Čtvrtek 28. březen 2024 17:59
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader

ČNB zítra zvedne sazby? Argumenty pro a proti Honzy Bureše

02.08.2017 14:13  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Česká národní banka již tento čtvrtek zvýší úrokové sazby. Tímto směrem se poprvé od pádu intervencí na koruně přiklání byť velmi těsně konsensus analytiků, tímto směrem hovoří od počátku týdne čím dál více titulků v tuzemských médiích. Je to „hotová věc“? O argumentech pro a proti hovoříme v krátkém videorozhovoru s hlavním ekonomem Patria Finance Janem Burešem. Tedy? Podívejte se!

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • ČNB v září pokračovala s odprodejem výnosů z devizových rezerv
    Podle dnes zveřejněných údajů během letošního září ČNB na devizovém trhu uzavřela spotové operace za 277 mil. EUR. To je o něco méně než měsíční limit ve výši 300 mil. EUR, který dříve zmínila viceguvernérka ČNB E. Zamrazilová. Pokračuje tak odprodej části výnosů z devizových rezerv, jehož obnovení bylo oznámeno zároveň s formálním ukončením intervenčního režimu na obranu koruny na srpnovém měnověpolitickém zasedání centrální banky. Současně zveřejněný stav devizových rezerv poklesl ke konci října meziměsíčně o 1,7 mld. EUR na 128,9 mld. EUR. V poměru k velikosti ekonomiky devizové rezervy dosahují více než 40 % ročního HDP a jsou stále jedny z největších na světě.
  • ČNB zahajuje cyklus uvolňování měnové politiky
    Česká národní banka na dnešním zasedání snížila úrokové sazby o 25 bb. Základní repo sazba tak po roce a půl trvající stabilitě na úrovni 7 % poklesla na 6,75 %. To bylo v souladu s tržním konsensem, zatímco my jsme očekávali, že dnes ještě zůstanou úrokové sazby beze změny.
  • ČNB zahajuje cyklus uvolňování měnové politiky, zůstává ale opatrná
    Bankovní rada ČNB včera snížila úrokové sazby o 25 bb. Toto rozhodnutí je reakcí na slabý výkon reálné ekonomiky a odeznívání inflace. Z projevu guvernéra Michla jsou však nadále zřejmé obavy o výši inflace v příštím roce. Bankovní rada podle něj může snižování úrokových sazeb kdykoliv přerušit či zastavit. V únoru očekáváme jejich snížení o dalších o 25 bb. Rychlejší tempo poklesu sazeb podle nás přijde až po zveřejnění lednové inflace. Ta pravděpodobně zároveň rozhodne o tom, kam až sazby v příštím roce klesnou.
  • ČNB zachovává sazby i jejich další výhled
    Bankovní rada České národní banky na dnešním zasedání v souladu s všeobecným i naším očekáváním ponechala nastavení měnové politiky beze změny. Zachována tak zůstala 2T repo sazba (0,25 %), diskontní sazba (0,05 %) i lombardní sazba (1 %).
  • ČNB základní úrokovou sazbu nemění, odmítla signální navýšení úroku. Svůj boj s inflací prostřednictvím silné koruny má za dostatečný
    Bankovní rada České národní banky na svém dnešním zasedání rozhodla základní úrokovou sazbu ponechat na stávající úrovni sedmi procent, na níž je už bezmála rok. Většina bankovní rady tak nevyšla vstříc jestřábím hlasům, aby přistoupila k signálnímu zvýšení sazeb. Svůj boj s inflací prostřednictvím verbální intervence za silnou korunu, v níž bude pokračovat i po dnešku, má při dané úrovni základní sazby za dostatečný. Někteří experti totiž spekulovali, že ČNB může chtít vyslat trhům signál, navýšením úroku na 7,25 procenta, že to se svým bojem s inflací myslí opravdu vážně a nechce dopustit její trvalejší vzedmutí.
  • ČNB zařadila neutrál – po prodlouženém jednání ponechává sazby bez změny
    Bankovní rada ČNB dnes dle očekávání rozhodla o zachování sazeb na současné úrovni. Dvoutýdenní repo sazba zůstává na úrovni 1,75 %, lombardní na 2,75 % a diskontní sazba na 0,75 %. Trh byl kvůli odloženému zveřejnění o půl hodiny mírně nervózní.
