Čtvrtek 28. březen 2024 08:59
reklama
Purple pivot points
reklama
Purple trading AI
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei ProTrader

Pasca likvidity sklapla

22.12.2011 11:42  Autor: TRIM Broker  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Dlho očakávaný 3-ročný tender ECB bol hlavnou udalosťou včerajšieho dňa. Makroekonomické výsledky z USA a Európy zostali zatienené, avšak reakcia na takmer 1,5 násobne väčší záujem európskych bánk vyvolal na trhu výpredaj rizikových aktív, euro a komoditné meny sa opäť ponorili do červených čísiel.

Taliansko je v kontrakcii

Taliansko zaznamenalo v treťom kvartáli kontrakciu o 0,2%, čo je prvý pokles od roku 2009. Obavy trhu sa naplnili a talianska ekonomika spomaľuje ešte pred prijatím reformného balíčku Montiho vlády, ktorý ráta so škrtmi vo výške 33 mld. € na budúci rok, čo sú 2% talianskeho HDP. Ratingové agentúry preto stále upozorňujú, že sa Taliansko môže dostať do ešte väčších problémov a implementácia Montiho škrtov môže krátkodobo vyústiť v pokles talianskej ekonomiky. Môže sa dokonca stať, že prepad ekonomiky bude tak výrazný, že pomer dlhu k HDP bude rásť rýchlejšie, ako sa očakávalo. Monti sa v súčasnosti dostal skôr do pozície krízového manažéra než technokrata a jeho jedinou úlohou je zastaviť rast talianskeho dlhu. Európske krajiny na čele s Nemeckom si vybrali cestu ekonomickej katarzie cez šetrenie, znižovanie výdavkov a fiškálnu zodpovednosť. Taliansko je jednou z mála krajín s primárnym prebytkom, čo znamená, že aj napriek vysokým výnosom na dlhopisoch má šancu znižovať svoj dlh v najbližších rokoch, pokiaľ budú reformy úspešné. Taliansky dlh napriek očakávaniu recesie by mal v budúcom roku klesnúť o 0,5%. Ak by sa tento cieľ Montimu podaril, Taliansko by malo šancu vyhnúť sa gréckej ceste.

Tlak na európskom medzibankovom sektore

Trojročný tender ECB bol pod drobnohľadom trhu a analytici očakávali, že objem dosiahne 250 až 300 mld. €. Celkovo sa do refinančných operácii zapojilo 523 európskych bánk a objem bol takmer 1,5 násobný a dosiahol 489 mld. €. Európsky medzibankový trh je zamrznutý a európske banky majú problém sa refinancovať. ECB sa týmto krokom snažila od istej miery nahradiť medzibankový trh a pomôcť tak európskemu bankovému sektoru, avšak tlak na medzibankovom trhu je naďalej veľmi vysoký.


Talianska banková asociácia varuje

Európske banky stoja aj pred ďalším problém, ktorý včera naznačila talianska banková asociácia. Európske banky dostali od EBA (európska banková autorita) deadline na navýšenie kapitálu do polovice budúceho roka a najviac musia navýšiť svoj kapitál španielske a talianske banky. Znamená to, že banky sa aj napriek nalievaniu likvidity nemôžu dostatočne refinancovať, pretože musia znižovať svoju súvahu kvôli EBA. Európske banky vidia problém aj v Basel III, ktorý ich núti pokračovať a zintenzívniť de-leverging na trhu. Tento tlak na banky bude mať dopad aj na štáty, pretože štáty sa prakticky refinancujú cez banky. Vzniká tak spätná slučka. Talianske banky práve preto boli nútené vydať nové kryté dlhopisy zabezpečené štátom v objeme 40 mld. € a celkovo plánujú vydať tieto cenné papiere v objeme 56 mld. €. Taliansky problém s refinancovaním už ale pociťujú aj v iných krajinách, pretože talianske matky sťahujú likviditu cez svoje dcéry, na čo včera upozornil BaFFin (nemecký bankový regulátor) a uvažuje sa o obmedzení týchto tokov. To môže spôsobiť ďalšie problémy pre talianske banky. 

Výnosy sú stále relatívne vysoko

Súčasná austerity štátov a deleverging bánk sa dotkne aj reálnej ekonomiky a to veľmi významne, ak nebudeme brať v úvahu nutné zmeny vo zdravotnom a sociálnom systéme. Výnosy na európskych dlhopisoch napriek prijatiu dlhových bŕzd, znižovaniu výdavkov a vytvoreniu EFSF ostávajú naďalej vysoko. Dôvodom je práve znižovanie bilancii bánk. Americká banka Morgan Stanley uviedla, že včerajšia LTRO operácia zabezpečila iba 20% objemu, ktorý potrebujú európske banky.

Dnešný výhľad

Dnes z USA očakávame finalizáciu HDP za 3Q, prieskum chicagského Fedu, nové žiadosti o podporu v nezamestnanosti, prieskum spotrebiteľskej dôvery podľa michiganskej univerzity a index cien domov. Bohatý US makroekonomický kalendár je v kontraste k relatívne prázdnym kalendárom v EU. Pár EURUSD dnes testuje pásmo 1,3120/1,3140 a v prípade pozitívnych US dát je možný rast k testu pásma 1,3200/1,3220. Naopak, slabšie výsledky by mohli zastaviť rast a spôsobiť odraz od pásma 1,3120/1,3140 k 1,3020.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Pár XRP/USD dál respektuje významný dlouhodobý support na ceně 0,30–0,29 USD.
    Týdenní svíčka páru XRP/USD úspěšně otestovala oblast významného horizontálního supportu. Cena respektovala support a nyní se odráží nahoru. Zůstává pod rezistencí klíčové klesající trendové linie. Rezistence se nachází na hladině 0,37 USD. Dokud bude cena pod touto hladinou, bude trend stále pod kontrolou medvědů. Klíčovým supportem je minimum tohoto týdne na ceně 0,2985 USD. Neschopnost udržet se nad ní může pár XRP/USD dovést k hladině 0,20–0,15 USD. Na druhou stranu, průraz nad červenou trendovou linii by mohl být začátkem nového vzestupného pohybu, který by mohl cenu dovést minimálně k hladině 0,55 USD.
  • Pár XRP/USD dosáhl dalšího cíle na ceně 0,57 USD
    V předchozí analýze jsme uvedli, že pár XRP/USD je v režimu býčího průrazu a má potenciál růstu k 0,57 USD a maximu ze září 2022. Cena dnes dosáhla až na 0,5823 USD a náš cíl tím překonala. Krátkodobý trend zůstává býčí, protože cena dál vytváří vyšší maxima a vyšší minima. Support na ceně 0,43 USD odolal a cena v souladu s očekáváním stoupala. Pokud si býci udrží kontrolu nad trendem, pak by byl náš další cíl u ceny 0,69 USD. Býci se musí zaměřit na týdenní zavírací cenu nad 0,57 USD, která by pro ně znamenala důležité vítězství. Odmítnutí na úrovni 0,57 USD by mohlo vyvolat pullback k ceně 0,45 USD.
  • Pár XRP/USD odmítnut na horní hranici obchodního rozpětí
    Pár XRP/USD byl dnes odmítnut na horní hranici obchodního rozpětí. Cena se od června několik měsíců pohybuje v bočním obchodním rozpětí a nikam vlastně nepokročila. Posledních několik obchodních seancí se pohybovala nahoru k rezistenci 0,40 USD, dnes je ale pod tlakem. Fakt, že byl pár XRP/USD na úrovni 0,40 USD odmítnut, je známka medvědího trendu. Znamená to, že cena je náchylná klesat ke spodní hranici rozpětí poblíž ceny 0,30–0,28 USD. Cena zůstává pod klíčovou rezistencí klesající trendové linie. Jak jsme vysvětlili v předchozích příspěvcích, hlavní dna nejsou vytvářena při bočním pohybu. Tento boční pohyb je nejspíš přestávka v klesajícím trendu, takže bychom měli očekávat nové minimum z roku 2022. Toto je podle nás nejpravděpodobnější scénář. Co čekáme, abychom mohli hovořit o obratu, je průraz nad rezistenci červené trendové linie. Do té doby zůstáváme v medvědím trendu.
  • Pár XRP/USD respektuje býčí kanál
    Pár XRP/USD se obchoduje nad úrovní 0,80 USD. Krátkodobý trend je býčí, protože cena vytváří vyšší maxima a vyšší minima. Od 7. března vytváří vzestupný kanál a zatím stále respektuje spodní hranici kanálu.
  • Pár XRP/USD se blíží k hlavní rezistenci.
    Včera jsme včas zaznamenali, že pár XRP/USD se vymanil z obchodního rozpětí, ve kterém byl posledních několik měsíců. Cena se dnes obchoduje nad úrovní 0,43 USD s možností dosáhnout rezistence hlavní klesající šikmé trendové linie na úrovni 0,46 USD. Včerejší průraz byl důležitým býčím signálem. Náš cíl se nachází kolem úrovně 0,46 USD, kde očekáváme, že se cena ustálí. Odmítnutí vrátí cenu zpět k hladině 0,40 USD, ne-li níže. Naopak, průlom nad úrovní 0,46 USD poskytne nový býčí signál a náš cíl pak bude na úrovni 0,55-0,56 USD s možností dostat se ještě výše.
  • Pár XRP/USD se vymanil z medvědího kanálu
    Pár XRP/USD se obchoduje kolem 0,4979 USD. Krátkodobý trend se mění na býčí, protože cena opouští medvědí kanál, ve kterém byla, a začíná vytvářet vyšší maxima a vyšší minima. Vytvořila důležité minimum na hladině 0,4080 USD. V pátek pár XRP/USD prorazil nad horní hranici kanálu a o 4 seance později jeho cena pokračuje ve vytváření vyšších maxim. Nejbližší rezistence je na úrovni 0,5450 USD. Neméně důležitý pro průraz nad cenu 0,5450 USD by ale byl týdenní závěr nad 0,52 USD. Support je na ceně 0,44 USD. Býci si nepřejí, aby cena prorazila pod tuto úroveň.
  • Pár XRP/USD si udržuje býčí momentum.
    Černé linie – Fibonacciho retracementPár XRP/USD se obchoduje poblíž úrovně 0,90 USD. Krátkodobý trend zůstává býčí. Cena se vymanila z obchodního pásma, ve kterém se nacházela, a vytváří vyšší maxima a vyšší minima. Cíl růstu zůstává poblíž oblasti 1,05–1 USD.
  • Pár XRP/USD znovu odmítnut na hlavní rezistenci
    Přestože se včera obchodovalo nad 0,55 USD, neměli býci dost sil udržet cenu nad hlavní horizontální oblastí rezistence, o které jsme mluvili v posledních týdnech. Cena byla odmítnuta a poskytla medvědí signál, když vytvořila nová maxima, ale uzavřela v záporném teritoriu. Řekli jsme, že pokud cena zakončí týden nad 0,52 USD, poskytne důležitý býčí signál, a proto jsme včera znovu nabádali k opatrnosti a čekání na týdenní zavírací cenu. Cena se nad rezistenci dostala jen nakrátko, ale své zisky neudržela. Teď atakuje úroveň 0,50 USD. Nedávná cenová akce potvrzuje význam rezistence kolem úrovní 0,52–0,55 USD. Pro pohyb k ceně 0,70–0,80 USD potřebujeme prorazit nad cenu 0,52–0,55 USD.
  • Pár XRP/USD zůstává pod tlakem, protože býci nejsou dostatečně silní.
    Pár XRP/USD se obchoduje přibližně na úrovni 0,33 USD, protože cena v posledních dvou měsících neudělala žádný skutečný pokrok. Většinou se pohybuje strany uvnitř obchodního rozpětí mezi úrovněmi 0,38 a 0,29 USD. Střednědobý trend páru XRP/USD zůstává medvědí. Cena byla zatím dvakrát odmítnuta na modré horizontální rezistenci, což potvrzuje význam cenové úrovně 0,38 USD. Dokud bude cena pod touto rezistencí, můžeme dokonce očekávat nová nižší minima pod úrovní 0,28 USD. Zdá se, že býci se zatím nedokážou výrazně odrazit nahoru, a to ani ve formě protitrendové rally. Hlavním testem a rezistencí by pro býky samozřejmě byla červená rezistence klesající trendové linie. Průraz této červené trendové linie by mohl signalizovat konec poklesu z maxim z roku 2021.
  • Paříž - odkryjí volby fakt, že je třeba jít s pravdou ven?
    Při návštěvě Paříže jsem se zeptal řidiče taxíku na jeho politické názory a on na mě okamžitě zakřičel...
  • Pasivita BoJ posílá USD/JPY pod 104 ke dvouletým minimům
    Pár USD/JPY výrazně propadl po ranním zasedání Bank of Japan (BoJ), na kterém se banka nedohodla na dalším uvolňování ...
  • Pasivně agresivní FED
    Na poslední zasedání FEDu trhy příliš nereagovaly, což může budit dojem, že se vlastně nic nestalo. Přitom opak je pravdou: červnové zasedání bylo začátkem definitivního konce pokrizové éry. Navíc nám FED sdělil, že už v rozhodování nebude klást tolik důrazu na data. Obě změny jsou významné.
  • „Pasivní investování je mýtus, 99 % lidí to nedá. Jsme v recesi.“ říká Štěpán Hájek
    Podcast se Štěpánem Hájkem o investování, tvorbě portfolia aj.
  • Pasivním fondům se loni dařilo přilákat nový kapitál
    V posledních letech můžeme v investičním světě sledovat výrazný posun směrem k pasivním fondům a zároveň odklon od aktivních fondů. Tento trend pokračoval také v loňském roce.
  • Pasivní příjem z pronájmu? Majitele nájemních bytů čekají každý rok desítky hodin práce
    Pronajímatelé bytů si průměrně každých 18 měsíců musejí hledat nového nájemníka, což znamená desítky hodin práce. Běžné záležitosti spojené s pronajímáním nemovitosti k bydlení dle dat společnosti UlovDomov.cz mohou každý rok zabrat minimálně 62 hodin. Pojďme se podívat, co vše musejí pronajímatelé obstarat a kolik času jim jednotlivé činnosti zaberou.
  • Pasivní rostoucí síla 06/09/2022
    INDEXY: Září a březen jsou klíčové měsíce pro změny v největších světových akciových indexech. Tyto rebalance nabývají na významu s obrovským růstem odvětví pasivních fondů obchodovaných na burze (ETF), které je sledují. Částka spravovaná ETF se od roku 2018 zdvojnásobila a nyní se celosvětově blíží více než 9 bilionům dolarů, což je ve skutečnosti mnohem více, protože mnoho „aktivních“ fondů je úzce sleduje.
  • Passerinvest Group úspěšně uzavřela veřejnou nabídku dluhopisů s celkovým upsaným objemem 750 milionů Kč
    Passerinvest Group, a.s. (dále Passerinvest), přední developerská a investiční společnost na českém trhu, úspěšně dokončila emisi dluhopisů PSG 7,60/28. Dluhopisy byly vydány na 5 let s celkovým upsaným objemem 750 milionů Kč. Dluhopisy byly emitovány s kupónovou sazbou 7,60 % p.a. a čtvrtletní výplatou kupónů.
  • Passport – Nový impulz pro akcie BlackBerry před výsledky?
    Na BlackBerry  konferenci, která včera paralelně probíhala v Torontu, Londýně a Dubaji, byl představen očekávaný Black...
  • PAST NA BÝKY FUNGUJE SKVĚLE ❌ FOMO pokračuje 🚀 TOP IPO 2023 | Nejhorší kryptoměny a Nejlepší akcie ✅
    Týdenní videokomentář: Forex, komodity, akcie, indexy a kryptoměny.
  • PAST NA INVESTORY 💥 KOLAPS POKRAČUJE 💰 Dividendové akcie | Earnings, Krypto, Bitcoin, Forex, Komodity
    Týdenní videokomentář - technická analýza, fundamenty, makrokalendář a zprávy: Forex, komodity, akcie, indexy, opce, kryptoměny.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple pivot points