Úterý 19. březen 2024 09:35
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Instaforex Dakar

Americké akcie jsou stále velmi atraktivní, ale ...

19.06.2018 16:18  Autor: BOSSA  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Pojďme společně zavzpomínat na začátek letošního roku, případně i konec toho minulého. Tentokrát se zaměříme na americký akciový trh, podle kterého se odvíjí finanční trhy na celém světě. Rok 2017 se nesl v duchu téměř lineárního růstu bez výraznější korekce a debaty o možné korekci sílily začátkem roku letošního. Trochu se však spekulovalo, co by mohlo být spouštěčem korekce, ale všichni zůstávali pozitivně naladěni a očekávali další růst amerického akciového trhu i v roce 2018. 

Začátkem roku, prakticky celý ledem akciový trh pokračoval v lineárních ziscích a graf S&P 500 vypadal, jako kdyby kopíroval dráhu vzletu letadla. Nicméně ne každou turbulenci hlásí dopředu palubní počítač, stejně jako to bylo v případě únorové korekce. Americký akciový trh se začátkem února dostal pod výrazný prodejní tlak, který většina investorů vnímá jako zdravou technickou korekci, která prostě přijít musela. Spekulovalo se, co bylo možným spouštěčem oné korekce, a závěrem se většina ekonomů shodla, že za korekci mohly rostoucí výnosy z amerických dluhopisů. Konkrétně kombinace rostoucích výnosů z desetiletých splatností přibližující se 3% hranici a technické korekce. 

Nicméně akciovému trhu nepomohl nijak Donald Trump, který v situaci, kdy se začal akciový trh vzpamatovávat, začal hýřit svou agresivní zahraniční politikou a zavádět cla na dovozy do Spojených států. To způsobilo několikrát výraznější volatilitu na akciových trzích a nervozita se v podstatě táhne s trhy do dneška, kdy Trump již rozhodl o 25% clech na dovoz čínských výrobků o objemu 50 mld. dolarů. Nakonec nemusí zůstat jen u toho, jelikož Čína hrozí protiopatřeními, což rozpoutává řetězovou reakci a Čína bude opět reagovat zpět.

Nicméně od začátku roku, kdy akciový trh zažil menší šok, se některé akcie především firem technologického sektoru dostaly nad své dosavadní maxima a tržní kapitalizace 8 největších firem, než všechny kotované akcie v Eurozóně nebo Japonsku. Akcie, o kterých se již na konci roku hovořilo jako o velmi drahých a jejich valuace nyní dosahují úrovní na první pohled neatraktivních pro investory. Ceny akcií jsou dokonce tak vysoko, že někteří američtí investoři hovoří o bublině, která se mohla objevit v technologickém sektoru, a předpovídají do 12 měsíců možnou výraznější korekci. Nebo akcie společnosti Netflix se zhodnotily od začátku roku o více jak 90%. Zvýšený apetit investorů nakupovat těchto akciích lze vidět i na ostatních sektorech, které většinou působí jako bezpečný přístav. Z akciových trhů začínají ztrácet akcie farmaceutického sektoru, nebo zdravotní péče, které jsou všeobecně vnímány jako bezpečnější aktivum a dochází právě k odlivu kapitálu z těchto trhů.

 

Autor: Štěpán Hájek, Bossa

Tento článek má pouze informativní a edukativní charakter. V žádném případě neslouží jako investiční či obchodní doporučení.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Americké akcie hledají směr, čeká se na vystoupení šéfa Fedu
    Evropské akcie po třídenní rally dnes povětšinou klesají a Wall Street se do nového obchodního dne rozběhla se zaváháním, které zatím nemizí. Brzdou jsou technologické tituly, naopak banky a výrobci technologií postupují vpřed.
  • Americké akcie i měna překonávají Evropu zranitelnou čínskou nákazou
    Odpoledne přináší zlepšení na akciové trhy, zatímco ropa zůstává pod tlakem. Dluhopisy nebo zlato se drží a eurodolar opět o něco klesl. Nové zprávy nemají na trhy velký dopad.
  • Americké akcie jdou do strany, klesají energie a IT. Pražskou burzu táhla vzhůru Erste
    Po včerejší nevýrazné seanci je dnes v zámoří našlápnuto podobným směrem, tedy pouze doprava s drobnými odchylkami. Dnešní odchylka je směrem dolů a nejméně se daří opět technologickému Nasdaqu. Report dat z maloobchodu ukázal lehké pozitivní překvapení, trhy ale pravděpodobně v tomto týdnu již svou volatilitu předvedly v úterý a nyní si berou oddechový čas před meetingem FEDu v příštím týdnu. Současná nálada a příchozí makrodata z trhu práce a inflace naznačují, že by mohlo dojít k dalšímu růstu úrokových sazeb o 0,75 procentního bodu.
  • Americké akcie jdou před výsledkovou sezónou mírně do plusu. Zelenou Evropu zatím čísla netrápí
    Hlavní americké akciové indexy se před začátkem výsledkové sezóny pohybují opatrně v zeleném, do kterého se těsně přehoupl i technologický Nasdaq. Index S&P 500 je lehce v plusu díky technologiím, komunikačním službám a diskrečnímu spotřebnímu zboží, oba indexy ovšem zavíraly v pátek na rekordních maximech. O více než 12 procent se propadají akcie Virgin Galactic, která po úspěšném letu zakladatele Richarda Bransona a šestičlenné posádky do vesmíru oznámila plán na odprodej až půl milionu kusů akcií.
  • Americké akcie již drahé? Fundamentem DJIA 1800 bodů, tvrdí Siegel (+ cíle stratégů)
    Americké akciové indexy S&P 500 a Dow Jones zahájily dnešní obchodování růstem na nová historická maxima, techno...
  • Americké akcie jsou nadhodnocené o 50 %
    Hlavní americký akciový index S&P 500 si od začátku roku připisuje vysoce nadstandardní zhodnocení +8 %. Domníváme se ovšem, že jsou momentálně americké akcie velice silně nadhodnocené. Na základě našeho valuačního modelu, který je postaven na datech od roku 2002, jsme dospěli k závěru, že jsou aktuálně americké akcie nadhodnocené o přibližně 50 %.
  • Americké akcie jsou na rekordu. Vyplatí se do nich investovat?
    Samozřejmě, že jsou americké akcie nadhodnocené. Jsou nadhodnocené zejména o úroky bankovních kont běžných střadatelů. Ty jsou totiž uměle ponižované – tedy vlastně soustavně podhodnocované - v důsledku tištění nových dolarových miliard a bilionů. Toto tištění neustále dofukuje akcie či nemovitosti. Z toho těží zhruba polovina americké populace, která akcie vlastní, zatímco ta druhá, jež má jen bankovní konta, pokud vůbec, chudne… a třeba pak rabuje obchody s elektronikou nebo sportovním oblečením.
  • 🔽 Americké akcie jsou po NFP pod tlakem!
    Dnešní sentiment byl zatížen lepšími než očekávanými daty z amerického trhu práce, které podporují kroky Fedu ohledně utahování měnové politiky. Dnešní zpráva snižuje šance na takzvaný pivot ze strany Federálního rezervního systému, alespoň prozatím. Za zmínku stojí také varování AMD (AMD.US), které snížilo prognózy zisků v důsledku slabé poptávky a logistických problémů.
  • Americké akcie jsou po šoku z inflace jako na horské dráze. Euro a koruna zpevňují
    Jak se dalo čekat, zpráva o americké inflaci je jedním z vrcholů minimálně dnešního dne. Trh byl před daty nervózní a právem - dostal čísla, která jsou negativním překvapením. Úvahy o dosažení vrcholu inflace se podle hlavního analytika Patrie Tomáše Vlka posouvají už po několikáté dál a spolu s tím roste i trajektorie cen, kterou lze předpokládat pro další období. Katastrofa se ale na amerických akciových trzích nekoná. Rally na megacapech jako Tesla nebo Amazon.com pomohla širšímu indexu S&P 500 stáhnout ve velice proměnlivé obchodní seanci průběžné ztráty a technologický Nasdaq 100 dokonce přechodně obrátil do plusu.
  • Americké akcie jsou předražené, preferujeme Evropu
    Americké versus evropské akcie. Pokud se podíváme na výkonnost obou regionů za posledních 10 let, zjistíme, že americkým akciím se dařilo výrazně lépe než evropským protějškům. Dle indexu S&P 500 si připsaly zhodnocení 200 %, zatímco evropské akcie pouze 70 %. V korunovém vyjádření je rozdíl ještě markantnější. Americké akcie připsaly zisk 280 %, zatímco evropské akcie 70 %. Stejné je to i v letošním roce. Od začátku roku americké akcie přidávají 14 %, zatímco evropské 10 %.
  • Americké akcie klesají, i když jednání o stimulu propad trochu brzdí
    Akciovým trhům se odpoledne nedaří, což platí o druhé straně Atlantiku i o většině hlavních evropských burz. Nepomohla očekávaná zpráva institutu ADP, podle kterého soukromí zaměstnavatelé v USA vytvořili minulý měsíc 307.000 pracovních míst, nejméně od července, zatímco trh čekal víc. Wall Street ale ztráty pozvolna zmírňuje, jak pozornost otáčí k nejnovějším kolům jednání o možném dalším stimulačním balíku pro americkou ekonomiku.
  • AMERICKÉ AKCIE KLESAJÍ NA PRODEJÍCH MACY'S
    Americké akciové indexy včera v noci poklesly, když byly zveřejněny kvartální výsledky od maloobchodníka Macy. ...
  • 📉Americké akcie klesajú❗
    Hlavné akciové indexy na Wall Street v stredu prudko klesli, keďže pochmúrne makroekonomické vyhliadky spolu so slabými štvrťročnými výsledkami od veľkých amerických maloobchodníkov naďalej ovplyvňujú náladu na trhu. Dnešné údaje z trhu s bývaním ukázali známky ochladzovania, keďže inflácia zostáva blízko 40-ročného maxima, hypotekárne sadzby vyskočili na 12-ročné maximá, náklady na stavebný materiál zostávajú zvýšené a obmedzenia ponuky pretrvávajú. Akcie Costco, Target a Walmart prudko klesli, pretože ich výsledky boli slabé, pričom spoločnosti očakávajú, že vysoká inflácia a negatívny vývoj môže pokračovať aj v nasledujúcich štvrťrokoch. Z týchto dôvodov S&P Global teraz očakáva pokles rastu v USA o 80 bázických bodov na 2,4 %.
  • Americké akcie klesajú po tom, čo vymazali skoré zisky
    Americké akcie zahájili dnešnú seansu vyššie, avšak pozitívny sentiment rýchlo vyprchal a hlavné indexy z Wall Street klesli na včerajšie minimá. Dow Jones stratil 0,38 % po raste o viac ako 500 bodov na začiatku seansy. S&P 500 a Nasdaq Composite klesli o 0,30 %, resp. 0,20 %, keď trh strávil ďalšiu sériu jastrabích komentárov od prezidentky Clevelandskej Federálnej rezervnej banky Loretty Mester a prezidenta New York Fedu Johna Williamsa, ktorí poukázali na to, že zvýšenie sadzieb o 50 bázických bodov je pravdepodobné na ďalších zasadnutiach Fedu. Zdá sa, že obavy z dôsledkov agresívneho sprísnenia politiky na pozadí prudko rastúcej inflácie a náročného výhľadu rastú a budú naďalej ovplyvňovať sentiment na trhu.
  • Americké akcie kvůli zhoršující se ukrajinské krizi klesají
    Akcie ve čtvrtek brzy ráno klesly a vedly ke korekci indexů, protože uvalení sankcí na Rusko kvůli jeho válečnému postupu proti Ukrajině zvýšilo tlak na trh, který vykazuje známky prohýbání pod snahou Federálního rezervního systému potlačit inflaci.
  • Americké akcie lehce v záporu, za pozornost však stojí Tesla
    Hlavní americké akciové indexy obchodují přibližně hodinu po otevření trhů v lehkém záporu, až na technologický Nasdaq , který aktuálně roste o 0,3 %. Bez výraznějších kurzotvorných zpráv hledají tedy i v úvodu nového týdne trhy směr jen velmi obtížně.
  • Americké akcie mají našlápnuto na pátý kvartální růst v řadě
    Kalendář ekonomických ukazatelů je dnes prázdný a tak se pozornost investorů zaměří spíše na vývoj politické situace, která se začíná po zachycení dronu amerického námořnictva Čínou a atentátu na ruského velvyslance v Turecku výrazně přiostřovat. Násilné události v Německu, kde nákladní auto najelo do lidí na vánočním trhu je další nepříjemnou zprávou, která může obnovit obavy z terorismu.
  • Americké akcie majú našliapnuté k najsilnejšiemu týždňu v tomto roku. Prečo? A čo to znamená?
    Americké akcie majú našliapnuté k najlepšiemu týždňu v tomto roku. A to v prípade, že si dnes udržia zisky z prvých štyroch dní týždňa.
  • Americké akcie mažou včerejší ztráty
    Americké akcie korigují včerejší propady a za nedostatku nových zpráv si připisují zisky. Index S&P 500 tak v úvodu dnešní seance přidává zhruba půl procenta, když hlavními tahouny jsou průmyslové podniky nebo těžaři a zpracovatelé komodit, jejichž akcie posilují shodně o jedno procento. Naopak pod tíhou klesajících cen ropy se nadále nedaří energetickým společnostem (-0,7 %).
  • Americké akcie mírně zkorigovaly svoje předchozí zisky
    Americké akciové indexy včera uzavřely v červeném. Technologický Nasdaq klesl o 0,1 %, S&P 500 přišel o 0,3 % a průmyslový Dow Jones odepsal půl procenta. Ze sektorů se dařilo pouze dvěma defenzivním odvětvím, a to komunikacím (+0,3 %) a utilitám (+0,5 %). Investoři po posledních zprávách mírně znervóznili ohledně podpisu částečné obchodní dohody mezi USA a Čínou. Vyjednavači by dnes měli spolu hovořit po telefonu.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Instaforex ebook