Úterý 19. březen 2024 05:35
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple trading AI
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new

Hodnota primárních nabídek akcií je od ledna do září nejvyšší od roku 2000

30.09.2021 12:19  Autor: Tým FXstreet.cz  Sekce: Tradingové analýzy a zprávy   Tisk


Zájem o primární veřejné nabídky (IPO) akcií ve světě se ve třetím čtvrtletí zmírnil z prudkého tempa na začátku roku. Za prvních devět měsíců ale hodnota více než 2000 primárních nabídek činila 412 miliard USD (9,1 bilionu Kč), což je více než dvojnásobek ve srovnání se stejným obdobím loni a zároveň nejvyšší hodnota od roku 2000. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila společnost Refinitiv.

V samotném třetím čtvrtletí primární nabídky vynesly zhruba 94,6 miliardy USD, což ve srovnání s druhým čtvrtletím představuje pokles o 26,3 procenta. Aktivita se zmírnila kvůli letním dovoleným a kvůli postupu Spojených států, které změnily přístup k registraci čínských akcií v USA. Učinily tak po zásahu Pekingu proti společnosti DiDi Global několik dní po jejím vstupu na newyorskou burzu.

Celkem za devět měsíců nabídlo akcie 486 společností specializujících se na akvizice, označovaných jako SPAC. Tyto firmy získaly z nabídek celkem 127,7 miliardy USD.

Mezi významné nabídky ve třetím čtvrtletí patřilo uvedení akcií obchodní aplikace Robinhood Markets v hodnotě 2,1 miliardy USD v New Yorku a jihokorejské softwarové firmy Krafton. Ta získala na burze v Soulu více než 3,7 miliardy USD.

Největší letošní nabídkou je prodej akcií čínské internetové firmy Kuaishou Technology v objemu 5,4 miliardy USD.

V červenci předseda americké Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) Gary Gensler požádal o pozastavení primárních nabídek akcií čínských společností v USA a chce, aby úřady získaly více informací o jejich zahraniční struktuře a regulačních rizicích, kterým čelí v Číně. Vstupy čínských firem na burzu se kvůli tomu zastavily, když za sedm měsíců jejich hodnota činila rekordních 12,8 miliardy USD.

Oblíbené mezi investory zůstávají technologické společnosti, mezi debutanty na trhu však byla řada různých odvětví. V Evropě vstoupila na amsterodamskou burzu nahrávací společnost Universal Music, jež se stala nejhodnotnější firmou, která letos debutovala na evropském trhu.

Mezi očekávané nabídky nyní patří akcie automobilky Volvo Cars a divize nákladních aut společnosti Daimler. Ve čtvrtém čtvrtletí by se zájem o nabídky mohl podle analytiků opět zvýšit.

Zdroj: Reuters, ČTK

Sdílení článku: 
   

 

Čtěte více

  • Hodnota majetku dolarových miliardářů loni klesla
    Celková hodnota majetku dolarových miliardářů se loni po pěti letech růstu snížila asi o čtyři procenta na 8,54 bilionu dolarů (197,5 bilionu Kč). Vyplývá to ze studie poradenské společnosti PwC a švýcarské banky UBS. Počet dolarových miliardářů loni ve světě klesl téměř o tři procenta na 2101. V České republice se však jejich počet zvýšil na osm z šesti v roce předchozím. Jména miliardářů studie nezahrnuje.
  • Hodnota majetku domácností USA poprvé překonala 100 bilionů USD
    Čistá hodnota majetku amerických domácností v prvním čtvrtletí poprvé překonala 100 bilionů USD (2,2 biliardy Kč). Ve srovnání s předchozím čtvrtletím hodnota majetku stoupla o jedno procento na 100,8 bilionu USD, když růst hodnoty domů překonal pokles hodnoty akciového portfolia domácností. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila americká centrální banka (Fed).
  • Hodnota majetku domácností v USA stoupla
    Čistá hodnota majetku amerických domácností ve druhém čtvrtletí mírně stoupla na nový rekord 85,7 bilionu USD...
  • Hodnota majetku domácností v USA vystoupila na další rekord
    Čistá hodnota majetku domácností ve Spojených státech se ve druhém čtvrtletí vyšplhala na další rekord, pomohl růst na akciových trzích a stoupající ceny nemovitostí. Podle včerejší zprávy americké centrální banky (Fed) dosáhla 96,2 bilionu dolarů (2,1 biliardy Kč) ve srovnání s 94,5 bilionu dolarů v předchozím kvartálu.
  • Hodnota majetku domácností v USA v 1. čtvrtletí vystoupila na nový rekord
    Čistá hodnota majetku domácností ve Spojených státech se v prvním čtvrtletí zvýšila o pět bilionů dolarů, tedy o téměř čtyři procenta, na rekordních 136,9 bilionu dolarů (2,85 biliardy Kč). Vyplývá to ze včerejší zprávy americké centrální banky (Fed). K růstu podle agentury Reuters přispěla rozsáhlá stimulační opatření, kterými vláda reagovala na negativní ekonomické dopady pandemie covidu-19.
  • Hodnota majetku pěti set nejbohatších lidí už letos klesla o 1,4 bilionu dolarů
    Hodnota majetku pěti set nejbohatších lidí světa už se v letošním roce snížila o 1,4 bilionu dolarů (přes 33 bilionů Kč). Jen za pondělí, kdy akciové trhy ve Spojených státech zasáhl masivní výprodej, pokles hodnoty majetku činil 206 miliard dolarů. S odkazem na svůj žebříček, který sleduje hodnotu majetku nejbohatších lidí světa, to dnes uvedla agentura Bloomberg. Finanční trhy se letos dostaly pod značný tlak kvůli obavám z dopadů vyšších úrokových sazeb a inflace.
  • Hodnota majitele Facebooku klesla o 200 miliard USD, nejvíce v historii trhů
    Akcie společnosti Meta Platforms, dříve Facebook, dnes na burze oslabily o více než 20 procent. Hodnota podniku se tak snížila o více než 200 miliard dolarů (více než 4,3 bilionu Kč), což je nejvíce v historii akciových trhů, uvedla agentura Bloomberg. Akcie oslabují v reakci na horší výsledky hospodaření, které firma zveřejnila ve středu.
  • Hodnota měny bitcoin výrazně klesla
    Hodnota kybernetické měny bitcoin výrazně klesla poté, co burza Mt. Gox kvůli technickým potížím pozastavila...
  • Hodnota Muskova majetku letos klesla o více než 100 miliard dolarů
    Hodnota majetku amerického podnikatele a šéfa automobilky Tesla Elona Muska se od začátku letošního roku snížila o více než 100 miliard dolarů (zhruba 2,4 bilionu Kč). Na vině je především pokles ceny akcií Tesly na dvouleté minimum, uvedla agentura Bloomberg. Podle jejího indexu miliardářů se během pondělí hodnota Muskova majetku snížila o 8,6 miliardy na 169,8 miliardy USD (zhruba čtyři biliony Kč). Proti začátku roku tak byla nižší o 100,5 miliardy dolarů. Musk nicméně zůstává nejbohatším člověkem na světě.
  • Hodnota největších technologických firem v USA za tři dny klesla o bilion dolarů
    Hodnota největších technologických firem ve Spojených státech se kvůli propadu akciových trhů jen za poslední tři obchodní dny snížila o více než bilion dolarů (téměř 24 bilionů Kč). Týká se to firem, jako je Apple, Microsoft, Tesla, Amazon, Nvidia či Meta Platforms, které patří ve svém oboru zároveň i k největším na světě. Vyplývá to z dat provozovatelů burz.
  • Hodnota primárních veřejných nabídek akcií v USA a v Evropě klesla o 90 procent
    Hodnota primárních veřejných nabídek akcií (IPO) ve Spojených státech a v Evropě od začátku roku klesla o 90 procent. Hlavním důvodem je válka na Ukrajině a růst inflace i úrokových sazeb, což přimělo podniky odložit plány na prodej akcií. S odvoláním na údaje společnosti Dealogic o tom informuje list Financial Times (FT). Celkem 157 společností získalo do konce května z nabídky akcií 17,9 miliardy USD (411,7 miliardy Kč), zatímco ve stejném období loni 628 firem získalo 192 miliard USD.
  • Hodnota ruského fondu národního blahobytu výrazně klesla
    Hodnota ruského fondu národního blahobytu na začátku letošního roku činila 148,4 miliardy dolarů (zhruba 3,3 bilionu Kč). Klesla tak ze 174,9 miliardy dolarů ze začátku loňského února, tedy z doby před zahájením ruské invaze na Ukrajinu. Vyplývá to podle agentury Reuters z dnešních údajů ruského ministerstva financí.
  • Hodnota ruských rezerv zlata letos stoupla o 42 procent
    Zlaté rezervy Ruska za poslední desetiletí stouply více než čtyřnásobně, protože země se snaží rozšířit své rezervy mimo dolarová aktiva. To se v poslední době vyplatilo, protože vysoká poptávka poslala cenu zlata na nejvyšší hodnotu za šest let. Za poslední rok díky tomu hodnota ruských rezerv zlata stoupla o 42 procent na 109,5 miliardy USD (2,6 bilionu Kč) a zlato má nyní na celkových rezervách země největší podíl od roku 2000, uvedla agentura Bloomberg.
  • Hodnota světových finančních akcií se po krachu SVB snížila o 465 mld. USD
    Hodnota světových finančních akcií se po krachu Silicon Valley Bank (SVB) a Signature Bank snížila za dva dny o 465 miliard dolarů (přes 11 bilionů Kč). Napsala to dnes agentura Bloomberg, která přitom zohlednila firmy zahrnuté v indexech MSCI World Financials a MSCI EM Financials. Investoři od New Yorku po Japonsko se zbavují akcií finančních institucí.
  • Hodnota technologických firem oblíbených za pandemie klesla o půl bilionu USD
    Hodnota finančně technologických firem, které zazářily hlavně za pandemie, kdy lidé museli zůstávat doma, už se na akciových burzách snížila téměř o půl bilionu dolarů (asi 12 bilionů Kč). Od začátku roku 2020 se jen ve Spojených státech vydalo na burzu více než 30 takových podniků, ukazují data společnosti CB Insights. Investoři v té době věřili, že podobné firmy budou těžit z dlouhodobého trendu postupné digitalizace, kterému pandemie zpočátku hodně nahrávala.
  • Hodnota trhu kryptoměn poprvé přesáhla dva biliony dolarů
    Hodnota trhu kryptoměn poprvé přesáhla dva biliony dolarů (44 bilionů Kč), ukázala data analytických společností CoinGecko a Blockfolio. Letos už se přitom díky zájmu jak malých tak institucionálních investorů zdvojnásobila. Zhruba polovinu hodnoty trhu tvoří nejznámější digitální měna bitcoin.
  • Hodnota trhu s bitcoiny překonala bilion dolarů
    Cena nejznámější kryptoměny bitcoin se dnes vyšplhala na další rekord, překonala 54.000 dolarů (1,15 milionu Kč). Celková hodnota trhu s bitcoiny tak pokořila hranici bilionu dolarů (přes 21 bilionů Kč). Vyplývá to z údajů webu Coindesk.
  • Hodnota trhu s emisními povolenkami loni stoupla na rekord
    Celková hodnota globálních trhů s emisními povolenkami loni stoupla o 20 procent na rekordních 229 miliard eur (téměř šest bilionů Kč) z důvodu očekávaného zpřísnění emisních limitů. Hlavní podíl na tom měl systém obchodování s emisemi Evropské unie ETS, který se na celkové hodnotě podílel téměř 90 procenty. Vyplývá to z průzkumu společnosti Refinitiv.
  • Hodnota trhů s emisními povolenkami loni stoupla na rekordních 850 mld. eur
    Hodnota globálních trhů s emisními povolenkami v loňském roce stoupla o 14 procent na rekordních 850 miliard eur (20,2 bilionu Kč). Na trzích změnily majitele povolenky na zhruba 12,5 miliardy tun emisí oxidu uhličitého, což bylo o 20 procent méně než v předchozím roce. Hodnota trhu se však zvýšila kvůli růstu cen. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na údaje analytiků společnosti Refinitiv.
  • Hodnota trhu s kryptoměnami překonala bilion dolarů
    Celková hodnota trhu s kryptoměnami dnes poprvé překročila hranici jednoho bilionu dolarů (21,3 bilionu Kč). Informoval o tom server CNBC. Cena nejznámější kryptoměny bitcoin přitom vystoupila na další rekord, podle specializovaného webu CoinDesk se dostala až na 37.739,08 dolaru (přes 800.000 Kč).
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
AGM Markets
iFOREX
GKFX
reklama
Dukascopy new