Čtvrtek 28. březen 2024 18:37
reklama
Purple trading AI
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
CapXmaster

Ranní nadhoz finančních trhů 15.5.2018

15.05.2018 09:58  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Aktuální hodnoty měny/komodity:

 

 

Aktuál

EUR/CZK

 

25,508

USD/CZK

21,388

EUR/USD

 

1,1923

PLN/USD

3,5761

Ropa Brent

USD/barel

78,21

Zlato

USD/unce

1311

Aktualizováno

8:52

Zdroj: Thomson Reuters

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pohled zpět:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Běžný účet platební bilance v ČR v březnu vykázal deficit ve výši 5,6 mld. korun. Odhad trhu byl přebytek 30 mld. kč, náš 26,3 mld. Kč. Důvodem překvapivého výsledku je dřívější start období odlivu dividend: v březnu dosáhl odliv důchodů z přímých investic 51,0 mld. Kč. Dále, v porovnání s předchozím rokem, se bilance zahraničních investic přesunula do přebytku: Česká republika investovala v zahraničí o 5,8 mld. více, než kolik zahraniční investoři nechali u nás.

Podle odhadu německého HDP za první čtvrtletí tamní ekonomika rostla tempem 0,3 % č/č a 2,3 % r/r. Obě hodnoty jsou desetinu pod odhadem trhu. Německá ekonomika tak na počátku roku zvolnila, jak již bylo naznačeno v rétorice ECB. Ve zbytku roku by měla své zpomalení dohnat.

Výhled:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hned z rána se dozvíme první odhad českého HDP za první čtvrtletí. Růst HDP v prvním čtvrtletí zpomalí kvůli vysoké srovnávací základně z minulého roku a horší bilanci zahraničního obchodu. Odhadujeme růst 0,6 % č/č a 4,7 % r/, trh 0,7 č/č a 4,8 % r/r.

Odhad růstu HDP pro celou eurozónu za první čtvrtletí zřejmě nepřinese tolik nového a zůstane na hodnotách 0,4 % č/č a 2,5 % r/r. Průmyslová výroba za březen by naopak měla napravit výraznější zpomalení z února.

Bližší informace o ekonomickém sentimentu německých firem v květnu nám poskytne ZEW index hodnocení současné situace spolu s indexem očekávání.  V obou případech by podle RBI mělo dojít k poklesu indexu.

Po obědě vyjde americký Empire index ve výrobě za květen. Podle odhadu trhu by mělo dojít k mírnému poklesu. Stejným směrem se zřejmě vydá i růst maloobchodních tržeb za duben, který podle trhu poklesne o polovinu na 0,3 % m/m.

Dnešní makroekonomické ukazatele:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čas

UER

Údálost

 

 

 

 

 

RB/RBI

Trh

Předchozí

 

 

 

 

9:00

ČR

HDP, první odhad (1. čtvrtletí, č/č, v %)

0,6

0,7

0,8

 

 

 

 

9:00

ČR

HDP, první odhad (1. čtvrtletí, r/r, v %)

4,7

4,8

5,5

 

 

 

 

8:00

SRN

HDP (1. čtvrtletí, č/č, v %)

0,3

0,4

0,6

 

 

 

 

8:00

SRN

HDP (1. čtvrtletí, r/r, v %)

-

2,4

2,9

 

 

 

 

11:00

SRN

ZEW index očekávání

-8,5

-8,2

-8,2

 

 

 

 

11:00

EUR

HDP (1. čtvrtletí, č/č, v %)

0,4

0,4

0,4

 

 

 

 

11:00

EUR

HDP (1. čtvrtletí, r/r, v %)

2,5

2,5

2,5

 

 

 

 

11:00

EUR

Průmyslová výroba (březen, r/r ,v %)

3,9

3,6

2,9

 

 

 

 

14:30

USA

Empire index ve výrobě (květen, v b.)

-

15,0

15,8

 

 

 

 

14:30

USA

Maloobchod (duben, m/m ,v %)

-

0,3

0,6

 

 

 

 

Hospodářské výsledky: RBI, Allianz, Merck KGAA, Metro, Commerzbank, Thyssenkrupp, Vodafone, RWE, Cisco System, Home Depot

 

 

 

 

Co bude:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ST: SRN CPI, USA průmysl, PLN měnové zasedání
Hospodářské výsledky: Macys, Österreichische Post
ČT: USA Philadelphia index ve výrobě
Hospodářské výsledky: Walmart, Ubisoft, RTL, Vivendi
PÁ: ČR PPI, SRN PPI
Hospodářské výsledky: Astrazeneca, Footlocker

Autor: Jakub Červenka, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editor: Milan Frydrych, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní nadhoz finančních trhů 14.6.2019
    V prvním kole hlasování o novém lídrovi britské konzervativní strany ukázal jasnou převahu zastánce tvrdého Brexitu B. Johnson. Ten se nechal slyšet, že hodlá zajistit odchod Británie z EU do konce října ať už s dohodou, nebo bez ní. Ostatní kandidáti nyní spojují síly proti Johnsonovi. Další kolo hlasování je naplánované na příští týden.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 14.8.2018
    Na poli měnových trhů došlo k jistému uklidnění. Lira vůči euru posílila o téměř tři procenta na EUR/TRY 7,7. Euro vůči dolaru mírně posílilo z hodnot kolem EUR/USD 1,138 na 1,142. Koruna napravila včerejší ztráty posílením na EUR/CZK 25,67.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 14.8.2019
    Německý hrubý domácí produkt v souladu s předpoklady ve druhém čtvrtletí poklesl o 0,1 %. Za tímto slabým výsledkem stojí hlavně německý průmysl a stavebnictví, naopak služby nadále prokazují odolnost vůči zpomalení. Podle dostupných předstihových indikátorů se ani ve třetím čtvrtletí výrazné zlepšení očekávat nedá. Nadále hrozí riziko, že se navzdory stále nízké nezaměstnanosti ochladí i trh služeb, což by následně mohlo Německo stáhnout hlouběji do pásma recese.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 14.9.2018
    Zasedání Evropské centrální banky nepřineslo žádné neočekávané změny ve vztahu k měnové politice. Prognóza HDP pro eurozónu byla podle očekávání mírně upravena směrem dolů. Předpověď inflace zůstává nezměněna na 1,7 % pro všechny tři následující roky.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 15.10.2018
    Nečekaná víkendová jednání ohledně Brexitu skončila neúspěchem. Plánovaná pondělní schůzka členských zemí EU byla zrušena a další jednání jsou přerušena. Britská libra reaguje oslabením. Hlavní překážkou jsou i nadále společné hranice mezi Irskem a Velkou Británií, nicméně během neděle se otevřela i nová témata.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 15.11.2018
    Britské premiérce T. Mayové se podařilo získat podporu kabinetu pro návrh smlouvy o Brexitu. Nemá však ani zdaleka vyhráno. Poté, co návrh dále projedná se zástupci EU na plánovaném summitu v druhé půlce měsíce, bude muset získat podporu parlamentu, což bude pro britskou premiérku neméně snadný úkol.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 15.1.2019
    Běžný účet platební bilance v listopadu minulého roku zůstal v přebytku, ve kterém pravděpodobně bude pokračovat i v prosinci. Přebytek byl dán hlavně výrazným saldem bilance zboží a služeb. Naopak negativně působil již tradiční odliv dividend do zahraničí. Podle naší prognózy by přebytek běžného účtu za celý rok 2018 měl dosáhnout 45 mld. Kč. V tomto roce pak přebytek dále poklesne na 30 mld. Kč.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 15.2.2019
    Německé HDP za poslední čtvrtletí loňského roku zaznamenalo mezičtvrtletní stagnaci. Německu po třetím čtvrtletí, kdy zaznamenalo mezičtvrtletní pokles o 0,2 %, hrozil propad do recese, což výsledky za čtvrté čtvrtletí jen těsně nepotvrdily. Meziročně došlo k růstu německé ekonomiky o 0,6 % (po očištění o pracovní dny).
  • Ranní nadhoz finančních trhů 15.3.2019
    Britský parlament včera ve večerníh hodinách odhlasoval odložení odchodu Spojeného království. V následujícím týdnu bude tedy již potřetí předložen parlamentu návrh smlouvy o brexitu. Krátkodobého prodloužení o tři měsíce bychom se dočkali pouze ve velmi nepravděpodobném případě, když by návrh napotřetí parlamentem prošel. V opačném případě bude Británie žádat o mnohem delší odklad o rok až dva a musela by se tak účastnit květnových voleb do evropského parlamentu.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 15.4.2019
    Jednání mezi USA a Čínou pomalu spějí ke svému konci. Návrh nové smlouvy by měl obsahovat postup pro případ, že by jedna strana smlouvu nedodržela. Znamená to, že sankce by mohly být uvaleny i na USA, s čímž USA souhlasí. Nyní se strany domlouvají už jen na drobnostech a formalitách, stěžejní body smlouvy se tak zdají být finální.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 15.5.2019
    Saldo běžného účtu platební bilance v březnu dosáhlo 0,2 mld. Kč, což bylo výrazně pod očekáváním. Hlavní podíl na tom měl pokles zahraniční poptávky po českém zboží a naopak rostoucí nákupní apetit Čechů, tažený růstem mezd. Pro letošek očekáváme další pokles kladného salda až k vyrovnanému hospodaření, což by znamenalo zhoršení o zhruba patnáct miliard oproti loňskému roku.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 15.6.2018
    ECB oznámila, že koncem léta dojde ke snížení měsíčního objemu nákupu aktiv z 30 mld. eur na 15 mld. Úplného konce kvantitativního uvolňování se dočkáme až na konci tohoto roku. ECB hodlá zvyšovat sazby až v druhé polovině roku 2019.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 15.7.2019
    Růst čínského hrubého domácího produktu ve druhém čtvrtletí zpomalil o dvě desetinky na 6,2 % a je tak nejpomalejší za posledních téměř třicet let. Naopak dílčí data z čínské ekonomiky přináší více optimizmu. Maloobchodní tržby zaznamenaly v červnu meziroční nárůst o téměř 10 % a průmyslová produkce za totéž období předčila očekávání trhu o více než procentní bod, když vzrostla o 6,3 %. Některé asijské akciové indexy zareagovaly na pozitivní měsíční data připsáním zisků.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 15.8.2018
    Dnešek bude ve znamení amerických statistik. Empire index ve výrobě za srpen pravděpodobně mírně poklesne druhý měsíc v řadě, což může signalizovat mírnější tempo hospodářského růstu ve třetím čtvrtletí.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 15.8.2019
    Český hrubý domácí produkt vzrostl ve druhém čtvrtletí o 0,6 % mezikvartálně a o 2,7 % meziročně. Tuzemská ekonomika tak stále vykazuje solidní tempo, a to i přes slabý růst v eurozóně a hrozbu recese u našeho hlavního obchodního partnera Německa. Hlavními přispěvateli k růstu produktu byly spotřeba domácností a zahraniční poptávka, naopak došlo k dalšímu poklesu dynamiky investic. V souhrnu za celý rok očekáváme růst HDP o 2,4 %.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 16.10.2018
    Dnes nás čeká ZEW index ekonomických podmínek v Německu a eurozóně. V obou případech tým RBI očekává strmý pokles vzhledem ke slabším statistikám z ekonomiky a dalšímu nárůstu geopolitických hrozeb. V případě Německa očekáváme pokles téměř o čtyři body na -14,0 b.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 16.11.2018
    Včerejší Britské vládní drama ohledně dohody o Brexitu skončilo rezignací čtyř ministrů a pravděpodobným hlasováním o důvěře vlády premiérky T. May. Počty prozatím nehovoří jasně, jak by takové hlasování dopadlo, nicméně hrozba „no-deal“ Brexitu je blíže, než kdy jindy. S tímto scénářem začíná počítat i Evropská unie pro summit, který se má uskutečnit za deset dní.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 16.1.2019
    Podle očekávání britský parlament odmítnul dohodu o Brexitu, nicméně počet hlasů proti dohodě je překvapující. Téměř dvě třetiny poslanců hlasovalo proti. Dnes bude jednání pokračovat. Projednávat se bude možnost vyslovení nedůvěru vůči vládě T. May. Premiérka však už předem oznámila, že nemá v plánu rezignovat na svou funkci. Možnost okamžitých předčasných voleb je tak nízká. Vláda musí do konce týdne předložit plán B pro vystoupení z EU. Očekáváme, že jeho součástí bude odložení data odchodu do letních měsíců. Libra vůči euru skokově oslabila a v současnosti se obchoduje na úrovni EUR/GBP 0,886.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 1.6.2018
    Dnes bude zveřejněna americká statistika tvorby nových pracovních míst mimo farmářský sektor za květen. Trh odhaduje nárůst o 190 tis. pracovních míst. Tento rok je statistika velice nestabilní a je tak těžké odhadnout převažující trend. Dvanáctiměsíční průměr se nyní nachází na 190 tis. Pakliže se současný trend udrží, k dalšímu poklesu míry nezaměstnanosti (nyní 3,9 %) by mohlo dojít za několik málo měsíců.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 16.3.2020
    Americká centrální banka se rozhodla naplno využít manipulační prostor pro podporu ekonomiky, který jí nabízelo dosavadní nastavení úrokových sazeb. V neděli na mimořádném zasedání rozhodl měnový výbor Fedu o snížení úrokové sazby o jeden procentní bod do pásma 0-0,25 %. Zároveň se Fed rozhodl pro masivní kvantitativní uvolňování ve výši 700 mld. dolarů.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank