Čtvrtek 28. březen 2024 17:39
reklama
InstaForex Ebook
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Fintokei ProTrader

Mohou být v demokracii činěna správná ekonomická rozhodnutí?

03.02.2017 06:45  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Otázka, zda mohou být v demokracii činěna správná ekonomická rozhodnutí, se může zdát šokující a pro mnohé nepřijatelná. Přesto je zřejmé, že veřejnost v nedávné době nejednou volila ekonomickou politiku, která její zemi uškodí, nebo odmítla potřebné reformy. Důvodem může být nedostatek ekonomických informací či snaha většiny udržet si své výhody.

Příkladem popsané volby špatné ekonomické politiky odmítnutí potřebných reforem je volba protekcionistické politiky v USA. Taková politika nedává žádný smysl zejména proto, že americká ekonomika se nyní nachází ve stavu plné zaměstnanosti. Proti ní hovoří i segmentace globálních výrobních řetězců, která znamená, že americký výrobní sektor je schopen nahradit jen malou část dovozů. Protekcionismus tak povede zejména k růstu cen dovozů mířících do USA.

Dalším příkladem je volba „tvrdého“ brexitu ve Velké Británii. Pro tuto zemi totiž bude nemožné pokrýt ztráty spojené s omezeným obchodem s Evropskou unií. Podobně problematické je rovněž odmítání reformy trhu práce ve Francii. Toto odmítání pramení z toho, že 75 % zaměstnaných, kteří mají dlouhodobé smlouvy, nechce ztratit vysokou míru ochrany svého pracovního. To ale znamená, že zbylých 25 % nemá moc šancí dobré pracovní místo získat a musí střídat krátkodobá zaměstnání. Problematická je i neochota snížit dluhy v zemích OECD, která je dána tím, že se voliči neobávají vzdálenější budoucnosti a preferují vysoké příjmy v současnosti.

Následující dva grafy ukazují, že v řadě zemí není růst míry veřejného zadlužení (první obrázek) doprovázen zvýšenými veřejnými investicemi (druhý obrázek). Naopak, v zemích jako Spojené státy, Francie, Itálie, Španělsko a Velká Británie dochází k dlouhodobému poklesu poměru těchto investic k HDP:

Překlady 

Jediným řešením popsané situace je větší angažovanost ekonomů a jejich aktivní diskuse s veřejností. Té musí odborníci vysvětlovat skutečné důsledky jejích rozhodnutí tak, aby nebyla tolik náchylná uvěřit populistickým slibům politiků.

(Zdroj: Natixis)

 

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Mohamed El-Erian (PIMCO)
    "Opakujem, grécka kríza sa stáva globálnou."...
  • Mohamed El-Erian (PIMCO) a poznámky ku Grécku
    Ani záchranný balíček vo výške 110 mld. EUR neuchráni Grékov pred "stratenou dekádou"...
  • Mohla by se inflace v USA stabilizovat?
    Hráči na trhu se pravděpodobně plně soustředí na zítřejší zveřejnění údajů o CPI v USA. Podle konsensuálních odhadů se očekává, že index spotřebitelských cen v březnu meziročně vzroste na 8,4 % oproti 7,9 % v únoru. Meziměsíčně by inflace měla vzrůst na 1,2 % z únorových 0,8 %. Předpokládá se, že jádrový CPI se v březnu meziročně zvýší na 6,6 % ve srovnání s 6,4 % v únoru.
  • Mohl by se pár EUR/USD posunout k letošním minimům?
    Na 4hodinovém grafu můžeme vidět, jak kupující bojují s prolomením horní hranice pásma, která odpovídá 61,8% Fibo retracementu. Dokud cena zůstane pod touto úrovní, je možné, že uvidíme na euru vůči americkému dolaru další medvědí dynamiku.
  • Mohlo by v roce 2022 dojít ke zdvojnásobení hashrate?
    Může dojít ke zdvojnásobení hashrate bitcoinové sítě v roce 2022? Trend posledních tří let ukazuje, že v lednu 2019 se celkový hashrate pohyboval okolo 40 Ehash/s. Hodnota BTC se v tu dobu pohybovala těsně pod 4 000 USD. Ziskovost těžby tak byla nižší než 0,2 USD za THash/s denně.
  • Mohlo by 3AC ovlivnit ETH tak, aby zaznamenalo nová minima? 
    Globální krypto tržní kapitalizace za posledních 7 dní klesla o 369 miliard dolarů. Ethereum během minulého týdne zaznamenalo největší hit mezi top 10 kryptoměnami.
  • Moho nejistoty pro GBP
    GBPUSD se stahuje zpět pod hranici 1,13, jelikož výhled pro Spojené království zůstává nejistý. Premiérka Liz Trussová se za své chyby omluvila s tím, že byly z velké části opraveny. Tím opraveny myslela nahrazení státního kancléře a odstoupení od mnoha svých plánů na snížení daní. Poškození reputace však již bylo způsobeno, a přestože Trussová neplánuje rezignovat, většina členů její strany si to přeje. Podle průzkumu YouGov si 55 % členů Konzervativní strany přeje, aby Trussová rezignovala, zatímco pouze 38 % se domnívá, že by měla ve funkci zůstat. Navíc 55 % uvedlo, že by hlasovali pro Rishiho Sunaka, pokud by dostali další šanci rozhodnout se mezi Sunakem a Trussovou. Zajímavé je, že průzkum ukázal, že 63 % členů Tory vidí bývalého premiéra Borise Johnsona jako dobrou náhradu za Liz Trussovou. To jen dokazuje, že zatímco snížení daní bylo prozatím zrušeno nebo odloženo, politická nejistota může nadále přetrvávat nad GBP.
  • Mohou akcie PayPal pokračovat po téměř 100% nárůstu?
    Akcie společnosti PayPal zpracovávající platby jsou v centru pozornosti po obrovských ziscích a překročení tržby ve tř...
  • Mohou akcie společností obchodujících s uranem opět růst?
    Uran je primární složkou paliva v jaderných elektrárnách. Jeden gram obohaceného uranu poskytuje energii srovnatelnou se třemi tunami hnědého uhlí a jaderné elektrárny nezanechávají žádnou škodlivou uhlíkovou stopu. Díky nejmodernějším zabezpečovacím prvkům se také staly jedněmi z nejlépe chráněných a monitorovaných zařízení na světě. Vyžene globální energetická krize ceny uranu nahoru a způsobí divokou volatilitu v ocenění těžařských společností?
  • Mohou být kryptoměny dobrou volbou pro váš penzijní investiční plán?
    Kryptoměny by mohly být dobrou volbou pro přidání do vašeho penzijního investičního plánu, navrhli finanční novinářkač a moderátorka rozhlasové show Ilyce Glink a Tom Fortino, zakladatel a ředitel Alpha Wealth Group.
  • Mohou centrální banky jednoho dne začít rozdávat peníze lidem?
    Čas od času se stane to, že mi mailem přiletí od novinářů opravdu zajímavé otázky, které nutí k zamyšlení. Jenda takov...
  • Mohou evropské akcie dál ignorovat špatné zprávy?
    Když pomineme první měsíce pandemie, je současný ekonomický růst v Evropě nejhorší od období 2011-2013. Letos v zimě navíc nelze vyloučit ani novou energetickou krizi. Německo upadlo do recese a tamní průmysl je na kolenou. Jak dlouho ještě mohou investoři ignorovat varovná znamení? Výsledková sezóna ve 2. čtvrtletí jen potvrdila, že je růst výnosů v Evropě už tři kvartály záporný. Vzhledem k těmto vyhlídkám a skutečnosti, že se Německo znovu stává „nemocným mužem Evropy", jsou ceny evropských akcií oproti americkým nejnižší od roku 2006. Investoři se v rekordních počtech odvracejí od Evropy směrem k USA.
  • Mohou investoři najít investiční možnosti v právě probíhajícím soudním sporu mezi Komisí pro cenné papíry (SEC) a Coinbase?
    Dne 6. června 2023, americká komise pro cenné papíry (SEC) zažalovala jednu z největších kryptoměnových burz Coinbase za nelegální provoz burzy cenných papírů. I přesto, že Coinbase nabízí na burze pouze kryptoměny je tento soudní spor stále nevyřešený. Americká komise pro cenné papíry přiznala, že Bitcoin (BTC) a Ethereum (ETH) nejsou cennými papíry, avšak uvedla alespoň 13 dalších kryptoměnových tokenů, které jsou podle ní cennými papíry, patří mezi ně např. Solana (SOL), Cardano (ADA) nebo Polygon (MATIC). Coinbase - Co je to?
  • Mohou tři dávky vakcín Pfizer a BoiNTech zvítězit nad omikronem?
    Ve středu vedoucí představitelé společností BioNTEch a Pfizer oznámili, že tři dávky jejich vakcíny proti koronaviru mohou překonat novou variantu omikron. Společnosti tvrdí, že dvě dávky jejich vakcíny vedly ke snížení neutralizačních protilátek během laboratorních testů a třetí dávka očkování je nutná k obnovení ochrany proti variantě omikron.
  • Môj návrh pre riešenie gréckej otázky – vrátiť ho na trhy
    Ako som viackrát písal, podľa môjho názoru by bol pre obe strany najlepším riešením GrExit, keď sa ale Grécko chce sil...
  • Moldavsko nemá signály, že by mu Rusko v prosinci zastavilo dodávky plynu
    Moldavsko zatím nemá z Ruska žádné signály toho, že by mu Moskva v prosinci zastavila dodávky plynu. Je však připraveno na jakýkoliv scénář. Uvedla to podle agentury Reuters dnes moldavská premiérka Natalia Gavrilitsaová. Ruský plynárenský gigant Gazprom v úterý varoval, že by mohl začít od 28. listopadu snižovat dodávky plynu přes Ukrajinu do Moldavska, protože Ukrajina zadržuje část plynu, který je pro zemi určen.
  • MOL hlásí nedostatek paliv ve svých čerpacích stanicích v Maďarsku
    Maďarská ropná a plynárenská společnost MOL se o víkendu potýkala s částečným nedostatkem pohonných hmot v téměř celé své síti čerpacích stanic v Maďarsku. Firma sdělila agentuře Reuters, že hlavním důvodem nedostatku paliv je nízký dovoz. Upozornila rovněž, že řada lidí si začala hromadit zásoby pohonných hmot. Zahraniční podniky omezily dodávky paliv do Maďarska poté, co tamní vláda loni zavedla cenový strop pro benzin a naftu, píše Reuters.
  • Momentálně se Dogecoin blíží k bodu zlomu pro dlouhodobé investory
    Podle Coinmarketcap je Dogecoin (DOGE) aktuálně desátou největší kryptoměnou. Jeho tržní kapitalizace (cap) je nižší než 9 miliard dolarů. V posledním měsíci tato kryptoměna zaznamenala velký propad. Pro investory by to být ovšem mohla být příležitost.
  • Momentum pracovného trhu v USA spomaľuje aj napriek plnej zamestnanosti
    Tvorba pracovných miest v Amerike znova zrýchlila po hurikánovom pribrzdení v septembri, avšak momentum pracovného trhu spomalilo kvôli slabému rastu miezd.
  • Momentum trhu může skončit
    Minulý týden skončila obchodní seance v optimistickém tónu. Holubičí zpráva FOMC i zklidnění situace USA a Číny tlačily americký dolar dolů, zatímco akcie uzavřely týden v kladné oblasti. Rizika prodlouženého vládního omezení a případné spuštění nouzového programu by v USA by však mohlo nepříznivě zatížit výsledky akcií. Úterní hlasování o smlouvě o odchodu Spojeného království bude pečlivě sledované, jelikož většina účastníků trhu upřednostňuje výsledek odmítnutí smlouvy premiérky Mayové. Přesto neočekáváme, že by konečné řešení směřovalo k „divokému“ brexitu, protože před termínem rozvodu 29. března 2019 stále existují alternativní možnosti.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster