Čtvrtek 28. březen 2024 14:05
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader

🛑 NEJDŮLEŽITĚJŠÍ TÝDEN PRO TRHY 😰 KOLAPS, NEBO RALLY? 🎁 E-shop TradeCZ a jak investovat do půdy 🌳

11.12.2022 12:57  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Týdenní videokomentář: Forex, komodity, akcie, indexy a kryptoměny.



Petr Plecháč
TradeCZ.cz
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Nejdražší ulice v Česku? Pražské Příkopy po desetiletích sesazeny z trůnu
    Česko má po desetiletích novou nejdražší ulici. Na čele žebříčku lukrativních adres střídá pražská Pařížská nedaleké „Příkopy“. Vyplývá to z nyní zveřejněné analýzy poradenské společnosti Cushman & Wakefield. Ta pro letošek vyčísluje nájemné maloobchodních provozů v Pařížské na 2719 eur za metr čtvereční ročně, což odpovídá zhruba 66 200 korunám. V případě ulice Na Příkopě činí tentýž údaj 2460 eur, tedy přibližně 59 900 korun.
  • Nejdřív březen, teď červen
    Pozvolna a v klidu se blížíme k týdnu, kdy se uskuteční zasedání centrálních bank Spojeného království a Spojených států. Zasedání Evropské centrální banky, pokud nezklamalo, přinejmenším nepřineslo nové informace, které by trhy potěšily. Trhy reagovaly rychle a nevýrazně. Celkově jsme se dozvěděli jen to, že ECB možná v létě sníží sazby, ale slovo "možná" se dá vykládat různě. Může to tak být, ale nemusí. Z hlediska konkrétních informací se trh příliš nedozvěděl.
  • Nejdůležitější ekonomické události týdne od 26. 12. 2022 do 1. 1. 2023
    Už je to tu, nový rok 2023 je za dveřmi! Tento týden nás mnoho makrodat nečeká. Objemy obchodování budou výrazně nižší a od soboty 31. prosince do neděle 1. ledna bude svět slavit Nový rok. Investoři ale mohou v prvních lednových dnech obnovit aktivitu. Připomínáme, že v prvních dnech nového roku se často objeví nové a dlouhodobé trendy.
  • Nejdůležitější ekonomické události týdne 02.01.2023 - 08.01.2023
    Poslední obchodní týden roku 2022 skončil. V neděli 1. ledna začal nový rok 2023. Investoři se stále snaží být optimističtí i přes stávající epidemiologickou situaci v různých regionech světa (kvůli koronaviru), turbulentní geopolitickou situaci a válku na Ukrajině, nejistotu a nerovnováhu na energetickém trhu, vysokou inflaci. Přestože investoři zakončili minulý rok 2022 negativně: světové akciové indexy byly na konci roku většinou nižší. Vítězem se stal dolar. Index DXY ke konci roku vzrostl o zhruba 15 %. Mohlo to být více, kdyby po listopadovém zasedání Federálního rezervního systému nezačal klesat. Tehdy se začaly objevovat pochybnosti, že by americká centrální banka mohla udržet stejně vysoké sazby zpřísňování měnové politiky, když úroková sazba (v červnu, červenci, září, listopadu) vzrostla o 0,75 %.
  • Nejdůležitější ekonomické události týdne 30.05.2022 – 05.06.2022
    Minulý pátek skončil poslední úplný obchodní týden v květnu. Příští obchodní týden (30. května až 3. června) bude přechodným týdnem mezi těmito dvěma měsíci. Jeho hlavní událostí snad bude páteční zveřejnění měsíční zprávy amerického ministerstva práce s údaji o stavu trhu práce v USA. Tato zpráva je jako obvykle zveřejňována první pátek v měsíci a je velmi zajímavá pro účastníky trhu z hlediska hodnocení vyhlídek měnové politiky Fedu, která má naopak obrovský dopad na dynamiku dolaru, americké akciové indexy a celý globální finanční trh jako celek.
  • Nejdůležitější ekonomické události v týdnu 24.10.2022 – 30.10.2022
    Makrodata zveřejněná minulý týden ukázala, že inflace ve světě, včetně jeho ekonomicky nejrozvinutějších regionů, nadále roste. Podle předložených údajů tak roční spotřebitelská inflace ve Spojeném království dosáhla nového víceletého maxima 10,1 %, v eurozóně - 9,9 %, v Kanadě - 6,9 %. Index spotřebitelských cen CPI pro Spojené státy, zveřejněný o týden dříve, rovněž naznačoval vysokou míru inflace ve výši 8,2 % (v ročním vyjádření).
  • Nejdůležitější odpovědi guvernéra Fedu Powella na dotazy v Senátu
    Powell dal obchodníkům vše, co chtěli slyšet. Vypadá to, že se ve výhledu Fedu nic nezměnilo. Guvernér pokračuje v jasně holubičím poselství, které přeje růstu cen rizikových aktiv včetně akcií.
  • Nejdůležitější poznatky z projevu Jerome Powella
    Nejdůležitější výroky Jerome Powella týkající se současného stavu ekonomiky a výhledu hospodářské politiky:
  • Nejdůležitější rezervní měna začíná oslabovat
    Minulý týden se index amerického dolaru zažil korekci po několikaměsíčních maximech. Díky dobrému sentimentu na trhu a akciovým trhům, které zaznamenávaly nová historická maxima, se investoři rozhodli pro riskantnější měny a k tendenci prodávat americký dolar.
  • Nejdůležitější rok pro akcie od 2008
    Akcie jsou na rekordních maximech a téměř všude jsou přeexponované. To však nutně neznamená bublinu. Znamená to ale, že pravděpodobně dojde ke korekci. Podle Saxo Bank by investoři měli sledovat pohyb cen a hledat známky super-exponenciálního růstu. Stejně tak by si měli dát pozor na politiku centrální banky a samozřejmě na inflaci.
  • Nejdůležitější události 18. července: fundamentální analýza pro začátečníky
    Na úterý 18. července nejsou v EU ani ve Spojeném království naplánovány žádné významné makroekonomické zprávy. Spojené státy pouze zveřejní zprávy o maloobchodních tržbách a průmyslové výrobě. Ve skutečnosti se nejedná o příliš významné údaje, které by vyvolaly silnou reakci trhu. Pokud budou reálné a prognózované hodnoty výrazně odlišné, je reakce trhu možná, ale jaká reakce se dá očekávat? Pokud údaje překonají prognózu, měli bychom očekávat posílení americké měny? V posledních týdnech jsme dostali mnoho zpráv, které měly potenciál podpořit kurz dolaru, a přesto žádný zásadní vliv neměly. Na druhou stranu, pokud budou údaje slabší, dolar nejspíš znovu klesne. Vzhledem k permanentnímu oslabování dolaru i bez těchto zpráv ale může být daný význam sporný.
  • Nejednota Fedu je patrná z každého proslovu
    Včerejší den se nesl v duchu očekávání dvou proslovů představitelů amerického Fedu. Dennise P. Lockharta z Atlanty a Lael Brainardové, členky Rady guvernérů Fedu ve Washingtonu. V rámci svého proslovu Brainardová uvedla, že nevidí žádný důvod pro spěch v otázce zda zvýšit či nezvýšit sazby ještě v průběhu letošního roku. Dle Brainardové riziko, že by zvýšení sazeb mohlo negativně ovlivnit křehký růst americké ekonomiky převažuje nad možností, že by vyšší sazby mohly podnítit růst inflace. Je nutné připomenout, že Brainardová je považována za blízkého spojence Janet Yellenové a klíčovou postavu Fedu. Jakožto členky Rady guvernérů Fedu má její slovo mnohem větší váhu, než prezidentů jednotlivých poboček Fedu. Navíc je pravdou, že od roku 2005 nebyl v rámci hlasování Fedu žádný guvernér na straně "poražených" a je tedy nanejvýš pravděpodobné, že Fed na svém zasedání v příštím týdnu úrokové sazby nezvýší. Dle údajů CME Group šance zvýšení sazeb na zářijovém zasedání klesly z 24% v minulém týdnu na 15%. Zmíněné by mohlo být vodou na mlýn růstu ceny drahých kovů a akcií. Na první pohled také pro ropu, nicméně ta je z velké části ovlivňována přetrvávajícími fundamenty globálního přebytku.
  • Nejen Evropa a USA. Výnosy u korporátního dolarového dluhu v Asii dramaticky rostou
    Panický režim v posledních dnech nepanuje pouze na trzích v Evropě a v USA. Útěk k bezpečným přístavům se velmi dotýká také Asie. Krásně to jde vidět hlavně na dramatických změnách u tamních korporátních dluhopisů, kde cena zajištění před bankrotem (CDS) vzrostla na nejvyšší úrovně od roku 2016. Ještě více závažný je však růst spreadů na korporátním dolarovém dluhu, který nespadá do investičního stupně – junk bonds. Tady spready doslova explodovaly na 1 000 bazických bodů a jsou tak nyní 10 % nad „bezrizikovou sazbou“. V kombinaci s rostoucím dolarem a kolapsem poptávky ze zahraničí se jedná o smrtící koktejl.
  • Nejen Fed, ale i data, sankce a hrozící bankrot. Negativní nálada se drží
    Americký Fed dnes večer zveřejní zápis z posledního zasedání. Jak jsme už upozorňovali, na něm ještě nebyla centrální banka tak přísná, takže informace by nemusely být pro trhy zátěží. Jenže mezitím se zpřísnila rétorika jednotlivých bankéřů, přičemž na trhu stále rezonuje včerejší jestřábí vystoupení Lael Brainardové.
  • Nejen plyn, ale i rizikové prémie zdražují elektřinu
    Zatímco se evropské vlády snaží odmrazit obchodování na derivátových trzích s elektřinou a z tohoto důvodu v řadě zemí (netýká se to jen Česka) schvalují mimořádné úvěry pro producenty či obchodníky, tak trh nepřestává v extrémní době vysílat zajímavé signály. Detailnější pohled na věc například ukazuje, že nebývale velkou část z forwardové ceny na letošní zimu v současnosti tvoří něco, co lze nazvat rizikovou přirážkou. Pokud totiž předpokládáme běžnou plynovou elektrárnu (cca 50% účinnost) a od ceny elektřiny (ceny výstupu) odečteme cenu plynu (cenu vstupu), tak dostaneme tzv. spark spread, tedy orientační marži plynové elektrárny.
  • Nejen pražská burza pod tíhou nervozity z finančního sektoru
    Nervozitu na akciové trhy tentokrát přinesly zprávy ze zámořského finančního trhu. Problémy několika bank uvrhly nejen sektor financí do hlubokého mínusu.
  • Nejen zelenina… ceny v živočišné výrobě rostou nejvíce v historii ČR. Jde o další tlak na ČNB, aby zvedla úroky, neboť takhle masivní růst výrobních cen nikdo z expertů nečekal
    Výrobní ceny se v Česku příliš neuklidňují. V lednu jejich meziroční růst suverénně překonal všechny expertní odhady, činil 19 %. Experti oslovení agenturou Bloomberg ve střední hodnotě čekali 14,6 %.
  • Nejhlubší propad HDP od finanční krize. Nezaměstnanost opět trhá rekordy
    Japonská centrální banka (BoJ) tento týden zhoršila výhled ekonomiky a rozhodla o nejrozsáhlejších opatřeních, které kdy provedla. Na podporu ekonomiky bude nakupovat firemních dluhopisy, a to v neomezených objemech. Cílem je udržet nízké úrokové sazby a tím i náklady na úvěry.
  • Nejhodnotnější energetickou firmou USA se stala NextEra, místo ropy sází na vítr a solární panely
    Propad cen ropy a odklon od fosilních paliv změnil i pořadí nejhodnotnějších energetických firem v USA. Dosavadního lídra, ropnou skupinu ExxonMobil, přinejmenším dočasně přeskočila elektrárenská společnost NextEra Energy. Ta stále více sází na výrobu energie z větrných a solárních elektráren. "Zaznamenáváme ohromnou poptávku po obnovitelných zdrojích," řekl minulý týden generální ředitel NextEra Energy Jim Robo.
  • Nejhodnotnější značkou světa je Amazon, až za ním Apple a Google
    Americký internetový obchod Amazon letos po 12 letech přeskočil Apple a Google a s ohodnocením 315,5 miliardy dolarů (7,15 bilionu Kč) se stal nejhodnotnější značkou světa. Vyplývá to z žebříčku BrandZTop 100, který sestavuje reklamní agentura WPP a její firma pro průzkum trhu Kantar.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI