Pátek 29. březen 2024 12:46
reklama
Purple trading AI
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Fintokei ProTrader

Ukrajinská centrální banka vzdala řízený kurz hřivny, přešla na plovoucí

26.02.2014 15:14  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Ukrajinská centrální banka opustila řízený kurz měny a nahradila jej kurzem plovoucím. Ve finanční televizi CNBC to dnes řekl zástupce banky Serhij Kruhlyk. Kurz hřivny se dnes propadl na nové minimum 10,60 hřivny za dolar a od počátku roku kvůli politické krizi a rostoucímu riziku ukrajinského státního bankrotu ztrácí už zhruba 20 procent. 

ukrajina

 "Dohodli jsme se na politice flexibilního směnného kurzu," řekl Kruhlyk, který v bance řídí oddělení mezinárodních vztahů. "Přešli jsme od fixního, takzvaně řízeného kurzu k flexibilnímu," dodal. 

Ukrajinská centrální banka dosud udržovala řízený kurz v určitém denním rozpětí, ten ale musela podporovat nákladnými intervencemi. Politická krize, která o víkendu vyvrcholila svržením prezidenta Viktora Janukovyče, zvýšila tlak na kurz hřivny. Země trpí nedostatkem deviz a hrozí jí platební neschopnost. Mezi Kyjevem, Evropskou unií a USA se nyní jedná o finanční pomoci této bývalé sovětské republice. 

"Je to záměrný krok centrální banky k posílení měny. Devalvace je nevyhnutelná," řekl agentuře Reuters analytik Neil Shearing ze společnosti Capital Economics. "Kurz by se mohl chaoticky propadnout na 14-15 (hřiven za dolar) a následovat by mohla klasická krize na rozvíjejících se trzích," dodal. 

Americká investiční banka Goldman Sachs odhaduje, že devizové rezervy Ukrajiny klesly na 12 až 14 miliard dolarů. Na konci ledna měla centrální banka v rezervách 17,8 miliardy USD, což bylo nejméně od roku 2006. 

Kyjev nedávno odhadl své potřeby zahraniční pomoci v letošním a příštím roce na 35 miliard dolarů, tedy bezmála 700 miliard korun. Současně navrhl uspořádat mezinárodní dárcovskou konferenci. 

Moskva v prosinci slíbila Kyjevu formou nákupu ukrajinských dluhopisů půjčku 15 miliard dolarů, ale poskytla jen první třímiliardovou splátku. Původně avizovaný další nákup dluhopisů za dvě miliardy dolarů po svržení Janukovyče nenásledoval.

(Zdroj: CNBC, čtk, Reuters)

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ukrajina od začátku konfliktu s Ruskem obdržela dotace v hodnotě 70 milionů USD v kryptoměnách
    Od začátku ruské invaze obdržela Ukrajina 28,9 milionu dolarů v ethereu, 22,8 milionu dolarů v bitcoinech a 11,6 milionu dolarů v tetheru.
  • Ukrajina popřela, že je ochotna prodloužit smlouvu o tranzitu ruského plynu
    Ukrajina popřela, že je připravena jednat o prodloužení klíčové smlouvy o tranzitu ruského plynu přes své území, jejíž platnost vyprší na konci letošního roku. Informovala o tom agentura Bloomberg. Slovenský premiér Robert Fico přitom ve středu po setkání se svým ukrajinským protějškem Denysem Šmyhalem uvedl, že tranzit plynu přes Ukrajinu do Evropy by mohl pokračovat.
  • Ukrajina po ruském odstoupení od obilné dohody zastavila vývoz po moři
    Kyjev v reakci na sobotní odstoupení Moskvy od takzvané obilné dohody zastavil vývoz ukrajinských zemědělských produktů přes přístavy v Černém moři. Ukrajinské ministerstvo infrastruktury oznámilo, že nemohla vyplout loď s obilím určeným Etiopii.
  • Ukrajina přijala Bitcoin
    Ukrajinský parlament minulý týden schválil návrh zákona z roku 2020, který dodává vyjasnění ohledně Bitcoinu v majetkovém smyslu, protože dříve nebyl nijak regulován.
  • Ukrajina už dál nebude financovat válku tištěním peněz, řekl guvernér
    Ukrajina už dál nebude financovat válku proti Rusku tištěním peněz. Deníku Firnancial Times (FT) to v dnes zveřejněném rozhovoru řekl guvernér ukrajinské centrální banky Andrij Pyšnyj. Tištění peněz je podle něj nebezpečné, protože představuje velké riziko pro makrofinanční stabilitu. Spor s vládou na toto téma je vyřešen, řekl.
  • Ukrajina zítra představí obří „Marshallův plán“ své poválečné obnovy. Financování zajistí hlavně EU, a to částkou kolem 12,5 bilionu korun
    Ukrajina se chystá představit obří plán své poválečné obnovy, svého druhu „Marshallův plán pro Ukrajinu“. Stane se tak na dvoudenní konferenci ve švýcarském Luganu, která začíná zítra, informuje agentura Bloomberg. Plán má zhruba 2000 stránek.
  • Ukrajina žádá o dary v podobě kryptoměn
    Oficiální Twitter účet Ukrajiny požádal o dary prostřednictvím kryptoměn v sobotu, jen několik dní poté, co Rusko napadlo jejich zemi. Žádají o Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) a Tether (USDT). Místopředseda vlády země, Mychajlo Fedorov, potvrdil, že výzva k dárcovství byla skutečná.
  • Ukrajina žádá o pomoc čínské banky. Ekonomika neporoste, Rusko jí neodpustí EU
    Nulový růst ekonomiky a nezvládnutí schodku běžného účtu k HDP předpověděla dnes Ukrajině Světová banka. Země se oci...
  • Ukrajinská centrální banka upřesňuje plány na regulaci kryptoměn – bude „MiCA Move“ vyhovovat Kyjevu?
    Ukrajinská centrální banka vysvětlila svou vizi kryptoregulace, přičemž země se chce přiblížit modelům EU.
  • Ukrajinská centrální banka výrazně snížila úrokové sazby
    Ukrajinská centrální banka dnes snížila svou klíčovou úrokovou sazbu o dva procentní body na 13,5 procenta. Sazba tak klesla na nejnižší úroveň za dva roky. Za snižováním úroků na Ukrajině stojí pokles inflace, posilující domácí měna a vyhlídky na novou půjčku od Mezinárodního měnového fondu (MMF), informovala agentura Reuters.
  • Ukrajinská centrální banka vzdala řízený kurz hřivny, rostou obavy z runu na banky
    Ukrajinská centrální banka opustila řízený kurz měny a nahradila jej kurzem plovoucím. Ve finanční televizi CNBC to dn...
  • Ukrajinská krize houstne a dostává trhy pod tlak, eurodolar však téměř nereaguje
    Eurodolar ráno dál stoupal a dostal se nejvýš za dva a půl roku. Dnešní maximum ustavil na 1,3967, odkud pak odpoledne...
  • Ukrajinská válka potlačuje dodávky ropy a napětí na Blízkém východě stoupá 
    Růst ropy pokračuje třetí den, jelikož se válka na Ukrajině blíží ke konci prvního měsíce a konec je v nedohlednu, mezitímco útoky, které Íránem podporovaní povstalci na energetická zařízení v Saúdské Arábii zvýšily tlak na zvyšování ceny.
  • Ukrajinské téma znovu doléhá na trhy, koruna se však drží
    Na nová makrodata dnes trhy čekaly až do odpoledních hodin. Mezitím se do centra pozornosti znovu dostala Ukrajina. Ta...
  • Ukrajinské uprchlice by se měly rychle vrátit domů, ukrajinská ekonomika tak zamezí ztrátám za stovky miliard, získá tudíž více miliard než z obří pomoci od EU, spočítala agentura Bloomberg
    Ukrajinská ekonomika potřebuje, aby se uprchlé ženy rychle vrátily domů, konstatuje agentura Bloomberg. Ruská agrese vyhnala počet ukrajinských uprchlíků na více než šest milionů lidí. Z toho 68 procent představují ženy, protože muži zpravidla zemi opustit nemohou. A z těchto žen jich hned 2,8 milionu představují ty v práceschopném věku.
  • Ukrajinsko-ruská válka, den 14. Co se děje ve světě?
    Klíčové indexy amerického akciového trhu – Dow Jones, NASDAQ a S&P 500 – v úterý uzavřely dalším poklesem. Dne 9. března se kotace všech tří indexů pohybují v blízkosti svých lokálních minim, korekce pokračuje a s největší pravděpodobností bude pokračovat také pokles. Během uplynulého dne nedošlo k žádným důležitým makroekonomickým událostem ani k důležitým prohlášením představitelů Fedu. Devizový trh odpočíval, jako by slavil Mezinárodní den žen, a poprvé za poslední dva týdny vykazoval malou volatilitu a žádný trendový pohyb. Geopolitická situace ve východní Evropě zůstává složitá, ale v posledních dnech se bojovalo mnohem méně. Je nepravděpodobné, že by tato skutečnost svědčila o deeskalaci konfliktu, protože během tří kol jednání mezi Kyjevem a Moskvou nebylo dosaženo žádného pokroku. Zítra, 10. března, se v Turecku uskuteční setkání dvou ministrů zahraničí – Dmitrije Kuleby a Sergeje Lavrova. Jisté naděje na pozitivní výsledek samozřejmě existují, ale upřímně řečeno, v úspěch jednání nyní nikdo nevěří. Pozice ukrajinské a ruské strany jsou příliš rozdílné.
  • Ukrajinsko-ruský konflikt, den 16. Co se děje ve světě?
    Klíčové indexy amerického akciového trhu – Dow Jones, NASDAQ a S&P 500 – uzavřely čtvrtek dalším poklesem, tentokrát však malým. Včerejší den byl velmi plodný z hlediska různých zpráv a reportáží. Na prvním místě z hlediska důležitosti je samozřejmě americká inflace, která dále zrychlovala, jak očekávali všichni účastníci trhu bez výjimky. Index spotřebitelských cen v únoru vzrostl na 7,9 %, což také nepřekvapilo. Pravděpodobně proto, že obchodníci a investoři jsou již zvyklí na to, že inflace každým měsícem roste, a na tuto zprávu nebyla žádná zvláštní reakce. Akciový trh vykázal velmi zdrženlivou dynamiku a nadále se nachází poblíž svých lokálních minim.
  • Ukrajinsko-ruský konflikt, den 34. Co se děje ve světě?
    Klíčové indexy amerického akciového trhu – Dow Jones, NASDAQ a S&P 500 – dál vykazují rekordní růst. Ačkoli Fed vcelku nedávno zvýšil klíčovou sazbu a oznámil šestero dalších zvýšení v roce 2022, našel akciový trh důvody k aktivnímu nákupu akcií. Z našeho pohledu se jedná o velmi zajímavý moment, protože americké akciové indexy během posledních dvou týdnů výrazně vzrostly a proti korekci, kterou jsme zaznamenali na začátku letošního roku, se upravily už o 50 %. Proč investoři spěšně nakupují akcie a bitcoiny, jejichž cena také roste?
  • Ukrajinsko-ruský konflikt, den 37. Ropa a americký akciový trh klesají, plyn roste.
    Klíčové americké akciové indexy – Dow Jones, NASDAQ a S&P 500 – zakončily ve čtvrtek poklesem. Po nejsilnějším dvoutýdenním růstu tak klesají již druhý den. Z našeho pohledu je velmi důležité, že všechny tři indexy v posledních týdnech zkorigovaly na dřívější lokální maxima. Pokud tedy v jejich blízkosti přijde obrat dolů, můžeme předpokládat, že jsme právě byli svědky silného cyklu korekce proti korekci. Připomeňme, že současné fundamentální pozadí nepodporuje kupce akcií žádných společností. Všechno stále souvisí s toutéž politikou Fedu a geopolitickým konfliktem na Ukrajině. Fed se nevzdává plánů na několikero zvýšení základní úrokové sazby a v létě se chystá zahájit uvolňování své bilance. Z našeho pohledu může být započatý cyklus zpřísňování měnové politiky jedním z nejsilnějších za několik posledních dekád. A vidět růst akciového trhu v takových podmínkách je opravdu zvláštní.
  • Ukrajinsko-ruský konflikt, den 43. Co se děje ve světě?
    Klíčové americké akciové indexy – Dow Jones, NASDAQ a S&P 500 – zakončily středu novým poklesem. Podle nás je v tuto chvíli nejpravděpodobnějším scénářem pokles trhu. Pořád nerozumíme, co bylo příčinou růstu trhu v posledních 2 až 3 týdnech, ale faktem zůstává, že pro růst akciových indexů a amerických akcií nyní žádný dobrý důvod není. Tento týden jsme slyšeli už několik projevů představitelů Fedu, přičemž všichni jednohlasně říkali, že s inflací je třeba bojovat radikálněji, než bylo původně v plánu. Téměř nikdo už nepochybuje, že klíčová sazba bude na květnovém zasedání zvýšena najednou o 0,5 %. Velká investiční banka Goldman Sachs uvedla, že sazba bude zvýšena o 0,5 % i v červnu. Navíc, a to je ještě důležitější než zvýšení sazeb, v květnu s největší pravděpodobností začne snižování bilance Fedu, která v současnosti činí téměř 9 bilionů dolarů. To znamená, že bude zahájen program "anti-QE". Státní a hypoteční dluhopisy nyní nebudou Fedem vykupovány, ale rozprodávány. Je snadné si domyslet, že pokud byl nákup cenných papírů stimulačním opatřením, pak bude prodej cenných papírů zpřísňujícím opatřením. Ve výsledku dostaneme nový faktor poklesu všech rizikových aktiv.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new