Čtvrtek 28. březen 2024 23:24
reklama
Swissquote Bank
reklama
CapXmaster
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new

Kdo posunul bitcoin na 17 000 dolarů?

09.11.2022 14:29  Autor: Coinfy  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Pokles bitcoinu na víceleté minimum je znepokojivým znamením, které by mohlo odtlačit zbývající investory z trhu. Stále je však důležité pochopit a rozebrat, co přesně způsobilo tak velký pokles tržní hodnoty a zda za to mohou medvědi.

Podle údajů on-chain sdílených společností Santiment přišli „příliš horliví“ obchodníci, kteří se včera pokoušeli zkrátit mírné zotavení bitcoinů, o značné množství finančních prostředků během neočekávaného zotavení digitálního zlata.

Likvidační objem na trhu překvapivě ukázal, že oběťmi byli včera i medvědi, protože minimálně 26 % všech likvidovaných pozic bylo krátkých. Kdykoli dojde na trhu k tak silnému propadu, obvyklé složení likvidace je kolem 90 % ve prospěch býků.

Neobvyklý stav trhu a jeho obrovská volatilita byly něčím, co nedokázali pokrýt ani býci, ani medvědi. S objemem likvidace dosahujícím 850 milionů USD jsme zaznamenali jeden z největších odlivů finančních prostředků z odvětví za poslední rok.

Otevřený zájem o derivátové platformy zůstal relativně neutrální, což ukazuje, že na trhu nedošlo k žádnému výprodeji. Zaznamenáváme však silnou divergenci derivátů od jejich spotových protějšků, což je nebezpečný signál zvýšeného odlivu z trhu. Tato tendence převládá u velkých i menších cap perpetual.

Pokud budou muset velcí zástupci odvětví, jako je Binance, zlikvidovat některé ze svých podílů, aby pokryli odliv finančních prostředků, bude trh svědkem pokračování a zhoršení medvědího trhu, přičemž ceny klesnou ještě více ke dnu.


Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Kdo je tady zvýhodněný: OSVČ, nebo zaměstnanci?
    U příležitosti vládou zvažovaného zvýšení odvodů osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) se opět rozjela veřejná diskuse o tom, zda a jak jsou zvýhodněny. Jenže srovnávat OSVČ či živnostníky a zaměstnance je jako porovnávat jablka a hrušky. Prostě to univerzálně nejde a je třeba posuzovat věc případ od případu. Rozhoduje věk, pohlaví, kvalifikace, místo bydliště, ochota dojíždět, rodinné zázemí a mraky dalších faktorů.
  • Kdo kupuje USDT?
    Zprávy o pochybném krytí kryptoměny Tether (USDT) se šíří dále i po vyřešení sporu s newyorskou prokuraturou v minulém roce a pravidelném zveřejňování auditů jeho krytí. K lepší reputaci USDT přispěla studie společnosti Protos, když se snažila vypátrat, kdo mince USDT od společnosti Tether kupuje.
  • Kdo měl nejúspěšnější obchodníky v první polovině roku 2022?
    Ziskovost klientských účtů je údaj, který musí všichni brokeři, působící na území EU a spadající tak pod ESMA (evropský orgán pro cenné papíry a trhy) povinně uvádět. Pokud vás zajímá, jak si v rámci této metriky jednotliví brokeři stojí, provedli jsme pro vás menší srovnání. Výsledek vás možná překvapí.
  • Kdo může za koronavirus? I politici, ti čínští, etiopští, íránští,...
    Koronavirus doputoval „za humna“ České republiky. Je patrně jen otázkou času, kdy budou první nakažené hlásit i tuzemské nemocnice. Snad zůstane jen u nakažených, nezbývá než doufat. Jisté je, že onemocnělí či jejich nejbližší se budou intenzivněji než doposud tázat, kde se nákaza vlastně vzala a proč nakonec z Wu-chanu dorazila až k nám.
  • Kdo může za levnější potraviny? Vláda to není, spíše jde o to, že Češi už nemají peníze, už se totiž nechali jako příslovečné ovečky oholit úplně dohola
    Premiér Petr Fiala se dnes při sněmovních interpelacích vyjádřil i k cenám potravin. „Ceny potravin klesají, je to výsledek tlaku naší vlády.“ Tento výrok je ale třeba uvést na pravou míru. Veřejnost je totiž zmatena, v obchodech zatím přílišné zlevňování nepozoruje. Přinejlepším jen částečné.
  • Kdo může za rekordně drahé svatomartinské menu?
    Mnozí Češi si letos svatomartinské menu opět nenechají ujít. Jen ale takových bude méně než v minulých letech. Každému se nechce dát třeba přes 500 korun za jeden oběd na osobu.
  • Kdo může za to, že Česko má pátou nejvyšší inflaci v OECD? O proč ji má „bezeurové“ Švýcarsko šestkrát vyšší než „eurové“ Slovensko, které svojí inflací překonává i Českou republiku…
    Česko mělo v červnu pátou nejvyšší míru inflace ze zemí OECD, vyplývá ze studie společnosti Utility Bidder, kterou dnes zveřejnila ČTK. Meziroční inflace činila v Česku podle studie 9,7 procenta. Vyšší už v rámci OECD byla pouze v Turecku, Maďarsku, Polsku a na Slovensku. Nejnižší míru inflace naopak v červnu vykazovaly Švýcarsko, Řecko a Španělsko.
  • Kdo nakupuje AI čipy společnosti Nvidia?
    Nvidia teď představuje na akciovém trhu největší jednorázové krátkodobé riziko. Své výsledky za 2. čtvrtletí oznámila ve středu po uzavření amerického trhu a analytici očekávali meziroční nárůst tržeb o 65 %. Právě tyto výsledky rozhodnou o dalším osudu akcií spojených s AI. Investiční výdaje největších amerických a čínských technologických firem však očekávaným výnosům za AI čipy neodpovídají, což lze vysvětlit buď výraznou změnou struktury dosavadních investičních výdajů, nebo tím, že Číňané nakupují čipy přes spřízněné třetí strany. Navíc poptávce po AI čipech určitě pomohly i vyšší ceny bitcoinu. Očekávání ohledně Nvidie jsou extrémně vysoká, a tak raději upozorňujeme na čtyři rizikové faktory, o kterých je třeba vědět.
  • Kdo odjede z Kataru s trofejí v ruce? Prognózy Saxo Strats pro MS ve fotbale 2022
    Ve světě dnes řádí pádivá inflace a podobná inflace zachvátila i fotbalový svět. Univerzity, sázkové kanceláře, fanoušci i banky se předhánějí v prognózách, který tým vyhraje letošní mistrovství světa. Při pohledu na ně však člověka zarazí jejich až přílišná podobnost. Vzhledem k tomu, že všechny vycházejí z koeficientů Elo, se není čemu divit. Náš tým jde ale rád proti proudu. Byť jsme se také pustili do kvantitativní hry s pomocí koeficientů Elo a metody Monte Carlo, upravujeme tyto koeficienty na základě pěti faktorů, což vede k překvapivě nekonsensuálním predikcím. Nejvyšší pravděpodobnost vítězství tak má podle nás Nizozemí.
  • Kdo patří mezi klíčové hráče na trhu s AI?🔌
    Od začátku roku posílil index Nasdaq (US100) o více než 30 %, a to navzdory utažení měnové politiky ze strany Fedu a rekordně vysokým nákladům na financování. Trend umělé inteligence zahájil ChatGPT - pohání ho obrovské množství dat a získává na popularitě rekordním tempem. Právě v oblasti technologií umělé inteligence začaly finanční trhy rozpoznávat potenciál pro další technologický boom.
  • Kdo poškodil plynovody Nord Stream: Rusko, nebo USA? Biden varoval, že v případě invaze na Ukrajinu žádný Nord Stream 2 nebude, Rusové zase mohli potrubí poškodit ve strachu z pokut
    Německé úřady podle agentury Bloomberg pojaly podezření, že za poškozením plynovodů Nord Stream 1 a Nord Stream 2 není technická závada, ale sabotáž. Věc je ale stále předmětem vyšetřování.
  • Kdo před půl rokem nakoupil bitcoiny, může je dnes prodat za více než dvojnásobek
    Cena bitcoinu v korunách za poslední půlrok vzrostla na více jak dvojnásobnou hodnotu. Rozdíl mezi cenou ze začátku prosince 2018 a cenou ze začátku června 2019 činí 127 %. Kdo začátkem prosince nakoupil a nyní prodává, získá tak více než dvojnásobek vložených peněz. Zájem o investice do kryptoměn navíc mezi Čechy dle našich údajů stoupá. V České republice také funguje téměř 40 Bitcoinmatů společnosti WBTCB, které přeměňují vložené peníze na bitcoiny a obráceně.
  • Kdo rozlouskne tajemství zlata?
    Otázkou není, proč zlato roste. Větší záhadou je, proč roste tak rychle. Drahý kov se během necelých čtyř týdnů vyšplhal z necelých 2 000 USD na nový rekord téměř 2 195 USD za unci. Býčí trend na XAU/USD dokázaly zastavit pouze dobré údaje o americké inflaci za únor. Rally v rozsahu 70–80 dolarů obvykle vyžaduje nějaké překvapení, náhlý katalyzátor. Tentokrát však žádný nepřišel. Nicméně faktem zůstává, že zlato překvapilo investory rychlostí svého růstu.
  • Kdo řídí Váš Uber? Vysokoškolák, co hledá lepší uplatnění
    Americký mobilní zprostředkovatel osobní přepravy je rychle expandující společností, již si oblíbili zákazníci napříč kontinenty i příjmovými třídami. Uber se také stal terčem mnoha soudních sporů a taxikářské lobby po celém světě aplikaci odsuzují.
  • Kdo se ujme vedení, americký dolar nebo čínský jüan?
    Věční rivalové, americká a čínská měna, se na začátku nového roku začali znovu prosazovat. Analytici se domnívají, že se tyto dvě měny znovu zapojily do závodu o ovládnutí globálního finančního trhu.
  • Kdo si v prvním čtvrtletí vyjedná nemovitost za dobrou cenu, bude vítězem
    Domácnosti se postupně dostávají z náročného období vysoké inflace. Řada lidí v uplynulých letech odložila nákup nemovitosti a tato poptávka se začíná na trh vracet. Úrokové sazby míří do hladiny, kterou lze považovat za dlouhodobý normál, na nějž jsme jen „zapomněli“ díky extrémně nízkým úrokům po roce 2011. Zájemci o koupi nemovitosti za dobrou cenu by tak neměli váhat.
  • Kdo to je aktivistický investor a jak se chová?
    V posledních měsících se téměř na denní bázi setkáváme s pojmem aktivistický investor. Jména jako Carl Icahn či Bill Ackman se pomalu stávají rockovými hvězdami na Wall Street. Retailoví investoři sledují jejich obchody a zejména jejich tisková prohlášení. Dříve studenti si studenti ekonomek vysnívali kariéry úspěšných bankéřů, dnes již chtějí být novými Icahny. Kdo to tedy přesně je aktivistický investor? Co je jeho cíle a jaké jsou jeho prostředky pro dosažení těchto cílů?
  • Kdo u nás zlevňuje potraviny? Nikdo, lidem prostě došly peníze, takže firmy už nemohou šponovat marže
    Je to taková ekonomická dojmologie. Vláda tvrdí, jak svým tlakem dosáhla poklesu cen potravin. A prodejci nám tu měsíce tvrdili, jak jsou vysoké ceny důsledkem války na Ukrajině. Ale všechno je trochu jinak.
  • Kdo ve skutečnosti zachraňuje české živnostníky? Vláda to není...
    Od loňského března, tedy už po takřka dvanáct covidových měsíců, slyšíme, jak bude zle, že můžeme čekat nával živnostníků, resp. OSVČ na pracovních úřadech – a ono ne. Podle ČSSZ loni OSVČ přibylo, podle MPO přibylo i živností. Víme sice, že se živnosti víc přerušují, než bývalo zvykem, ale stejně – čím to je, že loni živnostníci nevymřeli? Jak to, že OSVČ přibývá?
  • Kdo vyhrál investiční soutěž?
    Investiční soutěž o iPhone 5, kterou pořádal český obchodník s cennými papíry – společnost HighSky Brokers, a.s., má své vítěze. Chytrý telefon vyhrál soutěžící...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank