Úterý 19. březen 2024 06:35
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Dukascopy new
reklama
Swissquote Bank
reklama
Instaforex ebook

Ranní zpráva z akciového trhu: Apple se přiblížil biliónové tržní kapitalizaci

02.08.2018 10:36  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Hlavní události

  • Komerční banka dnes ráno zveřejnila hospodářské výsledky za druhý kvartál.
  • Zákon na posílení pravomocí ČNB v oblasti regulace úvěrů na bydlení možná bude mít problém projít sněmovnou.
  • Evropské akcie by měly po otevření trhů zahájit poklesem.
  • Dnešek je na ekonomické události relativně skromný. Událostí dne je z lokálního pohledu zasedání bankovní rady ČNB. Ta by měla dnes zvýšit úrokové sazby a současně se očekává výrazná úprava prognózy. U ní očekáváme, že ukáže na rychlejší normalizaci úrokových sazeb. ČNB dnes ale nebude jediná centrální banka, která bude zvyšovat sazby. Stejný krok se dnes chystá i ve Velké Británii.
  • Hospodářské výsledky dnes v Americe zveřejní téměř 50 společností, kde mezi těmi známějšími jsou tvůrce počítačových her Activision Blizzard či provozovatel restaurací Yum! Brands. V Evropě reportuje řada finančních institucí jako Société Générale, Axa nebo Aviva.
  • Analytici Société Générale zvýšili doporučení na Koupit pro italského provozovatele distribuční sítě zemního plynu Snam a současně také pro belgickou investiční společnost Groupe Bruxelles Lambert.

Obchodování na zámořských trzích

Americkým trhům se ve středu dařilo velmi různorodě. Index Dow Jones oslabil o 0,3 %, S&P 500 ztratil 0,1 % a pouze technologický Nasdaq posílil o 0,5 %. Za ziskem Nasdaqu stojí hlavně včerejší reakce cen akcií technologického gigantu Apple na výsledky hospodaření za druhý kvartál. Ty byly velmi solidní a akcie posílily o téměř 6 %, když uzavřely na ceně 201,62 USD. To je necelých 5 USD na akcii pod hranicí tržní kapitalizace ve výši jednoho bilionu amerických dolarů. Díky Apple si také celý technologický sektor připsal jedno procento. Protiváhou mu byly energetické společnosti a průmyslové podniky, které shodně ztratily 1,3 %.

Trhy v asijsko-pacifickém regionu zakončují dnešní obchodování ve ztrátách. Ty způsobilo oficiální potvrzení ze strany Spojených států, že prezident Donald Trump chce navýšit plánovaná cla na čínské zboží v hodnotě 200 mld. USD z 10 % na 25 %. Tato cla by měla začít platit od září. Peking to označil za vydírání a uvedl, že Čína přistoupí k protiopatřením. Detaily ale již nebyly specifikovány. Trhy v regionu ztrácí v širokém rozpětí od 0,5 % do 3,4 %. Největší propady připadají na čínské akciové trhy. V rámci japonského indexu Nikkei 225, který klesá o 1 %, se nedaří ani jednomu sektoru. Největší pokles zaznamenávají telekomunikační společnosti (-1,9 %) a nejmenší ve výši dvou desetin procenta připadá na sektor utilit.

Komerční banka

Komerční banka zveřejnila dnes ráno výsledky hospodaření za druhý kvartál 2018.

Bankovní sektor

Zákon na posílení regulačních pravomocí České národní banky v oblasti úvěrů na bydlení může mít problém sehnat dostatečnou podporu mezi politiky. Návrh zákona nyní vzešel z ministerstva financí, které na něm spolupracovalo přímo s ČNB. Novela stanovuje komerčním bankám podmínky pro poskytování úvěrů na bydlení. Jedná se o takzvané zastropování výše úvěru vůči ceně nemovitosti (LTV), maximální výši celkového úvěru podle příjmu žadatele (DTI) a také o maximální výši měsíčních splátek v poměru k dluhu (DSTI). Tyto nástroje používá (nebo začne používat od října) ČNB již nyní, avšak pouze formou doporučení. Hospodářské noviny oslovily jednotlivé politické strany, aby se vyjádřily, zda budou podporovat tento zákon. Proti se vyslovili někteří poslanci za ODS, Piráty, TOP 09, ale také i někteří z řad ANO. Pro posílení pravomocí byli spíše zástupci ČSSD a KSČM.

Zdroj: Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní zpráva z akciového trhu: Americký akciový trh má stále dost síly
    I třetí seanci posledního kvartálu letošního roku zakončil index S&P 500 se ziskem. Včera si polepšil o 0,1 % a opět tak posunul svoje historické maximum o něco výše. Pomohl mu i zveřejněný index ISM, který ukázal na nejrychlejší tempo růstu ekonomické aktivity ve sféře služeb za posledních 12 let. Údaj o počtu nově vytvořených pracovních míst v soukromém sektoru dle reportu ADP naplnil očekávání, pro trhy však bude důležitější statistika za celou ekonomiku, která bude oznámena v pátek. Čísla by dle nás neměla nijak snížit spekulace, že Fed na svém prosincovém zasedání přistoupí ke zvýšení úrokových sazeb.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Americký index S&P 500 včera opětovně vylepšil svoje historické maximum
    Americké akcie si během včerejšího obchodování připsaly jedno procento. Hlavním tahounem byly finanční tituly, které vyskočily o více jak 2,5 %. Ty reagovaly na zprávy Jeroma Powella, zřejmě budoucího šéfa Fedu, že nebude zpřísňovat regulaci bankovního odvětví. Druhým nejúspěšnějším, jehož zisky se rovněž vyšplhaly přes dvě procenta, byl telekomunikační sektor. Jako jediní s mínusem uzavřeli realitní developeři, kteří ztratili 0,3 %.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Americký index S&P 500 vystoupal na nové maximum
    Americký index S&P 500 opět vystoupal na svoje nové maximum, když si včera polepšil o dvě desetiny procenta. Na něm měly hlavní zásluhu finanční tituly, které si polepšily o 0,6 % v reakci na rostoucí dluhopisové výnosy poté, co Janet Yellen o víkendu hovořila o postupném růstu sazeb přes pozvolnější růst inflace. Naproti tomu akcie farmaceutických společností byly největší brzdou, když odepsaly čtyři desetiny procenta.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Americký S&P 500 dále vylepšuje svoje maximum
    Americký akciový index S&P 500 pokračoval ve vylepšování svého historického maxima, když včera přidal další dvě desetiny procenta. Hlavním tahounem byly akcie finančních domů, které vzrostly o jedno procento. Dařilo se i těžařům komodit a průmyslovým výrobcům. Naopak jednoprocentní ztráty zaznamenaly utility, o půl procenta přišli realitní developeři.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Americký S&P 500 poprvé v historii nad 2500 body
    Americký akciový index S&P 500 dosáhl ve své historii dalšího milníku, když překonal hranici 2500 bodů. K tomu mu v pátek pomohl zisk ve výši pouhých dvou desetin procenta. V celém týdnu si akciový trh připsal 1,6 %. Poté, co odezněly obavy ze způsobených škod hurikánem, které se měly vyšplhat až k 200 mld. USD, a co geopolitická rizika mírně ustoupila, se pozornost investorů vrátila opět k makroekonomických číslům, která zůstávají nadále pro akciový trh povzbudivá.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Americký S&P 500 se nových maxim stále nebojí
    Americkému indexu S&P 500 se opět podařilo svůj rekord posunout výše. Včera to bylo konkrétně o 0,2 %. Na rekordních úrovních se však náchází i průmyslový index Dow Jones a technologický Nasdaq. Nejziskovějším titulem se staly akcie telekomunikačního sektoru, které si polepšily o 1,1 %. Až s velkým odstupem je následovali průmyslové podniky (+0,5 %) a těžaři komodit (+0,4 %). Naopak trojici propadlíků utvořily společnosti z realitního, energetického a síťového sektoru.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Americký S&P 500 vstoupil do posledního kvartálu roku novým rekordem
    Americký index S&P 500 vstoupil do posledního kvartálu letošního roku v plné parádě, když přidal dalších 0,4 % a již po čtyřicáté v letošním roce vylepšil svoje historické maximum. Pomohla mu k tomu série pozitivních dat, když překvapením byly silné ukazatele důvěry v USA, Číně a Japonsku. Trhy zároveň více věří nižšímu zdanění ve Spojených státech. Stupně vítězů obsadili těžaři a zpracovatelé komodit (+1,1 %), farmaceutické společnosti (+1,0 %) a finanční domy (+0,9 %).
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Amerika stoupá na vlně dobrých hospodářských výsledků
    Americké trhy zakončily včerejší obchodování převážně zisky a v případě indexu Dow Jones novým historickým maximem. Ten včera posílil o půl procenta. S&P 500 vzrostl o 0,1 % a technologický Nasdaq si naopak pohoršil o 0,1 %. Trhům opět pomáhaly velmi dobré výsledky společností za čtvrtý kvartál. Například americký strojařský gigant Caterpillar překonal odhady analytiků ohledně zisku o 22 % a Intel dokonce o téměř 25 %. V rámci indexu S&P 500 se nejvíce dařilo utilitám (+1,5 %) a zdravotní péči (+0,9 %). Ve větších ziscích indexu bránil především energetický sektor, když zaznamenal ztrátu 0,8 %
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Apple dnes představí nový iPhone, desetiletý motor svého úspěchu
    Snížení odhadu škod slábnoucího hurikánu Irma a zklidnění severokorejské krize poslalo v pondělí americké akcie k novým historickým rekordům. Všechny tři hlavní indexy posílily něco přes jedno procento. Index S&P 500 přidal nejvíce od dubna a poprvé v tomto měsíci překročil historické maximum. Dow Jones pokořil hranici 22000 bodů. Nejlépe se dařilo finančním institucím a technologickým titulům. Jejich akcie si připsaly 1,7 a 1,5 %. Pojišťovny posilovaly napříč kontinenty, když odhady škod hurikánu Irma klesly z 200 na 50 mld. USD.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Apple pokořil biliónovou tržní kapitalizaci
    Americkým trhům se ve čtvrtek zpočátku příliš nedařilo, ale k závěru obchodování si ve většině případů dokázaly vydobýt zisky. Index Dow Jones jako jediný uzavřel na záporné nule, S&P 500 posílil o 0,5 % a technologický Nasdaq vzrostl dokonce o 1,2 %. Za těmito zisky stojí primárně již druhý úspěšný obchodní den v řadě s akciemi Apple. Ty včera posílily o téměř 3 % s tím, že již chvíli po začátku obchodování pokořily hranici tržní kapitalizace jednoho bilionu dolarů. Díky Apple si také celý technologický sektor připsal 1,4 %. Protiváhou mu byli zpracovatelé komodit, kteří ztratili 0,7 %.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Apple trhy nakonec přesvědčil přes varování ze začátku ledna
    Americké akciové indexy včera společnou cestu nenašly. Zatímco průmyslový Dow Jones si polepšil o 0,2 %, index S&P 500 o 0,2 % klesl a technologický Nasdaq dokonce ztratil 0,8 %. Především technologické akcie stály za propadem širšího indexu S&P 500, když v obavách z výsledků Apple, které byly prezentovány po uzavření trhu, přišly o jedno procento.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Asijské akcie se vezou na vlně optimismu
    Americké trhy byly během včerejšího dne zavřeny, obchodníci se vrátí ke svým monitorům dnes. V Asii se optimismus nevyčerpal a indexy míří opět výše. Daří se tak prakticky všem burzám. Přes jedno procento posílily akcie v Hongkongu (+1,3 %) a ozdobily tak svůj dnešní výkon novým rekordem. Přesně o jedno procento výše oproti včerejšímu kurzu uzavřel japonský Nikkei 225, Topix přidal 0,6 % a rovněž akcie země vycházejícího slunce vystoupaly na mnohaletá maxima. Dvěma červenými ostrůvky se staly parkety v Austrálii a Malajsii, které přišly o 0,5 %, respektive 0,3 %. V případě trhu u protinožců bylo jedním z hlavních důvodů snížení ratingu společností BHP Billiton a Telstra Corp.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Asijské akciové trhy táhne vzhůru čínský finanční sektor
    Odlehčený kalendář makroekonomických indikátorů nechá na počátku týdne vyniknout politickým událostem. Pozitivně by především na pařížský parket, ale i na ostatní evropské akciové trhy měla zapůsobit jednoznačná výhra strany nového francouzské prezidenta E. Macrona. Uvidíme s jakou vervou se na čtvrtečním setkání Euroskupiny vrhne nový francouzský prezident do reformování EU. Volatilitu na akciové trhy by mohlo přinést i pondělní zahájení vyjednávání o Brexitu. Ze zajímavějších ukazatelů přijdou na řadu až v pátek předstihové indikátory PMI, které by měly naznačit, jestli se silná hospodářská dynamika z prvního čtvrtletí přesunula i do toho druhého.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Asijské trhy navázaly na včerejší růsty
    Americký index S&P 500 zahájil nový týden velmi vlažně, když přidal jen necelou jednu desetinu procenta. Zisky informačních technologií a těžařských společností vesměs kompenzovaly ztráty realitních developerů a maloobchodních řetězců. Obchodní aktivita byla podprůměrná, což může souviset i s očekáváním investorů na středeční projev Janet Yellen ohledně hospodářského vývoje americké ekonomiky a jeho dopadu na měnovou politiku Fed. Včerejší obchodování rovněž postrádalo jakýkoliv impuls od makroekonomických ukazatelů.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Asijské trhy po včerejším růstu míří opět dolů
    Víkendové jednání mezi čínským a americkým prezidentem přineslo na trhy určité zklidnění. To se projevilo na zájmu obchodníků nakupovat akcie, čímž index S&P 500 vzrostl o 1,1 %. Nejvíce se dařilo energetickým společnostem (+2,3 %), a to i za podpory rostoucích cen ropy. Přes dvě procenta si ještě polepšili prodejci spotřebního zboží nebo informační technologie.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Asijské trhy se oklepaly z předchozích poklesů a dnes si polepšily
    Americký akciový trh pod tíhou padajících cen komodit během včerejší seance ztratil půl procenta. Nejhůře dopadly akcie ropných společností, které odepsaly 1,2 % v reakci na nepříznivý vývoj ceny černého zlata. Včerejší statistiky totiž ukázaly na překvapivý nárůst zásob ropy v minulém týdnu a zároveň se objevily zprávy, že Rusko váhá, zda prodlouží období nižší produkce ropy. Přes jedno procento ztratily i akcie maloobchodních řetězců. Naopak v plusu uzavřely finanční a telekomunikační tituly, které si připsaly do 0,2 %.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Asijské trhy vstoupily do nového týdne poklesem
    Zkrácená obchodní páteční seance přinesla americkému indexu S&P 500 zisky ve výši 0,2 %. Uzavřel tak nad hranicí 2 600 bodů a opětovně vylepšil svoje historické maximum. K němu mu nejvíce pomohly informační technologie, které si odnesly půl procenta. Podobný růst zaznamenali i těžaři a zpracovatelé komodit. Naopak ve větším rozjezdu mu bránily akcie telekomunikačních společností a finančních domů, které přišly o 0,3 %, respektive 0,2 %.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Asijské trhy zahájily nový měsíc růstem
    Americký index S&P 500 zakončil včerejší seanci bez výraznějších změn, když si připsal pouhých pět setin procenta. Po výprodejích v předchozích seancích byly nejúspěšnějšími akcie sektorů citlivých na vývoj úrokových sazeb. Dařilo se tak realitním developerům (+2,1 %) nebo utilitám (+1,1 %). Ty tak kompenzovaly propady farmaceutických titulů, které přišly o téměř 1,5 % své hodnoty. Zasedání americké centrální banky nepřineslo na trhy žádný rozruch. Změna sazeb je velmi pravděpodobná na březnovém zasedání Fed, které bude již pod taktovkou nového šéfa Jeroma Powella.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Asijsko-pacifický index MSCI prodlužuje šňůru měsíčních zisků
    Americký index S&P 500 včera umazal část svých zisků z předchozího týdne, když klesnul o 0,3 %. Na vině byli především telekomunikační operátoři (-1,4 %), farmaceutické společnosti (-1,1 %) a maloobchodní řetězce (-0,9 %), jejichž akcie kompenzovaly rostoucí zisky informačních technologií (+0,4 %) a realitních developerů (+0,6 %).
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Asijským akciím se v úvodu roku daří a mělo by tomu tak být po celý rok
    V poslední seanci uplynulého roku za velmi nízké obchodní aktivity americký index S&P 500 ztratil půl procenta, čímž mírně snížil svůj celoroční zisk. Ten dosáhl 19 %. Průmyslový index Dow Jones si vloni polepšil o 25 % a technologický Nasdaq přidal dokonce 29 %. Dařilo se i podnikům s nízkou kapitalizací, ty však za svými velkými konkurenty zaostaly se ziskem dosahujícím pouze 13 %.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple pivot points