Úterý 19. březen 2024 07:10
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Dukascopy new

Rostoucí volatilita může podpořit USD a oslabit měny rozvíjejících se trhů

14.07.2017 11:38  Autor: Saxo Bank  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Autor: John Hardy, vedoucí oddělení forexu Saxo Bank

Dominantním rizikem ve třetím čtvrtletí bude pro měnové trhy rostoucí volatilita. V tuto chvíli převládá kombinace oslabující inflace a měkčího dolaru – tzv. „Goldilocks economy“. Ta ale bude dále oslabovat s tím, jak centrální banky upouštějí od své hyper-akomodační politiky. Nejvýznamnějším rizikem pro globální růst a celosvětovou spokojenost ve třetím čtvrtletí bude utužování postojů Číny. Měny rozvíjejících se trhů budou čelit největšímu riziku poklesu.

Druhé čtvrtletí 2017 se vyznačovalo klesající volatilitou na globálních trzích, zejména po francouzských prezidentských volbách. Riziková aktiva rostla s tím, jak se vracela spokojená otupělost. Globální trhy slavily tzv. „Goldilocks combination“, kdy slábnoucí inflace drží jestřáby z centrálních bank v příslušné vzdálenosti, zatímco oslabující vize Trump trade udržuje slabý USD. Pomalá spirála USD ve druhém čtvrtletí a zatím hyper-akomodační politika ECB i Bank of Japan udržovaly globální likviditu na 11.

Ačkoli americký FED dokázal zvládnout druhé letošní zvýšení úrokových sazeb, finanční podmínky zůstávají v rámci cyklu téměř nejsnadnější, ať už jde o spready firemních úvěrů nebo dluhopisů rozvíjejících se trhů. Kromě zřejmě zmařené vize Trump trade a nízkých úrovní americké inflace pomohla k oslabení dolaru i poměrně slabá data o americké ekonomice, která zmírnila očekávání trhu na další zvyšování sazeb ze strany FED. Trh tedy zase jednou nesouhlasí se spíše jestřábími předpověďmi FED.

V Saxo Bank se domníváme, že od této chvíle bude stále těžší udržovat linii „Goldilocks“, i když stále existuje reálná šance, že současná situace vydrží po většinu léta, než konečně podlehne vyšší podzimní volatilitě.

Největším rizikem pro globální růst je zpřísňování čínské politiky. I FED však zpřísňuje svou politiku a možná bude mít důvod ve zpřísňování pokračovat i nadále. A pokud FED zpřísňování omezí, bude to zřejmě kvůli blížící se recesi americké ekonomiky, což opravdu není důvod ke spokojenosti. Hlavní riziko každopádně spočívá v rostoucí volatilitě. Tento vývoj by mohl podpořit americký dolar jako bezpečný přístav a zmírnit nadšení z měn rozvíjejících se trhů a malých rozvinutých trhů.

Trump trade mizí v hlubinách

Americký dolar oběhl ke konci druhého čtvrtletí téměř celý kruh. Podle dolarových indexů vymazal téměř veškeré zisky z oživení po zvolení Donalda Trumpa prezidentem v listopadových volbách. Trump nedokázal změnit směrování politického kompasu a jeho neúspěšná konfrontace ve Washingtonu vedla k tomu, že trh v podstatě úplně odepsal potenciál Trump trade (kombinaci daňových reforem a fiskálních pobídek, která měla podpořit skvělé výkony americké ekonomiky a silnou měnu).

Americký dolar by tento vývoj mohl postihnout méně, než se čekalo, nebýt stabilního proudu špatných ekonomických zpráv ve druhém čtvrtletí, kdy Evropa a Japonsko pálily ze všech kanónů. USD je stále drahý a pravděpodobně se setká s dalším odporem, alespoň dokud bude i ve třetím čtvrtletí dál na vzestupu „Goldilocks ekonomika“. Nesnadná cesta a nestabilní trhy s aktivy ale zřejmě poskytnou dolaru v jeho tradiční roli bezpečného přístavu dostatečnou podporu.

Je tu určité riziko, že koncem třetího čtvrtletí dojde ke konfrontaci kvůli rozpočtovému stropu, což by mohlo vyvinout tlak na dolar. Je tu ale i otázka, jaké záměry má FED a zda ve třetím čtvrtletí spustí méně akomodační politiku, než se předpokládá.

Opustí FED roli „pána vesmíru“?

Ve druhém čtvrtletí leckdo zpochybňoval to, s jakou vytrvalostí FED odbyl slabou fázi inflace a amerických dat a pokračoval s vyhlídkou na další zvyšování sazeb za současného naznačení plánů na kvantitativní upevňování rozvahy v letošním roce. Trh hrál hru s vysokými sázkami – pochyboval o záměrech FED a i nadále věří, že se nepřiblíží zvyšování sazeb natolik, jak po uplynutí letošního roku předpovídá.

Jedním z vysvětlení více jestřábího příklonu FED by mohlo být to, že guvernérka Janet Yellenová se chystá zanechat svůj odkaz a připravuje se, že začátkem příštího roku bude nevyhnutelně nahrazena Trumpovým kandidátem. Možná chce být připomínána jako guvernérka, která konečně dostala FED z éry kvantitativního uvolňování a politiky nulových úrokových sazeb, i když to činí velmi pozvolna.

To může být do jisté míry pravda, ale raději bych věřil jinému vysvětlení a to, že se FED chce zbavit své role „pána vesmíru“. Má velké obavy o účinnost svých nástrojů nulové úrokové sazby a kvantitativního uvolňování využívaných už od finanční krize, ale i o nerovnost, jakou tyto nástroje způsobily. FED by tak mohl chtít předat své politické žezlo zpět vládě.

Možná se FED také obává, že právě jeho politika pomohla Donaldu Trumpovi do Bílého domu? Pokud je vzniklá nerovnováha příčinou Trumpova volebního vítězství, tak FED skutečně nese určitou míru odpovědnosti. FED se pod vedením Yellenové možná nebude bát zpřísňování své politiky tolik, jak si trh myslí, protože může chtít částečně odčinit to, jak si dlouho hrál na pána trhů. Navíc role FED bude výrazně omezena po dostavení se další recese, kdy se zřejmě stane jen doplňkem fiskálních stimulů.

Díky hyperstimulační politice ECB by Evropa mohla zůstat na růstové křivce

Francouzská politická revoluce Emmanuela Macrona proběhla ve druhém čtvrtletí a jeho nová strana má teoretický mandát pro významné reformy, které by mohly podpořit dlouhodobě zaostávající francouzskou ekonomiku. Evropa má pravděpodobně díky hyperstimulační politice ECB dostatek energie, aby dokázala i ve třetím čtvrtletí zůstat na pozitivní křivce. Rostoucí obavy o globální růst budou mít ale nakonec vliv na samé jádro EU, zejména na Německo, které je jako globální vývozce nejvíce vystavené změnám v globálním růstu.

Všechny složité existenciální otázky týkající se EU, např. dluhová úleva Řecku, italské volby, nebo strukturální reformy evropských institucí, budou muset zatím počkat až do německých zářijových voleb. Tyto otázky se každopádně vrátí, protože Řecko ukázalo dobrou vůli a dluhová úleva je matematickým imperativem.

Pokud si má EU udržet současné složení i po ukončení kvantitativního uvolňování ECB, bude se muset pomalu posunout směrem ke vzájemnému započítání dluhu. To platí zejména pro nejslabší článek EU – Itálii. Dluhová úleva Řecku a vzájemně započtený euro-dluh jsou pro německou kancléřku Angelu Merkelovou do voleb nepoužitelné, i kdyby chtěla po volbách vybudovat ještě integrovanější Evropu (při nastavení do režimu „zanechání evropského dědictví“ pro své zřejmě poslední volební období).

Pokud jde o třetí čtvrtletí, růst eura možná vyšumí, jakmile se zvýší volatilita trhu, protože většina nadšení pro jednotnou měnu je vybudována na pozitivním vnímání a to není v souladu s naším spíše negativním výhledem pro další čtvrtletí. Nákupy eura, postoje vůči euru a spekulativní pozice se už nyní napínají směrem k býčímu trhu. Kurz EUR/USD však stále může vážně otestovat úroveň rezistence na 1,1500+, která definovala rezistenci v letech 2015-2016, ale nepředpokládáme výraznější prodloužení.

Divokou kartou je japonský jen

Vyhlídky japonského jenu závisí zejména na vyhlídkách výnosů pro třetí čtvrtletí. Pokud vydrží nízká inflace a potvrdí se obavy o globální růst, vytrvale nízké výnosy z dluhopisů pravděpodobně podpoří posílení jenu, protože legendární japonští střadatelé vrátí aktiva do vlasti a cizinci vyzvednou své hedgeové fondy Nikkei.

Avšak i podle pozitivnějšího scénáře je JPY dost slabý a tendence centrálních bank k postupnému zpřísňování politiky se nevyhne ani Japonsku, kde guvernér BoJ Haruhiko Kuroda možná bude muset upravit svou předpověď vzhledem k lepším vyhlídkám japonské ekonomiky. Rizika tedy ukazují na omezený potenciál JPY k poklesu, pokud neuvidíme kombinaci vyšších sazeb a malé nebo žádné zvýšení volatility trhu s aktivy. To by bylo možné, pokud se kombinace „Goldilocks trade“ protáhne až do konce léta, ale pravděpodobně ne dále.

Británie klopýtá – ale jakým směrem?

Britská premiérka Theresa Mayová se přepočítala, pokud jde o výsledky voleb, což jen přihodilo další polínko pod kotel nejistoty ohledně brexitu právě před zahájením oficiálních jednání koncem června. Mayová je teď nepříliš hrdou držitelkou slabého domácího mandátu a vzhledem k časové náročnosti a složitosti procesu brexitu možná ve třetím čtvrtletí na toto téma nenastane cokoli nového. První fáze jednání se zaměří na oddělení majetku a práva občanů EU, tedy ne na to, co je z obchodního hlediska důležité pro britskou libru v období po brexitu.

Kurz EUR/GBP se celý rok drží ve 4-5% rozmezí, ale možná dojde k otestování vyšší hranice 0,9000+, pokud bude britská ekonomika nadále vykazovat slabé výsledky. V ekonomice převládají rizika poklesu libry kvůli nejistotě kolem brexitu. Je zde však jeden možný zdroj rizika růstu – co kdyby nakonec politici přislíbili druhé referendum poté, co dojde k dohodě o brexitu. Mohla by Británie nakonec zůstat?

Malé měny G10 – blíží se konec?

Menší měny G10 by mohly ve třetím čtvrtletí zažít zvýšenou volatilitu. To se týká zejména australského a novozélandského dolaru. Všech pět menších měn G10 se potýká s podobným strukturálním protivětrem. Nejvýznamnějším faktorem je, že všechny tyto země mají obrovskou bublinu soukromého pákového efektu, která vypadá, že konečně praskne.

Kanadský trh s bydlením byl prvním poslem, protože největší poskytovatel nestandardních půjček Home Capital se ve druhém čtvrtletí náhle zhroutil. Kromě toho máme i náznaky, že obavy trhu vzrůstají i jinde, protože ceny akcií čtyř velkých australských bank ve druhém čtvrtletí náhle klesly ještě předtím, než agentura Moody?s nížila hodnocení jejich dluhu kvůli obavám z realitní bubliny.

Nový Zéland zatím drží pevně křivku silného růstu, avšak prodej nemovitostí k bydlení, který obvykle vede skutečné ceny, letos prudce spadl. Do této skupiny přidáváme i severské měny SEK a NOK kvůli rizikům trhu s bydlením, ačkoliv tyto měny jsou již poměrně dost diskontované. Riziko jejich poklesu vůči hlavním měnám je zde tak nižší než u AUD a NZD.

Cesta rozvíjejících se trhů a jejich měn je stále trnitější

Měny rozvíjejících se trhů jsou v centru „Goldilocks trade“ a jako skupina dosáhly ve druhém čtvrtletí dobrých výsledků. Snížení očekávání tvrdšího přístupu FED, slabší americký dolar a uvolněnější finanční podmínky po celém světě představovaly silnou fundamentální podporu.

Přesto je jasné, že na mnoha místech dochází dech. To se týká hlavně komoditních měn, jako je ruský rubl ovlivněný stagnujícími či klesajícími cenami ropy. V našem scénáři hrozí největší riziko poklesu ve třetím čtvrtletí zejména měnám rozvíjejících se trhů, a to buď kvůli zpomalení růstu a nahromadění spreadů globálních rizik, nebo kvůli více jestřábí politice FED.

O autorovi:

John Hardy se k Saxo Bank připojil v roce 2002 a vedoucím oddělení forexu se stal v říjnu 2007. Zaměřuje se na strategie a analýzy na měnovém trhu z hlediska fundamentálních ukazatelů, makroekonomických změn a vývoje technických ukazatelů.

Hardy za svou práci získal řadu ocenění a byl uveden jako nejúspěšnější prognostik pro rok 2015 za období 12 měsíců z 30 pravidelných přispěvatelů týdenní rubriky FX. Jeho sloupek o měnových trzích je často citován a Hardy je pravidelným hostem a komentátorem televizních stanic jako například CNBC a Bloomberg.

Hardyho přístup k obchodování je kombinací vývoje fundamentálních ukazatelů se zaměřením na grafy, které potvrzují tyto fundamentální vyhlídky. Hardy publikuje denní FX Aktuality pro Saxo Bank, nabízí okamžité komentáře týkající se nových opatření centrální banky, makroekonomických trendů a technického vývoje v závislosti na grafech. Pravidelně také přispívá do Čtvrtletních vyhlídek a ročních Šokujících předpovědí Saxo Bank. John Hardy absolvoval Texaskou univerzitu v Austinu s vyznamenáním.

O Saxo Bank

Skupina Saxo Bank (Saxo), specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií.Už téměř 25 let nabízí Saxo Bank jednotlivcům i firmám přístup k profesionálnímu obchodování a investicím prostřednictvím technologií a zkušeností.

Plně licencovaná a regulovaná banka umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům snadno obchodovat s více aktivy z jediného účtu na různých elektronických zařízeních. Kromě toho poskytuje Saxo Bank svým firemním klientům, např. bankám a makléřům přístup k multi-asset obchodům, prvotřídním makléřským službám a obchodní technologii.

Mnohokrát oceněné obchodovací technologické platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě. Saxo Bank, která byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve finančních centrech po celém světě, včetně Londýna, Singapuru, Paříže, Curychu, Dubaje a Tokia.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Rostoucí dolar drtí světové kupce ropy
    Snížení světového ropného benchmarku ze 128 dolarů za barel je spojeno s růstem dolaru o 15 %. Toto snížení znamená, že ceny pohonných hmot jsou stále důležitým faktorem, který zvyšuje životní náklady.
  • Rostoucí dolar prozatím zpomalil ropný večírek
    Od okamžiku, kdy se OPEC dohodl na snížení produkce, oživila ropa o více než 15 %. Nejnovější oživení – díky ruskému prezidentu Putinovi, který souhlasil, že se Rusko ke zmrazení produkce přidá – dostalo ropu Brent na roční maximum. Ačkoli dohoda není ani zdaleka finální, trh posiluje na vlně pozitivního vnímání a technických signálů k nákupu.
  • Rostoucí důvěra německých spotřebitelů euru pomohla
    Společné evropské měně se v průběhu včerejšího dne dařilo. Během evropské seance si euro vůči dolaru polepšilo...
  • Rostoucí inflace v eurozóně nebo údaje o zaměstnanosti z USA by mohly způsobit oživení trhů
    První čtvrtletí roku 2022 se ukázalo jako extrémně volatilní a plné důležitých ekonomických a politických událostí, které vedly k pádu akciových trhů, růstu cen ropy a dalších komodit, přispěly k masivnímu výprodeji amerického ministerstva financí trhu a překvapivě k mírnému nárůstu USD.
  • Rostoucí inflační očekávání doléhají na technologie
    Klíčové téma poslední doby - inflace - se na trhy opakovaně vrací. Nadšení z velmi slabých čísel z trhu práce tak netrvalo dlouho. Investoři jsou evidentně nervózní zveřejněním amerických spotřebitelských i výrobních cen dál během týdne. Inflační očekávání stoupají a roste zájem o inflačně zajištěné dluhopisy.
  • Rostoucí ‚‚paradox produktivity‘‘
    RŮST: Hospodářskému růstu škodí nízká produktivita. Tento ‚‚paradox produktivity‘‘ je sice tajemný, ale zásadní pojem a dochází k němu navzdory rozmachu technologií a efektivitě, kterou s sebou přinesly.
  • Rostoucí počet aktivních vrtů v USA tlačí na cenu ropy
    Počet aktivních vrtů ve Spojených státech zaznamenal dle Baker Hughes Inc. k 14.říjnu růst o 15, a to již sedmým týdnem v řadě na celkových 539, nejvyšší počet od února letošního roku. To mimo jiné tlačí cenu ropy druhým dnem níže. Zásoby ropy v USA dosahují v současnosti nejvyšší sezónní úrovně za posledních 30 let. Po pátečním oslabení o 11 centů černé zlato v průběhu dneška ztrácí dalších 18 centů na 50,17 dolarů za barel. Produkce ropy v Libyi, členském státu kartelu OPEC, vzrostla o 20 tisíc barelů na 560 tisíc barelů denně.
  • Rostoucí světová inflace
    V posledních měsících jsme svědky zrychlující se inflace napříč celým světem. Nejedná se přitom o lokální problematiku, ale o vývoj na globální úrovni. Jak na tom aktuálně jsou z hlediska inflace ekonomiky České republiky, eurozóny a Spojených států amerických?
  • Rostoucí trendová čára odmítla další růst na zlatě
    Zlato se od začátku listopadu nacházelo ve strmém růstovém trendu, kdy zaznamenalo nové historické maximum na úrovni 2 144, než došlo k výrazné korekci. Ačkoli se býci pokusili tento pullback vymazat, vzestupná trendová linie vycházející z jeho říjnových minim, která dříve fungovala jako podpora, další růst odmítla. Vzhledem k tomu, že indexy RSI i MACD zůstávají v kladných zónách, mohla by cena zamířit výše a atakovat dubnovou rezistenci na úrovni 2 032 bodů.
  • Rostoucí úrokové sazby s sebou přinášejí i příležitosti
    První polovina roku byla ve znamení zvyšování úrokových sazeb a hrozící obchodní války: Zdrojem zvýšené volatility na světových trzích byly Spojené státy. Počínaje obavami z rostoucích sazeb a konče vleklými spory v oblasti obchodní politiky mezi USA a zbytkem světa.
  • Rostoucí vstupní náklady komplikují situaci na akciovém trhu
    Náš výhled na 1. čtvrtletí tvrdil, že bude komoditní sektor vzhledem k očekávané rostoucí inflaci dál stoupat, že se zvýšila citlivost na úrokovou sazbu a že může vzestup úrokové míry ublížit růstovým akciím. Také pochyboval o tom, zda vydrží býčí trh s akciemi souvisejícími se zelenou transformací. V tomto čtvrtletním výhledu se soustředíme na to, čeho se ve světě a na finančních trzích nedostává a jak se to projeví ve světě akcií.
  • Rostoucí výnosy a Apple kazí závěr týdne. Dolar zpět v sedle
    Zatímco v Asii i Evropě během dneška panoval ještě velmi pozitivní sentiment a investoři se dál vraceli do rizika, Amerika už na tom tak dobře není. Po jejím otevření akcie začaly padat. Přímo na Wall Street se nejvíce do indexů promítá povýsledkový pokles Applu, ale vedle toho i evropské indexy ubírají ze svých intradenních zisků.
  • Rostoucí výnosy amerických dluhopisů a dobrá data o nezaměstnanosti podporují americký dolar
    V únoru jsme si všimli, že dolarový index ztratil půdu pod nohama vůči hlavním měnám poté, co si v lednu užíval pozitivního měsíce, kterému předcházel rok slabosti amerického dolaru v roce 2020. Během několika posledních zasedání dolarový index prokázal sílu na své důležité úrovni podpory 90,00 USD a zažil silnou rally.
  • Rostoucí výnosy vládních dluhopisů USA podkopávají akciovou rally
    „Vyšší výnosy státních dluhopisů jsou obecně špatným znamením pro riziková aktiva i pro ekonomiku samotnou,“ říká analytik BHS Timur Barotov.
  • Rostoucí výnosy vyvíjejí tlak na drahé kovy
    Rostoucí výnosy jsou dnes hlavním tématem na trzích. Výprodej na dluhopisovém trhu, který byl pozorován v průběhu září, posunul desetileté americké výnosy nad hranici 4,50 %, což je nejvyšší úroveň od roku 2007. Německé výnosy se dnes posunuly o 7 bazických bodů výše nad hranici 2,80 %, což je nejvyšší úroveň od roku 2011. Růst výnosů dluhopisů poskytuje podporu americkému dolaru a vyvolává na trzích pohyby směrem od rizika. Zatímco indexy na Wall Street se zotavily z předchozích ztrát, drahé kovy dnes stále klesají. Zlato se obchoduje o 0,4 % níže, zatímco platina klesá o 1,5 % a stříbro se propadá o 1,9 %.
  • Rostou pochybnosti o síle německé ekonomiky
    Německá průmyslová produkce propadla v prosinci nejrychleji za 16 měsíců, když meziměsíčně klesla o 1,2 procenta, nejvyšším tempem od srpna...
  • Rotace pokračuje. Evropě se daří, technologie znovu ztrácejí
    Ačkoli to dopoledne vypadalo na klidnější den, nakonec se znovu rozjíždí rotace směrem od technologií do valuačně levnějších a na cyklus více exponovaných sektorů. Tentokrát tomu napomohla i data ze zámoří, která ukázala silný nárůst zaměstnanosti v soukromém sektoru (+807 tisíc za prosinec).
  • Roubiniho osmero k odvrácení Deprese II
    Balancování na hraně současné krize je proti roku 2008 horší v tom, že nezasahuj...
  • Roubini: Klesá pravděpodobnost recese v USA, Čína se snaží o 8 % růst, řecká nákaza otevřena
    Nouriel Roubini čeká, že růst čínské ekonomiky letos výrazně zpomalí, patrné to ...
  • Roubini o příštím roce: Může přijít chaotická restrukturalizace a odchody z eurozóny
    Výhled pro globální ekonomiku pro rok 2012 je jasný, ale nehezký: Recese v Evropě, nanejvýš anemický růst v USA, prudké zpomalení v Číně a většině dalších rozvíjejících se ekonomik. Asijské ekonomiky závisejí na Číně, Latinská Amerika na cenách komodit, střední a východní Evropa na eurozóně. Nestabilita na Blízkém východě pak zvyšuje geopolitické riziko a následně i cenu ropy, což omezuje globální růst.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024