Úterý 19. březen 2024 10:26
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Instaforex ebook
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
XTB trading konference 2024

Zlato opět získalo status bezpečného přístavu

29.01.2019 11:09  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Díky globálnímu neklidu se zlato vrátilo na pozici bezpečného přístavu s vyhlídkami na další růst. Zotavení ropy se však vzhledem k signálům naznačujícím zpomalení globálního růstu zdá nepravděpodobné.

Směřování komodit v první fázi roku 2019 budou i nadále ovlivňovat loňská rozhodnutí Washingtonu a centrálních bank. Začínáme pociťovat ekonomický dopad obchodní války prezidenta Trumpa s Čínou. Kvantitativní zpřísňování ze strany Fedu a konec kvantitativního uvolňování Evropské centrální banky sebraly část likvidity a silně zadlužený svět musí podpořit poptávku po rizikovějších aktivech.

Zlato, které v prosinci zažilo nejlepší měsíc za poslední dva roky, se v nastalém celosvětovém neklidu opět vynořilo jako bezpečný přístav. Pokles výnosů amerických desetiletých dluhopisů na téměř roční minimum, snížená očekávání dalšího zvyšování úrokových sazeb, dolar, který přestal růst, a v neposlední řadě chaos na světových burzách – to vše podpořilo obnovenou poptávku po zlatě, a tedy i stříbře vzhledem k jeho historicky nízkým cenám vůči zlatu.

Zlato a stříbro

S tím, jak se výše uvedené problémy přelévají do roku 2019, můžeme předpokládat pokračující poptávku po zlatě, protože investoři opět hledají způsob, jak se chránit proti rostoucí volatilitě a nejistotě v ostatních třídách aktiv. Hedgeové fondy se k dlouhým zlatým pozicím vrátily teprve počátkem prosince poté, co šest měsíců obchodovaly v krátkých pozicích.

Přátelské investiční prostředí pro drahé kovy znamená, že by stříbro mohlo získat část ztracených pozic vůči zlatu, a to i přes své propojení s průmyslovými kovy. Z historicky nízké úrovně nad 80 by se poměr zlata ke stříbru, který měří hodnotu zlata v uncích stříbra, mohl stočit směrem dolů, k pětiletému průměru kolem 74, což by znamenalo 10% zlepšení. Na základě těchto předpokladů předpovídáme, že cena zlata ke konci roku bude 1 350 USD/unci a stříbra na 18 USD/unci.


Zdroj: Saxo Bank

Ropa

Po tvrdém konci roku 2018 není vůbec jednoduché předpovědět cenovou hladinu nebo dokonce směřování surové ropy. Riziko prudkého nárůstu ceny na 100 USD/barel začátkem října bylo následováno kolapsem ropy Brent na pouhých 50 USD/barel těsně před koncem roku.

Na straně ropy je příliš mnoho proměnných na straně nabídky i poptávky. Přidejme k tomu rostoucí politické vlivy ze strany prezidenta Trumpa i dalších, a není divu, že nejistota pokračuje i v roce 2019.

Podle našeho názoru se však ropa zotaví ještě více, než jak jsme viděli počátkem ledna. Na straně poptávky už trh očekává prudký pokles globálního růstu, což vede k vytvoření „rizika“ pozitivního překvapení.

Americká produkce zůstává hlavním bodem zájmu, protože loňský nárůst produkce společně s dříve zmíněným sentimentem pomohl zvrátit býčí trh. Růst produkce americké břidličné ropy pravděpodobně zpomalí v důsledku poklesu cen, avšak pokud se můžeme řídit situací v období 2014-2016, možná potrvá tři až šest měsíců, než se tento dopad projeví na datech, která po stabilizaci na konci roku ukazují na meziroční nárůst téměř 2 miliony barelů denně.

Ropa

Růst

Pokles

Geopolitická nestabilita a sankce snížily nabídku více, než se čekalo.

Obchodní války a zpomalení ekonomik rozvíjejících se trhů snižují vyhlídky na růst poptávky.

Produkce břidličné ropy zpomaluje kvůli rostoucím nákladům a problémům v dodavatelských řetězcích.

USD nadále stoupá, zatímco globální růst zpomaluje a obchodní cla začínají působit.

Deeskalace americko-čínské obchodní války.

Spojené státy prodloužily podporu pro nakupující íránské ropy až za březen .

OPEC oznamuje ještě větší snížení produkce než je dohodnutých 1,2 milionu barelů denně.

 

 

Drahé kovy

Růst

Pokles

Zpomalení amerického růstu obnovilo oslabení dolaru.

USD zůstává na nabídkové straně kvůli pokračujícím neshodám centrální banky.

Špatné nacenění finančních a geopolitických rizik podpořilo poptávku po drahých kovech jako po možnosti, jak diverzifikovat a ochránit portfolio.

Lidová banka Číny dovolila, aby renminbi oslabilo nad 7 USD.

Lepší prognózy technických i fundamentálních ukazatelů vyvolaly silnou nákupní reakci podinvestovaných fondů.

Řešení americko-čínské obchodní války vyvolalo masivní příklon k riziku u celé řady aktiv.


Autor: Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Zlato odolává Draghiho komentářům
    Zlato roste 0,1 % d/d na 1195. Zlato naznačilo alespoň krátkodobý obrat sentimentu a přechod do korekční fáze minulým pátkem. Solidní americké...
  • ZLATO ODSTOUPILO A PÁR USD/JPY OBCHODUJE NA 99,84
    Minulému týdnu dominoval neuvěřitelný 250 USD pád v cenách zlata a také pády v mnoha jiných komoditách. Zlato však pro...
  • Zlato od začátku roku posílilo o šest procent na 1940 dolarů
    Cena zlata se od ledna do začátku září zvýšila o 6,4 procenta na dnešních 1940 amerických dolarů za troyskou unci. Za samotný srpen se cena i přes výkyv v polovině měsíce nezměnila. Na začátku května přitom žlutý kov atakoval hranici 2050 dolarů, naopak v únoru jeho cena dosahovala v jednu chvíli jen 1810 USD, uvedl analytik Golden Gate Pavel Ryba.
  • Zlato okusilo 2000 USD, další vývoj ovlivní FOMC
    Na začátku evropské obchodní seance se zlato krátce obchodovalo nad 2000 USD. Na velké drama, které se o víkendu odehrálo ve Švýcarsku, totiž trh nezareagoval úlevou, ale zvýšenou ostražitostí. Krátkodobý směr vývoje drahých kovů nebude záležet jen na dalším vývoji v oblasti bankovnictví a likvidity, ale do značné míry také na dopadech středeční schůzky FOMC (Federální výbor pro operace na volném trhu).
  • 📉 Zlato opäť klesá pod hladinu 1800 $
    Volatilita trhu zostáva obmedzená, no na trhu drahých kovov vidíme pomerne jasné pohyby. Zlato patrí medzi najhoršie drahé kovy, keďže jeho cena klesla pod hladinu 1 800 USD, no momentálne testuje úroveň 1 790 USD. Predtým EUR/USD klesol pod hladinu 1,1300, prvýkrát za týždeň. Okrem toho sme zaznamenali mierne silnejší rast výnosov dlhopisov. Nedávny pokles cien zlata pôsobí proti efektu sezónnosti, ktorá zvyčajne podporila ceny drahých kovov na konci roka. Zároveň je tiež potrebné pripomenúť, že pozitívny sezónny vplyv na zlato, alebo akciový trh, sa často prejavuje aj v januári. Momentálne, mesačný výnos zlata klesol pod 1 %, čo je jeden z najhorších výsledkov za posledných pár rokov.
  • Zlato opět blízko 1656
    Zlato dnes sílí o 0,1% d/d na 1656, 50% Fibonacci, tedy úrovni, kolem které c...
  • Zlato opět čelí enormnímu prodejnímu tlaku
    Zlato klesá 0,1% d/d na 1285. Trh také váhá nad tím, jestli je zlato ve skutečnosti slabší než ukazují jeho posledn...
  • Zlato opět otestovalo úroveň $2 000
    Zlato se dnes v noci dostalo nad úroveň $ 2000 poprvé od srpna roku 2020 a další dotek této úrovně zvládlo krátce před polednem. Navíc cena prorazila nad úroveň 78,6 % retracementu posledního velkého poklesu. Historická maxima na úrovni $2 075 se najednou nezdají až tak vzdálená, nicméně zlato by v cestě vzhůru stále čekalo platné proražení dvoutisícové úrovně. Učebnicové proražení trojúhelníkové formace by mohlo cenu dostat až do oblasti $2 050-2 060. Všechny drahé kovy dnes vykazují obstojné zisky. Nejvíce však roste cena paládia (+ 8 %).
  • Zlato opět pod úrovní 2 000 USD - celkově zůstává býčí
    Minulý týden býci ztratili kontrolu nad cenou a zlato opět kleslo pod 2 000 USD. Hlavní hnací silou bylo zasedání FEDu. Někteří členové FOMC vyjádřili své obavy ohledně amerických výnosů, protože by to mohlo vést k nadměrnému růstu rozvahy. Jak je uvedeno v naší předchozí technické analýze pro zlato:
  • Zlato opět testuje úroveň rezistence na $1,900
    Volatilita na trhu se zlatem v poslední době klesla a drahé kovy se pohybovaly převážně do strany. Na H4 intervalu grafu zlata je zřetelné, že cena opět testuje hlavní rezistenci na $1 900. Pokud dojde k průrazu této úrovně, tak se otevře cesta k dalším ziskům. Zlato by mohlo mít prostor k posílení až k další úrovni rezistence na $ 1955. Pokud naopak opět převládne medvědí nálada a prodejcům se podaří prorazit spodní limitu trojúhelníkové formace, tak obchodníci mohou čekat pokles k důležité hladině $ 1 850. Ta je důsledkem mnoha historických cenových reakcí a je zároveň spodní limitou 1:1 struktury Overbalance.
  • Zlato oslabilo v reakci na konec nadějí ohledně brzkého obratu měnové politiky FEDu
    Americká centrální banka včera podle očekávání zvýšila svoji základní úrokovou sazbu o 0,5 procentního bodu do pásma 4,25 – 4,5 %. Přestože růst sazeb byl nižší než v předchozích několika měsících a zároveň nižší, než trhy čekaly ještě v polovině listopadu, zlato na rozhodnutí zareagovalo poklesem pod hranici 1 800 dolarů. Důvodem je patrně přílišný optimismus trhů, které potěšila úterní data o americké inflaci. Jerome Powell nicméně na středeční tiskové konferenci investorům vzal naději na to, že sazby zůstanou pod 5 %, i na to, že se v příštím roce dočkáme jejich snižování.
  • Zlato oslabuje navzdory rostoucí inflaci
    Podle Niteshe Shaha, ředitele oddělení pro analýzu komodit ve společnosti WisdomTree, by se cena zlata měla při prudce rostoucí globální inflaci pohybovat výrazně nad hranicí 2 000 USD.
  • Zlato oslabuje s růstem dolaru
    Zlato ztrácí 0,9% d/d na 1394 s růstem dolaru na světových trzích. Trh po trvalejších drtivých propadech v poslední...
  • Zlato otáčí dolů
    Zlato padá 0,5% d/d na 1460 bez většího respektu před klíčovou informací týdne, kterou je HDP USA za první čtvtrlet...
  • Zlato padá a padá. Volatilita dává obchodníkům šanci na zisky
    Přesto, že silný začátek roku 2015 přinesl příslib oživení trhu se žlutým kovem, zlato se navrátilo zpět do záporných čísel a navázalo tak na období...
  • Zlato padá po projevu Powella
    Drahý kov propadl o cca 1% v úterý a pokračoval v obchodování pod tlakem i ve středu ráno poté, co Americký dolar dokázal vymazat část ztrát z minulých týdnů po projevu Powella. Zlato se obchodovalo kolem 1,318 USD během Londýnské seance ve středu.
  • Zlato padá, ropa díky naději na zotavení stoupá
    Minulý týden se objevilo hned několik zpráv, které naznačovaly zotavení z pandemie viru Covid-19. A tak náhle svět, alespoň na papíře, vypadal jako lepší místo. Klíčové komodity jako ropa a benzín se po nedávném propadu a chaosu dokázaly odrazit ode dna, zatímco zlato, které představuje bezpečné útočiště, směřovalo k největšímu týdennímu poklesu za sedm týdnů.
  • 💰Zlato padá,USD roste po Powellově projevu❗
    Americká ministryně financí Janet Yellenová a guvernér Fedu Jerome Powell dnes vystoupili v Kongresu a jejich komentáře měly na trhy výrazný dopad. Powell připustil, že už je čas se bavit o inflaci nejen jako o dočasném fenoménu. Guvernér čeká, že vysoká inflace vydrží do poloviny příštího roku. Centrální banka však využije svých nástrojů, aby cenový růst v ekonomice nezakořenil.
  • Zlato, palladium a ropa zažily raketový vzestup ceny
    „V případě, že se bude zhoršovat situace na Blízkém východě, vzroste cena ropy. Investoři rovněž projeví zvýšený zájem o zlato a akcie některých zbrojařských firem,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Zlato po Bernankeho komentářích směřuje k dalším zkouškám důležitých podpor
    Zlato dnes slábne o 0,9% d/d na 1570 zejména po snížení ratingu Španělska age...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank