Čtvrtek 28. březen 2024 16:40
reklama
Purple trading AI
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new
reklama
InstaForex Ebook

Dolar reagoval pouze málo na zápis ze zasedání FOMC

12.10.2022 20:56  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Ve 20. hodin byl zveřejněn zápis ze zasedání FOMC, které se konalo v září. Report nepřinesl velké překvapení. Zápis vyzněl jestřábím tónem, ale investoři toto naladění očekávali. Na posledním zasedání  FED zvýšil hlavní sazbu o 75 bazických bodů do rozpětí 3–3,25 %, což znamenalo třetí nárůst o tři čtvrtě procentního bodu v řadě. Zároveň vytlačil náklady na půjčky na nejvyšší úroveň od roku 2008. Takzvaný tečkový graf, který byl zveřejněn hned po zasedání, ukázal úrokové sazby do prosince na úrovni 4,4 %, tedy vysoko nad  úrovní 3,4 % předpokládanou ještě v červnu. V  příštím roce se dle výhledu členů FOMC dostanou sazby v USA na 4,6 %.

Zde jsou hlavní body k zápisu:

  • Mnoho členů FOMC zdůraznilo, že náklady na to že by se dělalo příliš málo pro snížení inflace, převažují nad náklady na to, že by se dělalo příliš mnoho. Vyšší rizika tak dle FOMC plynou ze situace, kdy by Fed nepostupoval dostatečně agresivně
  • Někteří členové FOMC uvedli, že jakmile měnová politika dosáhne dostatečně restriktivní úrovně, bylo by vhodné ji tam po určitou dobu ponechat
  • Bankéři se shodli, že v určitém okamžiku by bylo vhodné zpomalit tempo zvyšování sazeb a zároveň posuzovat kumulativní účinky úprav měnové politiky
  • Představitelé Fedu se rozhodli, že potřebují přijmout a udržovat restriktivnější politiku, aby dosáhli svého cíle snížit zvýšenou inflaci

EURUSD - tržní reakce na zápis ze zasedání byla zanedbatelná. Pár EURUSD pokračuje v pohybu v blízkosti úrovně 0,97. Zdroj: xStation5

Tento materiál je marketingovou komunikací ve smyslu čl. 24 odst. 3 směrnice Evropského parlamentu a Rady 2014/65/EU ze dne 15. května 2014 o trzích finančních nástrojů, kterou se mění směrnice 2002/92/ES a směrnice 2011/61/EU (MiFID II). Marketingová komunikace není investiční doporučení ani informace doporučující či navrhující investiční strategii ve smyslu nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014 ze dne 16. dubna 2014 o zneužívání trhu (nařízení o zneužívání trhu) a o zrušení směrnice Evropského parlamentu a Rady 2003/6/ES a směrnic Komise 2003/124/ES, 2003/125/ES a 2004/72/ES a nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2016/958 ze dne 9. března 2016, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014, pokud jde o regulační technické normy pro technická ujednání pro objektivní předkládání investičních doporučení nebo jiných informací doporučujících nebo navrhujících investiční strategie a pro zveřejnění konkrétních zájmů nebo náznaků střetu zájmů nebo jakékoli jiné rady, a to i v oblasti investičního poradenství, ve smyslu zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu. Marketingová komunikace je připravena s nejvyšší pečlivostí, objektivitou, prezentuje fakta známé autorovi k datu přípravy a neobsahuje žádné hodnotící prvky. Marketingová komunikace je připravena bez zohlednění potřeb klienta, jeho individuální finanční situace a nijak nepředstavuje investiční strategii. Marketingová komunikace nepředstavuje nabídku k prodeji, nabídku, předplatné, výzvu na nákup, reklamu nebo propagaci jakýchkoliv finančních nástrojů. Společnost XTB S.A. organizační složka nenese odpovědnost za jakékoli jednání nebo opomenutí klienta, zejména za získání nebo zcizení finančních nástrojů, na základě informací obsažených v této marketingové komunikaci. V případě, že marketingová komunikace obsahuje jakékoli informace o jakýchkoli výsledcích týkajících se finančních nástrojů v nich uvedených, nepředstavují žádnou záruku ani předpověď ohledně budoucích výsledků. Minulá výkonnost nemusí nutně vypovídat o budoucích výsledcích a každá osoba jednající na základě těchto informací tak činí zcela na vlastní riziko.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Dolar před zveřejněním amerického makra oslabuje
    Americký dolar se v očekávání zprávy o zaměstnanosti za říjen obchoduje na nižších úrovních. Jeho slabší výkonnost je důsledkem snížení rizikových přirážek, ve spojení se zmírněním napětí okolo obchodního sporu mezi USA a Čínou.
  • 💲Dolar před zveřejněním statistik amerického maloobchodu roste
    Ve 14:30 budou zveřejněna maloobchodní data za srpen. Jedná se o důležité makro před zasedáním Fedu v příštím týdnu. Stojí za zmínku, že po horších statistikách z amerického trhu práce a nižších inflačních číslech trh čeká slabší maloobchodní prodeje. Pokud by se to potvrdilo, tak Fed by dostal šanci z zachování současného nastavení měnové politiky. Nicméně USD se zatím nevzdává.
  • Dolar při americkém svátku aspoň přerušil své oslabování
    Optimismus z vývoje ekonomiky, naděje na dřívější změny v politice ECB i dobrý dojem z formování německé vlády dnes vynesly euro na páru s dolarem až těsně k 1,2300. Odtud kurz sice koriguje na 1,2260, ale i tak společné evropské měně zůstávají velice slušné zisky.
  • Dolar přibrzdil vývoj výnosů, růst akcií se opatrně přenáší do Ameriky
    Závěr týdne přinesl pozitivní překvapení z americké ekonomiky v podobě chicagského indexu ISM. Tento předskokan celostátního ISM se dokázal udržet na velmi vysokých 65,4 bodu, čímž jen lehce klesl z ještě vyšší listopadové úrovně. Naznačuje tak, že podnikatelská aktivita v regionu nepřestává dynamicky růst. Slabší zprávy naproti tomu přišly z realitního trhu a nízká německá inflace potvrzuje, že ECB opravdu nemusí s utahováním spěchat.
  • Dolar přichází o páteční zisky, trhy čekají hlavně na Trumpa
    Pondělní seance zatím přináší na většinu trhů tradičně líné obchodování. Nově příchozího makra je zatím málo a trhy se soustředí hlavně na téma americko-čínské obchodní války. Čeká se přitom zejména na to, až Trump konečně oznámí jaká bude finální podoba nových cel na čínské dovozy. Trump v tomto ohledu dnes zatím pouze zveřejnil pár nových tweetů, z nichž nejvíce zaujal tento, ve kterém se celních opatření zastával, když naznačuje, že vylepšují vyjednávací pozici Spojených států.
  • Dolar pyká za svou chybu
    Pochybnosti zničily euro. Přesněji způsobily ústup páru EUR/USD. Investory zneklidnil "jestřábí" projev člena FOMC Christophera Wallera, který vyzval Fed, aby pokračoval ve zpřísňování měnové politiky, protože neexistují žádné důkazy o udržitelném pohybu inflace směrem k 2% cíli, stejně jako prohlášení Black Rock, že Federální rezervní systém nedokončil zvyšování sazeb. Přidá dalších 50–75 základních bodů. A trh tak věřil v konec cyklu měnových restrikcí! Může to být špatně?
  • Dolar ranní zisky poztrácel, akcie po mírném váhání vykročily k růstu
    Po nepříliš pozitivních dopoledních makrodatech zůstávaly společná evropská měna i britská libra pod tlakem, zatímco investoři nadále převažují dobrá americká data vůči riziku pokračující koronavirové nákazy. S pokračujícím časem přeci jen převažuje optimismus podpořený solidními daty o americké spotřebitelské důvěře a akciové trhy se posouvají do pozitivních hodnot.
  • Dolar ráno slábne. USA sdělí propad ekonomiky a zasedá Fed
    Dnešek přinese kromě další sady firemních výsledků také předběžný údaj o americkém HDP za první kvartál. To už bylo zasaženo opatřeními proti koronaviru, a třebaže šlo vlastně jen o dva poslední týdny, dopad na ekonomiku byl zřejmě dost velký. Za 1Q pravděpodobně vykáže další pokles investiční aktivita, útlum uvidíme v zahraničním obchodě, ale silně na HDP dolehne i klíčová položka - spotřeba. Pokles ekonomiky se odhaduje na 4 procenta (tradičně v mezikvartálním anualizovaném pojetí).
  • Dolar ráno ustupuje. Euru pomohla jestřábí výzva z ECB
    Úterý začalo pro eurodolar lehce růstově. Kurz se dostává na 1,1775 s pomocí komentáře z ECB. Sabine Lautenschlaegerová se vyslovila pro snižování objemu QE v příštím roce. Je to sice věc, se kterou trh docela počítá, ale přímý názor z centrální banky moc často nezazní, takže euru mohla taková slova pomoci.
  • 💲 Dolár rastie!💪
    Americký dolár naďalej posilňuje, aj napriek miernemu poklesu výnosov dlhopisov počas dnešného obchodovania. Je však potrebné pripomenúť, že včera pred Kongresom Powell povedal, že inflačný tlak bol väčší, ako predpokladala centrálna banka. To môže byť ďalší signál zmeny perspektívy menovej politiky, dokonca aj z krátkodobého hľadiska! Vedúci predstavitelia 4 veľkých centrálnych bánk sa dnes o 17:45 zúčastnia panelovej diskusie na dnešnom fóre ECB - ECB Lagarde, Fed Powell, BoJ Kuroda a BoE Bailey, ktorá sa môže prejaviť zvýšenou volatilitou na trhoch.
  • Dolár rezervnou menou ostane
    Rokovania medzi republikánmi a demokratmi zatiaľ stále neskončili, no včera zlyhali ďalšie pokusy o dohodu, na čo reagovali US...
  • Dolar roste, akcie trpí. Fed zůstává na cestě k vyšším sazbám i přes zaváhání investic
    Včerejší rozhodnutí amerického Fedu o stabilitě sazeb nepřekvapilo. Centrální banka zároveň zůstala u předpokládaného zvýšení sazeb v prosinci. Ani to těžko někoho zaskočilo, ačkoli část trhu mohla doufat v měkčí postoj po posledním propadu akcií. Nová prognóza tentokrát nebyla na programu a hodnocení ekonomického i inflačního vývoje zůstává příznivé, s vyváženými riziky. Co může být vnímáno lehce negativně, je upozornění na nepříznivý vývoj investic v posledním kvartále, zvlášť v kontrastu s daňovou podporou ze strany Trumpovy vlády. Jestliže nízké daně nebudou schopny dostatečně stimulovat investice a tím produktivitu, těžko se dočkáme slibovaného zrychlení ekonomiky (které pak zařídí i menší poměr dluhu).
  • Dolar roste, čeká se na rozhodnutí Fedu 
    Dolar sice ve středu ráno v Asii posílil, ale kroky byly malé, jelikož investoři čekají na nejnovější politické rozhodnutí amerického Federálního rezervního systému.
  • Dolar roste jako bojovník, zatímco euro je věčně v roli panoše, kterým není snadné být
    Americká měna nepůsobí sebejistě. Její finanční potenciál je stále obrovský, přestože řada zemí odmítá vypořádání v USD. Na tomto pozadí se euro musí spokojit s rolí panoše a podpořit sílu dolaru. Současně jsou možnosti eura mnohem nižší než možnosti jeho konkurenta.
  • Dolar roste po projevu Claridy z Fedu
    Projev viceprezidenta Fedu Claridy patřil mezi to nejdůležitější, co dosud přinesla dnešní seance. Investory zajímají současné názory centrálních bankéřů, které by mohly naznačit další směr americké měnové politiky. Nedávno překvapil další centrální bankéř Fedu - Chris Waller, který přišel s jestřábím tónem. Mnohé zajímalo, zda se Clarida vydá stejnou cestou.
  • Dolar roste v důsledku rostoucích amerických sazeb a uvolňování geopolitického napětí
    Jak se sazby desetiletých amerických vládních dluhopisů přibližují ke hranici 3 procent, projevuje se jejich růst i vy...
  • Dolar roste v očekávání rychlejšího HDP, koruna využívá lehce pozitivní nálady
    Páteční obchodování v Evropě můžeme označit jako opatrně pozitivní. Akciím na hlavních trzích se daří mírně růst, bezpečné dluhopisy nepatrně ustupují, zatímco ty periferní si připisují mírné zisky. Dolar má na páru s eurem navrch a postupuje na 1,1630. Momentálně sílí rovněž vůči japonskému jenu, ovšem tento pár během dopoledne nemá jasný směr.
  • Dolar rozšiřuje své zisky proti euru, zatímco vůči jenu je koriguje
    Česká data korunu ovlivňují minimálně, na ta dnešní ale kurz přece jen trochu zareagoval. Po dobrých zprávách přišla j...
  • DOLAR SA DOSTAL Z 5-TÝDENNÍHO MINIMA
    Dolar si mírně polepšil, když se objevily spekulace o tom, že americký Federální rezervní systém začne se zužová...
  • Dolar se během dne rozjel, posiluje proti všem hlavním měnám
    Dnes v podvečer vystoupí zvolený americký prezident Donald Trump na tiskové konferenci, kde by se měl věnovat i podrobnostem svého hospodářského plánu. Dnešní kalendář byl poměrně chudý na nová data. Britský průmysl sice pozitivně překvapil, ale libra z čísel profitovat nedokázala.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster srovnani