Úterý 19. březen 2024 03:02
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
CapXmaster
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new

V příštím roce se očekává zpomalení světové ekonomiky

14.08.2018 16:56  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Rok 2017 byl pro investory velmi pozitivní. Očekávání silného celosvětového ekonomického růstu vytlačila akciové trhy na historická maxima. Akcie navíc rostly synchronně a volatilita byla rekordně nízká.

Situace se však letos vyvíjí jinak, což můžeme pozorovat už nyní – projevuje se to například obchodováním při vysoké volatilitě. Americké akcie začínají výrazně překonávat ty evropské i tzv. emerging markets. Stal se z nich bezpečný přístav pro investory. Otázkou zůstává, jak dlouho to potrvá.

Mezinárodní měnový fond odhaduje růst ekonomiky v roce 2018 na 3,9 %. Americká ekonomika by měla růst o 2,9 %. To se podle ekonomů změní v dalším roce, kdy většina očekává výrazné zpomalení. Boost z daňových a fiskálních stimulů vyprchá a sazby v USA nadále porostou.

Zpomalení samozřejmě nemusí automaticky znamenat recesi. Pravděpodobně ale dojde ke korekci na akciových trzích, které se v těchto dnech pohybují na historických maximech. Důvodů pro pokles je hned několik.

Ekonomové odhadují zpomalení eurozóny v dalším roce na 1,9 % z nynějších 2,2 %. Pokud Evropská centrální banka přestane s kvantitativním uvolňováním, ekonomika může zpomalit ještě razantněji. Velká Británie zpomalí z 1,6 % na 1,4 % a zůstane tak nejpomaleji rostoucí zemí G7. Bank of England stále utěsňuje monetární politiku a zvyšuje sazby. Podobnou situaci můžeme sledovat v Číně i na tzv. emerging markets.

Pokud do této rovnice zahrneme hrozbu obchodní války, dá se předpokládat, že růst USA zpomalí o další procento. V celosvětovém měřítku se pak jedná o cca půl procentního bodu.

Podstatné bude, jak tyto makroekonomické faktory ovlivní příjmy a zisky firem. Nejcitlivěji budou reagovat agresivní sektory (například technologický), které jsou v USA nadhodnocené. Ty mají ale podstatný vliv na akciové indexy a pokud dojde k jejich propadu, svezou se s nimi celé indexy.

Při investování do amerických akcií je nyní stěžejní obezřetnost. Trend je však prozatím stále růstový a propady se pořád nakupují.

Peter Bukov, hlavní analytik TopForex

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • V produkci masa nejsme soběstační. Bez dovozu bychom stáli fronty jako za minulého režimu
    „Česká republika není soběstačná ve výrobě masa. Bez dovozu ze zahraničí by tuzemské masny vypadaly jako před rokem 1989. Na maso bychom stáli dlouhé fronty a museli bychom omezit jeho konzumaci,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • V prosinci byly doposud spáleny tokeny LUNA v hodnotě až 2,7 miliardy dolarů, jelikož poptávka UST vzrostla
    Podle Terra Analytics byly zatím v prosinci spáleny tokeny LUNA v hodnotě téměř 2,7 miliardy dolarů, neboli 27 milionů, protože poptávka v UST prudce vzrostla.
  • V prosinci hypotéky dál mírně rostly
    Prosincové výsledky Broker Consulting Indexu hypotečních úvěrů potvrdily další mírný růst úrokových sazeb. Poslední měsíc v roce dokonce u hypoték přispěl k překročení šestiprocentní hranice. Hodnota indexu se zastavila na 6,17 procenta, což je o 0,2 procentního bodu více než v listopadu. Celkově tak šlo o rekordní hodnotu od počátku indexového měření. Hypoteční experti předpokládají, že bude následovat stagnace sazeb.
  • V prosinci vzrostla průměrná cena povinného ručení o 114 korun
    Monitorovaná hodnota Broker Consulting POVIndexu za prosinec stoupla oproti předchozímu měsíci o 114 korun. V posledním měsíci roku 2023 byla tedy průměrná cena povinného ručení 7 137 korun. Dlouhodobý trend pozvolného růstu tedy i nadále pokračuje. I přesto ale částka nedosahuje na vstupní prosincovou hodnotu POV indexu z roku 2019, která je nejvyšší za celou dobu sledování. Vývoj cen povinného ručení v Praze vykazuje stejný průběh, v malých městech jako je Benešov u Prahy je situace lehce odlišná. Pro řidiče se v roce 2024 zavedou nová pravidla v povinném ručení, které přinese novela zákona o pojištění odpovědnosti u provozu vozidla.
  • V průmyslu nadále pokračuje utlumený cenový vývoj
    Tuzemské ceny průmyslových výrobců byly v říjnu meziměsíčně nižší v průměru o 0,1 % po předchozích dvou měsících mírného růstu podpořeného vyššími cenami surové ropy. V meziročním srovnání byly ceny v průmyslu v říjnu vyšší o 0,2 %, zatímco tržní konsensus počítal s růstem o 0,6 %.
  • V průmyslu se zdražuje nejrychleji od roku 1993. Růst cen se naplno rozjel i ve stavebnictví a zemědělství
    „Zdražování stále nabírá na obrátkách. Je tak zřejmé, že rozhodnutí České národní banky o zvýšení úrokových sazeb bylo správné a v následujících měsících zřejmě dojde k jejich dalšímu růstu. V případě, že bychom rázně nezakročili proti inflaci, rekordně vysoké úspory Čechů vzniklé v pandemii by byly spáleny na popel,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • V předvečer voleb
    Americké burzy se v očekávání prezidentských voleb potýkají s letošními nejnižšími objemy zrealizova...
  • V přetahované o celospolečenské bohatství loni lační manažeři firem deklasovali zaměstnance. Ti by si nyní měli část těch peněz vzít zpět, musí se přestat bát
    Chamtivost a strach. Tyto dvě emoce od nepaměti hýbou každou ekonomikou. Není to nic zavrženíhodného, je to motor lidského pokroku a celospolečenského vzestupu, ať se nám to líbí, nebo ne. Kdo se v Česku nyní strachuje, okrádá sám sebe. Kdo odhodí strach, utlumí chamtivost firem a jejich manažerů, která způsobila maržovou inflaci.
  • V případě války na Ukrajině hrozí zdražení pohonných hmoty v Česku nad 45 korun za litr, vyplývá z prognóz amerických bank. I bez války ale mohou jejich ceny vzrůst až ke 40 korunám ze litr
    Hned tři přední americké banky nyní prognózují, že cena ropy letos zhruba do poloviny roku dosáhne úrovně 100 dolarů za barel.
  • V příštích měsících lze očekávat paritu EURUSD
    Dohoda o finanční pomoci Řecku by měla rozpoutat novou vlnu prodeje EURUSD. Zatím poslední epizoda řeckého dramatu s sebou přinesla opatrné uzavírání krátkých pozic v eurech, nyní však můžeme znovu čekat nadšený prodej eura a díky neustálým injekcím likvidity od velmi vstřícné ECB se bude pozornost přesouvat zpět na rozpory v politice centrální banky a těžkopádnou cestu amerického Fedu k prvnímu zvýšení sazeb. Pokud mezitím americká ekonomika pojede dostatečným tempem, lze očekávat zvýšení sazeb na prosincovém, či snad již na říjnovém zasedání FOMC. Pro americký dolar může být potenciálním přínosem také dohoda politických stran o zdanění zahraničních zisků amerických korporací, která přinese návrat finančních toků ze zahraničí. Kombinace slabého eura a ožívajícího amerického dolaru může v následujících čtyřech až šesti měsících postupně způsobit dosažení parity EURUSD a další zvyšování kurzu dolaru.
  • V příštím týdnu pohonné hmoty zdraží, navzdory poměrně silné koruně. Ve většině okolních zemí jsou však dražší
    Pohonné hmoty v ČR v uplynulém týdnu navázaly na svoji stagnaci z týdne předešlého. Jejich cena přitom až právě do doby před zhruba čtrnácti soustavně rostla od první poloviny května. Průměrná cena benzínu Natural 95 je stejná jako před týdnem a jako před čtrnácti dny, činí 28,10 koruny za litr. Litr nafty je nyní levnější o haléř v porovnání se situací před týdnem a stejně drahý jako přes čtrnácti dny. Stojí 27,58 koruny.
  • Vrací se čínský jüan zpět do hry?
    Události uplynulého víkendu naznačují, že rozhovory týkající se obchodní dohody mezi Spojenými státy a Čínou nečeká snadná cesta.
  • Vrací se důvěra v eurozónu, zatímco japonský obchodní deficit nadále roste
    Kromě zveřejnění řady jak neuspokojivých, tak povzbudivých klíčových ekonomických ukazatelů nepřišly minulý...
  • Vrací se ekonomika do normálu?
    Po prvotní panice kolem koronaviru se jako mávnutím kouzelného proutku přestalo mluvit o vývoji dění v Číně, aby se nešířila ještě větší panika. Návrat do zdánlivého normálu je tak trochu zavádějící. Část čínských továren zřejmě o své aktivitě vykazuje falešná data a výstup je zkreslený.
  • Vrací se rychlé zdražování pohonných hmot. Prudce zdražuje hlavně nafta, ta je na burze v Rotterdamu v průměru nejdražší v historii
    Do Česka se vrací rychlé zdražování pohonných hmot. Nafta včera „přes noc“ zdražila v průměru o 46 haléřů na litr, nejvýrazněji od 9. března. Tedy od doby, kdy tehdejší historicky rekordní nárůst cen vrcholil a vyvolával bouřlivou celospolečenskou diskusi. Vláda v reakci na ni začala monitorovat marže čerpacích stanic v ČR, ale dospěla k závěru, že k plošně a systematicky neobjektivnímu navyšování marží nedochází.
  • V rámci primární nabídky akcií na trhu START pražské burzy byla zveřejněna kniha objednávek liberecké společnosti HARDWARIO
    Česká firma HARDWARIO, která se zaměřuje na obor budoucnosti – internet věcí (IoT), dnes zveřejnila knihu objednávek na trhu START k veřejné nabídce akcií (IPO). V polovině úpisu již společnost prodala celkem 1.580.000 nabízených akcií. Akcie společnosti je možné zakoupit v rámci veřejné nabídky prostřednictvím členů burzy do 18. října 2022. Následně se s akciemi HARDWARIO bude obchodovat na trhu START Burzy cenných papírů Praha.
  • V ranních hodinách Bitcoin vytvořil nové maximum
    Bitcoin zažil mohutnou rally, která byla způsobena spekulacemi kolem schválení spotových bitcoinových ETF, což poslalo cenu na nové 18měsíční maximum 35 187. V posledních sedmi dnech se však přední kryptoměna obchodovala do strany, přičemž dnes trh dosáhl nových maxim na ceně 35 993. Vzhledem k tomu, že krátkodobé oscilátory naznačují přetrvávající růst, mohla by se cena obrátit níže směrem k předchozí rezistenci 31 827, která se silně držela také v červnu 2022.
  • Vrátil se londýnský týden večírků ropy a hovoří se o blížící se rallye
    Poprvé od pandemie se vrátil zpátky do Londýna největší večírek ropného průmyslu a největším tématem bude, jestli se ceny připravují na velkou rally.
  • Vrátime menej ako si požičiame?
    Panika na trhoch sa počas minulého týždňa výrazne zvýšila, keďže výnos 10 ročných amerických dlhopisov klesol pod výnos 2-ročných dlhopisov, čo signalizuje príchod recesie. Problémom je však to, že ECB nemá v súčasnosti takmer žiadny priestor na odvrátenie, resp. zmiernenie dopadov blížiacej sa recesie, keďže úrokové sadzby sú už teraz záporné (-0,4%). Kvantitatívne uvoľňovanie je asi jediný nástroj, ktorým môže ECB bojovať proti recesii. Zmena kľúčových úrokových sadzieb ma primárny dopad na krátkodobé úrokové sadzby v ekonomike (jednoročné, dvojročné).
  • Vrátí se bitcoin na vyšší cenové úrovně?
    Bitcoin (BTC), primární kryptoměna z hlediska tržní kapitalizace, momentálně jeví známky nového oživení hybnosti a zahájení nově vzniklého býčího trendu. Kryptoanalytik Justin Bennet tento vývoj předpověděl přesně, přičemž se odvolával na nedávná maxima rozpětí a shluk krátkých likvidací v oblasti kolem 27 500 dolarů.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader