Pátek 29. březen 2024 16:05
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
CapXmaster srovnani

Silný dolar a růst amerických sazeb je problém hlavně pro emerging markets

02.09.2015 12:37  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Včera jsem se na tomto místě trochu rozepsal o Číně a o jejím ekonomickém trilema. Zmínil jsem mimo jiné skutečnost, že čínská centrální banka potřebuje dál oslabovat domácí měnu, ale její výrazné oslabení si nemůže dovolit i kdyby chtěla, protože musí respektovat vysoké zadlužení domácích subjektů v dolarech.

Dnes jsem na toto téma našel zajímavý paper od Banky pro mezinárodní platby, který navíc ukazuje, že Čína není jediná, pro kterou jsou silný dolar a vyšší americké sazby oprávněným strašákem. Růst celkového objemu dolarových půjček v nedolarových zemích je velké téma posledních několika let. Z dolaru se díky němu stala postupně funding currency pro celý svět a zejména pak pro země s vyššími úrokovým sazbami, mezi které patří především emerging markets. Tamní subjekty mají na výběr. Buď si vezmou půjčku/vydají dluhopis v domácí měně s vyšším úrokem, nebo risknou půjčku s malým úrokem v dolarech. Pokud sáhnou po dolarové půjčce, musejí ale počítat s dodatečným kurzovým rizikem. To jim dlouhou dobu hrálo do karet, když americká měna díky Fedu zůstávala slabá. Jakmile ale začal dolar znovu posilovat, stává se z dolarové půjčky nepříjemný problém. Objem dolarových úvěrů v minulých letech rostl skutečně výrazně a tahounem jeho růstu byly zejména Indie, Brazílie a Čína.

Růst dolarového dluhu v těchto zemích vypadá skutečně hrozivě, což platí především pro Čínu. Dobrou zprávou je to, že dolarizace úvěrového portfolia v Číně dosahuje stále jednociferných úrovní. Tou špatnou je, že data BIS jsou z poloviny minulého roku a díky rapidnímu růstu z minulých let pravděpodobně celková výše dolarového dluhu dál výrazně narůstá, i když pravděpodobně ne tak prudce jako v minulých letech. Přestože absolutní výše dolarového dluhu ve vztahu k celkovému zadlužení v Číně není na první pohled velká, zcela jistě představuje problém. Bavíme se zde totiž o 1 bilionu dolarů v ekonomice, jejíž HDP dosahuje 6,8 bilionu. Centrální banka proto musí být opatrná. Čína však není jediná, kdo má problém. V Brazílii, Indii, nebo Jižní Koreji dosahuje podíl USD úvěrů 10 % všech úvěrů v zemi a v zemích, jako je Mexiko, Filipíny, Bolívie, nebo Peru s podle BIS toto číslo šplhá až k jedné třetině. Celkový objem dolarových půjček mimo USA pak vzrostl od začátku finanční krize z 6 na téměř 9 bilionů dolarů. Znovu tak nezbývá než zopakovat, že bude-li Fed ve snaze o utažení měnové politiky dál tlačit na pilu, může silný dolar v kombinaci s vyššími sazbami emerging markets ještě hodně potrápit.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Silné oživení ekonomiky přináší koruně v úvodu výrazné zisky
    Záznam z posledního jednání bankovní rady, který byl zveřejněn dnes ráno, neobsahuje nové informace, na které by měl t...
  • 📈Silné oživenie na Bitcoine❗
    Bitcoiny zaznamenali lokálnu korekciu nadol 14. augusta po tom, čo hlavná kryptomena dosiahla lokálne maximá okolo úrovne 48 000 dolárov. Pokles sa však včera zastavil tesne pod úrovňou 44 000 dolárov, čo je stále nad 23,6 Fibonacciho retracementom z poslednej vzostupnej vlny, ktorá sa začala koncom júla. V súčasnej dobe sa bitcoiny obchodujú nad 50,0 retracementom poklesu od apríla do mája a blížia sa k miestnym maximám. Pozitívne informácie na trhu s kryptomenami pochádzajú od amerických inštitúcií. V čase, keď prebieha boj o spustenie prvého amerického ETF na bitcoin, sa Wells Fargo rozhodla zaregistrovať súkromný fond na bitcoin. Podobný krok urobila aj JP Morgan. Tieto banky poskytnú svojim najbohatším klientom nepriamu príležitosť investovať na trhu s kryptomenami. Spoločnosť Coinbase navyše oznamuje, že nakúpi kryptomeny v hodnote viac ako 500 miliónov dolárov, aby ich pridala do súvahy burzy. Generálny riaditeľ spoločnosti taktiež oznamuje, že 10% zo zisku bude investovaných do kryptomien.
  • Silné oživení za námi a slabý výkon před námi
    V pořadí třetí a zároveň konečný odhad vývoje HDP ve třetím čtvrtletí loňského roku potvrdil předchozí čísla, která ČSÚ zveřejnil na začátku prosince.
  • Silné poklesy v amerických zásobách ropy
    Americké ropné zásoby poklesly o 3,3 mil. barelů, zatímco se očekával pokles o 0,95 mil. barelů, dřívější propad byl o 3,3 mil. barelů. Zásoby benzínu poklesly o 1,2 mil. barelů, zatímco se očekával propad o 1 mil. barelů a nedávný propad činil méně než 0,03 mil.
  • Silné posílení eura vytvořilo tlak na akcie
    Včerejší publikovaná makrodata z eurozóny pořádně zahýbala nejen měnovými trhy. Míra inflace měřená indexem spotřebite...
  • Silně se otevírající čínská ekonomika pomáhá všem
    Čínská ekonomika se po třech letech lockdownů znovu silně otevírá. To představuje důležitou kompenzaci zpomalující ekonomiky ve zbytku světa a klíčovou podporu pro mnoho britských a evropských společností. Oživující se čínský spotřebitel je hnací silou pokračujícího překonávání výkonnosti evropského sektoru luxusního zboží, od LVMH po Burberry. Mělo by to také podpořit poptávku po komoditách, kde je Čína největším světovým odběratelem, z čehož těží společnosti od Rio Tinto po Anglo American.
  • Silné trhy práce znamenají, že úrokové sazby zůstanou déle na vysoké úrovni
    Centrální bankéři na sympoziu v Jackson Hole jasně řekli, že jejich další kroky v boji proti inflaci závisí na dalším vývoji údajů, zejména na těch, které pochází z trhu práce. První údaje z USA přišly v pátek a ukazují, že v americké ekonomice nadále přibývá pracovních míst, ale mzdy rostou pomalu, což jen utvrzuje Fed v jeho politice vysokých úrokových sazeb. Boj proti inflaci však ještě není vyhraný a silné trhy práce na obou březích Atlantiku stále umožňují centrálním bankéřům flexibilně udržovat sazby na vysokých úrovních po delší dobu.
  • Silné údaje o zaměstnanosti v USA povedou k rally na trzích a lokálnímu růstu amerického dolaru
    Veškerá pozornost trhů se dnes bude soustředit na zveřejnění údajů z amerického trhu práce, které mohou Fed přimět k dřívějšímu zvýšení úrokových sazeb na začátku příštího roku 2022.
  • Silný americký HDP může zvýšit tržní sentiment
    Akciové trhy ve středu pokračovaly v růstu po silném poklesu v posledních dnech, který byl způsoben zasedáními Fedu, ECB a Bank of England. Dvoudenní rally lze vysvětlit jako oživení po velmi silných výprodejích, které byly výsledkem špatných zpráv nebo ekonomických dat. Jakmile negativní pozadí odeznělo, tlak ustal.
  • Silný dezinflační trend trápí i ECB
    Již zítra se sejde vedení ECB. Nejenom česká ekonomika se potýká se silnými dezinflačními tendenci hrozícími přejít do deflace...
  • Silný dolar omezuje růst cen zlata
    Výrazný pohyb dolaru zabránil účastníkům trhu výrazně zvýšit cenu drahého kovu. Dolar přidal 0,80 %, neboli 81 bodů, čímž se dolarový index dostal na 102,20.
  • Silný ekonomický růst USA posiluje cenu akcií i ropy; analýza EUR/USD
    Počet Američanů žádajících poprvé o podporu v nezaměstnanosti klesl v minulém týdnu více, než se čekalo, což nazn...
  • Silný ekonomický růst USA posiluje cenu akcií i ropy; analýza EUR/USD
    Počet Američanů žádajících poprvé o podporu v nezaměstnanosti klesl v minulém týdnu více, než se čekalo, což nazn...
  • Silný frank drží Švýcarsko v deflaci. Jeho dalšímu zpevňování ale může bránit nízký zájem o bezpečné přístavy
    Dnes dopoledne přišly ze Švýcarska docela zajímavá data. Zatímco všude v Evropě inflace pomalu narůstá, třebaže jen díky odeznívajícímu efektu dřívějšího pádu cen komodit, Švýcarsko se inflace ještě nějakou dobu nedočká. Zůstává totiž v deflaci, která se navíc v posledních měsících začala prohlubovat. Podle posledních dat se v minulém měsíci index spotřebitelských cen (CPI) v zemi propadl o 0,2 % a meziročně klesá již o 0,3 %, což je nejhorší výsledek od poloviny letošního roku.
  • Silný hospodářský růst podpoří americký dolar
    Trh poslední dobou neustále spekuluje o budoucích změnách úrokových sazeb v USA, eurozóně a Velké Británii. I když toto téma už mnoho lidí nudí, jsou úrokové sazby pravděpodobně klíčovým parametrem, který přímo ovlivňuje pohyb mnoha měn. Nezbývá tedy než pozorně sledovat všechny aspekty různých ekonomik, které nám umožní pochopit potenciální budoucí rozhodnutí centrálních bank.
  • Silný inflační impulz ze strany výroby
    Ceny českých průmyslových výrobců se v lednu nečekaně přiblížily k 20 % z meziročního pohledu. Oproti prosinci vzrostly o 6,9 % po předchozím snížení o 0,1 %. Jedná se o nebývale silné meziměsíční zdražení, ke kterému došlo naposledy počátkem 90let.
  • Silný jen
    O 9:25 by mala byť tlačová konferencia japonského ministra p...
  • Silný nominální růst mezd na inflaci nestačil a stačit nebude
    Průměrná mzda v České republice vzrostla v letošním prvním čtvrtletí o 7,2 % na necelých 38 tisíc Kč. Vzhledem k více než 11% inflaci se ale kupní síla domácností zhoršila a reálně mzdy poklesly o 3,6 %. K silnému nominálnímu růstu přispěla kromě vysoké inflace i slabší základna z minulého roku, kdy před rokem roli hrálo zrušení superhrubých mezd v kombinaci s nepříznivou pandemickou situací.
  • Silný optimismus na trzích a ČNB jako hrozba pro korunu
    Na hlavních akciových trzích nadále sledujeme převažující optimismus. Probíhá rotace do akcií z dluhopisů, ovšem způsobem, který nedává úplně smysl. Nejvýraznější zisky si připisují velmi rizikové tituly z růstového spektra trhu, které by naopak měly být pod tlakem kvůli rychle rostoucím dluhopisovým výnosům. Ty mimochodem stoupají také dnes, a to při prohlubování inverze křivky v USA.
  • Silný pátek pouze korigoval čtvrteční ztráty
    Pozitivní obchodní seance v pondělí a pátek ohraničily střed týdne, kdy akcie oslabovaly. Pokles byl nejvíce vidět ve čtvrtek, kdy akcie ztratily téměř 6 %, což je jeden z největších propadů za poslední týdny a měsíce. Hlavním důvodem byl růst počtu nakažených infekcí covid-19, když začalo uvolňování restriktivních opatření, a strach z další vlny pandemie. V pátek předvádí trhy v USA silný start a posilují na začátku pátečního obchodování o téměř 3 %. To nicméně na eliminaci čtvrtečního propadu nebude stačit a hlavní index S&P500 odevzdá za týden asi 4 %. Výjimkou byl technologický indikátor NADAQ, který oslabil pouze ve čtvrtek. Během týdne dosáhl svého historického maxima a pokořil metu 10 tisíc bodů. Za celý týden je ztráta tohoto indexu „pouze“ 1,5 procenta.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank