Čtvrtek 28. březen 2024 23:38
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei SwiftTrader

Poptávka po amerických bondech je stále robustní, neuškodil ji ani konec amerického QE

20.10.2015 15:06  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Za týden tomu bude přesně rok od doby, kdy americká centrální banka přestala s nákupy dluhopisů v rámci programu kvantitativního uvolňování. V jeho vrcholné fázi nakupoval Fed každý měsíc dluhopisy za 85 miliard dolarů, přičemž 40 mld. šlo za nákupy dluhopisů krytých hypotékami (MBS) a 45 mld. šlo za nákupy amerických státních dluhopisů. Záměr ukončit QE oznámil Fed v polovině roku 2013, v září 2013 začal s postupným snižováním měsíčních nákupů a 29. října příštího roku tyto nákupy definitivně ukončil. Z trhu tak sice zmizel velký hráč a silný zdroj poptávky po amerických dluhopisech, na cenách dluhopisů se to však téměř neprojevilo, když se výnosy z desetiletých splatností v minulém týdnu dokonce propadly zpátky pod 2 %. Kdo tedy Fed v nákupech dluhopisů zastoupil? Jak ukazují data z amerického ministerstva financí, roli Fedu převzal téměř kompletně soukromý soukromý sektor, reprezentovaný americkými investičními a penzijními fondy. Takto například vypadá struktura poptávky po dluhopisech nakupovaných přímo z aukcí amerického ministerstva financí pro dluhopisy s třicetiletou splatností.

Untitled1

Sektor domácích investičních fondů (červená) zvýšil svůj podíl na 64 %, zatímco dealeři a brokeři (modrá), kteří nakupovali v minulosti zejména pro Fed, snížili svůj podíl na pouhých 29 %. Americké penzijní a investiční fondy dnes tedy odsávají téměř dvě třetiny nově emitovaných dluhopisů, zatímco v roce 2012 to byla pouze třetina. Za pozornost stojí i snižující se poptávka ze strany zahraničních investorů (zelená), která souvisí s výrazným snižování devizových rezerv v zemích, jako je Čína a Saúdská Arábie. Nízký podíl zahraničních investorů mimo jiné hezky ukazuje, jak nepodložené je tvrzení, že jsou Spojené státy závislé na Číně a dalších zemích, které nakupují americké dluhopisy. Faktem je, že drtivou většinu poptávky po amerických bondech tvoří především americké subjekty. Rostoucí význam amerických fondů je patrný i u ostatních splatností. U desetiletých dluhopisů dnes fondy skupují přibližně 45 % z celkové emise...

Untitled2

...a u dvouletých se na nákupech podílí 42 %.

Untitled3

Americký trh s dluhopisy tak zdá se zůstává robustní. Díru po Fedu se soukromému sektoru podařilo úspěšně zaplnit a problémem pro americké bondy nebude představovat ani další pokles poptávky z emerging markets regionu, jehož problémy se více než amerických dluhopisů týkají dluhopisů rizikovějších zemí a akciového trhu.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Po prvním roce se akcie UDI CEE zhodnotily o více než 11 %
    Od počátku vstupu akcií UDI CEE a.s. na pražskou burzu 2. října 2018 jsou cenné papíry developera nejobchodovanějšími na trhu Start. Podíl UDI na obchodech tohoto trhu činil 67 %. Za rok na trhu se akcie zhodnotily z nabídkové ceny IPO 426 korun na akcii na 474 korun v září 2019. Hodnota akcií tak vzrostla o 11,3 %.
  • Po předchozích čtyřech dnech růstu dnes pražská burza oslabila
    Pražská burza v úvodu týdne oslabila. Index PX dnes po sérii čtyř růstů v řadě klesl o 0,45 procenta na 1384,15 bodu. Z hlavních emisí nejvýrazněji zlevnily akcie Philip Morris ČR. Výraznějšímu poklesu burzy bránily hlavně akcie pojišťovny VIG. Vyplývá to z údajů na burzovním webu. Mírným poklesem zahájila druhý květnový týden i koruna.
  • Po předchozích devíti dnech v minusu dnes pražská burza zamířila vzhůru
    Po sérii devíti poklesů v řadě dnes pražská burza zamířila vzhůru. Index PX stoupl o 0,7 procenta na 1339,56 bodu. Vzpruhou pro něj byly zejména akcie Komerční banky a energetické společnosti ČEZ. Výraznějšímu růstu indexu naopak bránily cenné papíry Avastu či banky Moneta. Koruna dnes oslabila vůči oběma hlavním světovým měnám.
  • Po předchozích růstech dnes většina trhů mírně koriguje
    Americké akciové trhy zahajují dnešní obchodování mírnou korekcí po včerejším silném úvodu kvartálu. Index Dow Jones oslabuje o 0,3 %, S&P 500 ztrácí 0,1 % a technologický Nasdaq se pohybuje na úrovni včerejších zavíracích cen. V rámci širšího indexu S&P 500 nejvíce klesají ceny akcií výrobců nezbytného zboží, a to o 0,5 %. Na opačné straně nejlépe do dnešního dne vstoupili zpracovatelé komodit (+0,3 %). Evropské trhy dnes výjimečně nejdou ruku v ruce s těmi americkými, a mírně rostou. Hlavní index Stoxx 600 je aktuálně silnější o 0,4 %. Daří se všem sektorům s tím, že nejvíce rostou akcie finančních institucí (+1,2 %).
  • Po přílivu BTC do Coinbase PRO se dynamika bitcoinu snižuje📉
    Fidelity Fund zůstává pozitivní, pokud jde o omezenou nabídku bitcoinu vůči fiat měnám, a zdůrazňuje, že investoři mohou chtít mít expozici vůči BTC v prostředí nadhodnoceného dolaru a turbulencí na měnovém trhu (intervence na trhu libry nebo jenu).
  • Poptávka centrálních bank po zlatě dál roste
    Poptávka centrálních bank po zlatě dál roste, přičemž v čele stojí rozvíjející se trhy. Například Centrální banka Uzbekistánu minulý měsíc doplnila své zlaté rezervy.
  • Poptávka domácností v srpnu výrazně oslabila
    Maloobchodní tržby bez prodejů aut v srpnu výrazně klesly. Meziměsíčně byly v reálném vyjádření nižší o 0,8 %, poté co v červenci stagnovaly. V meziročním vyjádření se tržby snížily o 2,8 % a výrazně tak zaostaly za tržním konsensem, který očekával pokles o 1,9 %. Zklamání by navíc bylo ještě větší, pokud by nedošlo k mírným vzestupným revizím historických dat.
  • Poptávka investorů po zlatých ETF roste
    Ačkoli se zlato obchoduje pod 2 000 USD za unci, sentiment investorů se dál zlepšuje, uvádí nedávná zpráva Světové rady pro zlato (WGC). Zpráva WCG za květen uvádí, že do burzovně obchodovaných fondů (ETF) na zlato bylo investováno 19 tun zlata v hodnotě 1,7 miliard USD. Po výrazném odlivu z ledna a února se jedná o třetí měsíční růst v řadě.
  • Poptávka investorů se otáčí směrem k delším dluhopisům
    V dnešní aukci státních dluhopisů Ministerstvo financí testovalo zájem investorů o delší splatnosti. Doposavad drtivě převládala poptávka po kratších státních dluhopisech. Nicméně v důsledku toho v posledních týdnech vzrostla jejich cena na trhu a tím naopak potenciální atraktivita delšího konce křivky. To se odrazilo i na vysoké poptávce investorů v dnešní aukci. I tak ale byl největší zájem opět po nejkratším dluhopisu z nabízených se splatností osm let. Zároveň se ministerstvo po delší době vrátilo k naplňování předem nastaveného plánu objemu emitovaných dluhopisů. Dnes tak prodalo „pouze“ 13,2 mld. Kč státních dluhopisů, zatímco investoři poptávali celkem až 59,3 mld. Kč. Ukazuje se tak, že předchozí rekordní aukce již dostatečně zajistily finanční prostředky na financování plánovaného deficitu státního rozpočtu pro letošní rok.
  • Poptávka po akciích opět při síle, Amerika vystartovala vzhůru
    Obchodování na hlavních akciových trzích se dál nese v duchu velkého optimismu. Pomohly zprávy o vakcíně J&J, naděje na rychlé schválení amerického fiskálního balíku i v Senátu, ale podle nás byly motivací také relativně nižší ceny z minulého týdne. Americké indexy se vydaly vzhůru ještě rychleji než ty evropské. S&P 500 stoupá o 2,2 pct, Nasdaq o 2,3 pct, Stoxx Europe 600 si nyní připisuje 1,8 procenta. Praha za západními trhy zaostává při růstu PX o 0,8 pct. Brzdila ji Moneta a ČEZ.
  • Poptávka po bezpečí převládá i odpoledne, ale tlak na akcie i euro se zmenšil
    Ani odpoledne se hlavní trhy nedokázaly zbavit důsledků negativního startu, ačkoli přece jen najdeme známky zlepšení. Nový týden začal pod negativním dojmem z předčasného konce americko-čínských rozhovorů a jako nepříznivý faktor se přidaly nečekaně slabé PMI z eurozóny. Zprávy z průběhu dne už byly nevýrazné a nedokázaly sentiment napravit. To samé platí i pro komentáře z Fedu, přestože prezident jeho newyorské pobočky Dudley hovořil o uklidnění peněžního trhu.
  • Poptávka po bitcoinech vzhledem k vysoké inflaci prudce stoupne
    Očekává se, že poptávka po kryptoměnách bude navzdory nedávné korekci trhu pokračovat. Důvodem je skutečnost, že investoři používají bitcoin jako zajištění proti inflaci, a tak se nejspíš budou snažit ponechat si ho ve svých rozvahách. Inflace koneckonců může během svátků v souvislosti s pokračujícím narušením dodavatelských řetězců prudce růst.
  • Poptávka po českých bondech opadla
    Česko zažilo jeden z největších výprodejů státních dluhopisů za poslední rok. Domácích bondů se vzdali především zahraniční spekulanti, kteří přehodnotili výhodnost sázek na budoucí posílení koruny. Vládní bondy totiž přespolním hráčům posloužily jako čekárna na uvolnění kurzu koruny a její následné posílení. Část trhu prý nad vidinou silné koruny zlomila hůl. Spekulanti sázející na posílení koruny po ukončení intervenčního režimu zjistiti, že koruna nebude letošním investičním ternem a ze svých pozic couvají.
  • Poptávka po dolaru se zmírní, jakmile se zastaví výprodeje na trzích
    Zdá se, že výprodeje na trzích se chýlí ke konci kvůli nadcházejícímu zasedání Fedu, které se uskuteční příští týden. Investoři zaujímají vyčkávací postoj, protože dříve předseda Fedu Jerome Powell naznačil, že může dojít ke zvýšení úrokových sazeb o 0,50 % namísto 0,25 %, jak tomu bylo na předchozích zasedáních.
  • Poptávka po ESG roste. Upevňují si své místo na trhu
    Udržitelné investice se stále více prosazují jako stabilní součást portfolií investorů. Zvláštní místo si získávají zejména investice ESG, které ve srovnání s tradičními aktivy prokázaly lepší odolnost vůči výkyvům trhu, a to nejen během pandemie, ale i po vypuknutí války na Ukrajině. Poptávka po nich stále roste, což zároveň vytváří tlak na nabídku.
  • Poptávka po evropském dluhu roste, dnes pracovní statistiky z USA
    Poptávka po evropském dluhu roste, dnes pracovní statistiky z USA...
  • Poptávka po fyzickém zlatě je silná
    Přestože se zlato drží kolem 1 850 dolarů za unci, drobní investoři se nevzdávají. Býčí nálada na Spectrum Markets dosáhla minulý měsíc překvapivě historického maxima.
  • Poptávka po kryptoměnách roste, Bidenova administrativa žádá krypto burzy o pomoc
    Růst kryptoměn v posledních několika dnech na pozadí války na Ukrajině a eskalace sankcí vůči Rusku vedl mnoho investorů k tomu, aby akceptovali, že kryptoměny jsou dalším rizikovým aktivem. Adam Farthing, ředitel pro rizika v Japonsku ve společnosti B2C2, která se zabývá obchodováním s kryptoměnami, uvedl, že by se bitcoin mohl "odpojit od rizika" a začít se obchodovat spíše jako zajištění proti geopolitické nestabilitě a inflaci.
  • Poptávka po kryptoměnách zvyšuje výsledky společnosti PayPal
    Pokračujeme v sezóně firemních výsledků jak ve Spojených státech, tak v Evropě, kde najdeme zajímavé výsledky, přičemž oba břehy Atlantského oceánu ukazují zlepšení ekonomiky po krizích způsobených Covid-19, a to prostřednictvím obecně pozitivních obchodních výsledků .
  • Poptávka po mincích a zlatých cihličkách roste již třetí čtvrtletí po sobě
    V prvním čtvrtletí roku 2021 dosáhla poptávka po zlatě celkového objemu 815,7 tun a celkový objem se tedy snížil meziročně o 23 %, uvádí Světová rada pro zlato (World Gold Council) ve svém reportu za první čtvrtletí tohoto roku. Došlo k posílení investiční poptávky po mincích a slitcích, ale k odlivu ETF fondů zajištěných zlatem. Nákup šperků se pomalu zotavuje spolu s oživováním ekonomik po lockdownech, i když se stále pohybuje na nízkých číslech. Zlaté rezervy centrálních bank vzrostly v tomto období o 95,5 tun. Celková nabídka zlata v prvním čtvrtletí meziročně poklesla o 4 %, převáženě kvůli menšímu objemu recyklace.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader