusit otestovat úroveň 0,7150, která by mohla být pro část z nich cílem pro vývěr zisků. Zdroj: xStation5

Více centrálních bankéřů a japonská data

Kromě projevu viceguvernéra RBA jsme se dočkali několika komentářů od lidí z Fedu a Bank of Japan. Podle Richarda Claridy (Fed) je americký trh práce a tamní inflace na dosah cíle americké centrální banky. Podle něj se NAIRU pohybuje na nebo lehce pod aktuální úrovní nezaměstnanosti. Podle dalšího člena Fedu Randala Quarelse pak komentáře z Bílého domu nemají a nebudou mít žádný dopad na nastavení měnové politiky. Fed podle něj pokračuje v řízení měnové politiky v režimu auto-pilota a reaguje čistě na nově příchozí data. Poslední ze zajímavých centrálních bankéřů byl pak šéf Bank of Japan Kuroda. Podle něj se BoJ snaží aktuálním nastavením měnové politiky dosáhnout dlouhodobého inflačního cíle 2 %, i když uznal, že ceny budou v nejbližší době růst pouze o 1 %.

Co se nového makra týká, dočkali jsme se výsledků z Japonska, kde byly zveřejněny tovární objednávky. Ty rostly v únoru o 1,8 %, což bylo mírně pod většinovým konsenzem 2,8 %. I tak se ale jednalo o docela dobrou zprávu, jelikož šlo o první růst objednávek za poslední čtyři měsíce.

USDJPY je uvězněn v pásmu 114,3 - 108,0. Technicky lze očekávat, že by měnový pár mohl dál mírně klesat až ke spodní hraně konsolidačního pásma. Zdroj: xStation5

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Centrální banka na srpnovém zasedání sazby nezmění
    Česká národní banka bude i nadále považovat současné uvolnění měnové politiky za dostatečné a na srpnovém zasedání ponechá úrokové sazby beze změny. Důvodem pro to bude i inflace nad horní hranou tolerančního pásma. Ta pravděpodobně povede i k odsunutí debaty o možném zavedení nekonvenčních nástrojů. Výhled vývoje ekonomiky je však stále nejistý a inflace v dalších měsících pravděpodobně významně zpomalí. Úrokové sazby tak podle nás zůstanou nízké až do konce roku 2021. Rizika jsou navíc mírně vychýlena ve směru potřeby dalšího výraznějšího uvolnění měnové politiky, to by však již muselo být realizováno prostřednictvím nekonvenčních nástrojů. My se stále domníváme, že tím nejpravděpodobnějším by v tomto případě byl již odzkoušený kurzový závazek.
  • Centrální banka ponechá repo sazbu beze změny
    Na základě prohlášení tří členů bankovní rady, včetně guvernéra, měníme naše očekávání ohledně nadcházejícího zasedání 24. června ze snížení repo sazby o 20 bb na její stabilitu. Na současné hodnotě 0,25 % by pak podle našeho základního scénáře měla repo sazba setrvat až do konce příštího roku. V případě potřeby dalšího uvolnění měnové politiky bude ČNB muset využít nekonvenčních nástrojů.
  • Centrálni bankári diskutovali ako najlepšie komunikovať svoje plány s verejnosťou
    V utorok bola vo Frankfurte zaujímavá konferencia centrálnych bankárov a zúčastnili sa na nej Mario Drghi, Janet Yellen, Mark Carney a Haruhiko Kuroda. Téma konferencie bola komunikácia centrálnych bánk s verejnosťou a tzv. forward guidance, teda výhľad monetárnej politiky a úrokových sadzieb do budúcnosti. FG začali centrálne banky praktizovať v posledných rokoch a investori, podniky a ostatní trhoví účastníci sa tak môžu lepšie pripraviť na budúce kroky centrálnych bánk.
  • Centrální banka USA zvýšila úrokové sazby na 1,5 %
    Týden ve znamení zasedání FEDu, zvýšení úrokových měr a zahájení burzovního obchodování Bitcoin futures. Americký index S&P 500 zakončil uplynulý týden opět v zelených číslech. Nejdůležitější událostí z pohledu trhů bylo středeční zasedání Americké centrální banky, která se dle předpokladu rozhodla zvýšit úrokové sazby o čtvrt procentního bodu, tedy na 1,5 %.
  • Centrální banka v Izraeli připravuje legalizaci kryptoměn
    Vlna regulačních nařízení se z Evropy dostala i na blízký východ. Centrální banka v Izraeli usiluje o legalizaci vstupu krypto společností do finanční sféry státu. Izraelská centrální banka publikovala návrhy předpisů, které potencionálně otevírají dveře kryptoměnám, zároveň nastiňují možnosti jejich regulace a udělování licenčních povolení.
  • Centrální banka znovu sníží svou základní úrokovou sazbu
    Česká národní banka na řádném měnově politickém zasedání ve čtvrtek 7. května pravděpodobně sníží svou základní úrokovou sazbu o dalších 50bb na 0,50%. Učiní tak v důsledku očekávání pouze pozvolného obnovení růstu zahraniční poptávky, a to i přes probíhající rozvolňování vládních nařízení v domácí ekonomice. Ve zbytku letošního roku náš základní scénář počítá již se stabilitou úrokových sazeb, rizika jsou však vychýlená směrem k jejich dalšímu poklesu. V roce 2021, kdy by česká ekonomika měla opět robustně růst, očekáváme postupnou normalizaci měnových podmínek, jak prostřednictvím vyšších úrokových sazeb, tak i posilujícího kurzu koruny. V nejbližším období však koruna setrvá na slabších hodnotách, nad hranici 28 CZK/EUR, kdy by již ČNB pravděpodobně zakročila, by se nicméně dostat neměla. Za nejpravděpodobnější nekonvenční nástroj české měnové politiky považujeme kurzový závazek, k jeho zavedení je však ještě dlouhá cesta.
  • Centrální bankéři diskutovali především o inflaci
    Česká národní banka ponechala minulý týden úrokové sazby beze změny. Repo sazba tak zůstala na 0,25 %, když pro toto rozhodnutí hlasovali všichni členové bankovní rady. V průběhu měnově politického zasedání centrální bankéři diskutovali především vývoj inflace. Nová prognóza centrální banky totiž očekává, že růst spotřebitelských cen bude i nadále vysoký a do konce letošního roku setrvá nad 3 %. Podle většiny členů bankovní rady je současná inflace významně ovlivněna snahou prodejců kompenzovat si vyšší náklady, které jim vznikly z důvodu vládních opatření proti šíření koronaviru. Tento efekt je však podle bankovní rady pouze dočasný a inflace by se měla z důvodu slabé poptávky začít navracet k dvouprocentnímu cíli, jde jen o to, jak rychle. M. Mora a T. Holub uvedli, že návrat inflace k cíli by mohl být rychlejší, než ukazuje prognóza.
  • Centrální bankéři navzdory Trumpovi
    Podle očekávání vedoucí představitelé klíčového výboru americké centrální banky Federal Open Market Committee (FOMC) na středeční schůzce nezměnili úrokové sazby. Současná míra federálních fondů je stanovena na 175-200 bazických bodů.
  • Centrální bankéři se obávají ztráty důvěry veřejnosti a zaměřují se na boj s inflací
    Zasedání centrálních bankéřů na sympoziu v Jackson Hole zhatilo naděje obchodníků na obrat v politice Fedu zvyšujícího úrokové sazby v boji proti inflaci. Komentář Fedu, že je připraven udělat cokoli, co bude potřeba ke snížení inflace, totiž způsobil, že americké trhy klesly o 4 %.
  • Centrální bankéři úrokové sazby opět neměnili
    Úrokové sazby České národní banky zůstávají i po dnešním zasedání beze změny. Základní repo sazba tak i nadále činí 0,25 % a nezměněné zůstaly i diskontní a lombardní sazba. Překvapením dnešní rozhodnutí pro trh rozhodně není, změnu úrokových sazeb totiž podle průzkumu agentury Bloomberg nečekal ani jeden z oslovených analytiků.
  • Centrální bankéři z Fedu v nečekané roli “expertů? pro rozpočtovou expanzi
    Nedílnou součástí reality globálních finančních trhů po amerických volbách je rychlý růst tržních dolarových úrokových sazeb, který vyplývá z obav z fiskální expanze, kterou republikánský prezident s Kongresem zamýšlí. Někteří američtí centrální bankéři, a nejsou to jenom fanoušci Hillary Clintonové, začínají přicházet s něčím velmi nezvyklým a to “dobře míněnými doporučeními?, jak by taková expanze měla vypadat. Investice do infrastruktury či třeba snížení korporátních daní by prý bylo fajn, ale prý pozor (na nežádoucí) pro-cyklickou rozpočtovou expanzi.
  • Centrální bankéř roku ve střední a východní Evropě je Jiří Rusnok
    Letošní nejúspěšnější centrální bankéř ve střední a východní Evropě je Jiří Rusnok. Ceny se vyhlašují během slavnostní recepce pořádané ve Willard InterContinental Hotelu. Nejúspěšnější guvernér centrální banky pro střední a východní Evropu, šéf České národní banky Jiří Rusnok, je potvrzen i Českou národní bankou. Guvernér si ve Washingtonu převzal cenu.
  • Centralní Bank Japonská zanechal měnovou politiku beze změn.
    Hlavní indexy na asijských trzích se pohybují v různých směrech, pravděpodobně z nedostatku pokynů pro dlouhodobé inve...
  • Centrální bankovnictví pomalu selhává
    „Politika helikoptérových peněz v posledních letech rapidně umazává hranici mezi monetární a fiskální politikou. Výsledkem je tedy následující karikatura: monetární politika pod kontrolou populistů,“ říká analytik BHS Timur Barotov.
  • Centrální banky a fondy nakupují severské měny
    Centrální bankéři a manažeři fondů státního bohatství si ve snaze snížit závislost portfolií na dolarech a eurech oblí...
  • Centrální banky budou nejspíš opět odkládat zvyšování sazeb
    Jak už jsme dříve odhadovali, ECB pravděpodobně odloží zvyšování sazeb, přestože prvotní plán směřoval na léto 2019 a následně pak na konec roku. Špatné výsledky a pokračující negativní makroekonomická data se stále zhoršujícími prognózami, tento nástroj dále oddalují.
  • Centrální banky budou nejspíš opět odkládat zvyšování sazeb
    Jak už jsme dříve odhadovali, ECB pravděpodobně odloží zvyšování sazeb, přestože prvotní plán směřoval na léto 2019 a následně pak na konec roku. Špatné výsledky a pokračující negativní makroekonomická data se stále zhoršujícími prognózami, tento nástroj dále oddalují.
  • Centrální banky byly přetlačeny vládami
    Centrální banky jsou v ekonomické teorii definovány jako nezávislé instituce, které mají na starosti dosažení nízké míry inflace a nastavení základních podmínek pro hospodářský růst ekonomiky. Tolik ekonomická teorie. Jaká je ale realita?
  • Centrální banky dnes přinesly na trhy negativní sentiment, ČEZ ukončil růstovou sérii
    Dnešní den se nesl v duchu centrálních bank, zatímco americký Fed zvýšil základní úrokovou sazbu o 50 bazických bodů včera, ve stejné výši dnes zvyšovaly Švýcarská národní banka, Bank of England a také Evropská centrální banka. ECB mimo jiné zveřejnila i makroekonomické projekce, ve kterých se s návratem inflace zpět k cíli nepočítá až do roku 2025!
  • Centrální banky dnes úřadují; analýza USD/CHF, GBP/USD, USD/CAD
    Dnes proběhlo druhé kolo programu TLTRO. Evropské komerční banky si z něj půjčily 129,85 miliard eur, což je abso...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank