Úterý 19. březen 2024 06:32
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Instaforex krypto ebook
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
XTB trading konference 2024

USA a Čína zase o krok bližšie k dosiahnutiu obchodnej dohody

04.03.2019 18:41  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Začiatok obchodného týždňa bol pre ázijské akciové trhy pozitívny. Spojené štáty a Čína sú blízko k dosiahnutiu obchodnej dohody. Nemenované zdroje blízke rokovaniam o obchodnej dohode uviedli, že Čína je pripravená výrazne navýšiť dovoz amerických produktov a znížiť clá na dovoz poľnohospodárskych produktov a automobilov z USA. Súčasťou obchodnej dohody môže byť aj zníženie, resp. úplné zrušenie dovozných ciel, ktoré zaviedli Spojené štáty na dovoz tovarov z Číny v ročnom objeme 200 miliárd dolárov. Tempo znižovania ciel bude závisieť od toho, ako bude Čína dodržiavať podmienky dohody. K podpísaniu finálnej dohody by mohlo dôjsť na stretnutí prezidenta Donalda Trumpa a čínskeho prezidenta Xi Jinpinga 27. marca. V snahe o dosiahnutie obchodnej dohody, pristúpi Čína k dovozu zemného plynu z USA, v objeme 18 miliárd dolárov ročne. Čína plánuje zavedenie dodatočných fiškálnych stimulov v snahe podporiť výrobné podniky znížením DPH o 3%. Analytici spoločnosti Morgan Stanley odhadujú, že vplyvom zníženia DPH o 3%, by sa zvýšilo tempo rastu čínskej ekonomiky o 0,6%. Tento fiškálny stimul je len ďalším v rade, ku ktorým pristúpila Čína v rámci stimulácie ekonomického rastu. Čínsky akciový index Hang Seng sa pohybuje v blízkosti spodnej časti rastového trendového kanála. V prípade udržania supportu v oblasti 28500-28600 bodov, sa vytvorí priestor pre rast k úrovni 29000 bodov.


Takmer všetky európske akciové trhy sa dnes obchodujú v zelených číslach. Dosiahnutie obchodnej dohody medzi USA a Čínou, by malo podporiť hospodársky rast u oboch spomínaných krajín, čo by mohlo viesť aj k nárastu dopytu po európskych tovaroch, z čoho by profitovali európske spoločnosti. Nemecký akciový index DAX aj napriek pozitívnemu sentimentu nedokázal udržať ranné zisky a odrazil sa z úrovne 11680-11700 bodov smerom nadol. V prípade udržania supportu na úrovni 11540-11560 bodov, sa môže otvoriť priestor na rast smerom k úrovni 11680-11700 bodov.


Pozitívny vývoj v rámci dosiahnutia obchodnej dohody medzi USA a Čínou podporil rast na amerických akciových trhoch, ktoré sa počas dnešného obchodného dňa dostali na nové tohtoročné maximá. Americký akciový index S&P 500 však zisky neudržal a odrazil sa od silnej rezistencie v oblasti 2800 – 2820 bodov smerom nadol. V prípade udržania supportu na úrovni 2765-2780 bodov, sa môže otvoriť priestor na dodatočný rast smerom k úrovni 2800-2820 bodov.


Pozitívny sentiment na trhoch pomohol rope WTI k rastu. Rast ceny ropy podporujú očakávania ohľadom predĺženia dohody o znížení produkcie čierneho zlata, ktoré minulý týždeň načrtla Saudská Arábia, ako aj pokles produkcie v Spojených štátoch. Ropa WTI sa obchoduje v oblasti 56 USD/bbl. V prípade prerazenia rezistencie smerom nahor v oblasti 57,50-57,70 USD/bbl, by sa otvoril priestor na dodatočný rast smerom k úrovni 60 USD/bbl.

Tento týždeň nás čakajú nasledujúce kľúčové udalosti:

V utorok čínsky premiér Li Kequang ohlási cieľ hospodárskeho rastu v roku 2019.

Austrálska centrálna banka bude mať v utorok zasadnutie, kde sa neočakáva zmena úrokových sadzieb. Guvernér Phipil Lowe bude v stredu hovoriť o situácii na trhu nehnuteľností v Austrálii.

Bank of Canada bude mať v stredu zasadanie, na ktorom sa neočakáva zmena úrokových sadzieb, kvôli pretrvávajúcej neistote na trhu nehnuteľností a investícií.

Vo štvrtok sa bude konať zasadnutie ECB, na ktorom sa neočakáva zmena úrokových sadzieb. O zvýšenú volatilitu na trhoch sa môže postarať guvernér ECB Mário Draghi v jeho tradičnom prejave.

V piatok budú zverejnené dáta  z amerického trhu práce. Očakáva sa, že nezamestnanosť vo februári  poklesla na úroveň 3,9%. Taktiež sa očakáva, že vo februári pribudlo 185 000 nových pracovných miest mimo poľnohospodárstva.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • „Úroveň nejistoty“ celosvětově stoupá
    STRACH: Nejistota na trhu je vysoká, ale jak moc? Geopolitické obavy se po prudkém nárůstu v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu zmírnily (viz graf), ale nahradily je větší, pevnější a globálnější nejistoty v oblasti hospodářské politiky. Úrokové sazby a výnosy dluhopisů prudce rostou, obavy z recese jsou na vysoké úrovni a americký dolar řádí vůči světovým měnám. Jedná se o druhou nejvyšší úroveň ekonomické nejistoty za posledních 25 let a může se zdát, že jde o "nový normál".
  • Urychlí Fed normalizaci politiky?
    Středa přinese několik zajímavých makročísel, ale hlavní slovo bude mít večer Fed. V průběhu dne můžeme čekat report ADP ukazující tempo nabírání pracovníků v amerických firmách. Odhadovaných 400 tis. by byl slabší výsledek než před měsícem, ale stále v souladu s pokračujícími oživením trhu práce. Klíčová budou v tomto smyslu vládní data v pátek. Index ISM ze služeb v USA by podobně jako obdobný průmyslový index měl zůstat vysoko díky poptávce, aktivitě i protahujícím se dodávkám. Sektor sice také musí čelit problémům se vstupy a cenami, ale o poznání méně než ten průmyslový.
  • Úřad FAA nařídil okamžitou kontrolu vybraných Boeingů 777
    Americký Federální úřad pro letectví (FAA) nařídil okamžitou kontrolu letadel Boeing 777-200 se stejným motorem, jaký o víkendu začal u jednoho takového stroje ve vzduchu hořet. Úřad po nehodě aerolinkám doporučil, aby letadla zatím nepoužívaly, nyní doporučení změnil v příkaz provést důkladnou kontrolu titanových lopatek motoru před opětovným nasazením do provozu. Týká se to celkem 128 letadel, což je asi třetina letadel 737 MAX, která byla v celém světě až donedávna odstavena kvůli jiným problémům.
  • Úřady: Tesla a její dodavatelé ztrojnásobí investici v Mexiku na 15 miliard USD
    Americká automobilka Tesla a její dodavatelé ztrojnásobí investici do plánovaného závodu ve městě Monterrey v mexickém státě Nuevo León na 15 miliard dolarů (343 miliard Kč). S odvoláním na guvernéra státu o tom dnes informovala agentura Reuters. Tesla ani místní správa zatím na žádost o komentář nereagovaly.
  • USA a Británie udeřily na jemenské povstalce, spojence Íránu. Hrozí růst plynu a cen pohonných i v Česku
    Vojenský úder Spojený států a Británie na pozice jemenských povstalců, k němuž došlo v noci na dnešek, není překvapivý. Spojené státy jej zvažovaly už v prosinci 2023. V podstatě jde také o test, zda Teherán, jenž povstalce podporuje, bude ochoten vstoupit s USA do proxy války. Dosavadní konflikt mezi Izraelem a Hamásem by se tak rozšířil. Jemenští povstalci, Hútíové, v Rudém moři útočí na – zejména – západní plavidla, a ochromují tak mezinárodní obchod. Činí tak ze msty za odvetný útok Izraele na teroristy z Hamásu v Gaze, které taktéž podporuje Írán.
  • USA a Čína
    čínska ekonomika navŕšila držbu USD dlhopisov v októbri o 2,3% na úroveň 906,8 mld. USD, čo je ...
  • USA a Čína jsou dosud nejblíže alespoň dílčí obchodní úmluvě, čeká se na Trumpa. Dnešní optimismus v USA také definitivně ukončil finanční krizi
    Obchodní zmocněnci Spojených států se dnes s čínskou protistranou dohodli na znění první fáze vzájemné obchodní úmluvy. Znění však ještě musí schválit americký prezident Donald Trump. Stát by se tak mělo ještě dnes. Obchodní zmocněnci se s ním sejdou odpoledne newyorského času. Už dříve dnes Trump tweetoval, že Spojené státy a Čína jsou „velmi blízko“ podpisu „významné“ obchodní dohody. „Chtějí ji, no a my také,“ napsal Trump následně na svém twitterovém účtu.
  • USA a Čína pokračují v jednání o příměří, Wall Street na nových maximech
    Prezidenti USA a Číny by měli mít podle ekonomického poradce prezidenta Tumpa Larry Kudlowa příští týden další společný telefonát. Tématem bude řešení obchodní války mezi oběma zeměmi. Podle Kudlowa by měla být předmětem telefonátu také další schůzka mezi oběma lídry a sjednání jejího termínu. Informace sama zatím na finanční trhy nijak výrazněji nezapůsobila, vzhledem k tomu, že trh schůzku mezi oběma lídry po summitu G20 v Japonsku očekával.
  • USA a Čína si protiřečí v obchodní válce
    Americké akciové indexy uzavřely včerejší obchodování se ztrátami. Průmyslový Dow Jones přišel o 0,5 % své hodnoty a S&P 500 společně s technologickým Nasdaqem shodně klesly o 0,3 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejméně dařilo finančním institucím (-0,7 %).
  • ​USA a Čína v obchodním příměří – tržní analýza 3.12.2018
    Proběhl úspěšně, především pro USA a Čínu. Prezident Donald Trump zahájil vyjednávání s čínským protějškem Si-Ťin Pchingem. Nakonec se dohodly na 90denním obchodním příměří, kdy nebudou navyšovat cla. Čína mimo jiné souhlasila se snížením a odstraněním cel na dovoz osobních vozů z USA, které jsou nyní na 40 %. Od 1. ledna měly být zvýšeny cla ve výši 200 miliard USD na import čínského zboží do USA, každopádně s obchodním příměřím toto rozhodnutí padá. Avšak Trump prohlásil, že pokud nebude dosaženo dohody do 90 dní, cla na čínské zboží budou zvednuta na 25 % z aktuálních 10 %.
  • USA a Francie se dohodli na kompromisu ohledně digitální daně. Trump vítá ochotu Číny řešit obchodní konflikt v poklidu
    Japonská vláda v pondělí informovala, že je blízko podepsání obchodní dohody s USA. Dohoda by neměla zahrnovat nová cla na japonské automobily. Čínský vicepremiér Liou Che v pondělí uvedl, že Čína je ochotna řešit obchodní konflikt se Spojenými státy prostřednictvím klidných rozhovorů. Americký prezident Donald Trump tuto ochotu uvítal a dodal, že doufá, že rozhovory začnou v brzké době.
  • USA a Írán možná brzy podepíšou dohodu. Šanghaj zavádí karanténu, což ovlivňuje poptávku po ropě.
    Je čím dál pravděpodobnější, že USA a Írán se blíží k dohodě, která by mohla vyústit ve zrušení sankcí vůči Íránu. Americký ministr zahraničí Antony Blinken uvedl, že nejlepší způsob, jak zajistit, že se Írán nestane jadernou mocností, je dosáhnout dohody s Teheránem. Ze zprávy agentury Reuters ale vyplynulo, že podle zvláštního vyslance USA pro Írán Roberta Malleye není jisté, zda dohoda projde, protože určité problémy se dlouhodobě nedařilo vyřešit a očividně budou obtížně řešitelné i při obnovených jednáních. Podle hlavního poradce nejvyššího íránského vládce Kamala Charraziho je ale dohoda nutná a vše bude záviset na politické vůli Spojených států.
  • USA a Velká Británie zakázaly ropu z Ruska. Blíží se další ropná krize?
    Od poslední analýzy na Exxon Mobil se zase situace na ropném trhu o něco změnila. Velká Británie a USA oznámily své plány na embargo ruské ropy v důsledky války na Ukrajině. To může mít vliv na další růst ceny ropy. Ten navíc způsobuje zvýšení inflace a má vliv na snížení hrubého domácího produktu. Jak by na tuto situaci mohl zaregovat Fed?
  • USA a vyšší cla na čínské zboží
    Americký prezident Donald Trump naplnil, co slíbil. Uvalil na Čínu za porušení dohod vyšší cla na čínské zboží za 200 miliard dolarů ročně. Peking nyní chystá odvetu a obchodní válka pokračuje.
  • USA: Ceny domů rostou v klíčových městech druhý měsíc v řadě, kvartální vývoj nejsilnější za 6 let. Důvěra zklamala
    Realitní trh ve Spojených státech potvrzuje své oživení. Červnový index cen dom...
  • USA cílí na Írán, ale následky ponesou i velcí dovozci ropy
    Napjaté vztahy mezi USA a Íránem gradují stále více a více. Zhoršily se poté, co se loni v květnu americký prezident Donald Trump rozhodl odstoupit od mezinárodní dohody o íránském jaderném programu a v listopadu 2018 obnovil protiíránské sankce. Osm zemí však dostalo šestiměsíční výjimku, jejíž platnost již za pár dní skončí. Bílý dům v pondělí oznámil, že prodloužení termínu neplánuje a reakce trhů na sebe nenechala čekat.
  • USA: Co nás čeká v tomto týdnu; zabydlí se S&P 500 nad 1100 body?
    Ačkoliv americké trhy zavřely minulý týden přes procento v červených číslech, dokázaly se v druhé polovině týdne ko...
  • USA: CPI (červen), povolení/zahájení staveb domů (červen)
    Dlouhodobě podprůměrné produkční i spotřebitelská inflace v posledních měsících slábly, značně se totiž projevil propad volatilních...
  • USA: CPI, Delta Air Lines, BofA, Wells Fargo
    Produkční i spotřebitelská inflace v posledních kvartálech slábly, značně se totiž projevuje propad volatilních cen ropy a energií, respektive benzínu...
  • USA: CPI, Indexy průmyslu NY, Philadelphie
    Podprůměrné produkční i spotřebitelská inflace v posledních kvartálech slábly, značně se totiž projevuje propad volatilních cen ropy a energií...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader