Čtvrtek 28. březen 2024 21:36
reklama
Purple trading AI
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei SwiftTrader

Ranní zpráva z akciového trhu: Spekulace nad financováním nových jaderných bloků stále pokračují

08.01.2018 09:15  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Hlavní události

  • Spekulace ohledně financování nových jaderných bloků sílí.
  • Senát se zajímá o změnu daňového zvýhodnění fondu kvalifikovaných investorů.
  • Prodej mediální skupiny CME se může komplikovat.
  • Evropské akciové trhy by dnes měly zahájit obchodování výraznějším růstem.
  • Tento týden by měl přinést dobrá ekonomická data ze všech oblastí. V rámci Evropy se dočkáme listopadových čísel z průmyslu v Německu i za celou eurozónu, kde oba zřejmě dosáhly silného růstu. V Americe můžeme čekat v pátek příznivé tempo růstu maloobchodních tržeb za prosinec. Zveřejněna budou také data za inflaci, kde dojde v prosincových číslech ke zpomalení kvůli vyšší srovnávací základně.

Obchodování na zámořských trzích

Americké trhy uzavřely první obchodní týden tohoto roku dosažením nových historických maxim. Dařilo se všem hlavním indexům. Průmyslový Dow Jones v pátek vzrostl o 0,9 %, S&P 500 index přidal 0,7 % a technologický Nasdaq si polepšil o 0,8 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejvíce dařilo informačním technologiím (+1,2 %). Druhé místo obsadila trojice sektorů zdravotní péče, surovin a prodejců zbytného zboží se ziskem 0,9 %. Menší ztrátu utrpěly pouze utility (-0,1 %).

Asijský region ukončuje první obchodní den optimisticky. Daří se trhům japonským (+0,9 %), čínským (+0,4 %), jihokorejským (+0,6 %) či indickým (+0,5 %). V Japonsku si nejlépe vedly především utility (+1,7 %) a nemovitosti (+1,6 %). Jediným ztrátovým sektorem byly energie, když přišly o 0,5 % hodnoty.

ČEZ

Do března má vláda rozhodnout o způsobu financování dostavby jaderných elektráren Dukovany a Temelín. Pokud by se nestihlo rozhodnout v tomto termínu, hrozí, že by tak nemusel být včas do roku 2035 postaven nový reaktor v Dukovanech, kdy začnou dosluhovat stávající bloky. Již před koncem roku ministr průmyslu Hüner uvedl, že ČEZ je dost silný na to, aby nový blok za 200 mld. CZK zaplatil sám. Tento návrh však ČEZ odmítá a navrhnul rozdělení ČEZ na dvě oddělené entity, kde jedna by byla v plném vlastnictví státu. Ministrovi se tento nápad však nelíbí a odmítá se zatím vyjádřit nad jeho preferovanou variantou.

Senátor Libor Michálek (Piráti) chce omezit daňové zvýhodnění fondů kvalifikovaných investorů. Dle něj firmy využívají možnosti snížit si sazbu daně z 19 % na 5 % díky tomu, že se zapíší na burze jako fond kvalifikovaných investorů, ale přitom již nemusí být v této oblasti aktivní. Kromě jiných společností i ČEZ využívá tuto formu daňové optimalizace a vyčlenil sem své obnovitelné zdroje energie. Česká národní banka zaujala k novele neutrální stanovisko.

CME

Ohledně případného prodeje CME do rukou čínské investiční skupiny CEFC a finanční skupiny Penta již nějakou dobu nebyly další informace. Jednou z možností, proč tomu tak může být u obchodu za přibližně 2 mld. USD, je fakt, že majoritnímu vlastníku CME, společnosti Time Warner, se komplikuje jeho vlastní prodej. Prodej Time Warner, kterého plánuje převzít americký telekomunikační gigant AT&T, byl zamítnut americkou vládou a o osudu celé transakce nyní bude rozhodovat soud.

Zdroj: Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní zpráva z akciového trhu: Průmyslový index Dow Jones opět na rekordu
    Průmyslový index Dow Jones včera opět posunul svoje historické maximum výše, když si polepšil o 0,7 %. K ziskům mu pomohly především lepší než očekávané výsledky společností Caterpillar nebo 3M. Na výši reportovaného zisku pozitivně reagovaly i akcie General Motors nebo Fiat Chrysler. V případě ostatních amerických akciových indexů byly zisky o poznání nižší. Technologický Nasdaq i S&P 500 si polepšily pouze o dvě desetiny procenta. V rámci sektorů byly nejúspěšnější finanční tituly, které včera přidaly tři čtvrtě procenta, nasledované těžaři a zpracovateli komodit, kteří si přišli na 0,6 %. Mezi propadlíky uzavřeli farmaceutické společnosti (-0,7 %) a realitní developeři (-0,6 %).
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Předstihové indikátory by měly potvrdit pokračování růstu v eurozóně
    Americké akcie v samém závěru pátečního obchodování oslabily a spadly tak do ztrát jak za poslední obchodní den, tak za celý týden. Index S&P 500 v pátek odevzdal 0,2 % a Dow Jones 0,3 %. Za celý týden pak oba indexy oslabily o 0,6 a 0,8 %. Půlprocentní zisky utilit a energetických společností nestačily na ztráty ostatních sektorů. Nejhůře na tom v pátek byli realitní developeři, telekomunikace a spotřební zboží, jejichž akcie odevzdaly přes půl procenta. V sektoru spotřebního zboží nejvíce ztrácel prodejce sportovní obuvi Foot Locker. Oznámení slabých prodejů a zisku za druhý kvartál odstartoval největší výprodej akcií společnosti od roku 2008, když za páteční obchodování společnost ztratila čtvrtinu své hodnoty.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Předstihové ukazatele dnes potvrdí pokračování hospodářského růstu v Evropě
    Americké akcie zahájily nový týden bez výrazných změn. Zisky bank, mediálních společností a energetických titulů vymazaly ztráty technologických společností, když Amazon a Facebook oslabily o 3,2 % a 1,9 %. Technologický index Nasdaq tak odepsal 0,4 % a index S&P 500 0,1 %. Průmyslový Dow Jones si připsal 0,3% zisk a zakončil na novém historickém maximu. Další směr akciových trhů za oceánem a nejen tam budou tento týden moci ovlivnit svými výsledky Apple, Tesla and Berkshire Hathaway.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Ropa na pětitýdenním maximu pomohla americkým akciím
    Americké akcie ve středu zaznamenaly mírné zisky. Ropa setřásla strach z výpadků rafinérií způsobených hurikánem Harvey a díky silnější poptávce vzrostla její cena na pětitýdenní maximum. To pomohlo energetickým společnostem k 1,2% růstu. Maloobchodní sektor podpořily zprávy o výrazném náboru nových zaměstnanců jedním z největších amerických řetězců supermarketů Target. K výraznějšímu posílení amerických indexů, které včera přidaly do dvou desetin procenta, nepomohly ani technologické tituly. Ty po vlažném přijetí nového modelu iPhone od Applu odepsaly dvě desetiny procenta.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Ropa se nadechuje k růstu; počet aktivních vrtů v USA po dvou letech klesl
    Zisky bank a energetických společností včera umazávaly ztráty technologického sektoru. Index S&P 500 nakonec přidal jen mírných 0,2 %. Cena ropy dále posílila, když páteční údaje americké energetické agentury ukázaly poprvé po 24 měsících na pokles počtu aktivních ropných vrtů. Lepší než očekávané prodeje aut a solidní data z americké průmyslové produkce pomohla i ostatním výrobním sektorům a průmyslově zaměřený index Dow Jones Industrial si tak připsal 0,6 %. Nedařilo se technologickým titulům, které odepsaly k jednomu procentu a stáhly index Nasdaq o půl procenta níže.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Rostoucí cena ropy a solidní kvartální výsledky - americké akcie na nových maximech
    Americké akcie, podpořené solidními firemními výsledky, vystoupaly k novým rekordům. Index S&P 500 přidal půl procenta, když všechny jeho hlavní sektory zakončily v zisku. Pokles zásob ropy a růst její ceny pomohly energetickým titulům, které si spolu s těžaři a zpracovateli ostatních materiálů připsaly největší zisky. Dařilo se i technologickým akciím, které pomohly indexu Nasdaq k 0,6% zisku a novému historickému maximu. Index Dow Jones, který přidal 0,3 %, brzdilo slabými kvartálními výsledky IBM.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: R2G zřejmě plně ovládne Pegas
    Projev presidentky Fedu příliš jasný směr monetární politiky největší světové ekonomiky nenastínil a americké akcie v závěru obchodování odevzdaly většinu svých předchozích zisků. Všechny tři hlavní indexy tak přidaly do dvou desetin procenta. Technologické tituly sice získaly zpět část svých ztrát z předchozího dne, na větší růst indexů to kvůli propadům telekomunikací a energetik však nestačilo.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Severní Korea opět děsí akciové trhy
    Americké akcie v pátek i přes nepříliš povzbudivá data z trhu práce posilovaly. Americké firmy v srpnu vytvořily 156 tisíc nových pracovních míst, což bylo pod očekáváním trhu. Investoři však za slabšími daty viděli možné oddálení zvyšování sazeb centrální bankou a tak si akciové indexy za oceánem připsaly pár desetin procenta. Nejlépe se v pátek dařilo automobilkám, které si připsaly 2 %, když očekávaná potřeba vyměnit statisíce aut zničených hurikánem Harvey vlila čerstvou krev do žil především výrobcům a prodejcům osobních automobilů. Dařilo se i energetickým společnostem a bankám, jejichž akcie přidaly těsně pod jedno procento. Propadlíkem pátečního obchodování byly utility s mírnou ztrátou tří desetin procenta.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Schválená daňová reforma vodu na mlýn akciových trhů již nepřilila
    Americké akciové trhy včera zakončily se ztrátou. Průmyslový Dow Jones přišel o 0,2 %, S&P 500 klesl o třetinu procenta a hodnota technologického indexu Nasdaq se snížila o 0,4 %. Obchodní aktivita byla podprůměrná. Akcie zamířily dolů, přestože se podařilo dohodnout změny v daňových zákonech, které byly nejzásadnější za posledních 30 let. Utvrzuje nás to tak v domněnce, že akciové trhy již daňovou reformu do svého ocenění započítaly, a tak prostor pro další růst z tohoto titulu je již velmi omezený.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Solidní výsledky Morgan Stanley a Goldman Sachs finančním titulům nepomohly
    Včerejší obchodování na amerických trzích přineslo indexu S&P 500 minimální růst o necelou desetinu procenta. Hlavním tahounem byly farmaceutické tituly, které vzrostly o silných 1,3 %. Na druhou stranu největší brzdou byly akcie finančních domů, které přišly o 0,6 %. Nepomohly jim ani solidní výsledky Morgan Stanley a Goldman Sachs.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: S&P 500 v pátek vymazal veškeré letošní zisky
    Ke zklidnění situace na akciových trzích v závěru uplynulého týdne nedošlo. Index S&P 500 v pátek přišel o 2,3 % a zakončil celý týden se ztrátou 4,6 %, což je nejhorší týdenní výsledek od března letošního roku. Zároveň tím vymazal veškeré své dosavadní zisky od začátku roku a aktuálně se jeho hodnota nachází 1,5 % pod uzavíracím kurzem loňského roku. V pátek opět panovaly výprodeje napříč všemi sektory s výjimkou utilit, jejichž akcie byly schopny posílit o 0,4 %. Nejhůře se dařilo informačním technologiím a prodejcům zbytného spotřebního zboží. Akcie těchto firem v souhrnu přišly o 3,5 %, respektive 3,1 %. Důvodem převahy prodejních příkazů byly opět zprávy ohledně vyjednání o obchodní dohodě mezi Spojenými státy a Čínou. Nepříznivě vyzněly i zveřejněné statistiky z amerického trhu práce, které na jednu stranu mohou značit to, že Fed by nemusel přitvrzovat ve zvyšování úrokových sazeb, na druhou stranu však je lze vysvětlit i náznakem hospodářského zpomalování.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Statistiky z amerického trhu práce v hledáčku investorů
    Americkým akciím se v průběhu posledních dvou dnů příliš nedařilo, když index S&P 500 celkově přišel o 0,8 %. Výprodeje byly patrné především v průběhu včerejší seance, kdy v červeném zakončily všechny sektory. Nejhůře se dařilo akciím telekomunikačních společností, které přišly o 2,3 %, následované 1,9% ztrátami realitních developerů. Důvodem byly především rostoucí výnosy dluhopisů.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Světové trhy pokračují v sérii ztrátových dnů
    Trhy v Americe pokračovaly v klesajícím trendu i v úterý, když všechny hlavní indexy ztratily na hodnotě. Průmyslový Dow Jones odepsal 0,5 %, technologický Nasdaq ztratil 0,2 % a širší index S&P 500 utrpěl ztrátu 0,4 %. V rámci S&P 500 nejvíce utrpěly společnosti z oboru telekomunikací (-1,8 %), utilit (-1,2 %) a průmyslu (-0,9 %). Pouze společnosti zabývající se informačními technologiemi dokázaly vybojovat zisky, a to ve výši 0,2 %.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Světové trhy znovu padají
    Americké trhy ve čtvrtek nabraly jasný směr - dolů. Opět se značně propadaly všechny akciové indexy a ztráty se blížily těm z pondělí. Důvod poklesu je opět stejný jako v pátek, a to obavy ze zvyšování úrokových sazeb. Index Dow Jones včera ztratil 4,2 %, S&P 500 odepsal 3,8 % hodnoty a technologický Nasdaq si pohoršil o 3,9 %. V rámci indexu S&P 500 ztrácely všechny sektory, když se jejich výkonnost pohybovala mezi -1,2 až -4,5 %. Nejhůře dopadly finanční instituce, následované informačními technologiemi a výrobci luxusního zboží. Tyto tři sektory ztrácely přes čtyři procenta. Nejmenší propad zaznamenaly utility.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Škody způsobené hurikánem Harvey zřejmě přibrzdí růst akciových trhů
    Americký akciový index S&P 500 v pátek zakončil růstem o 0,2 % a za celý uplynulý týden si připsal 0,7 %. V pátek se dařilo především telekomunikačním společnostem, které přidaly 0,8 %. Rostoucí ceny ropy pak pomohly k mírným ziskům energetického sektoru (+0,5 %). Naopak duo propadlíků utvořily informační technologie a farmaceutické společnosti, které přišly o 0,1 %. Projev Janet Yellen v Jackson Hole vyzněl pro akciové trhy mírně příznivě, když její postoj k měnové politice Fedu nebyl natolik jestřábí, jak někteří investoři očekávali.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Technologické akcie pod palbou
    Americké akciové trhy podobně jako Asie a Evropa zahájily nový týden v červeném. Jedním z hlavních důvodů bylo zařazení společnosti Huawei Technologies na černou listinu amerického ministerstva obchodu. Firma nebude kvůli tomuto zákazu moci využívat americké komponenty ani software. Negativní dopad však nepocítí jen samotná firma, ale také její američtí dodavatelé jako Intel, AMD, Broadcom, Seagate, Microsoft, Nvidia a další. Není tak divu, že technologický Nasdaq včera přišel o dalších 1,5 %. V rámci širšího indexu S&P 500 dopadly technologie nejhůře, když jejich subindex odepsal 1,8 %. Ve ztrátách uzavřeli i výrobci a zpracovatelé komodit nebo realitní společnosti, jejichž akcie přišly o 1,5 až 1,6 %. Naopak utility přidaly 0,2 %. Celý index oslabil o dvě třetiny procenta.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Technologie opět zahýbaly trhy, tentokrát směrem dolů
    Akcie ve Spojených státech v průběhu včerejší seance odepsaly 0,9 %. Největší brzdou byly informační technologie s hlubokou ztrátou 1,8 %. O více jak jedno procento přišly ale další tři sektory – maloobchodní řetězce, těžaři komodit a realitní developeři. Naproti tomu duo finančních a energetických titulů zakončilo se vztyčenou hlavou. Akcie finančních domů (+0,7 %) podpořily rostoucí výnosy dluhopisů a zejména výsledky zátěžových testů, kterými prošly všechny sledované bankovní domy a které tak slibují větší dividendové žně pro akcionáře. Firmy energetického sektoru (+0,1 %) reagovaly na dále rostoucí ceny černého zlata.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Technologie zavelely k obratu a poslaly globální akciový trh do červeného
    Americký akciový trh včera svoje zisky z počátku obchodování neudržel a uzavřel s mírnou ztrátou 0,1 %. Největším skokanem se staly opět akcie telekomunikačního sektoru, které vylétly o 5,2 %. Po výsledcích AT&T přišly výborné zprávy pro společnost Verizon Communications, jejíž akcie zakončily s téměř 8% ziskem. Z ostatních sektorů se dařilo ještě akciím energetických společností, které vzrostly o jedno procento. Největší brzdou však byly technologie, které po počátečním růstu nakonec uzavřely se ztrátou 0,8 %, kdy na vině bylo zklamání z výsledků Amazon.com (-3,0 %). Údaje o hospodaření ale naopak povzbudily například akcie Facebooku (+2,9 %).
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Tento týden se naplno rozjede výsledková sezóna
    Páteční obchodování vystavilo stopku americkému indexu S&P 500 v dalším vylepšování historického rekordu. Po osmi seancích v řadě tak akciový index nepatrně korigoval a uzavřel jednu desetinu procenta pod čtvrtečním novým maximem. Dolů jej stáhla většina sektorů, nejztrátovějším se staly telekomunikace, které přišly o dvě procenta. Hlubšímu propadu bránila trojice technologických, spotřebitelských a finančních akcií. Jejich zisky však dosahovaly maximálně 0,3 %. Do jisté míry mohly k méně příznivému sentimentu přispět i zveřejněné horší statistiky o volných pracovních místech v USA, na druhou stratu ostatní data z trhu práce (míra nezaměstnanosti, hodinové výdělky) očekávání překonala.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Tento týden zahajuje americká výsledková sezóna
    Dnešek již nejzajímavější makroekonomický údaj přinesl, a to v podobě německého zahračničního obchodu za květen, který překvapil vyšším přebytkem díky rychlejšímu růstu exportu. V tomto týdnu bude z pohledu makročísel nejpodstatnější až jeho závěr, kdy bude zveřejněna americká spotřebitelská inflace, maloobchodní tržby nebo spotřebitelská důvěra. Eurozóna přinese pouze průmyslovou výrobu.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI