Čtvrtek 28. březen 2024 11:14
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Purple trading AI
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei SwiftTrader

Ropa klesá na minimum od 2011

04.11.2014 11:51  Autor: HighSky Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Prosincový futures kontrakt ropy WTI propadá 1,5 % d/d na nové tříleté minimum 77,0 po zprávách, že hlavní exportér ropy Saúdská Arábie snížila ceny ropy pro USA v reakci na vývoj tržních cen a snaze udržet si podíl na trhu největšího konzumenta ropy světa. Země OPECu zatím vyjadřují znepokojení z poklesu cen ropy, ovšem stále převládá názor, že na zasedání 27. listopadu nedojde k omezení dodávek. V tomto duchu se vyjádřily klíčové země OPECu Írán a Kuvajt a konečně minulý týden i generální tajemník ropné organizace, který řekl, že produkce ropy OPECu se pravděpodobně příští rok příliš nezmění. Cena tak vstupuje do oblasti dalších klíčových podpor posledních let 74,7 – 77,1.

ropa, denní komentář

Trh koncem září, v momentu přelomu kvartálu a tvorby nových dlouhodobých pozic srazil cenu nejprudší denní svíčkou od začátku roku, čímž podlomil zářijový stabilizační vývoj. Nadále platí, že globální apreciace dolaru stlačuje cenu ropy, v posledních týdnech ale cenu dále snížily spekulace, že hlavní hráč ropného sdružení OPEC Saudská Arábie nehodlá redukcí produkce ropy tlačit na stabilizaci klesající ceny ropy.

ropa, denní komentář

Pro tržní vývoj druhého pololetí je důležitý srpnový pokles ceny ropy pod klíčovou multiletou podporu od roku 2008 a hladiny 90,1 – 91,2, čímž značně poničil dlouhodobější růstový trend trhu včetně našeho výhledu. Trh tak podle dlouhodobějšího technického pohledu patrně vstupuje do oblasti méně vysokých cen ropy. Další důležité podpory: 77,1, 76,6, 74,7, 63,9, 59,4 a 32,7. Obnovení dlouhodobějšího růstového trendu už nevypadá příliš pravděpodobně, trh by musel získat zpět první dominantní rezistenci 90,1. Další rezistence pak představují 94,1, 94,8, 96,0, 97,6 a 100,3.

Fundamentální pohled je nepřehledný: Na pokles ceny může dlouhodobě tlačit sílící dolar. Poptávka po ropě je tažena solidním ek. růstem USA, kterou ale vyvažuje slabost jiných hospodářských center: Evropy, Japonska, Číny. Z pohledu agregátní nabídky hrozí omezení nabídky ropy s vyhrocením napětí v Iráku a pokračující nestabilita na Ukrajině. Tato nebezpečí se ale zatím tolik nenaplnila. Vstoupit do hry může OPEC s omezením nabídky ropy.

Josef Kvarda
Analytik HighSky Brokers, a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ropa je po raste zásob pod tlakom, čísla z USA sú však pre ňu skôr pozitívne
    Ropa je po včerajších zásobách, ktoré nečakane vzrástli o 3,3 mil. barelov (čakal sa pritom pokles o 3,1 mil.) pod tla...
  • Ropa je raste zásob pod tlakom, čísla z USA sú však pre ňu skôr pozitívne
    Ropa je po včerajších zásobách, ktoré nečakane vzrástli o 3,3 mil. barelov (čakal sa pritom pokles o 3,1 mil.) pod tlakom. Aktuálne sa Brent obchoduje okolo úrovne 48 USD za barel, čo je druhá najnižšia úroveň v tomto roku.
  • Ropa je stabilní díky oslabenému dolaru, obchodníci čekají na údaje o zásobách
    Ve středu se ceny ropy skoro nezměnily v souvislosti s tlumenými pohyby dolaru a s tím, jak čekali investoři na další údaje o zásobách, které by mohly napovědět něco více o vývoji poptávky.
  • Ropa již není černým zlatem. Trhy po celém světě mají depresivní náladu
    „Po otevření burzy se italské akcie během první hodiny propadly v průměru o více než 10 procent. Ukazuje se, že krátkodobě má vyhlášení karantény ničivější dopady na trhy než šíření koronaviru,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Ropa – kde je cenové dno? 15-25 USD?
    Ropa a její cena je velmi diskutované téma posledních měsíců. Při pohledu na cenu ropy, která padá neustále níže a níž...
  • Ropa klesá a obavy investorů pokračují
    V pátek ráno zaznamenala Asie největší týdenní pokles ropy od listopadu loňského roku. Trh byl volatilní i kvůli obavám z dalších sankcí na ruskou ropu.
  • Ropa klesá díky likvidaci dlouhých pozic u komodit
    Ve středu se surová ropa připojila na rozšiřující se seznam komodit, které zaznamenávají pokles, a na trhu nadále přetrvává nervozita před zasedáním americké centrální banky Fedu, jež se odehraje příští týden. Obecně se očekává, že až se Federální výbor pro volný trh 15. března sejde, provede navýšení o dalších 25 bazických bodů. To v kombinaci se silnými americkými hodnotami podnítilo širší vzchopení dolaru a výnosy z amerických dluhopisů nadále výrazně stoupají – výnosy z amerických desetiletých vládních dluhopisů nyní směřují k maximu z 15. prosince ve výši 2,64 %.
  • Ropa – klesající trend pokračuje
    Aktuální vývoj:  Zářijový futures kontrakt ropy WTI dnes vůči závěru pondělního obchodování roste 0,9 %...
  • Ropa: Klesající trend trvá
    Aktuální vývoj:  Lednový futures kontrakt ropy WTI dnes klesá 0,3 % d/d na 36,1. Cena ropy je ale celkově stále techni...
  • Ropa klesá kvôli politickým rizikám
    Cena ropy minulý týždeň klesla. Za týmto poklesom stála hlavne eskalácia napätia medzi USA a Čínou, ako aj oznámenie zavedenia ciel USA na dovoz tovarov z Mexika. Tieto clá však zatiaľ nevstúpili do platnosti.
  • Ropa klesá na sedem mesačné minimá, trend zostáva medvedí
    Americká ropa WTI v utorok prepadla až na sedem mesačné minimá pod úroveň 43 USD za barel a naposledy sa na týchto cenách obchodovala v novembri 2016. Ropa strácala počas Americkej seansy takmer 3% a pripísala si na svoje konto ďalšiu výraznú stratu po pondelkovom výpredaji.
  • Ropa klesá navzdory povzbudivým zprávám z OPECu
    Cena ropy klesá o téměř dvě procenta, a to i navzdory povzbudivým číslům, které zveřejnil ropný kartel OPEC. Podle kartelu klesla v prosinci produkce Saúdské Arábie o 468 tis. bpd a celková produkce kartelu pak o 751 tis. bpd, což je nejvíce za poslední dva roky. OPEC zároveň očekává snížení ruské produkce o 130 tis. bpd během první poloviny 2019. Poptávka po ropě by měla podle kartelů růst během letošního roku o 1,29 mil. bpd, ale cenu ropy může dál držet pod tlakem strach z dalšího zpomalování světové ekonomiky.
  • ⛽ Ropa klesá o více jak 4 %
    Silný pohyb směrem dolů nůžeme vidět od začátku týdne na trhu s ropou. WTI i Brent se obchodují o 4 % níže. Pokles je podporován zprávami o karanténě uvalené v hlavním čínském finančním a průmyslovém centru – Šanghaji. Šanghaj je také jedním z nejdůležitějších čínských obchodních center, ale obchodní činnost nemusí být tak ovlivněna, protože se očekává, že přístavy zůstanou otevřené. Toto je další důležité ekonomické centrum, které bylo uvedeno do lockdownu, což zdůrazňuje, že Covid se v Číně vymyká kontrole. To je riziko pro globální ekonomiku, protože zpomalení v Číně pravděpodobně omezí ekonomickou aktivitu i v jiných částech světa. Polovina Šanghaje byla uzavřena do začátku dubna, zatímco druhá polovina bude umístěna do 5denního lockdownu na začátku dubna. Kromě ropy dnes klesly také čínské indexy a měď (kolem 1 %).
  • Ropa klesá o 2 %, přestože v Číně ruší omezení proti covidu
    Ceny ropy dnes zůstávají pod tlakem navzdory tomu, že Čína oznámila výrazné uvolnění omezení související s pandemií koronaviru. Přestože zrušení omezení pohybu a cestování v druhé největší světové ekonomice je jistě pozitivní pro ropu, tak dnes jsme naopak svědky poklesu ceny suroviny. Brent a WTI klesají o více než 2 %, přičemž WTI se nyní obchoduje více než 12 % pod svým posledním lokálním maximem dosaženým 1. prosince 2022. Propad cen ropy je nejzřetelnějším důkazem toho, jak silné jsou na trzích obavy z recese. Pozitivní zprávy o cenách ropy, jako je znovuotevření Číny, cenový strop G7 nebo plány Ruska stanovit minimální cenu pro mezinárodní prodej ropy, obchodníci ignorují s obavami o stav globální ekonomiky, který je nyní klíčovým faktorem pro ceny ropy.
  • ⛽ Ropa klesá o 3 % na dvouměsíční minimum
    V médiích se objevily zprávy poukazující na nedorozumění v rámci kartelu OPEC+. Přesněji řečeno na nedorozumění mezi Saúdskou Arábií a Ruskem. Nicméně i přes současný pokles cen ropy je stále pravděpodobnější, že OPEC+ na zasedání příští týden rozhodne o zachování produkce na stejné úrovni, přičemž Rusko se proti dalšímu snížení produkce důrazně postaví.
  • 🛢Ropa klesá o 5 % z denních maxim!
    Známý reportér sledující vývoj trhu s ropou na Blízkém východě, Reza Zandi, napsal na Twitter, že bylo dosaženo íránské jaderné dohody a očekává se, že bude podepsána během příštích 72 hodin. Dohoda bude podepsána ve Vídni, kde se jednalo. Zandi řekl, že i když nebude přesně dodržena 72hodinová lhůta, dohody bylo dosaženo a bude podepsána.
  • Ropa klesá pod 80 dolarů❗
    Brent a WTI se dnes obchodují téměř o 1 % níže. Cena ropy Brent (OIL) poprvé od 31. března 2023 klesla pod 80 dolarů za barel. To znamená, že cena konečně uzavřela masivní býčí cenový gap, který vyvolal nečekané snížení produkce OPEC+ v čele se Saúdskou Arábií a Ruskem. Panuje značná nejistota ohledně toho, zda toto snížení těžby bylo "skutečné", neboť řada členů OPEC+ již těžila pod dohodnutými kvótami. Kromě toho sílí také obavy o globální hospodářský růst a následně o poptávku po ropě:
  • 🛢 Ropa klesá po komentároch CEO Moderna 🔬
    Generálny riaditeľ spoločnosti Moderna počas dnešného ázijského obchodovania uviedol, že je pravdepodobné, že v súčasnosti dostupné vakcíny sa stanú neúčinnými proti novému variantu koronavírusu – Omicron. Predchádzajúce komentáre generálneho riaditeľa spoločnosti Pfizer naznačili, že posúdenie, či bude súčasná vakcína užitočná v boji proti novým variantom, potrvá približne 2 týždne. Ohľadom koronavírusu Omicron je veľa neistoty. Takmer každý súhlasí s tým, že je prenosnejší ako predchádzajúci variant. Existujú však určité nezhody týkajúce sa závažnosti s niektorými výskumníkmi, ktorí tvrdia, že sa zdá, že spôsobuje len mierne príznaky.
  • Ropa klesá po vyšších hodnotách, než v očekávané zprávě o inventurách EIA 📉
    Zásoby ropy v Cushingu klesly za poslední týden na nejnižší úroveň od července 2022, ale zároveň se zásoby ropy zvýšily na 10 176 milionů oproti očekávanému poklesu na -1,4 milionu z -2,22 milionu před týdnem.
  • Ropa klesá, protože detaily dohody OPEC+ zklamaly
    Ceny ropy se propadly o více než 4 % od chvíle, kdy OPEC+ na dnešním zasedání oznámil, že dosáhl dohody o dalším snížení produkce ropy. Zatímco snížení produkce by mělo být pro ceny pozitivní, oznámená velikost mimořádného snížení produkce (1 milion bpd) byla trhy očekávána a naznačena zprávami médií. Podrobnosti dohody se však ukázaly jako obrovské zklamání. Zdá se totiž, že OPEC+ se nedohodl na úrovních produkce pro jednotlivé země a že členské země oznámí velikost snížení produkce samy. Navíc bylo řečeno, že všechny škrty navíc budou dobrovolně. To ve skutečnosti znamená, že OPEC+ se nedokázal dohodnout na ničem definitivním. Dobrovolné škrty lze kdykoli zrušit, jejich zrušení nevyžaduje souhlas OPEC+ a skutečnost, že jsou dobrovolné, znamená, že nemusí činit 1 milion barelů denně. Vypadá to, že dnešní oznámení mohlo být učiněno s jediným cílem, nedávat více paliva spekulacím o neshodách mezi členskými zeměmi OPEC+.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI