Pátek 29. březen 2024 00:02
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
InstaForex Ebook
reklama
Fintokei SwiftTrader

ČNB nebude měnit prozatímní nastavení měnové politiky

02.05.2016 08:44  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Předminulý týden byla koruna přilepena k technické hladině kurzového závazku 27,02 CZK/EUR, ale minulý týden tlak polevil a koruna se od úterý obchodovala kolem úrovně 27,04 CZK/EUR.

Vzhledem k tomu, že nebyla zveřejněna žádná zásadní data, tak definovaly tento pohyb hlavně klientské operace. Pravděpodobné opuštění závazku totiž centrální bankéři na minulém jednání konkretizovali do doby kolem poloviny roku 2017 a v současnosti by tak tvorba pozic na změnu kurzového režimu byla pro většinu investorů asi předčasná.

Minulé pondělí byly zveřejněny indikátory důvěry za duben, jejichž salda poklesla ve všech sledovaných složkách. Saldo spotřebitelského indikátoru pokleslo na 2 body, což je o 5,5 bodu níže než historické maximum z ledna letošního roku. Nicméně to ale stále představuje poměrně optimistický pohled. Zhoršila se i podnikatelská důvěra, která poklesla o 1,5 bodu na 12,7. V souhrnu tedy saldo celkového indikátoru pokleslo z 11,9 na 10,5 bodu.

Obchodování s korunou bude poklidné i v tomto týdnu. Ačkoliv ve čtvrtek bude zasedat bankovní rada ohledně nastavení měnové politiky, tak se i přesto, že bude představena nová prognóza, nečeká žádné překvapení v nastavení měnové politiky. Nová prognóza ČNB by zajímavé informace ovšem mohla přinést, ať už z titulu dalšího směřování inflace, tak i hodnocení zpomalující české ekonomiky.

Ostatní regionální měny během minulého týdne ztrácely. Maďarský forint v týdenním hodnocení ztratil 0,6 %. V úterý podle očekávání trhu rozhodla maďarská centrální banka o dalším snížení základní úrokové sazby o 15 bb, stejně jako v březnu. Dynamika cen totiž dosahuje -0,2 % y/y, a i výhled je nízký. Na trhu se tak množí spekulace, že centrální banka se už během letošního roku může dostat k nulové hranici a dalším krokem by tak mohlo být zavedení kurzového závazku podle vzoru ČNB.

Polský zlotý pak během týdne oslabil o 0,7 %, když se obchodování po propadu na přelomu minulých dvou týdnů neslo už v poklidnějším duchu. Absence zásadních makroekonomických dat tomu napomohla. Předběžné výsledky za duben v pátek byly zveřejněny pro spotřebitelskou inflaci. Ta dosáhla na meziměsíční růst o 0,3 %, ale meziročně díky efektům základny vykázala na -1,1 %. V pátek na tyto údaje bude mít šanci zareagovat centrální banka na svém jednání. Trhy ovšem nečekají změnu nastavení základních úrokové sazby. Rétorika na tiskové konferenci se zase ponese v duchu komunikace z posledních zasedání, když představitelé měnového výboru polské centrální banky se zaměřovali na to, že budoucí vývoj ekonomiky by měl přivést inflaci k cíli a že tedy není nutné v současné době měnit její nastavení.

Česká swapová výnosová křivka zvýšila v pátek svůj sklon, když její dlouhý konec vzrostl o bod. Následovala tak svůj eurový protějšek, který vzrostl o dva body na kratším a o tři body na delším konci.

