Úterý 19. březen 2024 05:51
reklama
Purple trading AI
reklama
Dukascopy new
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Fintokei SwiftTrader

Jakou reakci čekat na trzích po amerických volbách?

08.11.2016 11:04  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Na včerejším webináři jsme probírali americké volby, očekávanou reakci na trzích, její předpokládanou velikost a nakousli jsme také to, která finanční aktiva by mohla na výsledek voleb reagovat více a které méně. Rád bych se k této problematice ještě krátce vrátil, protože mi na toto téma v posledních dnech do mailové schránky přišlo hned několik dotazů. K případné reakci tedy ještě několik postřehů:

  • Posledních pár dnů, a hlavně včerejší seance, ukázalo, že se trhy Trumpa bojí. Důvodem podle mě není ani tak politický program, ale nejistota, kterou by jeho zvolení mohlo způsobit. S Clintnovou mají trhy své jisté. Obamova politika bude pokračovat a žádné velké změny se pravděpodobně nestanou. U Trumpa trh ale jasno nemá a pokud něco investoři nesnáší, je to v první řadě nejistota. Pozitivní dopad by přitom vítězství Clintonové mohlo mít také na americký dolar, který během včerejška rovněž dokázal růst. Historicky však víme, že je dopad na dolar mnohem méně jednoznačný a během posledních třech prezidentských voleb byla reakce akcií vždy mnohem citlivější než reakce amerického dolaru.
  • Pokud tedy přijmeme hypotézu, že bude Clintonová pro trhy dobrou zprávou a naopak, co z toho můžeme vyvozovat? Především to, že dolar a riziková aktiva mohou z jejího vítězství těžit. Co lze ale považovat za rizikové aktivum? Zejména akcie a měny s vyššími výnosy, tedy emerging markets měny a z hlavních světových měn pak například i AUD nebo NZD. Problém s těmito měnami je ale ten, že jsou na páru s dolarem, kterému by vítězství Clintonové mohlo také pomoci. Je tak docela pravděpodobné, že reakce na většině párů bude relativně mírná až lehce rozpačitá. Něco podobného jsme mohli vidět například včera, kdy dolar zpevnil vůči euru a libře, ale například na páru s australským a novozélandským dolarem posílit nedokázal.
  • Dvě měny ale mohou reagovat na volby více než ostatní. Mexické peso a japonský jen. U pesa není co řešit. Trumpova pozice vůči Mexiku je dobře známa, takže by jeho prohra mexické měně rozhodně pomohla. U JPY jsme v trochu složitější situaci. JPY je díky svým nízkým sazbám vnímán jako bezpečný přístav, kterému by mělo vítězství Clintonové uškodit. Souhlasíme-li tedy s tím, že by zároveň mělo pomoci dolaru, dostáváme na USDJPY velmi čistý fundament. Rakce na USDJPY by proto mohla být z majors páru největší, což opět potvrdila i včerejší seanci, kdy to byl právě USDJPY na kterém americká měna rostla nejvíce.
  • Co komodity? Ropy se pravděpodobně volby příliš nedotknou a veškerá reakce bude souviset s tím, co se bude dít na dolaru. Zpevnění dolarů (Clintonová) tedy může být pro ropu lehce negativní a naopak. Podobná pak může být situace i na ostatních průmyslových či zemědělských komoditách. Reakce ale pravděpodobně bude jen mírná. Drahé kovy jsou však jiný příběh. Zlato je totiž ve stejné pozici jako JPY na páru s dolarem. Silný dolar (Clintonová) a pokles rizikové averze (Clintonová) mu škodí, takže i v tomto případě může být fundament jasný a reakce velmi čistá. Včerejší seance je opět dobrým vodítkem, když cena zlata klesla o 1,8 %.
  • Je nějaký sektor, který bude na volby reagovat více než jiný? Podle mě ano a jedná se o americký uhelný průmysl. Rozdíl mezi Trumpem a Clintnovou je v pohledu na toto odvětví propastný. Zatímco Clintonová chce zavírat uhelné elektrárny a likvidovat uhelné doly, Trump je jasně pro uhelný průmysl a jeho vítězství by bylo pro tento sektor po dlouhých letech strádání darem z nebes.

Ať už ale výsledky voleb opadnou jakkoli, je podle našeho názoru velmi pravděpodobné, že jejich dopad na trhy bude spíše krátkodobý. Tento týden rozhodně budou téma, ale dlouhodobější trend na trzích podle nás nastavit nedokážou. Trhy se proto velmi pravděpodobně rychle uklidní a pro příští týden již počítáme s tím, že začnou znovu zaměřovat na tradiční dlouhodobá témata, jakým je stav ekonomiky a očekávaný vývoj měnové politiky v USA a ve světě.

 

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Jak obchodovat s Meta po výsledcích za 1. čtvrtletí
    Meta Platforms byla v prvním čtvrtletí roku 2023 nejvýkonnější akcií FAANG. FAANG je zkratka pro technologické akcie společností Facebook (nyní Meta), Apple, Amazon, Netflix a Google (nyní Alphabet) a vytvořil ji moderátor pořadu "Mad Money" na CNBC Jim Cramer. Nyní tuto zkratku aktualizoval na MAMAA, která představuje největší technologické akcie: Microsoft, Alphabet, Meta, Amazon a Apple.
  • Jak obchodovat volatilitu (VOLX) v roce 2016? Raději jinak než v minulých letech.
    Pokud bude pro rok 2016 něco charakteristické, bude to pravděpodobně zvýšená volatilita. V posledních třech letech jsme se nechali nízkou volatilitou ukolébat a její růst proto může být pro některé investory malým šokem. Průměrná volatilita amerického indexu S&P500 vyjádřená indexem VIX (v naší platformě ticker VOLX) byla v minulém roce 16,6 % a v roce 2014 a 2013 dokonce pouhých 14,2 %. To je výrazně pod historickým průměrem, který od roku 1990 činí 19,8 %.
  • Jak obchodovat zemní plyn? (NATGAS)
    Zemní plyn je komoditou, která tradičně přitahuje zájem investorů. V posledních týdnech však patří mezi nejvíce obchodované instrumenty. A není se čemu divit. Ceny této komodity v Evropě trhají v těchto dnech rekordy a růst se projevuje také na americkém zemním plynu. Spekuluje se, že v průběhu zimy by nemusela stačit kapacita evropských zásobníků pro domácnosti a průmysl.
  • Jak obchodovat zveřejnění indexu CPI ve Velké Británii? (webinář v úterý 10:20) + aktuální situace na libře
    Přestože téma Brexitu lomcuje v posledních týdnech britskou librou nejvíce, tak inflační statistiky patří mezi nejdůle...
  • Jak obnovit evropský růst
    Dluhová krize v Evropě řádí už tak dlouho, že někteří lidé začínají pokládat za ...
  • Jako když vymře celé okresní město
    „Počet obyvatel naší země začal rychle klesat. Alarmující jsou počty zemřelých lidí. Zneklidňující je i skutečnost, že z naší země odchází více lidí, než se k nám stěhuje. Oproti předchozím rokům se jedná o zásadní změnu trendu,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Jako na houpačce. Evropské indexy likvidují část včerejších ztrát
    Po včerejším výprodeji se dnes nálada na evropských trzích stabilizuje a evropské indexy se vrací do zelených čísel. T...
  • Jako trader můžete mít příjem, když vás kopírují jiní obchodníci
    Obchodujte s 800+ aktivy na NAGA MT4, nechte se okamžitě zkopírovat NAGA obchodníky a vydělávejte peněžní provize vždy, když vás někdo zkopíruje.
  • Jakou formu bude mít podpora evropské ekonomiky ze strany ECB?
    Podle odborníků z Fidelity International je velmi pravděpodobné, že Rada Evropské centrální banky (ECB) v čele s Mario Draghi zítra opravdu...
  • Jakou investiční strategii uplatňovat v těžkých časech?
    Investoři zažívají těžké časy. Vyhlídky světové ekonomiky jsou pochmurné, výnosy finančních aktiv slábnou a obavy z nové recese neustále sílí. Otázka tedy zní: jaká aktiva dokáží nabídnout v době ekonomického oslabení uspokojivé výsledky? Nebo jak investovat v těchto složitých časech rozumně?
  • Jakou roli hraje model brokera v otázce vaší ziskovosti?
    Rozvržení obchodní infrastruktury brokera není téma, které by zajímalo příliš mnoho obchodníků. Věděli jste však, že překvapivě velké množství brokerů neposílá obchodní příkazy svých klientů do skutečného trhu, ale sami tvoří umělou protistranu, tzv. market makery? Vzniká tak motivace k manipulaci s objednávkami, což už je téma, které by obchodníky zajímat mělo.
  • Jakou roli hraje v krypto krizi Wall Street?
    Otevřený bufet: Celsius a BlockFi, jakožto dva z hlavních poskytovatelé krypto služeb se díky krachům na trhu blíží bankrotu. Jestli věříte aktuálním zprávám, která jsou uváděna v médiích, Wall Street už čeká na laciný zásah do krize.
  • Jak ovlivní nová hlava státu českou ekonomiku? Při vítězství Pavla a Nerudové spíše stoupá pravděpodobnost přijetí eura v první půli 30. let, při vítězství Babiše spíše klesá
    Ať už vzejde z probíhajících prezidentských voleb jako nová hlava státu kdokoli, na tuzemskou ekonomiku to prakticky nebude mít žádný dopad. Bezprostředně, ale ani střednědobě. Nový prezident či prezidentka může mít výraznější vliv teprve dlouhodobě, tedy zhruba v horizontu deseti let, ale to pouze v tom případě, že svůj mandát v dalších prezidentských volbách obhájí a bude tedy vládnout až do roku 2033.
  • Jak ovlivní regulace hypoték a stálé nízká cena zlata investiční chování?
    Naprosto zásadní je z výše uvedené problematiky odpověď na otázku, jakou roli bude hrát zlato v ekonomice v příštích desetiletích. Jak ukážu vzápětí, není na tuto otázku snadné odpovědět, protože bezprostředně souvisí s odhadem globálního vývoje nejen po stránce finanční, resp. ekonomické, ale i politické. To, že zlato má v současné době nízkou cenu, resp. zda je jeho cena záměrně udržována nízká a lze očekávat její výraznější zvýšení, nebo zda se jedná o přirozený a dlouhodobý trend, je součástí uvedené otázky.
  • Jak ovlivní selhání společností Signature, SVB a Silvergate kryptoměnový sektor?
    2 z nejvíce přátelských bank ke kryptoměnovému sektoru a největší banka pro technologické startupy zkrachovaly v průběhu necelého týdne. Zatímco se v neděli ceny kryptoměn zvýšily poté, co federální vláda zasáhla s cílem poskytnutí zálohy pro vkladatele 2 z těchto bank, události způsobily nestabilitu na trhu se stablecoiny.
  • Jak ovlivní výsledek italských voleb trhy?
    Italské volby, které proběhly o víkendu, vyústily v parlament bez jasné většiny. Výsledný mix je o něco méně pozitivní, než se očekávalo, a na trhy zřejmě přinese volatilitu. Claudio Ferrarese, portfolio manager Fidelity International, to potvrzuje: „V krátkodobém horizontu, řekněme v příštích 3-5 týdnech, očekávám volatilitu spreadů a snížení italského trhu oproti Evropě. Myslím, že proces vytváření nové vlády bude dlouhý a výsledky lze proto těžko předvídat.“
  • Jak ovlivní zprávy z tohoto týdne dolar a zlato?
    Ve čtvrtek a pátek tohoto týdne budou zveřejněny dvě důležité ekonomické zprávy americké vlády, o které se bude FED opírat při konečném rozhodování o úrokových sazbách na zasedání FOMC příští týden. Ve čtvrtek zveřejní Bureau of Economic Analysis (BEA) zprávu o hrubém domácím produktu za první čtvrtletí. Podle aktuálních prognóz bude HDP za první čtvrtletí roku 2023 činit 1,8 %. Pokud se prognóza potvrdí, znamená to, že ekonomika nadále klesá z 2,6 % HDP vykázaných ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku.
  • Jak ovlivňují finanční trhy náš každodenní život?
    Po zhlédnutí několika známých filmů, jež ve svém názvu obsahují slovo Wall Street, se mnohým z nás může zdát, že dění na finančních trzích je vzdálený kosmický svět. Obrovské množství informací a čísel je matoucí a my si proto raději řekneme, že toto se nás vůbec netýká.
  • Jak ovlivňují rostoucí úrokové sazby výkonnost zlata?
    Rok 2020 byl pro cenu zlata rekordním rokem, po něm přichází v roce 2021 zatím pro zlato slabší období. V současné době je cena zlata určena především rostoucí poptávkou ve formě šperků, ale i investičních slitků a mincí. Zvýšení úrokových sazeb na světových trzích způsobuje, že spekulativní investoři prodávají zlato s výhledem na budoucí pokles ceny, kdy zlato opět nakoupí. Trend vyšších úrokových měr je dán jednak lepšími ekonomickými vyhlídkami, ale i vyššími inflačními očekáváními.
  • Jako z holywoodského filmu: Zmrtvýchvstání sektoru cestovního ruchu
    Je tu léto, pandemie koronaviru vlivem proočkovanosti populace ustupuje a lidé touží cestovat. Akcie společností ze sektoru cestovního ruchu tak aktuálně zažívají nebývalý boom. V tomto článku si analyzujeme ty nejzajímavější z nich a řekneme si, jak na nich potenciálně profitovat.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader