Čtvrtek 28. březen 2024 20:37
reklama
Dukascopy new
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
CapXmaster srovnani

Téma brexitu znovu v popředí, růst averze k riziku pomáhá bezpečným přístavům

16.06.2016 15:50  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Čtvrteční seance se na finančních trzích opět nese spíše v nervózním duchu. Platí to především pro akciové indexy v Asii, které jsou znovu pod prodejním tlakem. Ztráty nejsou nijak závratné, ale indexy se drží na nižších úrovních, když na trzích dál rezonuje především téma britského referenda, které se po včerejším zasedání americké centrální banky dostalo ještě více do popředí. Na akciových trzích jsme tak znovu svědky zvýšených objemů, které jsou přibližně pětinu nad třicetidenním průměrem.

Untitled

Zajímavých fundamentů dnes byla zveřejněna celá řada, ale za pozornost stálo hlavně trojité zasedání centrálních bank, když o sazbách rozhodovaly centrální banky Japonska, Švýcarska a Velké Británie. Bank of Japan a jejímu dopadu na JPY jsme se věnovali na tomto místě a stejně jako BOJ, ani ostatní dvě centrální banky žádnou změnu v měnové politice nenabídly. Všechny tři centrální banky ale více či méně varovaly před dopady brexitu, o jehož rizicích se v doprovodném komentáři nejvíce rozepsala Bank of England.

Bank of England on #Brexit#EUrefhttps://t.co/Uf86UxfB3Ppic.twitter.com/yOTuMiHbyK

— Open Europe (@OpenEurope) 16 June 2016

Téma brexitu se tak stává zcela klíčovým faktorem, který má pravděpodobně lví podíl na růstu implikované volatility napříč většinou finančních aktiv a měn. To vede  k dalšímu útěku investorů za bezpečím, ze kterého těží hlavně klasické bezpečné měny, dluhopisy a drahé kovy.

Z důležitého makra nás dnes zaujalo:

  • Britské maloobchodní tržby překvapily růstem o 0,9 %, zatímco konsenzus počítal s růstem pouze o 0,3 %,
  • Finální revize evropského CPI potvrdila meziroční pád indexu o -0,1 %,
  • Tempo růstu CPI dosahovalo v USA meziročně v květnu 1 %, což bylo desetinu pod většinovým konsenzem. Jádrová inflace však konsenzus o desetinu procenta růstem na 2,2 % dokázala překonat,
    Untitled1
  • Filadelfský Fed index rostl v červnu na 4,7b. proti konsenzu 1,1b.,
  • Počty žadatelů o podporu v nezaměstnanosti v USA rostly na 277 tis. proti konsenzu 267 tis.

Ze zveřejněných dat dnes stály za pozornost hlavně výsledky americké inflace, která se v jádrové podobě vrátila na 2,2 % a zůstává mírně nad 2% inflačním cílem Fedu. Odchylka od konsenzu ale byla poměrně malá na to, aby výrazněji změnila názor obchodníků na další vývoj měnové politiky v USA. Fed dal po včerejšku jasně najevo, že se k rychlému růstu sazeb nechystá, což dnes ale neodrazuje dolarové býky, kteří pokračují v nákupech americké měny. Ta již na páru s eurem téměř kompletně zlikvidovala ztráty ze začátku tohoto měsíce, což do značné míry souvisí s rostoucí nervozitou na finančních trzích. Ta zvyšuje poptávku po bezpečných měnách, což je kategorie, do které USD rozhodně zapadá. Společně s dolarem dnes zpevňují vůči ostatním měnám i CHF a JPY, přičemž japonský jen těží nejen z rostoucí averze k riziku, ale i z ranního zasedání Bank of Japan, která před červencovými volbami s dalším uvolňováním měnové politiky raději vyčkává.

Untitled2

Pod tlakem je od rána  také britská libra, které zcela ignoruje velmi dobré výsledky maloobchodních tržeb, jenž jsou v rozporu se zprávami o tom, že britská ekonomika před referendem začíná zpomalovat. Téma brexitu je ale příliš silné na to, aby dovolilo libře výrazněji růst, a to zejména v situaci, kdy stále přicházejí nové průzkumy, které začínají signalizovat, že zastánci vystoupení země z EU mají mírnou převahu.

Untitled3

Na komoditním trhu dnes pokračuje v pádu cena ropy, kterou společně s ostatními komoditami dostává pod tlak sílící americký dolar. Silný dolar naopak zcela ignorují drahé kovy, které navzdory němu pokračují v solidním růstu, když je ženou vzhůru obavy z brexitu a klesající úrokové sazby.

Untitled4

Dnešek přinese ještě v 16:30 americké zásoby zemního plynu a ve 22:00 trhy znovu „postraší“ šéf Bank of England Mark Carney, který bude mluvit mj. i o rizicích brexitu. Americké burzy zahájily čtvrteční seanci pádem o půl procenta.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Techy před Fedem nasměrovaly trhy vzhůru
    Finančním trhům dnes vládne pozitivní nálada, která se projevuje solidním růstem akcií. Hlavní zásluhu na tom mají výsledky Microsoftu a Alphabetu, které vypovídají o odolnosti aspoň tohoto typu firem v současném ekonomickém prostředí. Spolu s tím však investoři určitě vylepšují také své představy pro další průběh výsledkové sezóny. Z hlavních indexů kráčí v čele Nasdaq se skoro 2,5procentním ziskem.
  • Techy rostou, protože klesají výnosy. A proč klesají výnosy?
    Hlavní akciové trhy nemají jasný směr. V Evropě převažuje pokles, v Americe růst. Ten sice celkově není moc velký, ale jsou zde velké rozdíly mezi sektory. Na jedné straně banky míří dolů po výsledcích JP Morgan, naproti tomu technologie nebo cyklická spotřeba (kde jsou ovšem hlavní tituly také fakticky technologické) slušně rostou. Proto také trh Nasdaq obchoduje 1,5 procenta v plusu.
  • Techy v čele propadu. Korekce po vyčerpání pozitivních témat?
    Odpolední vývoj na hlavních akciových trzích nabral výrazně negativní směr, a to především v technologickém sektoru. Nasdaq padá o 2,9 procenta, S&P 500 je dole o 1,5 pct. Dobře na tom není ani Evropa, kde třeba DAX klesá o 2,4 pct.
  • Techy vystrašily antimonopolní snahy, znovu však pomáhá šance na fiskální balík
    Evropské akcie si po nerozhodném a spíše červeném úvodu vybraly směr vzhůru. V čele kráčí německý DAX s 0,9procentním růstem. Americké trhy po otevření tolik nestoupají. Hlavní indexy jsou na tom smíšeně, když S&P 500 a DJIA mírně rostou, zatímco Nasdaq Composite je stále nepatrně v červeném. Pražská burza si připisuje velmi pěkných 1,3 procenta za největšího přispění bank.
  • Teis Knuthsen, CIO Saxo Private Bank komentuje výsledky zasedání ECB
    ECB nadále hledá důvody pro uvolňování, ať už skrze snížení depozitních sazeb, nebo rozšíření programu kvantitativníh...
  • Telecom Italia pod tlakem konkurenční nabídky na získání kontrolního podílu
    Zprávy o připravovaném převzetí společnosti Telecom Italia (TIT.IT) dvěma konkurenčními stranami, americkým fondem KKR a společně italským věřitelem Cassa Depositi e Prestiti a australským fondem Macquarie, se zatím nenaplnily, což vytváří tlak na akcie telekomunikačního giganta.
  • Telefonát Xi a Bidena bol podľa čínskych štátnych médií konštruktívny
    Rozhovor Bidena a Si Ťin-pchinga trval takmer 2 hodiny a podľa oficiálnej čínskej štátnej tlačovej agentúry Xinhua News bol dialóg medzi oboma prezidentmi konštruktívny.
  • Telekom Austria padá nejvíce v Evropě, kvůli historicky největší aukci frekvencí
    Nejztrátovějším telekomem v Evropě v rámci souhrnného indexu Stoxx600 se dnes staly akcie rakouského telekomu poté, co...
  • Telekomunikační společnost O2 zvýšila čistý zisk
    I přes regulaci roamingu se podařilo sopečnosti O2 zvýšit čistý zisk na 4,22 miliardy korun. Telekomunikační operátor O2 vsadil na televizi a to se vyplatilo.
  • Telekomunikační trh čekají velké změny
    Na telekomunikační trhu se chystají velké změny. Tou poslední byl prodej O2. Australská skupina Macquarie se nyní chystají prodat České Radiokomunikace za miliardy korun.
  • Téma ECB a nebonitných úverov sa zbytočne nafunkuje
    Včera prebehli internetom špekulácie, že ECB plánuje nakupovať zlé úvery talianskych bánk v rámci kvantiatívneho uvoľňovania. Draghi to neskôr...
  • Téma "omikron" je pro zlato silnou trumfovou kartou
    Cena drahého kovu navzdory zhoršující se epidemiologické situaci opět klesla. Investoři dali přednost riziku před defenzivním aktivem: americký akciový trh včera prudce vzrostl.
  • Téma omikron ustupuje do pozadí. Prvořadé jsou údaje o inflaci v USA
    Napětí na trzích polevilo po prohlášení zástupců WHO, že podle předběžných studií není kmen covidu-19 omikron nebezpečnejší než předchozí dva, beta a delta.
  • Téma recese se stáčí k Evropě a tlak na ECB roste
    Dnešní obchodování na evropských trzích je výrazně pozitivní pro akcie, které tak dokončují návrat po úterním výrazném propadu. Naproti tomu dluhopisy jsou pod tlakem a jejich výnosy plošně stoupají. O něco větší je přitom nárůst na kratším konci křivky. Eurodolar se konsoliduje lehce pod 1,0200.
  • Téma Řecka opět na stole, analýza měnového indexu eura BOSSA EUR a EUR/USD
    Guvernér japonské centrální banky (BoJ) Kuroda dnes ve svém projevu odmítl, že by aktuální praktiky centrálních bank rozvinutých zemí vedly...
  • Tematické analýzy: Centrální banka snížila úrokové sazby o dalších 75bb
    Česká národní banka na včerejším měnově politickém zasedání snížila svou základní úrokovou sazbu o dalších 75bb. To bylo v souladu s tržními očekáváními, avšak pod odhadem analytiků, kteří v průměru čekali snížení pouze o 50bb. Hlavním důvodem pro další uvolnění měnové politiky byl i nadále se zhoršující výhled české ekonomiky v důsledku koronavirové nákazy. S cílem podpořit stabilitu finančního sektoru, centrální banka snížila požadavek proticyklické kapitálové rezervy na 1 %, s účinností od 1. dubna. Uvedla také, že je připravena přistoupit ve větším rozsahu k nákupu státních dluhopisů. ČNB zopakovala svou připravenost zasáhnout proti silně oslabující koruně pomocí intervencí na devizovém trhu. Podle guvernéra J. Rusnoka si banka již stanovila hladinu kurzu, při které by na devizový trh vstoupila, ta však zveřejněna nebyla. My očekáváme další pokles základní úrokové sazby o 50bb v případě, že dojde k dalšímu zhoršení výhledu české ekonomiky.
  • Tematické analýzy: ČNB překvapila finanční trh zvýšením sazeb
    Česká národní banka na dnešním zasedání nečekaně zvýšila úrokové sazby. Čtyři ze sedmi členů bankovní rady hlasovali ve prospěch vyšších sazeb. My jsme čekali stabilitu úrokových sazeb nyní s rizikem jejich zvýšení v blízkém horizontu a poté snížení na začátku příštího roku.
  • Tematické analýzy: Fiskální politika nabízí eurozóně pomoc, ale ne spásu
    Evropské centrální bance dochází munice. Záporné úrokové sazby ani znovuspuštěný program nákupů aktiv inflaci k cíli nedotlačí. V příštím roce navíc podle naší prognózy nastoupí recese v USA, která bude postupně dopadat i na země eurozóny. Naděje se tak stále více upínají k fiskální politice. Podle našeho odhadu by fiskální impulz v příštím roce mohl dosáhnout úrovně 0,2 % HDP. Pokud by země, které nemají problém s fiskálními pravidly, využily celý svůj prostor, mohl by fiskální impulz v příštím roce dosáhnout až 0,7 % HDP eurozóny. K takovýmto krokům ale zatím chybí politická vůle. Podstatné je i to, jak bude fiskální politika realizována. Ideální by byl nárůst veřejných investic, které v eurozóně chybí. Jejich návratnost je ale dlouhá.
  • Tematické analýzy: Panika spojená s koronavirem přepsala domácí finanční trh
    Data z čínské reálné ekonomiky vyděsila výraznými propady. Březnové indikátory by již měly vypadat lépe. Přesto jsme čínský růst HDP museli revidovat výrazně směrem dolů. Od Fedu očekáváme za dva týdny další snížení úrokových sazeb. ECB příští týden zřejmě upraví parametry programu TLTRO, aby malým a středním podnikům usnadnila přístup k financování. Panika spojena s koronavirem negativně dopadla i na tuzemský finanční trh. Koruna ztratila všechny letošní zisky a vrátila se ke svým regionálním konkurentům. Tuzemské úrokové sazby zažily volný pád. Finanční trhy v současnosti očekávají největší míru snižování sazeb ČNB od roku 2009. Podle nás však k takovému kroku centrální banka nepřistoupí vzhledem k rostoucí inflaci a slabší koruně. Další vývoj budou i nadále určovat spíše zahraniční faktory než domácí prostředí. Aktuální situace opět otevírá možnost zajištění úrokových sazeb za výhodných podmínek.
  • Tématické reporty: Centrální banka znovu snížila základní úrokovou sazbu o 75bb
    Česká národní banka snížila svou základní úrokovou sazbu o dalších 75 bb na 0,25 %. Rozhodla se tak učinit s ohledem na relativně pesimistický scénář pouze pozvolného oživení ekonomické aktivity v druhé polovině letošního roku. Očekáváme, že ČNB sazby znovu sníží na červnovém zasedání a dvoutýdenní repo sazba tak dosáhne technické nuly. Na této hladině pak podle nás setrvá až do konce příštího roku. V případě, že i pak bude ekonomika vyžadovat další podporu, ČNB bude muset využít nekonvenční nástroje, a tím nejpravděpodobnějším jsou podle nás devizové intervence.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FxNet
ATC Brokers
Pax Forex
reklama
Purple MT4 platforma nova