Úterý 19. březen 2024 07:52
reklama
Purple trading AI
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster
reklama
Dukascopy new

Nasdaq 100 e-mini challenge duben 2019

Napsal:   Sekce: 

Tentokrát to už ale opravdu nepokazím!

Když se zpětně podívám a začtu se do svých článků, snažím se zjistit, kde je sakra schovaná ta příčina všech mých nezdarů. V tuto chvíli mě vyskočí okamžitá odpověď: STRACH, STRACH a zase STRACH. Je to přeci jasné, když se klepu už od zapnutí grafů – určitě to nebude zimou. Když se mi svírá úzkostí břicho v momentě mačkání myši při vstupu, asi to nebude hlady. A když pak po pár minutách (někdy i vteřinách) vezmu SL nebo PT a posunu ho na jiné místo, než předepisují pravidla strategie? Asi to nebude z důvodu, že chci strategii nějak vylepšit. Ne tím to rozhodně nebude. Důvod je pořád a pořád stejný a jmenuje se STRACH.

V grafech se topím již pro mne neuvěřitelných 8 let a teprve nyní jsem na to přišel? Odpovím si sám, snad ano. Aspoň odpověď na tuto otázku myslím, že konečně znám.

Když, ale znám odpověď měl bych být tedy přeci schopný se posunout někam dál. No jasně, vždyť je to tak snadné. Nyní tedy odstraním strach a je to. Tak paráda, a je po problému. Již opět vidím, jak se topím v dolarových bankovkách a kupuji si……… No tak to už tady bylo tolikrát. Tak to snad ne. To jsem se tedy moc neposunul, pokud mě stále napadají takové hovadiny místo toho, abych již začal konečně něco dělat!

Cože?

Co že jsem si to řekl?

Tak ještě jednou.

Začal konečně něco dělat!

Ano to je ta věta, kterou jsem si bez přemýšlení řekl. To je divný proč mě to napadlo. Vždyť trávím stovky hodin u grafů a snáším tady taková muka. To přeci je těžká práce a tedy něco dělám! Tak proč mě na první dobrou napadlo to, že bych měl konečně začít něco dělat? Asi nemá cenu více rozepisovat. Každému je již asi jasné kam mířím. Ano, prostě si lžu (snad se nikdo neurazí, ale tento blog je hlavně určen všem, kdo mají stejné problémy a tak použiji množné číslo a drze zde napíši) ano, prostě si lžeme!!! Pořád dokola si lžeme. Ty hodiny u grafů nejsou práce.

Zkusím malé přirovnání. Je to jako kdyby dal někdo kopáčovy do ruky krumpáč a řekl mu, ať vykope díru hlubokou 100 m a širokou 1 km. No a kopáč místo aby začal kopat, bude tu obrovskou díru obcházet kolem do kola jejího budoucího okraje a strach mu nedovolí ani kopnout. Co je mu platné, že zde bude hodiny a hodiny chodit do kola a přemýšlet z kterého konce by bylo lepší začít, když ani jednou nekopne a tedy nedostane zaplacen ani dolar. Naopak. Ztrácí zde čas, a tedy prodělává.

Asi to není úplně přesné přirovnání, ale prostě chci napsat, že 100 hodin u grafů nikomu nezaručují úspěch, spíše naopak. Jasně mu to napovídá, že někde dělá chybu pořád dokola a pokud něco zásadního, ale opravdu zásadního nezmění tak ze 100 hodin bude časem 1000 hodin a výsledek se stejně nedostaví.

Ale dost filozofování zpátky ke mně. Tedy jsem pochopil, že si lžu a nic opravdu pořádného nedělám pro změnu, která by mě konečně někam posunula. Tak jsem si řekl 1. 10. 2018 a dost.

Vypnul jsem večer grafy jako vždy, a druhý den jsem je již nezapnul. A světe div se, nic se nestalo. Život šel normálně dál. Tedy přeci jen něco. Asi po týdnu jsem si uvědomil, že se mi nějak ulevilo. No nepřikládal jsem tomu žádnou váhu. Ale po druhém týdnu „off line od grafů“ již nebylo pochybností. Spadl mi obrovský kámen ze srdce. Ale opravdu obrovský a já jsem si uvědomil, jakou strašnou tíhu jsem ty poslední roky nesl. Uběhl další a další týden pak již měsíc a já jsem si připadal jak novorozenec. Tak čistý a tak bez starostí. No nebudu více rozepisovat, asi je vám jasné co tím myslím. Kdo to nezažil neuvěří. To se prostě nedá popsat.

Asi po měsíci a půl mi přeci jen začaly grafy opět občas lézt do hlavy. Tak jsem se zamyslel jak znovu začít, ale nejlépe úplně z opačného konce. Respektive začít od začátku, a ne od konce, od kterého jsem začínal posledních 8 let. Jasně, první ze všeho je najít strategii. Tak tu bychom jako měli. Je to ta strategie, kterou na svých stránkách popsal Mizushirazu. Tedy strategie se jmenuje V. A. T. .

A začnu tedy podle toho, jak na stránkách radí Mizushirazu a to úplně od začátku, tedy Backtestem. Pro jistotu strategii hodně zpřísníme, aby signálů bylo co nejméně a úspěšnost by tedy tím pádem měla růst. Cílem backtestu v mém případě je odbourat ten příšerný strach, který si myslím můžu klidně nazvat chronický. Prostě jsem si ho sám v sobě za ta léta vypěstoval a musím se tedy pokusit ho zbavit. Jinak jsem pro trading navždy nepoužitelný. To je mi již jasné. Vysedáváním u grafů a splachováním stovek a stovek hodin do záchodu mi opravdu nepomůže, to již vím na 100%. Tedy cíl je jasný odbourat strach a znovu nabýt sebevědomí a začít si věřit.

Během dalších měsíců jsem příležitostně sedával ke grafům (rozhodně ne denně) a pomalu posouval počet obchodů v backtestu k číslu 185. Pak jsem to vyhodnotil a zjistil jsem, že jsem těsně pod doporučenou hranicí 60-ti procentní úspěšnosti. (Pro úplnost můj backtest končil na 58,8%). Tedy mohu zaokrouhleně napsat, že jsem ze 100 obchodů udělal 59 x zisk a 41 x ztrátu při minimálním RRR 1:1, nebo lepším. Ani jsem tomu nechtěl věřit a pořád dokola jsem na to koukal a kroutil nad tím hlavou. Je to vůbec možný? To že jsem dokázal já? No už asi ano.

Pak mě napadlo, podívat se z jiného úhlu pohledu na svou bilanci z loňského zaznamenávání obchodů na blog Nasdaq 100 e mini challenge duben 2018 a všechny obchody jsem přepočítal se vstupem 1 lot a s výstupem podle dodržení strategie (a ne podle toho jak jsem po vstupu do toho šahal) a opět jsem nevěřil svým očím. Ziskové obchody převládaly nad ztrátovými a celkem jsem účet zúročil za měsíc o 22%. To není možné??? Ale ano. Znovu jsem vše přepočítal a zjistil jsem, že již v loňské challenge jsem vstupoval ziskově a kdybych po vstupu si strčil ruce pod zadek tak na konci měsíce bylo na účtu o 22% více.

Proč to píši? Je statisticky nemožné, aby tento můj příběh byl ojedinělý. S největší pravděpodobností spousty začínajících, nebo pokročilých traderů jsou na tom stejně. Již jsou dávno schopni uchopit nějakou strategii a ziskově ji obchodovat, jen si to sami neuvědomují a nevěří si stejně jako já. Možná je to i Váš případ. Pořád a pořád Vám účet klesá a při tom stačí někde pozměnit v tom soukolí jeden malinkatý šroubek za jiný a vše se rázem změní. Jenže jak ten konkrétní šroubek najít? No to je právě ta otázka. Já volím cestu šroubek nehledat. Raději jsem se rozhodl vše rozmontovat do poslední matičky a začít úplně od nuly.

Tedy tento měsíc opět po více než půl roční pauze začínám. Kraťoučce ke strategii. Budu tedy obchodovat strategii převzatou od tradera Mizushirazu, která se nazývá Výprodejová. (Strategie je dokonale popsána na jeho stránkách a proto nebudu do detailů rozepisovat.) Základní pravidla jsem si určil tato:

Áčka v range,

Áčka mimo range jen do směru od range.

Béčka v range jen při pohybu do strany v kombinaci s double top/bottom.

Béčka mimo range to samé, jen ještě pouze také ve směru od range.

(Možná časem přidám ÁBéčka na důležitých úrovních).

Obchodovat budu na reálném účtu u Admiral Markets. MM nastavuji na nejmíň, tedy riskovat budu pouze 1% zůstatku, který činí to, co mi zbylo a to je 1400,- Kč. Cílem chalange není úročit účet, ani obchodovat ziskové obchody. Zní to sice podivně, ale cílem je opravdu dělat jen dobré vstupy. Tedy vstupy podle pravidel.

Pokud na konci měsíce bude účet v plusu, ale bude zde spousty obchodů mimo strategii, znamená to prohru. Naopak pokud účet poklesne, ale v drtivé většině budou obchody podle pravidel, bude to vítězství. (to se s největší pravděpodobností nemůže stát – pokud by se to opravdu stalo, znamenalo by to, že tato strategie již není zisková).

Prosím všechny, kdo budou tento blog sledovat, aby zde kromě diskuse (za kterou budu samozřejmě vděčný) nevkládali své „screeny“ obchodů. Rád bych, aby tento blog byl co nejpřehlednější.

Hodnocení článku:
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Na který titul polovodičového trhu vsadil Tomáš Vranka ve svém portfoliu?
    Rok se nám pomalu blíží ke konci, nicméně akciové trhy přinášejí stále množství zajímavých událostí. Pojďte se na ně společně s Tomášem Vrankou podívat.
  • Na měnové frontě, klid. Dočasně ?!
    Je svět ve válce ? Myšleno v měnové. Pokud ano, co bude dál ?
  • Nápady na zlepšení Pin Bar strategie s pomocí několika triků
    Svíčkový pattern Pin Bar je mezi tradery velmi oblíbeným obchodním signálem. V průběhu let obchodníci vytvořili mnoho možností, jak se dá Pin Bar využívat k obchodování, a právě to je pro začínající tradery mnohdy velmi matoucí.
  • Na proražení z existujících pásem si asi budeme muset ještě týden počkat
    GBPUSD, USDCHF, EURUSD
  • Nasdaq klesol keď Powell naznačil ďalší nárast úrokových sazdieb
    Americké akciové trhy klesli keď boli podkopané jastrabím tónom Powella. Americký akciový trh sa v utorok obchodoval nižšie s rastúcou volatilitou po prejave Jaya Powella, kde znel viac jastrabie, než sa očakávalo.
  • NASDAQ loni vzrostl nejvíce od roku 1999. Co bude dál?
    Rok 2023 je za námi a my můžeme zhodnotit, jak se dařilo nejoblíbenějším akciovým indexům. Stručně by se dalo říci, že akciové trhy jako celek mají za sebou jeden z nejlepších roků ve své historii. Samozřejmě i v rámci indexů najdeme společnosti, které skončily rok v záporných číslech, ale pokud vezmeme trh jako celek, byla jeho výkonnost vysoce nadprůměrná. Pojďme se tedy podívat na ty nejpopulárnější.
  • NASDAQ – světová ikona mezi akciovými indexy
    Při zpětném pohledu za letošní volatilitou akciových trhů se možná sami sebe ptáte, zda nenastal nyní ten správný čas, začít konečně investovat. Zkušení obchodníci by vám na tuto otázku jistě hnedka odpověděli, že ano nastal a k tomu by navíc ještě nepochybně dodali „kdy jindy je lepší doba začít, než ve výprodeji, když jsou ceny dole…“.
  • Nasdaq 100 - Analýza trendů a předpovědí pro rok 2024
    Analyzovali jsme populární akciový index Nasdaq 100 (NAS100), abychom zjistili, které společnosti z jeho koše lze označit za růstové lídry v roce 2023. Provedli jsme technickou analýzu grafu Nasdaq 100 a prozkoumali prognózy analytiků na rok 2024.
  • Nasdaq 100 e-mini challenge duben 2017
    Jako poměrně zkušený retail trader vyhlašuji na měsíc duben challenge s cílem dosáhnout co největšího možného zhodnocení s co nejmenším vstupním kapitálem a přijatelným money managementem...
  • Nasdaq 100 e-mini challenge duben 2018
    Jako věčný začátečník se pokusím vykročit se souhlasem tradera Mizushirazu v jeho šlépějích.
  • Nasdaq 100 - Vyhodnocení e-mini challenge duben 2019
    Tak jsem si dal tu práci a všechny vstupy jsem znovu zpětně zkontroloval. Vzhledem k tomu, že jsem opět občas vstupoval zcela mimo strategii, byl jsem z toho tak vykolejený, že jsem opravdu nenašel odvahu (ani chuť) tyto vstupy zveřejňovat na blogu.
  • Nastal čas nakupovat „levné“ krypto?
    Svět kryptoměn ani po letech v mnohém nepřestává překvapovat, díky čemuž můžeme být opět svědky nebývalé jízdy jako na horské dráze, která stále ne a ne nabrat jasný směr. A když už to vypadá, že ta „všemi“ zmiňovaná bublina celého kryptotrhu začíná pomalu splaskávat, tak vždy dojde k další mobilizaci nákupčí síly, která vše změní a přinese s sebou další naději a vidinu v lepší zítřky. Některým lidem se nakonec může tedy doopravdy zdát, že se přeci jen o bublinu jedná, ale to nic nemění na tom, že jde o bublinu, jejíž aktuální tržní kapitalizace činí miliardy dolarů.
  • Nastal konsolidáciam na menových pároch koniec?
    V tomto pravidelnom tradingovom výhľade poukážem na minulý vývoj menový párov a pomocou technickej analýzy urobím predikciu na budúce dianie.
  • Nastal na trzích bod zvratu? | Investiční Memento #25
    Máte rádi memečka? Protože analytici, investoři a obchodníci je přímo milují a mnohdy se jimi informují o aktuálně nejdůležitějších investičních událostech. Investor a člen Purple Trading Clubu, Petr Lajsek, pro vás každý týden prochází internetové diskuze a fóra a sbírá ty nejpovedenější z vtípků. Ty pak rozebere, dodá k nim kontext a doplňující informace z trhů. To vše pak shrne do videa, na které se stihnete podívat u odpoledního kafe. Dnes vyšlo v pořadí již 25. vydání Investičního Mementa. Na co se můžete těšit?
  • Nastal na trzích okamžik zlomu? | Investiční Memento #28
    Máte rádi memečka? Protože analytici, investoři a obchodníci je přímo milují a mnohdy se jimi informují o aktuálně nejdůležitějších investičních událostech. Investor a člen Purple Trading Clubu, Petr Lajsek, pro vás každý týden prochází internetové diskuze a fóra a sbírá ty nejpovedenější z vtípků. Ty pak rozebere, dodá k nim kontext a doplňující informace z trhů. To vše pak shrne do videa, na které se stihnete podívat u odpoledního kafe. Dnes vyšlo v pořadí již 28. vydání Investičního Mementa. Na co se můžete těšit?
  • Nastal správný čas k ukončení části ztrátové/ziskové obchodní pozice?
    Forexový trading je bezesporu velmi spekulativním investováním, v němž je zapotřebí vytvářet nejen velice dobré, ale zároveň i přesné, předpovědi trhu, díky kterým trader získává vyšší naději na generování zisku.
  • Nastane přesun peněz zpět do emerging markets ekonomik?
    Jak už to ve světě finančních aktiv bývá, peníze se přelévají z jednoho místa na druhé. Jednou za to může nervozita na trzích, jindy geopolitická rizika a někdy pouhý sentiment na trzích. Občas se stane, že se sejde několik důvodů pro přesun peněz do jiných aktiv a trhy pak působí možná trochu zmateně. Máme před sebou poslední měsíc roku 2018 a můžeme říci, že obrovský objem peněz, který zavalil rozvíjející se ekonomiky, se v letošním roce vrátil zpět do Spojených států. Ty se koncem roku zdají být podhodnocené a mnoho investičních bank se shoduje, že by rok 2019 mohl patřit opět rozvíjejícím se ekonomikám.
  • Nastartujte svou tradingovou kariéru s The Trading Pit
    Firmou ověnčenou celou řadou významných ocenění: zabýváme se prop tradingem s jasnými pravidly pro obchodování a rychlými výplatami!
  • Nastavba na DSOK obchodni system
    Jak sem slibil, tak zverejnuji system, ktery volne navazuje na statistickou arbitraz a vyuziva vlastnosti DSOKu.
  • Nastavení obchodní strategie „Support a rezistence na základě 240 svíček“
    Dnes se podíváme na střednědobou strategii Support a rezistence na základě 240 svíček. Úrovně supportu a rezistence budou automaticky vykresleny pomocí indikátoru SF Trend Lines jako "býčí" a "medvědí" kanály. Strategie zahrnuje obchodování s páry EUR/USD, GBP/USD, USD/JPY, USD/CAD, USD/CHF a NZD/USD na čtyřhodinovém grafu.
  •  


    Diskuse ke článku

    Diskuse je přístupná pouze pro registrované uživatele.
    Přihlásit se | Nová registrace
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank