Úterý 19. březen 2024 06:44
reklama
Instaforex Dakar
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Dukascopy new

Raiffeisenbank: Okénko trhu 19.7.2017

19.07.2017 17:05  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Hlavní pozornost se dnes soustředí na americkou ekonomiku. Statistika z amerického trhu nemovitostí ukázala, že v červnu bylo započteno 1 215 tisíc nových výstaveb domů. Navíc bylo v červnu vydáno 1 254 tisíc stavebních povolení, což je téměř o 86 tisíc více než v květnu. Trh očekával, že bude zahájena výstavba 1 160 tisíc domů a vydáno 1 201 tisíc nových stavebních povolení.

Po čtvrté hodině bude zveřejněna mezitýdenní změna amerických zásob ropy. Medián trhu očekává pokles o 3 500 tisíc barelů. Předchozí týden byl pokles zásob ropy více než dvojnásobný. Tyto poklesy zásob mohou implikovat větší poptávku po ropě a růst cen. Cena ropy se před zveřejněním pohybuje na úrovni 49,00 amerických dolarů za barel. Od pondělí cena stoupla téměř o pět procent.

Americký dolar dnes před zveřejněním dat z trhu nemovitostí a ropy posiloval oproti koši šesti světových měn. Dolar během posledního týdne oslabil o více než jedno procento díky problémům administrativy D. Trumpa s prosazováním plánovaných reforem. V současnosti se americký dolar obchoduje za EUR/USD 1,153.

V těchto dnech se obrací pozornost trhu na ECB a BoJ. Napětí před koncem zasedání rady guvernérů ECB prolomil člen rady Francois Villeroy de Galhau, který prohlásil před finančním výborem dolní komory francouzského parlamentu, že „centrální banka udělala velký pokrok v dosažení inflačního cíle, ale uvolněná měnová politika je i nadále potřeba“. Nicméně už před tímto vyjádřením trh neočekával žádné změny v politice ECB. Pozornost se soustředí na slova prezidenta Maria Draghiho na čtvrteční tiskové konferenci – v jeho slovech bude trh hledat náznaky či indície načasování začátku snižování nákupů aktiv, které centrální banka provádí v rámci kvantitativního programu nákupu aktiv.

Dále bude oznámen výsledek zasedání bankovní rady BoJ, u kterého se také nečekají žádné změny v aktuálním nastavení měnové politiky. Japonský exit z masivních monetárních stimulů se očekává jako poslední mezi světově významnými centrálními bankami.

Autor: František Táborský, analytik, 234 405 685
Editor: Monika Junicke, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 18.7.2017
    Německý ZEW index finančních expertů za červenec zaznamenal mírný pokles. Složka hodnocení současné situace klesla o 1,6 b. na 86,4 b. Složka očekávání klesla o 0,5 b. na 17,5 b. V obou případech byl trh nepatrně optimističtější. Nicméně výhled na následujících šest měsíců zůstává nadále příznivý.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 18.9.2017
    Index cen českých průmyslových výrobců v srpnu vzrostl o 0,2 % m/m, což je o desetinu více, než očekával trh. Meziroční tempo růstu cen průmyslových výrobců zrychlilo na 1,4 % z červencových 1,1 %. K meziměsíčnímu růstu cen průmyslových výrobců přispěly zejména potravinářské výrobky a koks a rafinované výrobky. Průměrný růst cen průmyslových výrobců za osm měsíců tohoto roku činí 2,2 % a za celý rok 2017 očekáváme růst cen průmyslových výrobců průměrným tempem 2,1 %. Ceny zemědělských výrobců meziročně rostly o 12,5 %. Za poslední tři měsíce pak rostly průměrným tempem 12,7 % r/r a vytváří tak soustavný tlak na spotřebitelskou inflaci.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 19.10.2017
    Dnes proběhne schůzka amerického prezidenta D. Trumpa se současnou šéfkou Fedu J. Yellen ohledně obsazení postu po skončení jejího mandátu. Ten končí v únoru následujícího roku. Současná šéfka centrální banky může být zvolena prezidentem i pro druhý mandát, ale podle posledních vyjádření, v užším výběru kandidátu je celkem pět osobností. Tato schůzka je pravděpodobně poslední před finálním rozhodnutím prezidenta, které následně musí být schváleno senátem. Dalšími možnými kandidáty jsou ekonom J. Taylor, současný člen bankovní rady J. Powell, šéf ekonomických poradců prezidenta G. Cohn a bývalý člen bankovní rady K. Warsh. Podle mluvčí prezidenta rozhodnutí padne v nejbližších dnech, což by pravděpodobně mělo být do začátku listopadu, kdy prezident odjíždí do Asie.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 19.1.2018
    Člen bankovní rady T. Nidetzký sdělil, že podle jeho názoru postačí, když Česká národní banka zvedne klíčovou sazbu (dvou týdenní repo sazbu) pouze dvakrát v tomto roce. Nidetzký dále také řekl, že neočekává výraznější změny v nové makroekonomické prognóze ČNB, která bude k dispozici na měnověpolitickém zasedání 1. února. Zároveň podotkl, že by bylo nerealistické, aby ČNB zvedala sazby pouze jednou. Připustil však také víceré zvýšení sazeb, než doporučuje prognóza ČNB. Jeho vyjádření jsou tak v rozporu s posledním vystoupením dalšího člena bankovní rady V. Bendy. Ten naopak vidí proinflační rizika vyšší a je tedy pro rychlejší utahování měnové politiky.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 19.12.2017
    Koruna se v průběhu dneška dostala vůči euru na nejslabší hodnotu od začátku listopadu 25,732 a zároveň i na nejsilnější hodnotu od poloviny minulého týdne 25,637. V současné době koruna koriguje k úrovni 25,66. Vysoká volatility kurzu souvisí se spekulacemi ohledně měnověpolitického jednání ČNB. Ačkoli neočekáváme žádné změny v nastavení měnové politiky, část trhu stále věří v prosincové zvyšování úrokových sazeb. Pro odložení zvýšení úrokových sazeb mluví výsledky ekonomiky z posledních týdnů. Míra spotřebitelské inflace (v listopadu 2,6 % r/r) a výkon ekonomiky (ve třetím čtvrtletí 5,0 % r/r) se pohybují přesně podle říjnové prognózy ČNB. Míra růstu reálných mezd je i přes rekordně utažený trh práce pod prognózou (ve třetím čtvrtletí 4,2 % r/r) a nevytváří tak proinflační tlaky, s jakými počítá centrální banka. Proto podle našeho názoru bude nová makroekonomická prognóza, která bude zveřejněna v únoru 2018, vhodnější příležitostí pro další zvyšování úrokových sazeb. Koruna se v současné době obchoduje na úrovni EUR/CZK 25,66.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 1.9.2017
    Podle zpřesněného odhadu ČSÚ vzrostla česká ekonomika v druhém čtvrtletí mezičtvrtletně o 2,5 % a meziroční tempo růstu zrychlilo na 4,7 %. Ve srovnání s prvním odhadem byl růst v obou případech revidován o dvě desetiny procenta nahoru. Za nejrychlejším meziročním růstem za poslední rok a půl stojí především růst investic a vývozu do zahraničí. V druhém čtvrtletí 2017 pozorujeme růst ve všech sektorech ekonomiky. V roce 2017 očekáváme tempo meziročního růstu české ekonomiky přes 3 %. Na druhou stranu neočekáváme překonání rekordního růstu z roku 2015, kdy ekonomika rostla meziročně o 5,4 %. Kromě růstu domácí a zahraniční poptávky po českých produktech, by mělo dojít také ke zrychlení čerpání finančních prostředků z fondů Evropské unie.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 19.2.2018
    Americký dolar minulý týden v pátek umazal své ztráty z předchozích dní, když posílil na EUR/USD 1,24 díky pozitivním zprávám z americké ekonomiky a poklesu vnímání rizika. Dnes jsou americké trhy zavřené, jelikož Američané slaví federální svátek narození G. Washingtona.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 19.4.2017
    V Evropě se pozornost trhu upíná především na Velkou Británii, kde by se podle včerejšího oznámení premiérky T. May měly 8. června konat předčasné parlamentní volby. Dnes by měl britský parlament pro návrh předčasných voleb hlasovat. Trh začal spekulovat o možnosti méně tvrdé formy Brexitu, kdy by byl zachován volný obchod a pohyb pracovní síly mezi Královstvím a Evropskou unií. Britská libra včera posílila o 1,4 % na hodnotu okolo EUR/GBP 0,836, kde se obchoduje i dnes. Naopak britské akciové trhy reagovaly poklesem, index FTSE 100 poklesl včera o 2,5 % a ve ztrátě pokračuje i dneska (-0,4 %).
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 19.5.2017
    Další člen bankovní rady České národní banky M. Mora zmínil možnost zvýšení úrokových sazeb již v druhé polovině letošního roku. Marek Mora v rozhovoru pro Hospodářské noviny řekl, že „pokud větší posílení (koruny) nebude, umožní nám to prudší zvyšování sazeb.“ Toto zvyšování úrokových sazeb by mělo být pozvolné a pomalé, Mora by totiž nerad „přestřelil“ sazby. ČNB by měla proto bedlivě sledovat, jak na zvýšení sazeb bude reagovat trh.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 19.6.2017
    Politické hnutí E. Macrona Republika v pohybu s přehledem vyhrálo francouzské volby do parlamentu. Získalo 350 křesel z celkového počtu 577. Macrona čeká přetěžký úkol, jelikož Francie zažívá období vlažného ekonomického růstu, hrozeb terorismu a vysoké nezaměstnanosti. Pakliže by jeho pětiletá vláda byla neúspěšná, dalo by se očekávat posílení populistických a extremistických skupin. Na Macronovo vítězství pozitivně reagovaly evropské trhy. Euro Stoxx 50 dnes roste o 1,0 %, FTSE 100 o 0,44 %, DAX o 0,86 % a CAC 40 o 0,94 %.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 19.9.2017
    Německý ZEW index hodnocení současné situace za září vzrostl o 1,2 b. na 87,9 b. navzdory mírné nejistotě plynoucí z voleb v Německu tento víkend. Průměr za třetí čtvrtletí činí rovných 87,0 bodů a je o 3 b. vyšší než v předchozím čtvrtletí. Ukazatel tak indikuje další zlepšení německé ekonomiky. Bylo by však unáhlené tvrdit, že ekonomika poroste rychleji. ZEW index očekávání vzrostl o 7 b. na 17 b. a vymazal tak srpnový propad (10 b.). Za třetí čtvrtletí činí průměr 14,8 b., což je podstatně méně než ve druhém čtvrtletí (19,6 b.).
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 20.10.2017
    Dnes zveřejněná statistika zářijového vývoje cen průmyslových výrobců v Německu překonala odhady většiny trhu. Meziměsíční tempo růstu cen zrychlilo o 0,1 p.b. na 0,3 % a pokračuje tak ve svém čtyřměsíčním stoupajícím trendu. V meziročním srovnání dosáhl růst průmyslových cen úrovně 3,1 % a blíží se své maximální hodnotě 3,4 % z dubna tohoto roku. Za rychlejším tempem růstu stojí především vyšší ceny ropy.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 20.11.2017
    Ceny německých průmyslových výrobců v říjnu narostly o 0,3 % meziměsíčně, což je plně v souladu s předpovědí mediánu trhu. Tempo růstu zůstalo nezměněné v porovnání s předchozím měsícem, nicméně se stále udržuje v již šestiměsíčním vzestupném trendu. V meziročním srovnání ale růst cen průmyslových výrobců mírně zpomalil o 0,4 p.b. na 2,7 %.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 20.12.2017
    Dnešním hlavním tématem je finální kolo schvalování americké daňové reformy, která se stane prvním velkým legislativním vítězstvím nové administrativy D. Trumpa. Senát již schválil společnou verzi zákona a čeká se jen na opakované schválení sněmovnou reprezentantů. Po nekonečném příběhu daňové reformy, o které se mluví od zvolení nového prezidenta, se pozornost do konce roku přesune k riziku uzavření vládních institucí. Americké administrativě opět hrozí nedostatek financí, pokud do pátku neschválí navýšení limitu federálního dluhu. Naposled se tak stalo v říjnu 2013. Podle vyjádření vrchních členů republikánské strany se však situace vyřeší včas a ke krizovému scénáři nedojde. Nicméně se objevují mimo jiné hlasy konzervativní části strany podmiňující schválení navýšením výdajů na obranu. Se svými požadavky přišla také demokratická strana a tak vládní těsná většina bude mít ještě hodně překážek v legislativní cestě. Americký dolar se po oslabení ze začátku týdne zastavil kolem úrovně EUR/USD 1,185.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 20.2.2017
    Tento týden bude na makroekonomická data chudší, za pozornost budou stát předstihové indikátory a to jak v USA, tak v Evropě. Jelikož některé regionální Fed indikátory (jako Empire či Filadelfský index) se v únoru nečekaně zlepšily a dosáhly vysokých úrovní, trh očekává zlepšení také u amerického PMI indexu z výrobního sektoru, který bude zveřejněný zítra. Naopak mírné snížení indexu nákupních manažerů čeká trh v Německu, ve Francii i za celou eurozónu. Český PMI index bude zveřejněný až v březnu.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 20.2.2018
    Ministerstvo financí poslalo do připomínkového řízení návrh, který počítá se zrušením superhrubé mzdy a zvýšením sazeb daně z příjmů fyzických osob na úroveň 19 % a 24 % pro obyvatele, jejichž roční příjmy přesáhnou 1,5 mil. Kč. V současnosti platí superhrubá mzda, která vyjadřuje základní hrubou mzdu zvýšenou o zdravotní a sociální pojištění placené zaměstnavatelem, a ta je zdaněna 15% sazbou. V současnosti lidé, kteří mají roční příjem nad 1,2 mil. Kč, platí 7% solidární přirážku k dani z příjmu. Nicméně jen 2,3 % zaměstnanců podle ČSÚ pobírá hrubou mzdu vyšší než 80 tisíc korun. Důležitější však je, že návrh počítá s možností si od základu daně odečíst tři čtvrtiny odvedeného zdravotního a sociálního pojištění. To ale neplatí pro příjmy z nájmů a obchodování s akciemi. Pokud se tedy člověk živí či přivydělává si pronajímáním bytů nebo obchodováním na akciových trzích, výrazně se mu sníží čistý příjem. Podle ministerstva financí by veřejné rozpočty v důsledku změny zákona (tj. především vlivem zrušení superhrubé mzdy zavedené v době ekonomické krize) přišly o 23,2 mld. Kč. Odstranění superhrubé mzdy z českého daňového zákona zpřehlední náš daňový systém a pro většinu zaměstnanců tento návrh znamená snížení daňového zatížení o 1,1 % (zdroj: MF ČR).
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 20.3.2017
    Dnes se v Bruselu znovu schází ministři financí eurozóny, aby řešili situaci jižních států a plnění jejich závazků. Největší pozornost bude soustředěná na jednání o Řecku, které má v červenci splatit další část svých závazků a zatím nenaplnilo podmínky pro přijetí další finanční pomoci. Největší otázku vyvolává účast Mezinárodního měnového fondu, které se brání především američtí konzervativci. Naopak státy eurozóny v čele s Německem připouštějí, že další řecký bailout bez účasti MMF by byl velice složitý. Účast MMF je totiž klíčový faktor důvěryhodnosti, bez které se hůře vysvětluje záchrana Řecka voličům. A o voliče jde ve volebním roce 2017 především.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 20.4.2017
    Britský parlament včera podle očekávání odsouhlasil předčasné parlamentní volby, které navrhla premiérka T. May. Proti předčasným volbám hlasovalo jenom 13 poslanců, naopak 522 jich bylo pro. Trhy očekávaly odsouhlasení voleb a reakce libry byla proto velmi umírněná. Dnes se libra pohybuje poblíž EUR/GBP 0,84.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 20.6.2017
    Včerejší první den jednání o odchodu Velké Británie z Evropské unie byl spíše zahřívacím kolem, ve kterém se určil program vyjednávání. Prioritou zůstává pobyt občanů EU ve Velké Británii a naopak, finanční požadavky EU vůči Velké Británii a status irských hranic. První věcné jednání by se mělo uskutečnit 17. července a následně každé čtyři týdny. Na celý proces zbývá 16 měsíců, poté musí být výsledek schválen všemi členskými zeměmi. Ve prospěch mírnějšího Brexitu se dnes ráno vyjádřili P. Hammond, člen britské konzervativní strany a guvernér britské centrální banky M. Carney. Libra od dnešního rána oslabila na EUR/GBP 0,882 z EUR/GBP 0,876.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 20.7.2017
    Evropská centrální banka na svém dnešním měnověpolitickém zasedání rozhodla ponechat svou dosavadní měnovou politiku beze změny. Depositní sazba ECB tak nadále zůstává na -0,4 % a sazba pro hlavní refinanční aktivity na 0,0 %. Podle tiskové zprávy úroky zůstanou na této úrovni alespoň do doby, než ECB přestane s nákupem cenných papírů, především dluhopisů. ECB bude pokračovat v nákupu cenných papírů v objemu 60 mld. eur měsíčně minimálně do konce roku 2017. RBI tým očekává, že ECB začne se snižováním objemů nákupu aktiv již na začátku roku 2018. Dále náš tým ve Vídni odhaduje, že k prvnímu zvyšování úrokové sazby by měla ECB přistoupit v posledním čtvrtletí roku 2018.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024