  • ČNB zařazuje nižší rychlost ve zvyšování úrokových sazeb
    Česká národní banka loni v pěti krocích zvýšila základní úrokovou sazbu a zařadila se tak na třetí místo v žebříčku nejagresivnějších centrálních bank světa. Naposledy ČNB zvýšila sazbu v listopadu loňského roku a to na 1,75 %. Od té doby si vyžádala pauzu.
  • ČNB zatím QE nespouští a koruna posiluje. ECB ruší limity pro nákup dluhopisů
    Česká národní banka přistoupila k další podpoře ekonomiky, od níž podle dnešních prohlášení čeká recesi po zbytek roku. Nakonec nebylo ohlášeno QE, ke kterému položila základy nedávná diskuse s vládou. Možnost nákupu dluhopisů si centrální banka nechává pro krizové situace a nemá bezprostřední potřebu se do něj pouštět. Zato úrokové sazby klesly rovnou o 75 bazických bodů a nikoli 50, jak se čekalo. ČNB uvádí, že je připravena snížit sazby ještě dál. Zároveň je připravena bránit přílišné volatilitě měny.
  • ČNB zatím stále vidí rizika venku i doma
    ČNB dnes sazby nechala beze změny, znovu se ale nejednalo o jednohlasné rozhodnutí. Bankovní rada své dnešní stanovisko opřela o nejistoty v zahraničí, ale guvernér zmínil i některá rizika z domácí ekonomiky. Na konci tiskové konference však guvernér Rusnok potvrdil, že ke změně sazeb by klidně mohlo dojít již v květnu a do konce roku podle něj bankovní rada zvýší úroky až dvakrát. Existuje ale i možnost, že úroky zůstanou beze změny. My se domníváme, že nakonec dojde ke zvýšení sazeb v květnu a celkově letos skutečně ČNB dvakrát zpřísní měnovou politiku.
  • ČNB zatlačila proti očekávání trhu ohledně snížení sazeb již letos
    Bankovní rada ČNB ponechala 2T repo sazbu opět beze změny. Ve prospěch zvýšení sazeb (o 25bb) hlasoval jeden člen bankovní rady, ostatní členové souhlasili se stabilitou. Současně bylo rozhodnuto o tom, že ČNB bude i nadále bránit případným nadměrným výkyvům kurzu koruny. K těm ale navzdory turbulentnějšímu dění na finančním trhu v posledních několika dnech nedošlo. Tisková konference byla stručná. Guvernér se vymezil proti očekávání trhu, který dle FRA sazeb vyhlíží snížení úrokových sazeb do konce roku 2023 o 100bb, což by znamenalo pokles hlavní úrokové sazby na 6 % z aktuálních 7 %. Současně A. Michl uvítal silnou korunu, která napomáhá utahovat měnové podmínky a dodal, že by „mohla být i silnější.“
  • ČNB zlepšila prognózy růstu ekonomiky na letošní rok, sazby ponechala, EURCZK stagnuje
    Česká národní banka ponechala na dnešním zasedání úrokové sazby beze změny. Dvoutýdenní repo sazba zůstala na 0,25 %, diskontní sazba na 0,05 % a lombardní sazba na 1 %. Byly zveřejněny také nové ekonomické prognózy. Růst ekonomiky by měl dosáhnout na 2,2 % z předchozích 1,7 %. V roce 2022 byl však odhad růstu snížen na 3,8 % z 4,2 %.
  • ČNB zmírní pravidla pro poskytování hypoték
    Česká národní banka (ČNB) rozhodla o zmírnění pravidel pro poskytování hypoték. Od července už nebude nutné u žadatelů uplatňovat limit výše splátek dluhu k čistému měsíčnímu příjmu (DSTI). Ostatní pravidla pro hypotéky ponechala bankovní rada ČNB v platnosti. Na tiskové konferenci to řekla členka bankovní rady Karina Kubelková. Zdůraznila, že uvolnění jednoho z pravidel je možné pouze díky nyní platným vysokým úrokovým sazbám.
  • ČNB znejistila trh: proběhne zvýšení sazeb už v červnu?
    Koncem měsíce (27. 6.) náš čeká čtvrté měnověpolitické jednání ČNB. Současná prognóza centrální banky stále počítá se zvýšením sazeb až koncem roku a spoléhá spíše na posilování koruny. ČNB se tak snaží vyhnout přílišnému odklonu od měnové politiky ECB a riziku následného prudkého posilování koruny. Situace v ekonomice a na trhu se však změnila a centrální banka je tlačena k výrazně rychlejšímu zvyšování úrokových sazeb. Kurz koruny k euru je v současnosti přibližně o šedesát haléřů slabší, než počítá prognóza centrální banky. Květnová míra inflace překvapivě vyskočila o dvě desetiny procentního bodu nad cíl ČNB a mzdy rostou nejrychleji od roku 2003.
  • ČNB znovu hrozí a koruna slábne, kurz stoupl nad 26,00
    Koruna začala klidně a bez reakce nechala i rozhodnutí bankovní rady ČNB ponechat úrokové sazby beze změny...
  • ČNB znovu utahuje otěže své měnové politiky
    Centrální banka včera podle očekávání zvýšila základní repo sazbu z 0,50 % na 0,75 %. Ačkoliv bankovní rada diskutovala i o zvýšení sazeb o 50 bb, které navrhovala nová prognóza, nakonec upřednostnila jistější cestu postupné normalizace měnové politiky. Tou by podle slov guvernéra Rusnoka měla ČNB pokračovat také ve zbytku roku. Zatímco prognóza ČNB očekává repo sazbu na konci roku ve výši 1,50 %, my z důvodu zmíněného opatrnějšího přístupu centrálních bankéřů čekáme 1,25 %. Na konci příštího roku však již očekáváme 2,25 %, zatímco ČNB počítá s 2 %. Rozdíl je dán především tím, že naše prognóza oproti ČNB předpovídá rychlejší oživení ekonomiky při mírně slabším kurzu koruny.
  • ČNB zrušila další limit pro hypotéky, banky jsou podle ní odolné
    Bankovní sektor si podle zátěžových testů České národní banky udržel vysokou odolnost vůči možným nepříznivým šokům a do krize způsobené šířením koronaviru vstoupil v dobré kondici. Vyplývá to z dnes zveřejněných závěrů Zprávy o finanční stabilitě ČNB. Na podporu finančního sektoru negativně ovlivněného šířením koronaviru pak ČNB snížila rezervu na ochranu úvěrového trhu na 0,5 procenta a zrušila pro posuzování žádostí o hypotéku limit pro poměr mezi měsíční splátkou veškerých úvěrů proti celkovému čistému měsíčnímu příjmu (DSTI). V souvislosti s hypotečním trhem také upozornila na nadhodnocené ceny nemovitostí.
  • ČNB zrušila další z limitů pro hypotéky
    Česká národní banka zrušila pro posuzování žádostí o hypotéku limit pro poměr mezi měsíční splátkou veškerých úvěrů proti celkovému čistému měsíčnímu příjmu (DSTI). Od dubna činil 50 procent. Zároveň banka ponechala poměr výše hypotečního úvěru a hodnoty zastavené nemovitosti (LTV) na 90 procentech. ČNB o tom dnes informovala na tiskové konferenci poté, co bankovní rada projednala Zprávu o finanční stabilitě 2019/2020. Poměr dluhu a čistého příjmu žadatele o úvěr (ukazatel DTI) zrušila ČNB již v dubnu.
  • ČNB zrušila kurzový závazek, koruna se učí znovu volně plavat
    A je hotovo. Česká měna poprvé od konce roku 2013 může začít znovu volně plavat. Reakce je zatím velmi nervózní a trh si s nově nabytou svobodou na koruně zatím zdá se příliš neví rady a česká měna hodinu po ukončení intervencí zpevňuje o pouhých 20 haléřů.
  • ČNB zrychluje tempo, sazby snížila o 50bb
    Na dnešním zasedání rozhodla bankovní rada ČNB o snížení sazeb o 50bb, zatímco náš i mediánový odhad analytiků počítal s opatrnějším tempem (-25bb). Reakce trhu je očekávatelná, kdy koruna v prvních minutách od rozhodnutí oslabila o více jak 0,5 % a překonává hranici 25,10 EUR/CZK. Je tak na nejslabších úrovních od jara 2022. Další snížení sazeb v podobném, nebo větším rozsahu, očekáváme i na březnovém zasedání.
  • ČNB zůstává nakloněna možnosti růstu sazeb
    Česká národní banka na dnešním zasedání ponechala hlavní úrokovou sazbu beze změny. Dva ze sedmi členů opět hlasovali ve prospěch zvýšení úrokových sazeb. I nadále čekáme, že ČNB ponechá sazby v příštím roce beze měny. ČNB zůstane nakloněna možnosti zvýšení sazeb v nejbližších měsících.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster srovnani