DAVID KOCOUREK
Economist
Investment Banking
Komerční banka, a. s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • ČNB mimořádně snižuje sazby, míč je teď na straně fiskální politiky
    Česká národní banka dnes překvapila snížením svých úrokových sazeb o 50 bazických bodů. Dvoutýdenní repo sazba tak bude od zítra na úrovni 1,75 %. Mimořádné snížení sazeb je součástí balíčku opatření v souvislosti s epidemií koronaviru, který mimo jiné zahrnuje snadnější přístup tuzemských bank k likviditě. Sám guvernér však uvedl, že toto opatření je prozatím jen preventivní. Připustil také možnost intervencí na devizovém trhu. Se současnou úrovní koruny je však komfortní. Podle slov guvernéra by centrální banka tak reagovala na „nadměrné pohyby“ kurzu koruny.
  • ČNB mimořádně snižuje základní sazbu o 0,50 pb
    Bankovní rada České národní banky na dnešním mimořádném zasedání rozhodla o snížení základní sazby o 50 bazických bodů na 1,75 %. Rozhodnutí bylo přijato jednomyslně a jedná se o přímou reakci na probíhající epidemii koronaviru a opatření s ní spojená. Bankovní rada signalizuje i připravenost přikročit k dalším opatřením na základě vývoje situace. Zároveň dala banka najevo, že se nebude zdráhat zasáhnout proti nadměrným výkyvům kurzu české měny, což si lze vykládat jako deklarovanou připravenost použít devizové rezervy proti spekulativním útokům proti koruně. ČNB konstatuje, že je z jejího pohledu český finanční a bankovní systém na turbulentní vývoj posledních dní připraven. Nezávazně se také vyslovila pro možnost odkladu splátek klientů komerčních bank, kteří se kvůli epidemii mohou dostat do finančních potíží. Centrální banka také vzala zpět své předchozí rozhodnutí o zvýšení proticyklické kapitálové rezervy na 2 % od 1. července, a sazba tak zůstane na úrovni 1,75 %.
  • ČNB: Možnosti bank odkládat splátky úvěrů jsou dostatečné
    Česká národní banka považuje současné možnosti bank odkládat splátky úvěrů v souvislosti s koronavirovou krizí za dostatečné. ČNB tím dnes reagovala na výzvu Asociací exportérů a Asociací textilního-oděvního-kožedělného průmyslu (ATOK), aby rozvolnila pravidla při odkladu splátek úvěrů, na která údajně narážejí komerční banky.
  • ČNB na holubičí vlně
    Bankovní rada ČNB v uplynulém týdnu podle očekávání ponechala své úrokové sazby beze změny. Rozhodnutí je plně v souladu s dlouhodobě holubičí rétorikou centrální banky. Míra inflace a HDP se pohybuje pod prognózou ČNB a plánované utahování měnových podmínek v ekonomice skrze posilování koruny probíhá podle plánu. Podle guvernéra J. Rusnoka už zůstane spotřebitelská inflace nad dvouprocentním cílem po zbytek tohoto roku. Kvůli slabému výsledku v únoru byla rizika inflace vyhodnocena jako lehce protiinflační. Důležitým dodatkem bylo, že s prognózou je konzistentní nárůst úrokových sazeb až ke konci roku, nebo v roce příštím. To ale neznamená, že bankovní rada nemá v záloze dřívější navyšování sazeb. Páteční zveřejnění záznamu z jednání bankovní rady by nám mohlo poodhalit, jak moc svou holubičí politiku centrální bankéři myslí vážně.
  • ČNB na posledním jednání diskutovala především inflaci
    Podle dnes zveřejněného zápisu z posledního zasedání ČNB členové bankovní rady diskutovali především inflaci. Podle většiny tuzemských centrálních bankéřů je sice vliv externích faktorů, které centrální banka nedokáže ovlivnit, významný, na růst spotřebitelských cen však podle nich působí i domácí tlaky. Ty jsou podle nich spojeny zejména s přehřátým trhem práce a můžou vyústit v to, že vyšší inflace přetrvá po delší dobu. Argumentem pro vyšší sazby je také nárůst inflačních očekávání, která se aktuálně pohybují výrazně nad dvouprocentním cílem centrální banky.
  • ČNB na posledním jednání nekonvenční nástroje nediskutovala
    Česká národní banka ponechala minulou středu úrokové sazby beze změny, dvoutýdenní repo sazba tak zůstala na 0,25 %. Pro toto rozhodnutí hlasovali všichni členové bankovní rady. Dnes centrální banka zveřejnila podrobný zápis z posledního jednání.
  • ČNB na rozcestí
    V únoru tuzemské spotřebitelské ceny zůstaly meziměsíčně beze změny. V meziročním srovnání se spotřebitelská inflace dostala na hodnotu 1,8 %, což bylo plně v souladu s naším odhadem. Trh však očekával o dvě desetiny rychlejší růst cen a prognóza ČNB byla o další dvě desetiny ještě výše. Jedná se tak o čtvrté zpomalení v řadě poté, co se inflace v říjnu (2,9 % r/r) dostala na své cyklické maximum. V následujících měsících však očekáváme, že inflace opět zrychlí a vrátí se do horního pásma okolo dvouprocentního cíle centrální banky hlavně vlivem silných mzdových tlaků z extrémně utaženého trhu práce.
  • ČNB na tahu
    Ve čtvrtek proběhne třetí měnověpolitické jednání ČNB v tomto roce. Zvyšování úrokových sazeb nepřipadá v úvahu. Pozornost tak bude hlavně mít nová makroekonomická prognóza a následná tisková konference. Na té však nelze očekávat žádné jestřábí výroky guvernéra J. Rusnoka. Výkon ekonomiky probíhá víceméně v souladu s únorovou prognózou a míra inflace je od začátku roku silně pod očekáváním banky. Nicméně větší část bankovní rady tento jev považuje pouze za dočasný a neměl by tak odchýlit centrální banku od prognózy. Větší pozornost bude mít nová prognóza vývoje kurzu koruny. Únorový výhled totiž počítal pro druhé čtvrtletí s průměrnou hodnotou 24,90 korun za euro, přitom průměrná hodnota za duben se pohybuje o více než čtyři desetníky výše. K dnešnímu dni koruna dokonce umazala celý zisk tohoto roku a nachází se na stejné hodnotě, kde tento rok započala.
  • ČNB natahuje pevný závazek, zůstává ve vleku ECB
    Česká národní banka posunula tvrdý závazek intervenovat proti koruně o jeden kvartál. Garantuje tedy trhům, že nevypne intervence dřív než po konci března 2017. Rizika prognózy jsou ale vyrovnaná a ČNB proto nevidí důvod k tomu oddalovat ukončení intervence někdy “okolo poloviny roku 2017?. Náš hlavní scénář - opuštění intervencí ve třetím kvartále - je tak stále nejpravděpodobnější. Domácí ekonomice v tuto chvíli věříme a hlavním důvodem k dalšímu oddálení exitu by mohly být externí faktory - konkrétně ECB, pokud by se rozhodla dál natahovat tisk peněz (politiku QE).
  • ČNB navzdory očekáváním trhu nezměnila výši sazeb
    Česká národní banka ani na listopadovém zasedání nezměnila aktuální výši sazeb a základní úroková sazba tak zůstává na úrovni 7,00 %. Náš odhad stejně jako medián trhu počítal se snížením o 25bb, odhady byly ale zhruba rovnoměrně rozdělené mezi možnost snížení a stability. Trhy na rozhodnutí reagují v očekávatelném směru, kdy koruna skokově posílila zhruba o 0,5 % na 24,50 EUR/CZK.
  • ČNB nečekaně zvyšuje úroky, koruna prudce posiluje, poprvé od října 2012 pod 25 korun za euro
    Česká národní banka dnes nečekaně zvýšila klíčové úrokové sazby, základní sazbu zvyšuje na 2,25 procenta. Skutečnost, že oznámení výsledku svého dnešního jednání odložila o celou hodinu, svědčí o tom, že jednání v rámci bankovní bylo bouřlivé. Část bankovní rady si přála zvýšení sazeb již delší dobu. Devizoví obchodníci podhodnocovali pravděpodobnost scénáře zvýšení sazeb v letošním prvním čtvrtletí, přesto je dnešní krok překvapivý. Koruna v reakci prudce posiluje, poprvé od října 2012 pod úroveň 25 korun za euro. ČNB vyhodnotila proinflační rizika přicházející z tuzemské ekonomiky jako závažnější než rizika protiinflační, přicházející ze zahraničí, včetně možného rozsáhlého šíření koronavirové nákazy.
  • ČNB nedala prostor spekulacím a základní sazbu ponechává na 7 %
    Česká národní banka podle očekávání rozhodla o stabilitě sazeb a základní úroková sazba tak již od loňského června zůstává na úrovni 7,00 %. Bankovní rada odhlasovalo stabilitu sazeb na posledních sedmi zasedáních, vždy pod vedením guvernéra Aleše Michla. Před dnešním rozhodnutím ČNB rostly zákulisní spekulace ohledně možnosti, že by bankovní rada mohla v reakci na očekávaný rychlý růst nominálních mezd rozhodnout o signálním zvýšení sazeb o 25bb. Trh ale tento scénář nevnímal jako příliš reálný, a proto i reakce na finančních trzích je v prvních minutách jen minimální. V rozhodnutí zároveň zůstává věta o ochotě ČNB bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny.
  • ČNB: Nejčastější mýty opřádající intervence
    Rozhodnutí České národní banky začít používat jako nástroj měnové politiky kurz koruny, oznámené minulý čtvrtek, vyvolalo bouřlivou diskuzi odborné i široké veřejnosti. Ve veřejné debatě, která se rozpoutala na toto téma, se ale podle ČNB objevuje řada mýtů, které centrální banka cítí potřebu vyvrátit. Zprostředkováváme Vám proto níže v nezměněné podobě dokument ČNB, kde centrální banka mýty identifikuje a vyvrací. ČNB v úvodu dokumentu říká, že sílu veřejné diskuse nepovažuje za překvapivou, protože se jedná o jedno z nejzásadnějších rozhodnutí měnové politiky za poslední desetiletí. Zároveň jde podle autorů - Tomáš Holub a Petr Král ze Sekce měnová a statistiky ČNB - o krok, který má v první fázi své nepříjemné důsledky pro občany v podobě zvýšení cen dováženého zboží, v delším období však nad nimi převáží pozitivní důsledky oslabení kurzu v podobě udržení cenové stability a rychlejšího oživení hospodářského růstu.
  • ČNB nemá námitky, aby ČSOB letos vyplatila dividendu 4,1 miliardy Kč
    Česká národní banka nemá námitky k záměru ČSOB vyplatit letos za roky 2019 a 2020 dividendu 4,1 miliardy Kč. Vyplývá to z informací zveřejněných na webových stránkách banky. Dividenda je určena v souladu s doporučením ČNB z března 2021 jako minimální hodnota ze čtyř stanovených parametrů.
  • ČNB nemění sazby, pro stabilitu hlasovalo 5 ze 7 členů
    Bankovní rada ČNB na dnešním měnově-politickém zasedání rozhodla o stabilitě sazeb a nepotvrdil se tak náš odhad, který v souladu s mediánem trhu očekával pokles sazeb o 25bb. Pro snížení se našly pouze 2 hlasy, zbylých 5 členů hlasovalo pro zachování základní sazby na 7 %. Zveřejněna byla zároveň nová prognóza, která počítá s výrazně slabším ekonomickým růstem v příštím roce, ale i s vyšší inflací. Koruna po zasedání posiluje k 24,50 EUR/CZK.
  • ČNB neočekávaně snížila sazby: 2T repo 0,05 %. Koruna slábne, výnos dluhu na minimu (+komentář)
    Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla snížit dvoutýdenní repo sazbu (2T repo...
  • ČNB nepravomocně odebrala licenci Sberbank CZ, uvedly HN a Seznam Zprávy
    Česká národní banka (ČNB) odebrala licenci Sberbank CZ, uvedly dnes servery HN.cz a Seznam Zprávy. Rozhodnutí centrální banky zatím není pravomocné, banka s vazbami na Rusko může podat rozklad. Pokud se Sberbank CZ proti odejmutí licence odvolá, bude námitky řešit rozkladová komise a poté bankovní rada.
  • ČNB nepřekvapila a ponechala sazby beze změny
    Česká národní banka v souladu s očekáváními ponechala úrokové sazby beze změny. Základní repo sazba tak zůstává na sedmi procentech. Nová bankovní rada vedená guvernérem Michlem pokračuje ve vyčkávací holubičí politice, když opakovaně uvádí, že dosavadní úroveň úrokových sazeb je již dostatečná ke zkrocení vysoké inflace. Častými argumenty jsou snižující se úvěrová aktivita, nižší růst peněžní zásoby či slábnoucí ekonomika. Inflace byla navíc ve třetím čtvrtletí v průměru o zhruba dva procentní body nižší, než ČNB čekala.
  • ČNB nepřekvapila a ponechala sazby beze změny
    Česká národní banka dnes podle očekávání úrokové sazby nezměnila. Zatímco nová prognóza ČNB ukazuje na potřebu jejich dalšího výrazného zvýšení, většina bankovní rady preferuje pokračující stabilitu. Na dalším zasedání podle guvernéra Michla úrokové sazby buď vzrostou nebo zůstanou beze změny, vše bude záviset na nově zveřejněných datech. Guvernér zároveň připustil, že sazby mohou zůstat vyšší po delší dobu. Oproti prognóze ČNB neočekáváme, že by bankovní rada sazby dále zvyšovala. To se projeví ve vyšší inflaci a slabší koruně. Tu ČNB bude i nadále bránit proti nadměrným výkyvům.
  • ČNB nepřekvapila a sazby tak zůstávají beze změny
    Česká národní banka dnes v souladu s očekáváními opět ponechala úrokové sazby beze změny. Základní repo sazba tak zůstává na 7 %. Nad rámec toho bankovní rada ve svém prohlášení i nadále uvádí, že je připravena zasáhnout proti nadměrným výkyvům české koruny. Nic se tedy nemění ani na politice „silné koruny“, kterou centrální banka již delší dobu prosazuje.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova