Čtvrtek 28. březen 2024 15:53
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Purple trading AI
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster

Přehled dne: Zasedání ECB rozvlnilo trhy, banka ukončila QE

13.12.2018 17:30  Autor: BOSSA  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Dnes zasedala ECB, a jakožto nejdůležitější fundament dnešního dne ovlivnila vývoj na devizových trzích. Akciové indexy dnes přešly do konsolidace bez výraznější volatility a během dnešní seance spíše stagnují. Ropa opět otestovala úrovně kolem 50 dolarů za barel a mírně zpevňuje.

Hlavní událostí dnešního dne na devizových trzích bylo zasedání ECB. Ta podle očekávání ponechala sazby beze změny a podle plánu by měla v prosinci ukončit program kvantitativního uvolňování. Banka chystá reinvestovat dluhopisy, které drží do jejich splatnosti. Mělo by se tak dít dokud banka bude držet dále nízké úrokové sazby. Podle ECB je na tom ekonomika stále velmi dobře o čemž hovoří fundamenty, ačkoliv vnímá horší ekonomická data, která dorazila na trhy v průběhu roku. Aktuální měnová politika je podle banky nastavená správně a je dále zapotřebí udržovat monetární stimul. Co se týče inflace je banky připravena použít všechny své nástroje, aby bylo dosaženo inflačního cíle. Výhled růstu ekonomiky v roce 2018 banka zhoršila z 2% na 1,9%, v roce 2019 z 1,8% na 1,7% a v roce 2020 zůstává beze změny na 1,7%. V letošním roce banka očekává zrychlení inflace z 1,7% na 1,8 a příští rok z 1,6% na 1,7%, tedy stále blízko 2% inflačnímu cíli. Rizika v globální ekonomice banka vnímá a jsou pro ní ohrožením globálního ekonomického růstu. Zasedání se tak řadí spíše mezi standartní a banka zůstává nadále opatrná v signalizaci budoucího vývoje monetární politiky. Reakce devizových trhů odpovídala, kdy dnes oslabuje euro a libra a mírně zpevňuje americký dolar, jsme však svědky spíše pohybu do strany bez výraznějšího trendu.

Graf: dnešní vývoj na EURUSD

Na akciových trzích dnes panuje poměrně klid a indexy tak pod dvou seancích, kdy na trhy dorazily zprávy ohledně vyjednávání mezi USA a Čínou, přešly do konsolidace. Stále však trhy těží z optimismu kolem obchodního sporu mezi dvěma největšími ekonomikami a do následujících seancí by se jim tak mohlo podařit trochu více zpevnit. Volatilita na indexu VIX se nadále drží na zvýšených úrovních nad 20 body. Ropa WTI se po otestování úrovní kolem 50 dolarů opět dostala do růstové aktivity. Ropě dnes pomohl výhled IEA, že se trh ropou příští rok vybalancuje a to mnohem rychleji, než se očekává.

Autor: Štěpán Hájek, Bossa

Tento článek má pouze informativní a edukativní charakter. V žádném případě neslouží jako investiční či obchodní doporučení.

    Sdílení článku: 
       

    Čtěte více

    • Přehled čtvrtečního dění na trzích, analýza USD/CHF
      Dnes zasedla švýcarská centrální banka (SNB), která ponechala jak úrokovou sazby, tak i maximální (z pohledu CHF)...
    • Přehled dění na finančních trzích
      Slavný americký ekonom a nositel Nobelovy ceny za ekonomii Robert Shiller je v investorské komunitě znám mimo jiné jako autor velice populárního a hojně používaného valuačního ukazatele hlavního amerického akciového indexu S&P 500, kterým je tzv. cyklicky očištěný poměr P/E neboli CAPE (cyclically adjusted price-to-earnings ratio). CAPE není obyčejné P/E, ale v jeho jmenovateli je průměr inflačně očištěných zisků za uplynulých 10 let, takže tento valuační indikátor počítá s průměrnou ziskovostí amerických korporací napříč ekonomickým cyklem. Jeho aktuální hodnota přitom činí 34,0x, což je bez nadsázky extrémně vysoká úroveň.
    • Přehled dění na finančních trzích, analýza EUR/JPY
      Hlavními událostmi dnešního dne budou data spotřebitelské důvěry z USA v 16:00 a projev šéfky Fedu Janet Yellenové v 18:20 na téma ekonomický výhled a měnová politika v newyorském ekonomickém klubu. Připomínáme, že předchozí týden se někteří členové bankovní rady nechali slyšet, že banka by mohla o zvýšení sazeb uvažovat již na dubnovém zasedání, což vedlo k posílení amerického dolaru.
    • Přehled dění na FX
      EUR ve čtvrtek 20/07/2017 dosáhlo svých 14měsíčních maxim po čtvrtečním vystoupení guvernéra ECB M. Draghiho, který trh vyhodnotil velmi pozitivně, na setkání bankéřů a jednání měnové politice ECB. ECB bude udržovat své úrokové sazby beze změny na úrovni 0%, mezní úroková sazba bude na úrovni 0,25% a sazba vkladů zůstává beze změny na úrovni -0,4%. Euro posílilo poté, co Draghi slíbil diskusi o QE na podzim tohoto roku.
    • Přehled dne: Americká jádrová inflace zrychlila na 2,2%, indexy opět mírně zpevňují
      Pro změnu klidnější seance, kdy na devizových trzích koriguje své včerejší zisky americký dolar a dává tak prostor pro posílení ostatním měnám. Akciové trhy mírně rostou a opět je posilují pozitivní zprávy z Číny týkající se obchodního sporu s USA.
    • Přehled dne: Americký dolar opět v defenzivě kvůli Trumpovým clům
      Hlavním katalyzátorem pohybů na devizových trzích je opět vývoj amerického dolaru, který dnes výrazněji ztrácí. ...
    • Přehled dne: Americký dolar opět v defenzivě kvůli Trumpovým clům
      Hlavním katalyzátorem pohybů na devizových trzích je opět vývoj amerického dolaru, který dnes výrazněji ztrácí. To dává prostor ostatním měnám, aby zpevnily své pozice proti dolaru. Prodejním tlakem začaly týden také americké akciové indexy.
    • Přehled dne: Dolar začátkem týdne posiluje, ropa pokračuje v korekci
      Začátek nového týdne zatím promítá průběh toho minulého a americký dolar razantně zpevňuje své dosavadní pozice. Na akciových trzích je dnes zatím vše beze změny a čeká se na iniciativu amerických obchodníků. Nervozita z trhů zatím výrazně neustupuje a VIX se drží v blízkosti 20 bodů.
    • Přehled dne: Dolar začátkem týdne posiluje, ropa pokračuje v korekci
      Začátek nového týdne zatím promítá průběh toho minulého a americký dolar razantně zpevňuje své dosavadní pozice....
    • Přehled dnešních ekonomických událostí
      Ve čtvrtek proběhlo ve Spojených státech, EU a Velké Británii mnoho důležitých událostí. Bylo by vhodné začít středečním večerem, kdy skončilo druhé zasedání FOMC. Podle mého názoru zůstala politika Federálního rezervního systému beze změny, což však neznamená plošné oslabení dolaru. Ve čtvrtek byly oznámeny výsledky zasedání Bank of England a asi hlavní událostí bylo vyjádření guvernéra BoE Andrewa Baileyho, že v blízké budoucnosti dojde ke snížení sazeb. Na základě těchto dvou událostí lze předpokládat, že poptávka po americké měně bude vůči euru a libře nadále růst.
    • Přehled ekonomické situace v České Republice a týdenní předpověď po EUR/CZK, 17. – 21. března 2014.
      Mezí důležité zprávy tohoto týdne patři publikace celé řády ekonomických ukazatelů České Republiky. Začneme průmysl...
    • Přehled ekonomické situace v České Republice a týdenní předpověď po EUR/CZK, 17. – 21. března 2014.
      Mezí důležité zprávy tohoto týdne patři publikace celé řády ekonomických ukazatelů České Republiky...
    • Přehled fundamentálních událostí pro začátečníky
      Svědectví Jeromea Powella v Kongresu bylo první událostí tohoto týdne, která na trhu vyvolala rozruch – konkrétně výrazné pohyby eura. Katalyzátorem pro libru šterlinků byla kromě toho i zpráva o inflaci ve Spojeném království. Před těmito událostmi trh obchodoval v téměř plochém režimu při mírné volatilitě. Ve čtvrtek čeká libru mnoho velmi důležitých, fundamentálních událostí, ale euro a dolar čeká jen jedna makroekonomická zpráva: týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti v USA. Tato zpráva má druhořadý význam. Ačkoli odráží stav trhu práce, její údaje se jen zřídka liší od prognóz, takže trh na ni reaguje obvykle jen mírně. Pokud se ale dnes takové odchylky dočkáme, pak by páry EUR/USD i GBP/USD mohly vykázat pohyb o 30–40 pipů. Libra dnes nicméně bude citlivá na zasedání Bank of England.
    • Přehled GBP/USD
      Baileyho vyjádření lze považovat za potvrzení snížení sazeb v roce 2024, vzhledem k vysokým rizikům vstupu britské ekonomiky do recese. Ve skutečnosti v pondělí hlavní ekonom Bank of England Huw Pill uvedl, že než sníží úrokové sazby z jejich aktuálního 15letého maxima, může centrální banka počkat do poloviny příštího roku. Taková prohlášení mohou nadále vyvíjet tlak na libru.
    • Přehled měnového páru EUR/USD na 25. března 2024
      Měnový pár EUR/USD v pátek pokračoval v pohybu dolů, což bylo naprosto logické. Už dlouho opakujeme totéž: evropská měna by měla být mnohem levnější než teď a jejím cílem by měla být cenová parita s dolarem. Evropská měna v posledních měsících klesá, ale zůstává příliš vysoko a často se odráží nahoru. Trh si s prodejem stále dává načas.
    • Přehled měnového páru EUR/USD. 13. února. ECB rozhodne o snížení sazeb v březnu
      Měnový pár EUR/USD se v pondělí nadále obchodoval v mimořádně klidném režimu. V ranních hodinách došlo k potenciálnímu proražení linie klouzavého průměru, odpoledne však došlo k obnovení mírného poklesu evropské měny. K jasné konsolidaci nad klouzavým průměrem jako v předchozích třech případech tedy nedošlo. Obchodníky jsme již upozorňovali na to, že průraz klouzavého průměru je možný. Za současných okolností však nebude znamenat posun k vzestupnému trendu.
    • Přehled měnového páru EUR/USD. 21. března. Christine Lagardeová zachovává...
      Měnový pár EUR/USD ve středu obnovil klesající pohyb, ale obchodoval se se stejnou minimální volatilitou jako předtím. V tomto článku se – jako tradičně – nebudeme zabývat výsledky zasedání Fedu ani reakcí trhu na ně. Domníváme se, že první dvě hodiny po zprávě Fedu trh často obchoduje impulzivně a nelogicky. Nezřídka pozorujeme pohyb jedním směrem bezprostředně po zasedání Fedu a pak se pár během následujících 10–20 hodin vrací na původní pozice. Proto věříme, že je třeba nechat trh uklidnit, analyzovat všechny získané informace a zjistit, jak reakce trhu ovlivňuje aktuální technický obraz.
    • Přehled měnového páru EUR/USD. 29. února. Evropský parlament se obává vysoké inflace
      Měnový pár EUR/USD se ve středu obchodoval volatilněji a zajímavěji. Pokles evropské měny začal v noci, kdy se nekonaly žádné makroekonomické události a chybělo fundamentální pozadí. Přesto americký dolar během asijské seance posílil, což stačilo na překonání linie klouzavého průměru. Tato konsolidace však mohla mít delší životnost.
    • Přehled měnového páru GBP/USD. 1. března. Bank of England sníží sazby v srpnu
      Měnový pár GBP/USD se včera obchodoval na nižší úrovni, ale celkový horizontální trend se bohužel nezměnil. Britská libra nyní bude muset vynaložit značné úsilí, aby ukončila flat, který je patrný téměř na všech časových rámcích a trvá již více než tři měsíce. I kdyby pár ze své současné pozice klesl na úroveň 1,2543, nebude to znamenat úplné ukončení flatu. Během dne tedy můžeme pozorovat téměř jakékoliv pohyby, které však při obchodování moc nepomáhají.
    • Přehled měnového páru GBP/USD. 13. února. Fed opět prohlásil, že se sazbami není kam spěchat
      Měnový pár GBP/USD v pondělí inklinoval k poklesu. Úroveň Murray 7/8 – 1,2634 se opět nepodařilo překonat. Připomeňme, že tato úroveň (a několik sousedních) tvořila zhruba měsíc a půl silný support – spodní hranici bočního kanálu. Pár nemůže tuto "betonovou zátarasu" zespodu prorazit. Britská libra má tedy výbornou šanci na obnovení poklesu.
    Forex - doporučené články:

    Co je FOREX?
    Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
    Forex pro začátečníky
    Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
    1. část - Co to vlastně forex je?
    FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
    VIP zóna - Forex Asistent
    Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
    Forex brokeři - jak správně vybrat
    V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
    Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
    Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
    Forex volatilita
    Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
    Forex zůstává největším trhem na světě
    V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

    Nejnovější články:


    Naposledy čtené:

    reklama
    CapXmaster srovnani