Čtvrtek 28. březen 2024 12:37
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple pivot points
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
InstaForex Ebook

Blíží se korekce na DAXu ke svému konci?

01.07.2015 14:26  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Jen pár slov k německému DAXu, protože v tomto týdnu stejně všichni čekáme na to, jak dopadne řecké referendum. DAX si od poloviny dubna prochází poměrně zajímavou korekcí. Na vině je z části Řecko a z části růst evropských výnosů. Korekce tedy dává smysl. Jak hluboko ale můžeme klesnout? Podívejme se na všechny poslední významnější korekce od vypuknutí finanční krize, která v roce 2007/2008 srazila DAX o více než 50 %. Možná vás to překvapí, ale za posledních 80 měsíců byly jenom čtyři.

Untitled

První dvě z roku 2011 a 2012 byly opravdu vážné. Obě ale souvisely s evropskou dluhovou krizí, která už se netýkala pouze Řecka, Portugalska a Irska, ale začala ohrožovat i Španělsko a Itálii. Celou situaci musela na rychlo řešit až ECB, která překročila rubikon a rozhodla se začít nakupovat státní dluhopisy. DAX tehdy ztratil 32 % a 16 %. Co ale způsobilo další dvě korekce včetně té stále probíhající? Po pravdě, ty byly spíše z únavy, než z čehokoli jiného, což dokazuje i nižší volume, na kterém probíhaly (spodní část grafu). Trhy občas prostě potřebují korekci a obzvláště pak po velmi vydatném růstu. Loni v létě Fed ukončil QE a trhy za sebou měly dvouleté období až neuvěřitelně stabilního růstu. DAX se tak konečně propadl a během pár měsíců odepsal 14 %. A letos? Mluví se sice o Řecku, ale možnost šíření nákazy z Řecka na evropské finanční trhy je díky ECB téměř dokonale eliminována. Řecká ekonomika se navíc na evropském HDP podílí asi jen jedním procentem, takže významnější přesah na zpomalení hospodářského růstu v Evropě rozhodně nehrozí. Trhy sice trochu straší vyšší evropské výnosy, buďme ale realisty - dvouprocentní inflace je v eurozóně běh na dlouhou trať a i včerejší data o inflaci potvrdila, že návrat inflačních tlaků není zatím zdaleka jistý. DAX má tedy za sebou korekci 11 %, korekce probíhá na nízkém volume, obchodníci se mohou ještě déle než rok spoléhat na evropské QE a v případě Řecka už se vlastně to nejhorší stalo. Co tedy bude dál? Křišťálovou kouli samozřejmě nemáme a je pravdou, že je současná korekce stále ještě nejmenší ze všech, které ji od roku 2009 předcházely. Dalších několik procent by tak podle nás DAX ještě klidně umazat mohl. Za současné situace je však obtížné si představit, že je současný pád indexů začátkem dlouho trvajícího sestupného trendu a čím níž podle nás budeme, tím více budou kolem evropských akcií kroužit býci, kteří budou chtít využít ne tak časté příležitosti koupit evropské akcie se slevou.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Blíži sa druhá technologická bublina?
    Aktuálne prebieha debata o tom, či sa nenafukuje druhá technologická bublina. Podľa aktuálneho prieskumu medzi fondmi z dielne Bank of America je najprekúpenejším aktívom technologický index NASDAQ, myslí si to až 40% respondentov. Pred mesiacom, v máji, to nebolo ani 30%. Už viackrát som tu písal, že americké akcie vyzerajú byť aktuálne predražené (jedným z logických vysvetlení je očakávanie nižších korporátnych daní od Trumpa, ktoré by znamenali, že v čistom dostanú investori na dividendách viac, čo činí nakupovanie akcií výhodným aj pri vysokých oceneniach), to však neznamená, že musia byť v bubline.
  • Blíži sa na rope ďalší short-covering?
    V roku 2015 sme zažili na rope tri kratšie rastové trendy. Pri všetkých z nich zohral nemalú rolu short-covering, teda...
  • Blíži sa zasadnutie ECB
    Vo štvrtok 8.9.2016 nás o 13:45 čaká rozhodnutie ECB o monetárnej politike. O 14:30 bude nasledovať komentár guvernéra Draghiho, ktorý objasní detaily samotného rozhodnutia.
  • Blíží se Bernankeho konec v čele Fed?
    Šéf americké centrální banky Ben Bernanke je na cestě z čela Fedu, interpretují bankéři i média fakt, že se letos v sr...
  • Blíží se ceny komodit k dalšímu výraznému prolomení?
    V poslední části května a rovněž posledním měsíci druhého čtvrtletí se inflace, globální energetický šok, revoluce elektromobilů a globální potravinová krize ukazují jako nejžhavější makro problémy, které komoditní supercyklus pohánějí.
  • Blíží se IPO Snapchat?
    Start nového týdne se nesl na pesimistické vlně s tím, jak medvědi využili slábnoucího růstového momenta k vyvinutí si...
  • Blíží se klíčové události a dolar se zbavuje ztrát ze začátku týdne
    Eurodolar nakonec během včerejšího odpoledne a dnešního rána lehce klesl. Nachází se na 1,3670, kde se připravuje na d...
  • Blíží se konec TikToku? Jaký to bude mít dopad na trhy?😱
    Čínský TikTok je poslední roky nejrychleji rostoucí sociální sítí na světě a způsobuje problémy mnoha zavedeným firmám – Instagramu, Facebooku, YouTube, ale například i Snapchatu či Netflixu. Známé firmy zatím nenašly recept, jak silný růst TikToku zastavit. Situaci za ně ale mohou vyřešit americké úřady, protože komisař telekomunikačního úřadu vyzval Tima Cooka (Apple) a Sundara Pichaia (Alphabet), aby aplikaci stáhly ze svých obchodů, neboť představuje hrozbu pro bezpečnost země. To by samozřejmě pomohlo zejména americkým firmám. Více jsme se na toto téma podívali v našem novém videu.
  • Blíží se konec výsledkové sezóny. Společnostem z indexu S&P500 poklesly zisky meziročně o 8 %!
    Své výsledky hospodaření zveřejnilo již více než 450 firem z indexu S&P 500, přičemž výsledková sezóna dopadla o něco lépe, než se očekávalo (v průměru o 7 % lepší zisky a o 2 % lepší tržby), ale stále se jedná o výrazný meziroční pokles o více než 8 %, což představuje již 3. čtvrtletí poklesu zisku v řadě. Podle prognóz se očekává, že příští čtvrtletí přinese mírné oživení. Nicméně tento týden zveřejňování výsledků pokračuje. Za pozornost stojí maloobchodní společnosti jako Home Depot (HD.US), Target (TGT.US) a Walmart (WMT.US). Na druhé straně se dozvíme také výsledky technologických společností, jako je Cisco (CSCO.US) a JD (JD.US).
  • Blíží se konec “zlatých časů? německého bundu?
    Dluhopisy upadly v posledním týdnu v nemilost. Německý bund za poslední týden ztratil skoro 2 % a jeho výnos se poprvé od června vyhoupl zpátky do kladných hodnot. Stává se z jednoho z nejvýnosnějších aktiv posledních let konečně “horký brambor?, kterého se investoři budou těžko zbavovat?
  • Blíží se krachy čerpacích stanic. Ropa je v korunách nejlevnější od roku 1999, zájem řidičů o benzín i naftu přitom dramaticky klesl
    Loni se počet veřejných čerpacích stanic v ČR poprvé v historii přehoupl přes cifru čtyř tisíc. Česko má jednu z nejhustších síť benzínových pump v Evropě, ba na světě. Koronavirus však vše mění. Hrozí, že benzínových pump bude ubývat. To se přitom nedělo ani v krizí poznamenaných letech 2010 až 2013. Jenže tehdy sice ekonomika procházela útlumem, avšak nebyla z velké části „vypnutá“ jako dnes.
  • Blíží se kvantitativní utahování. Dolar před Fedem vyčkává
    Dnešní den přinesl překvapivě dobrá data o maloobchodních tržbách ve Velké Británii, která také pomohla vzhůru libře. Další čísla byla z amerického realitního trhu a na finanční trhy dojem neudělala. Důvodem je i to, že se všeobecně čeká na večerní výsledek jednání Fedu.
  • Blíží se nejdražší a nejchudší Vánoce, nebude třeba elektronika. Na myčku se čeká i rok
    Kvůli markantnímu růstu cen, nejrychlejšímu za posledních třináct let, budou letošní Vánoce nejdražší v historii. Zároven budou ovšem nejchudšími za uplynulá léta. Poměrně chudý totiž bude z důvodu mezinárodní výrobní a přepravní krize sortiment obchodů. Už od srpna je zřejmé, že letos bude více než kdy jindy platit, že lidé by neměli své vánoční nákupy nechávat na poslední chvíli.
  • Blíží se období ještě aktivnější hospodářské politiky?
    Jednou z hlavních možností, jak se centrální bankéři snaží veřejnosti zprostředkovat myšlenky, jež se jim honí hlavou, jsou projevy na různých konferencích. To jsou zpravidla velmi bedlivě sledované události, neboť celkem často zazní i informace, kterými se snaží ovlivnit tržní očekávání ohledně nastavení měnové politiky v blízké budoucnosti. V poslední době je však z projevů představitelů hlavních centrálních bank v čele s Fedem cítit i jakési volání po změně v uvažování ekonomů. To vyplývá mimo jiné i z toho, že míra inflace v USA zůstává navzdory super uvolněným měnovým podmínkám (v historickém kontextu) a značnému oživení na trhu práce až nečekaně nízká (a hlavně se výrazněji nezvyšuje). Čerstvou připomínkou tohoto fenoménu budiž například včera zveřejněný zářijový pokles americké jádrové inflace.
  • Blíží se prodej dost možná nejdražší rezidenční nemovitosti v historii, až za 15 miliard korun. Petice tlačí na premiéra, aby prodej zarazil
    Již za deset dnů se uskuteční aukce, při které bude dost možná vydražena historicky nejdražší nemovitost k bydlení. Cena římské vily Casina dell’Aurora se odhaduje na 471 milionů eur, v přepočtu 11,5 miliardy korun. V aukci se ale konečná cena zřejmě vyšplhá výše. Mohla by tak překonat i cenu dosud nejdražší kdy prodané rezidenční nemovitosti. V roce 2015 se hongkongský pozemek k rezidenčnímu developmentu Zahrady Ho Tung, na místě vily zbořené o dva roky dříve, prodal za v přepočtu přibližně 14 miliard korun.
  • Blíží se půlení Litecoinu v období obav o cenu
    Vzhledem k tomu, že za necelé dva týdny dojde k půlení Litecoinu, začali investoři vyjadřovat své obavy, zda očekávaný efekt nedostatku bude stačit k tomu, aby se cena LTC udržela nad hranicí 90 dolarů.
  • Blíží se regulace a Bitcoin bude výhodný
    Regulace CFTC a SEC je pro bitcoiny nevyhnutelná. Zatímco někteří lidé jsou proti, regulační jasnost pomůže přijetí bitcoinů a zvýší cenu.
  • Blíží se setkání kardinálů EU?
    Steen Jakobsen, hlavní ekonom Saxo BankJednou z našich hlavních premis během evropské dluhové krize byla ta, že krize ...
  • Blíží se setkání kardinálů EU?
    Steen Jakobsen, hlavní ekonom Saxo BankJednou z našich hlavních premis během evropské dluhové krize byla ta, že krize ...
  • Blíží se setkání kardinálů EU?
    Steen Jakobsen, hlavní ekonom Saxo BankJednou z našich hlavních premis během evropské dluhové krize byla ta, že krize ...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new