Úterý 19. březen 2024 07:37
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Instaforex Dakar

Hlavní trhy se konsolidují při smíšených zprávách o Číně a absenci dat

23.01.2019 11:11  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Jedním z pozitivních faktorů za lednovým vzedmutím akciových trhů byla očekávání o dohodě mezi Čínou a USA. V tomto směru nyní trochu krotí optimismus americké odmítnutí návrhu prodiskutovat některé záležitosti ještě před rozjezdem dalšího kola vyjednávání příští týden. Podobně mohou působit prohlášení Trumpova poradce Kudlowa o tom, že prezident při vyjednávání necouvne z požadavků týkajících se duševního vlastnictví či transferů technologií. Jde o téma, u kterého se dá čekat největší střet, na druhou stranu neústupnost je už tradiční Trumpův postoj před vyjednáváním.

V souvislosti s Čínou je naopak příznivá aktivita vlády, která chystá další podporu ekonomice. Tentokrát jde o nižší daně, které by měly podpořit malé firmy, a nové infrastrukturní výdaje. Může dokonce dojít i ke snížení DPH.

Japonská centrální banka nepřekvapila a nechala svou politiku i její výhled beze změny. Došlo ale ke snížení výhledu pro inflaci na letošní fiskální rok. V případě Japonska bylo jakékoli utahování politiky už tak dost vzdáleno a s nižším inflačním výhledem se pro dohlednou dobu drží mimo hru.

Asijské akcie dnes nakonec víceméně stagnovaly - indexy se oproti včerejšku posouvají nevýrazně. V Evropě ráno pokračuje pokles, který je ovšem už pouze mírný. Nepatrně ztrácejí také jádrové dluhopisy, naopak ty periferní na cenách mírně rostou. Ani na zlatě či ropě nesledujeme velké změny.

Na trhy mohou lehce negativně působit firemní zprávy jako slabý výhled ASML nebo vyšetřování Deutsche Bank ze strany Fedu. Makrodata na programu nejsou, zajímavá čísla plus informace ze zasedání ECB přijdou až zítra.

Zprávy z BoJ způsobily lehké ztráty jenu. Naopak britská libra postupuje opět o něco výš na politických nadějích. Podle průběžných zpráv to vypadá, že se v parlamentu formuje většina, která chce vyloučit vystoupení z EU bez dohody a podpoří odložení tohoto kroku.

Dolar si proti euru ráno připisuje lehké zisky, ani ty ovšem nedávají kurzu jednoznačný směr. Koruna je na hlavních párech s eurem i dolarem v klidu i poté, co Tomáš Holub z ČNB řekl, že domácí sazby možná nestoupnou ještě na několika zasedáních.

Přehled kurzů nejdůležitějších měn dnes v 11:10 SEČ:
Střední Evropakurzzměna (%)*denní maximumdenní minimum
CZK/EUR25.64010.034125.653825.6171
CZK/USD22.57750.095822.585822.5398
HUF/EUR318.1978-0.0438318.4037317.9419
PLN/EUR4.28530.02574.29054.2824
Asiekurzzměna (%)*denní maximumdenní minimum
CNY/EUR7.7064-0.38467.72017.7009
JPY/EUR124.57060.2656124.7570124.3960
JPY/USD109.69100.3274109.7230109.5310
USA, Evropakurzzměna (%)*denní maximumdenní minimum
GBP/EUR0.8753-0.13580.87730.8739
CHF/EUR1.13340.03881.13451.1331
NOK/EUR9.7607-0.11939.77049.7550
SEK/EUR10.2520-0.000210.261710.2425
USD/EUR1.1354-0.06731.13721.1354
Ostatníkurzzměna (%)*denní maximumdenní minimum
AUD/USD1.4002-0.25201.40511.3998
CAD/USD1.3318-0.26211.33321.3316
* vůči závěru evropského obchodování z předchozího dne

Pozn. Aktuální kurzy měn najdete v sekci Měny&Sazby - Online - Měny
 
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Hlavní světové akciové trhy před víkendem ztrácejí
    Americké akciové burzy zahájily dnešní obchodování v červených číslech. Průmyslový Dow Jones klesá o 0,7 %, S&P 500 ztrácí 0,9 % a technologický Nasdaq odepisuje 1,5 % ze své hodnoty. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejhůře vede zpracovatelům komodit (-1,9 %) a technologickým firmám (-1,6 %). Protipólem jim jsou především výrobci nezbytného zboží se ziskem 0,5 %.
  • Hlavní světové burzy v závodu za zisky dnes předběhly Prahu, která klopýtla hned po otevření trhů
    Trhy v Evropě se v závěru týdne vzpamatovaly a zamířily vzhůru. Index Euro Stoxx 600 si připisuje 0,5 % a uzavírá tak na podobných hodnotách jako minulý pátek. Dařilo se všem segmentům. Nejlépe na tom byly nemovitosti (+1,1 %), následované výrobci luxusního zboží (+1 %) a zdravotní péčí (+0,9 %).
  • Hlavní tíhu růstu nesly technologie
    Včerejší obchodní seance se na zámořských trzích nesla v pozitivním duchu, kdy hlavní tíhu růstu nesly technologie. Nasdaq rostl o 1,1 % a sektor informačních technologií potom dokonce o 1,6 %. Výrazně se dařilo technologickým gigantům, jako jsou Nvidia (+6,5 %), Apple (+1,2 %) nebo Amazon (+2,1 %). Dařilo se také společnostem navázaným na Čínu. Alibaba včera narostla o 6,6 %. Snížené doporučení od analytiků Baird se podepsalo na technologické společnosti Salesforce, která tak ve všeobecně pozitivní náladě ztratila 0,2 %. Výrazně pozitivní den si ovšem připsala společnost Rent the Runaway. Společnost představila excelentní výsledky hospodaření a zvýšený výhled a na to konto přidala rekordních 74,3 %.
  • Hlavní trendy ve finančnictví – digitalizace, AI a udržitelnost
    Zájem investorů o startupy podnikající ve fintech sektoru klesá. Upozorňují na to experti z poradenské skupiny Moore Global, a mírní tak očekávání revolučních změn v oblasti financí. Velkému množství fintech startupů se nepodařilo dostatečně monetizovat své nápady, a ztrácejí tedy svou konkurenční výhodu. Nicméně, digitalizace včetně řešení umělé inteligence bude hrát ve vývoji finančního sektoru zásadní roli.
  • Hlavní trhy bez velkých změn. Čeká je však příděl dat, a především Fed
    Jedna z rizikových událostí včerejška nakonec pro trhy dopadla dobře - výsledky Applu překvapily pozitivně. Přesto se jim úplně nepodařilo zvrátit tržní sentiment příznivým směrem. Asijské akcie ještě navazovaly na pokles západních burz a ani rozjezd Evropy do nového dne nebyl přesvědčivý. Situaci se ale snaží vylepšit banky podpořené výsledky BNP Paribas. Hlavní evropské indexy balancují kolem nulové změny.
  • Hlavní trhy dál v červeném, koruna slábne k 25,00 po spekulacích o šéfovi ČNB
    Na hlavních finančních trzích dnes sledujeme jen částečné zlepšení a rozhodně to neznamená nějaký obrat směrem k růstu. Klíčový report závěru týdne - z amerického trhu práce - měl malou šanci sentiment otočit a také to nedokázal. Čísla o zaměstnanosti i mzdách byla dostatečně vysoká na to, aby podporovala Fed v jeho protiinflačním tažení, tedy urychlenému zpřísňování měnové politiky.
  • Hlavní trhy nervózní před důležitými událostmi, Praha se bojí daní
    Pozitivní úvod dlouho nevydržel, evropské akcie se noří do červeného. Spolu s akciemi padá ropa, která tak navazuje na předchozí den. Trochu se zlepšuje kondice dluhopisů, jejichž výnosy však ještě zůstávají lehce nad páteční hladinou. Zlato je za dnešek lehce dole.
  • Hlavní trhy opatrně pozitivní, eurodolar však pokračuje dolů
    Na finančních trzích se momentálně skloňuje Čína hned ve více souvislostech. Jednak trvá dobrá nálada ohledně brzké obchodní dohody se Spojenými státy. Dále se čeká na zítřejší národní kongres, který by měl odhalit cíl pro HDP a možná i budoucí hospodářskopolitické kroky. Jedním z nich by podle dnešních zpráv mohlo být snížení nejvyšší sazby DPH o 3 procentní body. Uvolňovat ruce ekonomice ale může také monetární větev politiky.
  • Hlavní trhy přešlapují, ČNB zůstane u výhledu vyšších sazeb
    Americké akcie včera nebyly zdaleka tak úspěšné v nahrazování předchozích ztrát jako evropské trhy. Platí to zejména pro Nasdaq , který nadále působí "těžce". Dnes dopoledne navazují evropské akciové trhy nepřesvědčivým výkonem, kdy sice řada národních indexů lehce stoupá, ale třeba panevropský Stoxx Europe 600 se nachází mírně v záporu. Americké futures jsou lehce v zeleném.
  • Hlavní trhy přešly volby i Trumpa. Italská aktiva však tíží možná pokuta
    Na hlavních finančních trzích je dnes celkem klid, k čemuž přispívá i zavřená Amerika. Volby do EP nakonec nedaly trhům důvod k velkému znepokojení a téma rychle vyprchává. S velkou odezvou se nesetkala ani prohlášení amerického prezidenta, který v souvislosti se sporem s Čínou hovořil o dalších clech a jejich snadnému zavedení. Naproti tomu však znovu projevil i víru v budoucí dohodu.
  • Hlavní trhy se zvedají, koruna je před ČNB v klidu
    Překvapení z kroku japonské centrální banky opadlo a další významné impulsy hlavní trhy nedostávají. Do konce roku není na programu žádná velká riziková událost, která by mohla ještě situaci podstatně měnit. A investoři berou absenci nových zpráv spíše jako plus.
  • Hlavní trhy vyčkávají. Data nepřekvapila, restrikce přibývají
    Čínská data z maloobchodu a průmyslu nepřekvapila a přesně se trefila do odhadů. Ukázala další zrychlení v obou oblastech a znovu tak potvrdila, že je ekonomika na cestě zpět k předchozímu výkonu. Odpoledne vyjde americká průmyslová výroba, jež by za listopad měla vykázat zpomalení. Zajímavější však bude prosincový průzkum aktivity z New Yorku, jenž minule klesl a tentokrát má podle odhadů pouze držet pozice v oblasti indikující slabou expanzi.
  • Hlavní trhy začaly týden v pozitivní náladě, libra však bojuje se špatnými daty
    Pondělní obchodování na evropských trzích začalo v optimistickém duchu a hlavní akciové indexy nabírají pěkné zisky kolem jednoho procenta. Současně se lehce zvedají výnosy na klíčových dluhopisových trzích, takže jde v podstatě o opačný vývoj ve srovnání s koncem minulého týdne. Zásadní impulsy k tomuto obratu nevidíme, stejně jako za předchozím vývojem nestála zásadní špatná zpráva.
  • Hlavní tržní faktory pro USD v listopadu
    Vysoká inflace a rostoucí úrokové sazby v USA v prvních třech čtvrtletích letošního roku podporovaly hodnotu USD ve sr...
  • Hlavní účetní Tesly odstoupil, Musk kouřil joint a akcie klesly
    Akcie amerického výrobce elektromobilů Tesla dnes zamířily prudce dolů, protože investory znepokojila zpráva o rezignaci hlavního účetního Davea Mortona. Zpráva o rezignaci navíc přišla poté, co zakladatel a generální ředitel podniku Elon Musk v internetovém pořadu krátce kouřil směs údajně obsahující marihuanu.
  • Hlavní událostí dnes bude zasedání americké centrální banky
    Euro si vůči americkému dolaru během úterního obchodování připsalo 0,7 % na úroveň 1,2515 EUR/USD. K lepší náladě euru dopomohla...
  • Hlavní události na finančních trzích v tomto týdnu
    Dnes - USA: Conference Board spotřebitelský sentiment (16:00). Středa – USA: ADP report (14:15), ISM výrobní index (16:00), Fed - rozhodnutí o sazbách (20:00). Čtvrtek – Velká Británie: Bank of England - rozhodnutí o sazbách a Inflační report (13:00)
  • Hlavní události tohoto týdne
    Tento týden by měl být, z hlediska makroekonomických dat a politických deklarací klidný. V EU je očekáván projev guvernéra ECB Maria Draghiho, který v červnu poněkud rozčeřil vody svým prohlášením. Investoři se budou soustředit na jeho vystoupení ve čtvrtek, kdy by měl potvrdit flat trend ECB a ujistit trh, že nové změny politiky ECB (možné navýšení sazeb, ukončení monetární expanse, etc.) lze očekvat až v září.
  • Hlavní události tohoto týdne budou pravděpodobně limitovat korunu v potenciálním růstu
    Jednoznačně největší pozornost investorů byla během uplynulého týdne zaměřena na historické zasedání FOMC. Americká centrální banka na něm oficiálně oznámila ukončení programu kvantitativního uvolňování, což bylo v souladu s očekáváním trhu. Další příznivá makrodata z USA, která stála v ostrém kontrastu s nejnovějšími údaji z eurozóny, pomohla dolaru posílit vůči euru zpět na letošní maximum. Švédská centrální banka během týdne oznámila, že v obavách z růstu deflačních tlaků v eurozóně snižuje úrokové sazby na nulu.
  • Hlavní úroková sazba začátkem roku překoná 4 %
    Bankovní rada ČNB neotálí a na pozadí vzedmutých inflačních tlaků pokračuje v rychlém utahování měnové politiky. K očekávanému zvýšení hlavní úrokové sazby o 75bps přihodila ještě dalších 25 bps. Na 2,75 % se tak hlavní úroková sazba dlouho neohřála a nově činí 3,75 %. Podle ČNB cyklus zvyšování sazeb není u konce. Na dalším měnověpolitickém zasedání (v únoru) se repo sazba dostane nad 4 %. Pět členů hlasovalo ve prospěch dnešního rozhodnutí, dva byli pro stabilitu.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024