Úterý 19. březen 2024 06:36
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Purple trading AI
reklama
Purple pivot points
reklama
Instaforex Dakar

Ranní nadhoz finančních trhů 5.12.2018

05.12.2018 09:51  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Aktuální hodnoty měny/komodity:

 

 

Aktuál

EUR/CZK

 

25,92

USD/CZK

22,88

EUR/USD

 

1,133

PLN/USD

3,780

Ropa Brent

USD/barel

61,26

Zlato

USD/unce

1233

Aktualizováno

8:51

Zdroj: Thomson Reuters

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pohled zpět:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ve třetím čtvrtletí 2018 vzrostla průměrná nominální měsíční hrubá mzda v České republice meziročně o 8,5 % na 31 516 Kč, což po očištění o inflaci znamená reálný růst o 6,0 %. Výrazný nárůst mezd byl zaznamenán v odvětví vzdělávání a veřejné správě. Proniká však již i do soukromého sektoru. Očekáváme, že v tomto roce porostou mzdy průměrně o 8,4 % a v roce příštím toto tempo mírně zpomalí na 7,8 %.

Ceny průmyslových výrobců v eurozóně za měsíc říjen vzrostly meziročně o 4,9 %, meziměsíčně pak o 0,8 %. V obou případech tak jde o mírné zrychlení oproti předchozímu měsíci, ačkoliv trh spíše předpokládal, že ceny budou klesat. Nejvíce zdražily energie a to jak v meziročním, tak v meziměsíčním srovnání. Po nezapočtení energií tak dochází k meziměsíční stagnaci cen.

Výhled:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ve Velké Británii je na dnešek naplánované druhé kolo jednání parlamentu ohledně Brexitu. Na programu budou i samotné interpolace britské premiérky. Dolní komora však už včera odhlasovala poprvé v historii prohlášení o tom, že vláda pohrdá parlamentem, což napovídá, že jednání nebudou snadná.

V tuzemské poslanecké sněmovně bude na programu druhé čtení zákona o státním rozpočtu. Celkový rámec s deficitem 40 mld. korun již byl schválen a nyní poslanci rozhodují o přesunech mezi jednotlivými kapitolami.

Dnešní den je z pohledu statistik nezajímavý. Jediným ukazatelem budou maloobchodní tržby eurozóny za měsíc říjen. Trh očekává, že tržby meziročně vzrostou o 2,0 %, meziměsíčně pak o 0,2 %.

Dnešní makroekonomické ukazatele:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čas

Země

Údálost

 

 

 

 

 

RB/RBI

Trh

Předchozí

 

 

 

 

11:00

EUR

Maloobchodní tržby (říjen, v % r/r)

-

2,0

0,8

 

 

 

 

11:00

EUR

Maloobchodní tržby (říjen, v % m/m)

-

0,2

0,0

 

 

 

 

Hospodářské výsledky: Synopsys

Co bude:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ČT: ČR Maloobchodní tržby, USA Zahraniční obchod, EUR PMI
PÁ: ČR Průmyslová výroba, Zahraniční obchod, USA Trh práce, SRN Průmyslová výroba

Autor: František Táborský, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editor: Eliška Jelínková, analytička

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.


Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní nadhoz finančních trhů 4.4.2018
    Americká vláda odhalila svůj seznam čínských produktů postihnutých novými cly. Hlavním cílem jsou technologie a elektronika, zatímco spotřebnímu zboží se cla převážně vyhýbají.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 4.4.2019
    Britský parlament dnes po půlnoci nejtěsnější většinou schválil návrh zákona, který má vyloučit takzvaný tvrdý brexit a zajistit, aby Spojené království Evropskou unii opustilo na základě dohody. Na její schválení má však Británie již pouze 8 dní. Předseda EU J-C. Juncker prohlásil, že EU neumožní Velké Británii další odklad brexitu, pokud britští poslanci do 12. dubna dohodu neschválí. „Tvrdý“ odchod o půlnoci 12. dubna se tak nyní stává velmi reálným scénářem.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 4.5.2018
    Česká národní banka ponechala úrokové sazby nezměněné. Klíčová úroková sazba tak stále činí 0,75 %. Jeden člen bankovní rady hlasoval pro zvýšení sazeb. Prognóza spotřebitelská inflace byla pro následující tři čtvrtletí revidována dolů o téměř 0,7 p.b.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 4.6.2018
    Americký trh práce pozitivně překvapil trh. Míra nezaměstnanosti klesla o desetinu na 3,8 %, což je nejnižší hodnota za téměř 50 let. Růst průměrné hodinové mzdy akceleroval na 0,3 % m/m a 2,7 % r/r a počet nových pracovních míst mimo farmářský sektor vzrostl na více než 230 tis. Trh práce tak vysílá proinflační zprávu americké centrální bance. Ta zasedá 13. června. Tým RBI čeká zvýšení úrokových sazeb o standardních 25 bazických bodů.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 4.6.2019
    Trh začal očekávat, že švýcarské úrokové sazby, které jsou již nyní světově nejnižší, se budou ještě snižovat. Důvodem je stále posilující švýcarský frank – za poslední měsíc o 2 %. Trh tedy dává 50 % šanci na jedno snížení sazeb o 25 bazických bodů do března 2020. Uvolnění měnové politiky trh očekává také od amerického Fedu a ECB. Sázky na snižování sazeb Fedu od začátku týdne sílí. A možnost pohybu evropských sazeb by mohla být vyjasněna na čtvrtečním měnověpolitickém zasedání ECB.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 4.7.2018
    T. May by dnes měla představit plán Brexitu zahrnující zachování regulace EU pro zahraniční obchod. Regulace poskytování přeshraničních služeb bude upravena po společné dohodě.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 4.7.2019
    Včerejší ukazatel PMI za sektor služeb v Německu dosáhl téměř 56 bodů, pro eurozónu byl pak jen mírně nižší. Dobrá kondice terciálního sektoru tak vyvažuje neslavné výsledky z průmyslu. Právě služby by měly pomoci udržet úroveň ekonomického výstupu eurozóny ve druhém čtvrtletí aspoň v mírně kladných hodnotách.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 4.9.2018
    Akciové trhy rozvíjejících se ekonomik posledních pár dní silně ztrácí pod hrozbou nákazy krize z Turecka nebo Argentiny. Koruna prozatím zůstává stabilní a v současnosti se obchoduje na úrovni EUR/CZK 25,73. Nicméně negativní geopolitický sentiment ji v blízké době nedovolí přilepšit si.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 5.10.2018
    Dnes bude ve středu zájmu oficiální statistika z amerického trhu práce za měsíc září. Tým RBI odhaduje nárůst nových pracovních míst o 161 tis., což je o 20 tis. méně ve srovnání s očekáváním trhu. Na statistice by se měl negativně podepsat hurikán Florence, který vyřadil z provozu část východního pobřeží USA. I tak by ale měla míra nezaměstnanosti poklesnout na 3,8 % a překonat tak další rekord amerického trhu práce.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 5.11.2018
    Týden začne tuzemská statistika maloobchodních tržeb za měsíc září, které by měly být negativně postihnuty nižším prodejem automobilu kvůli opožděné homologaci některých modelů hlavních tuzemských prodejců. Zároveň se i vyčerpává dosavadní solidní výkon celkového maloobchodu. Na druhou stranu spotřebitelská důvěra je i přes mírný pokles stále vysoká. Odhadujeme meziroční stagnaci celkových tržeb a růst o 2,8 % bez započtení aut.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 5.2.2019
    Dnes se dozvíme, jak se vyvíjely prosincové maloobchodní tržby. Pozitivně by na jejich růst měly působit vánoční prodeje i přetrvávající vysoká spotřebitelská důvěra. Naopak očekáváme další propad tržeb v automobilovém sektoru. V souhrnu tak odhadujeme růst tržeb na úrovni 2 %.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 5.3.2019
    Čína snížila odhad svého hospodářského růstu pro letošní rok na 6 – 6,5 %. Přitom spodní hodnota odhadu znamená nejnižší tempo růstu za téměř tři desetiletí. Čínský premiér v souvislosti s tím oznámil daňové škrty, které by měly podpořit ekonomický růst a pomoci čelit obtížnější hospodářské situaci.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 5.4.2018
    Dnes přijdou na řadu jen minoritní statistiky. V eurozóně vychází únorové maloobchodní tržby, které by měly pokračovat v meziročním růstu mírně nad dvěma procenty.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 5.4.2019
    Podle vyjádření prezidentů USA i Číny došlo k pokroku ve vyjednávání o nové obchodní dohodě mezi těmito zeměmi. Obě strany shodně tvrdí, že v obecné rovině nalezly shodu a v příštích týdnech již budou ladit detaily smlouvy.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 5.6.2018
    Dnes vychází tuzemská statistika maloobchodních tržeb za duben. Ty by po horších dvou měsících měly podle našeho odhadu výrazně zrychlit na 4,7 % r/r a 6,0 % r/r bez aut. Prodeje aut by se měly meziročně zvýšit díky nízké srovnávací základně z minulého roku. Vysoký optimismus spotřebitelů, svižný růst mezd a nízká nezaměstnanost budou bezesporu také hrát velkou roli.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 5.6.2019
    Předseda americké centrální banky J. Powelle připustil možnost snížení sazeb. Uvedl, že pečlivě sledují současnou situaci především v souvislosti s eskalujícími obchodními válkami a naznačil, že pokud by zaznamenali jakékoliv zhoršení ekonomické situace, jsou připraveni uvolnit měnovou politiky.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 5.8.2019
    Během minulého týdne prohlásil americký prezident D. Trump, že uvalí cla na veškerý zbývající čínský dovoz (v hodnotě cca 300 mld. dolarů od 1. září). Čína nyní vrací úder, když manipulovala čínský Juan k oslabení na nejnižší hodnotu od roku 2008 USD/CNY 7,03, což výrazně pomáhá tamním exportérům. Zároveň vyzvala státní firmy, aby pozastavily dovoz amerických zemědělských výrobků. Přitom právě nedostatečný odběr těchto komodit byla jednou z motivací uvalení dodatečných cel. Křehký mír nabytý na summitu G20 je tak zřejmě minulostí. Obchodní války vstupují do dalšího kola.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 5.9.2018
    Dnes očekáváme také pokračování vyjednávání mezi USA a Kanadou o připojení do nové verze dohody NAFTA. Kanada prozatím vidí několik překážek proč nepřistoupit k nové dohodě, k čemuž se přidává i domácí opozice v USA.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 5.9.2019
    Poslanci britského parlamentu schválili návrh zákona, který má zabránit premiérovi B. Johnsonovi odejít z EU bez dohody. Předlohu podpořilo 327 zákonodárců, proti se jich postavilo 299. Návrh nyní musí projít ještě horní Sněmovnou lordů. Johnson chtěl kvůli přijetí zákona vyvolat předčasné volby, nenašel však pro to dostatečnou poslaneckou podporu. Přijatý zákon dává vládě čas do 19. října na dojednání nové dohody s EU nebo požaduje souhlas parlamentu v případě neřízeného brexitu. Pokud vláda nesplní ani jednu podmínku, musí premiér dopisem požádat EU o další odklad brexitu, nejspíše do 31. ledna 2020. Britská libra na uvedený vývoj reagovala positivně.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 6.11.2018
    Maloobchodní tržby bez započtení prodejů automobilů v září meziročně vzrostly o 1,4 %. Celkové tržby ve srovnání s předchozím rokem poklesly o 2,2 %. Za horším výsledkem maloobchodu stojí zejména téměř desetiprocentní propad prodejů aut způsobený zdržením homologace některých nových modelů hlavních tuzemských prodejců.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank