Sobota 20. duben 2024 05:23
reklama
Purple Ebook: Svíčkové a cenové formace
reklama
InstaForex ebook vzdelavaci
reklama
FTMO férovost
reklama
CapXmaster

Kanadský trh s bývaním vykazuje známky ďalších problémov. Vyššie sadzby môžu situáciu skomplikovať

18.07.2017 16:48  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Včera dorazili nové čísla z Kanadského trhu s bývaním. Tie dopadli nepekne – počet predaných domov klesol medziročne o 6,7%, čo bolo najviac od krízy. Jedná sa už o druhý silný medzimesačný pokles po sebe, čo môže naznačovať problémy (graf od @zerohedge):

Riziko problémov na trhu s bývaním pramení z vysokého dlhu. Kým po kríze sa vo väčšine ekonomík situácia na trhu s bývaním uťahovala, v Kanade pokračoval boom. Dlh domácností k HDP prekročil 100%, je teda vyššie ako v USA pred krízou a dlh domácností v pomere k disponibiliným príjmom je aktuálne dokonca o vyše štvrtinu vyšší ako bol v USA pred krízou:

Vývoj dlhu domácností k HDP (ľavý graf) a k disponibilným príjmom (pravý graf) pre USA a Kanadu

Aktuálne slabé čísla z dopytu môžu byť prvými lastovičkami naznačujúcimi problémy na trhu s bývaním. Kombinácia vysokého dlhu domácností a prudko rastúcich cien, ktoré rástli v júni v 11 najväčších aglomeráciách medziročne o 14,2% (čo bolo najviac od roku 2000, odkedy sú k dispozícii štatistiky), totiž mohla ochladiť dopyt.

Medziročná zmena cien nehnuteľností v 11 najväčších aglomeráciách

Zaujímavé je, že rast cien vôbec nie je regionálne rovnomerne rozložený. Brutálne prehriaty sa javí byť trh s nehnuteľnosťami na západnom pobreží (Vancouver + Victoria) a okolo Toronta. V týchto oblastiach sa pomer mesačných hypotekárnych platieb k príjmom pohybuje medzi 60-80%, čo sú extrémne hodnoty. Najmä keď vo zvyšku krajiny (s výnimkou oblasti okolo Hamiltonu, ktorý je však v tesnej blízkosti Toronta) je to okolo 25%. Navyše, v priemerných ročných príjmoch výrazné rozdiely medzi provinciami nepanujú. Tabuľka nižšie ukazuje základné štatistiky dostupnosti bývania v jednotlivých kanadských aglomeráciách (zdroj: Bank of Canada)

Ako je v tabuľke vyššie vidno (stĺpec H), tak práve v oblastiach s najvyšším rastom cien nehnuteľností došlo v poslednom roku k najväčšiemu zhoršeniu dostupnosti bývania. Podiel hypotekárnej platby na priemernej mzde poskočil o 8,2 (Victoria) až 10,6 (Toronto) percentuálneho bodu. A práve tieto oblasti sú aktuálne najnáchylnejšie na ochladenie dopytu.

A je reálne, že sa už niečo deje. Vývoj medziročnej zmeny cien nehnuteľností aktuálne ťahá nadol predovšetkým pokles predajov v oblasti Toronta, kde mali ceny dokonca v posledných troch mesiacoch klesnúť o 14% (graf od @business):

A do toho všetkého zodvihla v minulom týždni centrálna banka úrokové sadzby. Je to logické opatrenie na ochladenie trhu s bývaním, otázkou je však, či neprišlo neskoro. Pretože pri extrémne vysokom zadlžení domácností v niektorých regiónoch vyššie sadzby predražia splácanie hypoték. Najviac sa to bude samozrejme týkať už spomínaných predražených regiónov.

Napríklad v takom Vancouveri by podľa záťažového testu Bank of Canada vzrástol pri zvýšení úrokových sadzieb o 1 percentnuálny bod podiel hypotekárnej platby na príjme o takmer 10 percentuálnych bodov k takmer 90%. A o 0,25 percentnuálneho bodu už sadzby nahor išli, trhy pritom čakajú do konca roka ešte jedno zvýšenie sadzieb. Pokiaľ by to išlo takýmto tempom aj budúci rok, tak by mohol byť tento záťažový scenár onedlho realitou.

Situácia rozhodne nevyzerá zdravo. Nemusí to však nutne skončiť tak, ako pred 10 rokmi v USA. Pokiaľ by ceny nehnuteľností stagnovali, resp. klesli len mierne, a tento proces by trval niekoľko rokov, tak by časom rast HDP a príjmov vysoké úrovne dlhu domácností v pomere k HDP a príjmom znížili. Navyše banky sú aktuálne ďaleko lepšie kapitálovo vybavené ako pred krízou, čiže sú schopné zvládnuť vyšší pokles cien nehnuteľností, a na rozdiel od USA by problémy Kanady so sebou nestiahli aj zvyšok sveta, čiže v prípade problémov by sa mohla krajina spoľahnúť na externý dopyt.

Výraznejšie ochladenie trhu s bývaním by však minimálne spomalilo rast ekonomiky a inflácie, čo by zatlačilo na Bank of Canada, aby znížila sadzby, a týmpádom poslala nadol kanadský dolár. Môže to teda byť začiatok väčšieho obratu na CAD, situáciu budem ďalej sledovať, či bude ochladzovanie trhu s bývaním pokračovať, alebo či sa jedná o jednorázové výchylky a párty bude pokračovať ďalej aj pri vyšších úrokových sadzbách.

Klíčová slova: Kanadský dolar | Bank of Canada | USA | HDP | Bod | Riziko | Banky | CAD | Business | Banka | Dolar | Graf | Trh | Krize |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Kanadský dolar opět posílil
    Pár USD/CAD v reakci na události minulého týdne prolomil vytvořené dno v zóně 0,9845 a po zprávách ze zas...
  • Kanadský dolar osciluje okolo parity.
    Pár USD/CAD se, po několika dnech pohybu nad paritou, vrátil pod hladinu 1,00. Měnový pár se na počátku ...
  • Kanadský dolár rastie rýchlejšie ako ropa, vytvára sa priestor pre nemalú korekciu
    Vývoj kanadského dolár obvykle kopíruje vývoj cien ropy. V posledných týždňoch sa však tento vzťah rozpojil, a to v pr...
  • Kanadský dolar se dočkal nečekané podpory. Přehled vývoje USD/CAD
    Hrubý domácí produkt Kanady se v lednu zvýšil o 0,6 %, což je nejsilnější růst od ledna 2023; předběžný odhad únorového HDP ukazuje na růst o 0,4 %, zatímco ekonomická aktivita v prvním čtvrtletí vykazuje růst o 3,5 % mezičtvrtletně. Hospodářské oživení výrazně překonává odhad Bank of Canada a může mít dopad na plány centrální banky v oblasti úrokových sazeb, neboť silnější hospodářský růst eliminuje potřebu zmírnit finanční podmínky.
  • Kanadský dolar válcuje americký
    Kanadský dolar atakuje svá třináctiměsíční maxima vůči dolaru americkému, v reakci na víru Fo...
  • Kanadský dolar v prudkém růstu
    Ve čtvrtek bylo zasedaní Bank of Canada a americký dolar se propadl o více jak 2 % proti kanadskému dolaru. Kanadský trh práce v dubnu překonal očekávání, protože ekonomika vytvořila 41 400 pracovních míst, což je více než březnový zisk 34 700. Míra nezaměstnanosti zůstala na 5,0 %, pod prognózou 5,1 %. Růst mezd zůstal nezměněn na 5,2 %.
  • Kanadský dolar ztrácí vůči americkému dolaru
    Začátkem minulého týdne Kanada oznámila své údaje CPI za duben a hlavní hodnota byla výrazně nad očekáváním na úrovni 0,7 % m/m oproti očekávání, které bylo 0,5 %, zvýšila meziroční míru inflace na 4,4 %, což je první zvýšení od loňského června. Americký dolar dosahuje několikaměsíčních maxim vůči několika měnám, včetně eura a japonského jenu, ale jeho cena vůči Kanadě je mnohem utlumenější.
  • Kanadský minister financií
    "Grécko musí pokračovať v škrtoch alebo op...
  • Kanadský regulátor prosazuje, aby investiční fondy obchodovaly pouze s kryptoměnami kótovanými na burze
    Kanadský finanční regulátor, Canadian Securities Administrators (CSA), nastínil, že jeho projekt směřuje k cílení změn, které odrážejí prioritní otázky týkající se investování do kryptoaktiv.
  • Kanadský trh s bývaním javí ďalšie náznaky spomalenia
    Poďme pekne po poriadku. Kanada má našliapnuté k problémom na trhu s bývaním. Ukazujú to takmer všetky relevantné štatistiky – od vývoja dlhu domácností k HDP či k disponibilným príjmom, cez vývoj cien nehnuteľností až po percento HDP, ktoré sa tvorí výstavbou rezidenčných nehnuteľností.
  • Kancelářský nábytek
    http://www.b2bpartner.cz/kancelarsky-nabytek/ Už vás nebaví dívat se na váš starý a opotřebovaný kancelářský nábytek...
  • Kancléř Scholz připouští prodloužení životnosti německých jaderných elektráren. Elektřinu by to mohlo zlevnit i Čechům
    Německý kancléř Olaf Scholz dnes uvedl, že prodloužení životnosti tří zbývajících německých jaderných elektráren „může dávat smysl“. Německo zatím plánuje uvedené elektrárny odstavit ke konci letošního roku. Kancléřovo vyjádření je tak poměrně přelomové. Signalizuje, že vládní sociální demokraté už mají pro takový krok předjednánu případnou podporu koaličních Zelených, kteří jsou v Německu hlavní politickou silou dosud prodloužení životnosti odmítající.
  • Kan (japonský minister financií)
    "Európske dlhové problémy majú hlboké korene a existuje riziko ich prenosu na globálnu eko...
  • Kan (japonský premiér)
    "Ak bude treba prijmeme na FX trhu potrebné korky"..." výrazné zmeny sa ...
  • Kan (japonský premiér)
    "Sme pripravení obnoviť predávanie jenu ako prevenciu pred jeho prirýchlim posilňovaním a...
  • Kansas City Fed - výsledek je mnohem slabší, než se očekávalo
    Kansas City Fed Index dosáhl -9 vs -3 oček. a -1 dříve (výrobní Kansas Fed: -17 vs. -4 oček.). Je to další slabý údaj z amerických, regionálních údajů.
  • Kantar: Nejhodnotnější značkou je Amazon, zvyšuje se i hodnota těch čínských
    Nejhodnotnější značkou světa je Amazon, za ním následují Apple a Google. Vyplývá to z žebříčku 100 nejhodnotnějších značek světa BrandZ, který sestavuje výzkumná společnost Kantar. Žebříček také ukazuje, že se výrazně zvyšuje hodnota čínských značek, která už překonala hodnotu největších značek z Evropy.
  • Kao Si-čching (CIC- čínsky štátny investičný fond)
    "Zdá sa, že Európu obchádza prízrak komunizmu. Zatiaľ čo Čína svoje trhy postupne otvára,...
  • Kapacita příležitostí energetického trhu činí v ČR 700 miliard korun
    Martin Novák, finanční ředitel Skupiny ČEZ, nechce nechat tento segment obsadit konkurencí. ČEZ má po výsledcích za 1. pololetí roku 2017 dostatek hotovosti na akvizice, ale žádné zásadní zatím v současné době nevidí. Investiční příležitosti vidí právě v obnovitelných zdrojích nebo segmentu ESCO. Za klíčové považuje naplnění plánu provozní efektivity u všech zdrojů. Nedošlo k nějakým neočekávaným odstávkám a výpadkům, což je vždycky ten největší rizikový faktor. Ziskové hospodaření ČEZu za první pololetí roku ovlivnilo i několik jednorázových položek v oblasti čistého zisku. Jde třeba o jednorázovou transakci s akciemi MOLu, což mělo efekt 5 miliard korun. Jednorázový prodej bytového fondu v Praze vynesl 1 miliardu korun. Úspěchem je i výsledek dodávek plynu, ve kterých meziročně zvýšili objem o téměř 30 %.
  • Kapesné dětem dávají tři čtvrtiny rodičů, nejčastěji jde o částku do 500 korun
    Téměř tři čtvrtiny (73 %) rodičů dávají dětem nějakou formu kapesného, pravidelnou formu měsíčního kapesného pak volí 58 % dotázaných. Nejvíce rodičů, asi 6 z 10, vydá na kapesné částku do 500 korun za měsíc na jedno dítě, pětina pak přispívá dětem částkou 500-1 000 korun měsíčně. Více než 2 tisíce korun kapesného pak dává 11 % dotazovaných rodičů, častěji jde přitom o rodiny se středoškoláky a vysokoškoláky. Informace vyplynuly z dotazování investiční platformy Portu.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI