Čtvrtek 28. březen 2024 21:15
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Dukascopy new

Růst úrokových sazeb u hypoték se v říjnu zastavil

08.11.2022 12:00  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Říjnové výsledky Broker Consulting Indexu hypotečních úvěrů zaznamenaly poprvé od začátku minulého roku nepatrný pokles hodnot. Průměrná sazba u hypoték meziměsíčně klesla o tři bazické body a její hodnota tak za říjen činila 5,87. Odborníci na hypotéky se shodují, že již došlo k zastavení dlouhodobého růstu sazeb a v nejbližších měsících čeká hypoteční trh stagnace úrokových sazeb.

Česká národní banka ponechala úrokové sazby na stávající úrovni a dvoutýdenní repo sazba tak od června zůstává na sedmi procentech. Bankovní rada se tím dlouhodobě snaží tlumit domácí poptávkové tlaky a brzdit poptávku po úvěrech,“ komentuje poslední zasedání bankovní rady ČNB Michaela Pudilová, analytička hypotečních a spotřebitelských úvěrů ze společnosti Broker Consulting. Hypoteční experti se navíc shodují, že bude v dalších měsících pokračovat stagnace úrokových sazeb. „Na významnější pokles úrokových sazeb si budeme muset v tuzemsku ještě počkat“, odhaduje Pudilová.

Oproti září se hodnoty Broker Consulting Indexu hypotečních úvěrů o něco málo snížily, a to konkrétně o hodnotu 0,03 procentního bodu. V kontextu dlouhodobého růstu sazeb, které index registroval v průběhu celého letošního a loňského roku, jde o první mírný pokles měřených hodnot. V říjnu se tak hypotéky poskytovaly v průměru za 5,87 procenta, v praxi šlo tedy o podobnou výši úroku, jako se nabízela naposledy v srpnu tohoto roku.

Hodnota předstihového ukazatele zůstává oproti indexu nezměněná. Z výpočtu ukazatele vyplývá, že se bude během listopadu pohybovat průměrná hodnota úrokových sazeb u pětiletých fixací pravděpodobně v blízkosti 6,12 procenta. Uvedená hodnota predikuje reálnou výši sazeb s měsíčním předstihem a má za cíl reagovat na aktuální vývoj na hypotečním trhu.

Zvýšené náklady na hypotéku a vyšší nároky bank na bonitu žadatelů se odráží také v potřebách klientů. Ti v současné době preferují kvůli obavám z vysokých měsíčních nákladů spíše rekonstrukce stávajícího bydlení, namísto koupě nového a vlastního. V případě financování rekonstrukce je totiž výše příslušného úvěru podstatně nižší, stejně jako výše pravidelné měsíční splátky a tím i zatížení domácího rozpočtu.


Zdroj: Broker Consulting

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Růst spotřebitelských cen zatím zpomalit nechce
    Spotřebitelské ceny v ČR v červenci rostly rychleji, než čekal trh, ale v souladu s prognózou ČNB. Hlavním cenovým tahounem byly ceny rekreací. V dalších měsících i nadále čekáme zpomalování inflace vlivem oslabené poptávky, nicméně prozatím je tento efekt slabší, než s čím počítá naše prognóza.
  • Růst spotřebitelských cen zrychlil a jádrová inflace láme rekordy
    Spotřebitelské ceny v červnu vzrostly oproti předchozímu měsíci o 0,6 % a ve srovnání s loňským rokem pak o 3,3 %. Česká inflace tak výrazně zrychlila. Za tím stály jednak vyšší ceny alkoholických nápojů a tabáku, kde i nadále působil opožděný vliv vyšší spotřební daně na cigarety. Výrazně se však zvýšila také jádrová inflace, která v meziročním vyjádření vystoupala až na 3,5 % z předchozích 3,3 %. Podle ČNB tato hodnota přestavuje proinflační riziko její současné prognózy. Podle nás je však aktuálně vysoká inflace pouze dočasnou záležitostí a v druhé polovině letošního roku očekáváme její snížení.
  • Růst spotřeby nereflektuje vývoj příjmů
    „Příjmy českých domácností rostou výrazně pomaleji než spotřeba. To v mnohých rodinách způsobí vážné finanční problémy. Na vině je zdražování, které sužuje naši ekonomiku,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Růst stavební produkce byl nejrychlejší za více než půl roku
    Stavební produkce v prosinci vzrostla meziměsíčně po sezonním očištění o 1,8 % a zaznamenala tak nejrychlejší nárůst od loňského května. Na něm se podílelo především inženýrské stavitelství, jehož produkce se zvýšila meziměsíčně o 3,9 %. To souviselo pravděpodobně s vyšší investiční aktivitou státu, která ke konci roku po předchozím relativně utlumeném vývoji zrychlila. Produkce však rostla meziměsíčně i v oblasti pozemního stavitelství, a to 1,1 %. Meziročně celková stavební produkce v prosinci vzrostla po očištění o sezonnost a kalendářní vlivy o 7,9 %, což však souviselo s nízkou srovnávací základnou roku 2020.
  • Růst tržeb maloobchodu brzdí, ale zůstává silný
    Maloobchodní tržby bez zahrnutí prodeje aut v červnu polevily na meziměsíčním růstovém tempu, když vzrostly o 0,6 % (sezónně očištěno). To bylo víceméně v souladu s naším odhadem 0,8 % m/m. Po květnovém „rozvolňovacím“ skoku se všeobecně zpomalení čekalo. Nicméně předchozí údaje byly evidovány vzhůru a pohled na meziroční srovnání ukazuje oproti odhadům citelně vyšší úroveň prodejů. Maloobchodní tržby bez zahrnutí motoristického segmentu v červnu rostly meziročně o 7,2 % (7,1 % po očištění o kalendářní vlivy), zatímco naše i tržní odhady ukazovaly pouze 5,4 %. V případě zahrnutí prodejů a oprav aut, jejichž meziměsíční pokles se nečekaně prohloubil na 2,1 %, činil meziroční růst 9,7 %, zatímco my jsme čekali 7,5 % a trh v průměru ještě trochu méně. Oproti květnovému růstu o 18,5 % je to sice opticky výrazně menší růst, ale ten je dán zvyšující se srovnávací základnou z minulého roku.
  • Růst tržeb v maloobchodě pokračuje
    Reálné tržby maloobchodních prodejců klesaly rok a půl. Zlom nastal v loňském listopadu a od té doby tržby v maloobchodě rostou. Tento trend byl potvrzen i v letošním lednu, přestože panovaly obavy, zda stále Češi nebudou velmi ostražitě kontrolovat svou peněženku. Nakonec ale tržby v tomto sektoru meziročně vzrostly o 2,4 % a byly tak překonány prognózy naše i trhu.
  • Růst úrokových sazeb ČNB bude v dalších měsících pokračovat
    Česká národní banka (ČNB) minulý čtvrtek rozhodla o dalším zvýšení základní repo sazby z 0,50 % na 0,75 %. Dnes zveřejnila písemný záznam z tohoto jednání bankovní rady. Ten ukazuje, že její členové hlasovali totožným způsobem jako v červnu. V pořadí druhé zvýšení repo sazby o 25 bb tak podpořil guvernér J. Rusnok, oba viceguvernéři M. Mora a T. Nidetzký, a také člen bankovní rady T. Holub. Výraznější nárůst úrokových sazeb o 50 bb podporoval i nadále V. Benda, zatímco zbylí dva členové O. Dědek a A. Michl hlasovali pro jejich stabilitu.
  • Růst úrokových sazeb je pro dluhopisové fondy větší problém než kdykoli předtím
    Již dříve jsme se na tomto místě věnovali americkým úrokovým sazbám, které téměř jistě porostou jen velmi pomalu a pra...
  • Růst úrokových sazeb je světový trend. Ovlivní to cenu akcií i kurzy měn
    „Úvahy amerických centrálních bankéřů mají silný vliv na vývoj akciových trhů. Po zjištění, že úrokové sazby by se mohly zvyšovat rychleji, došlo k propadu cen akcií. Předpoklad vyšších úrokových sazeb naopak posílil hodnotu dolaru,“ komentuje hlavní makléř BH Securities Martin Vlček.
  • Růst úrokových sazeb: rekordní nemovitosti a výhodnější drahé kovy
    Evropské centrální banky většinou drží základní úrokové sazby v záporných hodnotách. Poslední krok ČNB by mohl do ČR začít lákat zahraniční kapitál. To by přispělo k dalšímu posílení koruny. Silnější domácí měna mimo jiné sníží korunovou cenu drahých kovů. Tuzemští investoři by tak mohli po určitý čas nakupovat zlaté a stříbrné slitky a mince za výhodnější částky než doposud.
  • Růst v Číně má globální dopady
    „Hospodářský růst Číny se v loňském roce propadl na pouhá 3 %, což je téměř polovina z 5,5 %, které si stanovila vláda. Tento slabý výkon přiměl úřady k tomu, aby zrušily tři roky starou politiku nulového covidu a vydaly se na cestu růstu rychlým oživením druhé největší ekonomiky světa. To poskytuje globální impuls, od komodit až po evropské akcie.
  • Růst v Evropě je velmi křehký, euro se dnes drží
    Na hlavních evropských trzích se stále přetřásá hlavně otázka energií a navrhovaných státních zásahů. V úvodu to vypadalo na pozitivní reakci ve víře, že společné řešení energetickou krizi, a s ní i dopady na ekonomiku, zmírní. Ceny plynu a elektřiny v Evropě také zamířily dolů. Následně však zlepšená nálada vyprchává a úvodní zisky hlavních akciových indexů se ztenčují. Většina z nich už se obchoduje pouze lehce nad nulou. Americe, která se rozjede po včerejším svátku, futures zatím věstí asi půl procenta růstu.
  • Růst výnosů doléhá na techy, akciový optimismus odpoledne polevil
    Růst dluhopisových výnosů se protáhl i do dneška. Nestojí za ním vzestup inflačních očekávání ani větší optimismus o ekonomice. Podle nás je to hlavně o politice centrálních bank a očekávaném zmenšování QE. To je na trzích tradičně vnímáno intenzivněji v případě Fedu, ale týká se to i ECB a u sazeb i dalších bank. Americký 10Y výnos se dostal až nad 1,50 pct, načež své intradenní zisky trochu korigoval. I tak ale výnosy získávají pozornost, a to k nemilosti technologických akcií, jež jsou na jejich větší pohyby citlivé.
  • Růst výnosů neprospívá zlatu; mráz v Texasu přinesl zvýšení dlouhých pozic v ropě
    Věnujeme pozornost pozicím hedgeových fondů ve futures a změnám, k nimž došlo v oblasti komodit, forexu, dluhopisů a akciových indexů v týdnu do 16. února, tedy minulého úterý, kdy index S&P 500 navzdory počínajícímu znepokojení z rostoucích výnosů dluhopisů dosáhl nového rekordu. Skokový nárůst reálných výnosů 10letých amerických dluhopisů způsobil další výprodej zlata a poptávka po zajištění proti reflaci se raději zaměřila na cyklické komodity, které patrně vydělají na omezené nabídce a postpandemickém růstovém sprintu. Dolar poskakoval nahoru a dolů, ale týden zakončil víceméně na původních hodnotách, takže nakonec nedošlo k výraznějším změnám spekulativních pozic.
  • Růst výnosů táhne vzhůru banky, technologie zaostávají
    Na Wall Street se po otevření daří více klasickým cyklickým sektorům než růstovému stylu a technologiím. Svým dílem k tomu přispěla dohoda na infrastrukturním plánu mezi vládou a skupinou republikánských senátorů. Díky tomu DJIA roste o 0,6 pct, zatímco Nasdaq je u nuly. V Evropě už mezi hlavními indexy také převládá růst. Dobře se vede FTSE 100 nebo některým menším trhům. Naproti tomu CAC 40 je stále lehce v záporu.
  • Růst výrobních cen se v listopadu dále zrychlil
    České ceny průmyslových výrobců v listopadu pokračovaly ve svižném růstu, když meziměsíčně stouply o 1,2 %. Růst výrobních cen zrychlil i v meziročním vyjádření, a to z 11,6 % na 13,5 %. Nejvýrazněji se na něm v meziměsíčním srovnání stále podílely ceny v odvětví elektřiny, plynu a páry (1,9 % m/m), rostly ale i ceny v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů.
  • Růst výrobních cen se v říjnu pohyboval výrazně nad odhady
    Tuzemské ceny průmyslových výrobců vzrostly v říjnu meziměsíčně o výrazných 1,9 %, což byl oproti očekávanému růstu více než dvojnásobek. Naše prognóza počítala s meziměsíčním zdražením o 0,7 % a tržní konsensus byl jen o desetinu vyšší. V meziročním vyjádření růst výrobních cen tedy dále zrychlil, a to z 9,9 % na 11,6 %.
  • Růst vystřídalo vyčkávání, koruna ráno jen přešlapuje na místě
    Koruna si po posilování z minulého týdne vybírá oddychový čas. Během dnešního dopoledne se její kurz ...
  • Růst Wall Street pohání AI i přes opatrné kroky Fedu
    Na začátku týdne zaznamenaly klíčové indexy Wall Street růst díky vlivu společností s velkou tržní kapitalizací, jako jsou Alphabet a Tesla, které přispěly k posílení technologického sektoru Nasdaqu. Trh také čeká na nadcházející zasedání Federálního rezervního systému USA, které přitahuje pozornost investorů.
  • Růst zaměstnanosti překvapivě akceleroval a Wall Street posouvá DJIA na nový rekord
    V době, kdy se odborníci na kapitálové trhy přou, zda má akciové rally pokračovat dále, přinesla očekávaná data ADP z ...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FX Global
FxNet
ATC Brokers
reklama
Swissquote Bank