Úterý 19. březen 2024 09:03
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Swissquote Bank
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
XTB trading konference 2024

Ekonomický kalendář: Páteční NFP report přivítá investory naplno v roce 2019

31.12.2018 10:29  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Většina trhů se dnes představí pouze ve zkráceném obchodování, pokud tedy dnes vůbec otevřely (DAX30 zůstává zavřený). Zítřejší den pak přinese uzávěru naprosté většiny důležitých akciových trhů. Dalo by se tak očekávat, že tento týden by mohl proběhnout v klidu, nicméně páteční makrodata by mohla přinést alespoň trochu vzrušení. Fundamentem číslo jedna jsou statistiky z amerického trhu práce NFP. Dočkáme se také dat z trhu s ropou, které jsou tentokrát posunuty až na pátek. A v Evropě bude zveřejněn Index spotřebitelských cen.

NFP report z trhu práce USA (pátek, 14:30)

Na samém počátku roku dostanou obchodníci stěžejní report z americké ekonomiky. Vzhledem k poslednímu zasedání Fedu, na kterém bankovní rada šlápla na brzdu očekávání rychlého růstu sazeb, se bude zkoumat, zda jejich pomalejšímu vzestupu odpovídají také makrodata. Nejvíce pozornosti se opět dočká růst mezd, který může něco napovědět o vývoji inflačních tlaků v americké ekonomice. Jedná se v současnosti o nejdůležitější součást reportu, protože míra nezaměstnanosti se drží v blízkosti rekordně nízkých úrovních a počet nových pracovních míst roste s mírnými výkyvy uspokojivým tempem. Dopad na trhy: TNOTE, Zlato,USD

CPI inflace eurozóna (pátek, 11:00)

Evropská centrální banka se rozhodla ukončit program nákupu dluhopisů s koncem tohoto roku, ale bude pokračovat v reinvesticích expirujících dluhopisů. Překážkou dalšího utahování měnové politiky je pouze nízký růst cen, který se dlouhodobě nedaří v eurozóně nastartovat. A kvůli některým rizikům by se to nemuselo podařit ani v roce 2019. Zpomalování růstu eurozóny by mohl přiživit protekcionismus. Eskalace obchodních válek by sice mohla přinést nárůsty cen určitého zboží, nicméně byla by jistě také zdrojem ekonomického zpomalení. Páteční data naznačí další vývoj cen. Vzhledem ke zpomalování evropské ekonomiky a propadu cen ropy by však data mohla přinést určité zklamání. Dopad na trhy: EURUSD,DE30

Data z trhu s ropou v USA (pátek, 17:00)

Kvůli uzavření některých amerických ministerstvech kvůli Novému roku budou pravidelné statistiky z ropného trhu uvolněny až s dvoudenním zpožděním. Přes snížení těžby OPEC+ a povánočnímu cenovému veletoči zůstává nálada na ropě spíše negativní. Hlavním důvodem je nedůvěra trhu ve snižování těžby OPEC+ a zároveň rychlý nárůst těžby v USA. Situace by se mohla uklidnit v lednu, kdy OPEC+ vydá podrobnosti ke snížení produkce. Přesné datum však nebylo zveřejněno. Obchodníci by se tak mohli z nedostatku jiných fundamentů na ropné zásoby z USA zaměřit. Máme za sebou 4 poklesy v řadě (po deseti vzestupech), i když pokles zásob v předminulém týdnu byl pouze marginální. Dopad na trhy: OIL, OIL.WTI

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ekonomický kalendář: OPEC a výsledková sezóna pod drobnohledem
    Šíření koronaviru ani zhoršování vztahů mezi USA a Čínou zatím na trhy nemá zásadní vliv. Naopak pozitivní zprávy společnosti Moderna o slibných výsledcích vyvíjené vakcíny proti koronaviru pomáhají akciovým indexům opět vzhůru. Obchodníci na ropě by se dnes měli zaměřit na schůzku OPEC, kde se bude diskutovat omezení produkčních kvót z 9,7 mbpd na 7,7 mbpd.
  • Ekonomický kalendář: OPEC+ bude rozhodovat o kvótách
    Evropské trhy otevřely na nižších úrovních po klesající asijské seanci. Dnešní kalendář nabídne inflační data z Evropy a statistiky z trhu s bydlením z USA a Kanady. Nicméně hlavní událostí dne bude schůzka OPEC+. Ropní producenti se budou snažit dosáhnout shody na zachování či uvolnění současných kvót, což se jim dosud nedaří. Spekuluje se o 3 - 6 měsíčním prodloužení současných kvót, ale někteří menší členové organizace jsou proti. Dnešní schůzka by měla začít ve 14. hodin.
  • Ekonomický kalendář: OPEC+ Euroskupina dnes vládnou všem
    Dnešek je bohatý na události. Budou zasedat OPEC+ a euroskupina. Výsledky jednání by mohly mít výrazný dopad na trhy. O slovo se však přihlásí také pravidelná data statistik žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA za minulý týden, report z trhu práce v Kanadě a spotřebitelský sentiment University of Michigan za duben.
  • Ekonomický kalendář: OPEC+ meeting, USA jádrová PCE inflace, Zasedání ČNB
    Futures trhy naznačují na vyšší otevření dnešní obchodní seance pro hlavní evropské indexy. Německé futures na DAX se obchodují o 60 bodů nad včerejším close. Ropa je dnes velkým tématem poté, co se v médiích objevily zprávy o tom, že USA usilují o masivní uvolnění strategiských zásob. To vyvolalo velký pokles cen ropy během asijského obchodování. Na dnešek je také naplánováno zasedání ministrů OPEC+, ale neočekává se žádné překvapení – politika zvyšování produkce zůstane s největší pravděpodobností nezměněna.
  • Ekonomický kalendář: O pozornost si dnes říká index chicagského Fedu
    14:30 pm - The Chicago Fed National Activity index: Jedná se dnes o jediný důležitější index v makrokalendáři. Vzpomeňme si, že poslední výsledky výroby z Filadelfie a New Yorku za květen ukázaly solidní výsledky, takže očekávání na výsledek z Chicaga nejsou možná tak malá, jak napovídá průzkum analytiků. Měli bychom se dočkat mírného zhoršení na -0,2 v květnu z dubnových -0,15. Bude se jednat o první výsledek výrobního indexu, který už mohl být ovlivněn eskalací napětí okolo obchodních válek USA s Čínou.
  • Ekonomický kalendář: O sazbách bude rozhodovat Bank of Canada
    Evropské indexové futures ukazují na zahájení evropské hotovostní seance v blízkosti včerejšího závěru. Trhy jsou spíše klidné bez velkých pohybů. Na FX trhu však existuje jedna výjimka – turecká lira. TRY se propadá o více než 4 % vůči USD a EUR. Tento pohyb je matoucí, protože nebyl vyvolán žádnou důležitou zprávou, nebo o ni zatím obchodníci nevědí. Obchod s průmyslovými kovy pod tlakem v reakci na čínská obchodní data, která ukázala meziroční pokles dovozu mědi v období leden-květen 2023.
  • Ekonomický kalendář: O sazbách bude rozhodovat BoC
    Vypadá to, že by evropské akcie mohly začít po dvoudenním výprodeji opět růst. Trh otevřel do pozitivního teritoria napříč starým kontinentem. Stále je však třeba dávat pozor na pattern posledních seancí, kdy se nálada zhoršovala v průběhu obchodního dne. Klíčovým makrem je odpolední rozhodnutí o sazbách Bank of Canada. Očekává se, že by banka mohla omezit nákupy vládních dluhopisů. Zajímavé budou také zásoby ropy DoE v USA, zvláště po včerejším nečekaném nárůstu zásob API.
  • Ekonomický kalendář: O sazbách rozhoduje Česká národní banka (sledujte komentář!) a Bank of England
    Evropské trhy otevřely výrazně do pozitivního teritoria. Včerejší zasedání FOMC, přesněji řečeno Powellovy komentáře během tiskové konference, vyvolaly rally na amerických indexech a na trzích zavládl optimismus. Po pozitivním openu se však nálada začala brzy horšit. Německý index DAX se krátce před 10. hodinou obchodoval v blízkosti úrovně 14 230 bodů.
  • Ekonomický kalendář: O sazbách rozhoduje ECB a USA zveřejňují inflaci
    Obchodování v Evropě začalo dnes smíšeně. Zatímco západoevropské indexy se ponořily do červených čísel, tak východní část kontinentu včetně Prahy vykazuje zisky. Indexy včera výrazně rostly po vyjádření ukrajinského prezidenta Zelenského o tom, že počítá s kompromisy, ke kterým však musí přistoupit také Rusko.
  • Ekonomický kalendář: Pár projevů centrálních bankéřů
    10:30 - Britský PMI pro sektor stavebnictví: Britský PMI pro výrobní sektor zklamal a tak by trh měl být připraven na další zklamání také ve stavebnictví. Přestože jsou oba indexy méně důležité v porovnání se službami, jejích zhoršení může napovídat o blížících se problémech pro britskou ekonomiku. Trh čeká výsledek 49,2b. oproti květnovým 48.6b.
  • Ekonomický kalendář: Páteční seanci dominuje výsledková sezóna
    Nálada na finančních trzích se zlepšuje s tím, jak čím dál více zemí plánuje opět otevírat své ekonomiky. Obchodníci vkládají naději do společnosti Gilead Science (GILD.US), která by mohla být na dobré cestě ve výrobě vakcíny proti COVID-19. Trhy naopak ignorují tragická data HDP z Číny. Evropské indexy otevřely páteční seanci prudkým růstem. DAX se krátce po otevření pohyboval nad úrovní 10 600 bodů. Dnes nejsou na programu důležitá zveřejnění makrodat, takže největšími "market movers" by mohly být hospodářské výsledky amerických společností. Nás bude nejvíce zajímat Procter & Gamble a Schlumberger, americká ropná servisní společnost, která bude reportovat své výsledky před otevřením trhů a mohla by poskytnout důležité informace týkající se situace v ropném sektoru.
  • Ekonomický kalendář: Pauza v energetické krizi podporuje trhy v růstu
    Trhy vnímají uklidnění situace na trhu energetických komodit a pozitivní posun v řešení dluhového stropu v USA a rostou. Po Asii se dobrá nálada dostala také do Evropy. Pokles rizikové averze je vidět také na forexu. Švýcarský frank a japonský jen patří dnes patří mezi nejméně výkonné měny.
  • Ekonomický kalendář: PCE inflace v USA, měsíční údaje o HDP z Kanady
    Evropské indexy zahájily dnešní obchodování s malými změnami, německý DAX se obchoduje a francouzský CAC40 se při zahájení seance obchoduje beze změny. Obchodníci by měli mít na paměti, že podmínky likvidity dnes mohou být řidší, protože se jedná o poslední předvánoční obchodní seanci. Některé trhy jsou již zavřené, zatímco některé - jako například britské akcie - ukončí obchodování dříve než obvykle.
  • Ekonomický kalendář: Pfizer a Peloton zveřejňují výsledky
    Evropské indexy otevřely do pozitivního teritoria po nevýrazné asijské seanci. Z pohledu makrodat nečekáme zásadní vstupy. Odpoledne jsou na programu data z USA a Kanady, jejich dopad na trhy by však neměl být výrazný. Večer jsou na programu statistiky zásob ropy v USA z pera API. Pokračuje také výsledková sezóna v USA. Dnes se mimo jiné dočkáme reportů společností Pfizer (PFE.US) a Peloton (PTON.US). Sentiment by se tak měl nést v duchu geopolitických rizik a novinových titulků.
  • Ekonomický kalendář: PMI den!
    Futures na evropské indexy dnes ukazují na vyšší otevření peněžní seance na starém kontinentu. Ropa a další průmyslové komodity se kvůli posilování amerického dolaru obchodují mírně níže. Dnes se na JPY odehrálo mnoho akce, protože další intervence vyvolala masivní propad USDJPY. Většina propadu však již byla obnovena.
  • Ekonomický kalendář: PMI/ISM a ADP reporty dnes v centru dění
    PMI ve výrobě vypadal poměrně dobře, i když zlepšení ve výrobním PMI mělo na svědomí hlavně zvyšování zásob. Konsenzus před zveřejněním dnešního reportu očekává za březen výsledek 50,9b., což je mírná korekce z únorových 51,3b. Sektor služeb je nejdůležitějším sektorem britské ekonomiky, takže na něj bude upřena značná pozornost. Pozor také na podobná data, která budou dopoledne přicházet i z eurozóny.
  • Ekonomický kalendář: PMI revize a výsledky Pfizeru
    Evropské akciové trhy otevřely s mírnou ztrátou po negativní asijské seanci. V červených číslech se krátce po otevření ocitla také většina evropských indexů. Mezi nejvíce ztrátové měny dnes patří AUD. RBA na dnešním zasedání odstranila cílování výnosu z desetiletého dluhopisu s expirací v roce 2024 na 0,1 %. Drahé kovy se obchodují smíšeně, naopak průmyslové kovy a energetické suroviny rostou.
  • Ekonomický kalendář: PMI ve službách a ADP v centru pozornosti!
    Futures ukazují na nižší otevření dnešní seance v Evropě, což je přímé pokračování poklesů zaznamenaných během včerejší seance na Wall Street. Poklesy jsou zde z velké části způsobeny situací na trhu dluhových cenných papírů, zejména rostoucími výnosy amerických desetiletých dluhopisů.
  • Ekonomický kalendář: PMI ve službách z eurozóny, objednávky zboží dlouhodobé spotřeby v USA
    Slabost čínských indexů se dnes v Evropě promítla do averze k riziku a australská centrální banka RBA naznačila, že budoucnost čínské ekonomiky zůstává nejistá. Dnešní seance na straně makrodat proběhne ve znamení údajů o inflaci v sektoru služeb. Dozvíme se klíčové indexy PMI sektoru služeb, a to z největších evropských ekonomik. Dříve zveřejněné údaje PMI sektoru služeb z Číny se ukázaly být slabší, než se předpokládalo, a z Japonska přišly beze změny.
  • Ekonomický kalendář: PMI za srpen v centru pozornosti
    Futures trhy dnes pokračovaly k nižšímu otevření evropské seance. EURUSD se nadále obchoduje na 20letém minimu pod psychologickou hranicí 1,00. Velkou událostí dne je zveřejnění bleskových PMI indexů za srpen z Evropy a Spojených států. Jak už to u PMI bývá, očekává se, že evropské verze budou mít větší dopad na trhy. Všimněte si, že špatné hodnoty mohou posílit další pokles EURUSD pod úrovně parity. Očekává se, že indexy zpracovatelského průmyslu z hlavních zemí eurozóny budou dále klesat do oblasti korekce, přičemž se očekává také zhoršení situace v sektoru služeb.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new