Úterý 19. březen 2024 09:26
reklama
Purple pivot points
reklama
Purple pivot points
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Fintokei ProTrader

V uplynulém týdnu pražská burza díky sérii posílení rostla

12.08.2022 18:04  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

V uplynulém týdnu pražská burza díky sérii posílení rostla. Index PX stoupl za týden o 2,28 procenta na 1261,73 bodu. Nejvíce se dařilo akciím energetické firmy ČEZ, které zdražily o zhruba pět procent. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

Index PX stoupal po celý týden. Roste totiž už osm dní v řadě. "Zajímavé to bylo v úterý, kdy evropské i zámořské burzy zaznamenaly ztráty. V Praze to bylo naopak jen díky výkonu akcií ČEZ," sdělil analytik Komerční banky Bohumil Trampota. Skupina ČEZ totiž v úterý oznámila hospodářské výsledky, podle kterých jí za první pololetí letošního roku stoupl čistý zisk meziročně o 32 miliard na 33,6 miliardy korun.

"Reakce na silné výsledky a lepší projekce celoročních čísel byla patrná ještě i ve středu," uvedl Trampota k vývoji ceny akcií ČEZ. Za celý týden tak cenné papíry ČEZ zdražily o 5,01 procenta na 1090 korun, což byl nejlepší výkon z hlavních emisí pražské burzy.

Dobře si vedly také akcie Komerční banky. Posilují už devět dní v řadě od 2. srpna. Banka oznámila 3. srpna, že její čistý zisk vzrostl v letošním prvním pololetí meziročně o 60,3 procenta na 8,426 miliardy korun. Jen za uplynulý týden si akcie Komerční banky polepšily o 4,21 procenta na 644 korun.

Naopak největší týdenní propad zaznamenaly cenné papíry lékárenského řetězce Pilulka. "Obchodování s nimi je kvůli menším objemům velmi volatilní. Tento týden cena oscilovala kolem úrovně 1000 korun a nakonec uzavřela jen těsně nad ní," sdělil Trampota. Akcie Pilulky za týden oslabily o 3,81 procenta na 1010 korun.

Zdroj: ČTK

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • V Texasu jsou lidé placeni za odběr zemního plynu
    Cena zemního plynu se na burze pohybuje kolem 2,6 dolaru za objemovou jednotku (MMBtu). Do budoucna by zemní plyn mohl začít zdražovat, protože se počítá s přestavbou uhelných elektráren na plynové, což zvýší poptávku po zemním plynu. K tomuto vývoji napomáhá prudký nárůst ceny emisních povolenek, který znevýhodňuje produkci energie s tvorbou skleníkových plynů.
  • V Texasu se spotřeba elektřiny těžařů kryptoměn rovná dalšímu Houstonu
    Texaský provozovatel sítě čeká, že těžaři s kryptoměnami zvýší do poloviny roku 2023 poptávku po elektřině až o 6 gigawattů, to bude stačit k napájení všech houstonských domácností.
  • V Trumpově vládě bude hrát obří roli ropa
    Od chvíle, kdy americká justice rozbila v roce 1911 Rockefellerův obří ropný koncern Standard Oil, byly americké odvětví energetiky a federální vláda ve při. To by se nyní mohlo změnit. Ve funkci amerického ministra zahraničí bude zřejmě potvrzen Rex Tillerson, šéf jedné z nejvlivnějších firem světa, energetického koncernu Exxon Mobil. Na ministerstvo energetiky má už podle všeho namířeno Rick Perry, někdejší guvernér největšího amerického producenta ropy Texasu.
  • V Turecku je pro Čechy levně jako nikdy, tamní lira dnes poprvé stojí méně než dvě koruny. V roce 2016 stálo pivo v Turecku 50 korun, dnes ani ne 30 korun
    Turecká lira se dnes propadla na svoji nejslabší úroveň vůči české koruně v historii. Odpoledne středoevropského času dokonce propadla pod úroveň kursu čítající dvě koruny za liru. Lira se totiž dnes odpoledne prodávala i jen za 1,97 koruny (viz graf níže). Ještě včera se přitom prodávala nejníže za 2,09 koruny.
  • V týdenním hodnocení pražská burza porazila ostatní a rostla, asi jako jediná
    Americký trh měřený širokopásmovým indexem S&P 500 maxima tentokrát nevylepšil. V pátek otevřel slabší o tři desetinky. Za celý týden pravděpodobně oslabí o cca 2,5 %. Půjde tak o druhý týdenní pokles v řadě. Ještě hůř je na to technologická NASDAQ, který za týden padá o 6 %, ukazuje se , že technologické akcie jsou na růst sazeb více citlivé.
  • V týdnu poslanci rozhodnou, zda schodek letos bude 375 miliard. Pokud ano, bude skoro přesně tam, kde jej před rokem plánovala ještě Babišova vláda
    Takřka na den přesně před rokem tehdejší Babišova vláda znovu schválila státní rozpočet se schodkem bezmála 377 miliard korun. Fialova vláda jej po svém nástupu letos začátkem roku proškrtala, za cenu rozpočtového provizoria. Deficit tak snížila na 280 miliard. V příštím týdnu se ale letošní schodek může opět vrátit až na 375 miliard, tedy nominálně prakticky přesně tam, kde jej plánoval ještě Babišův kabinet.
  • VÚB, jedna z největších bank na Slovensku, přichází do Česka se spořením bez limitů. Nabídne aktuálně jeden z nejvyšších úroků na trhu 6,15 % p.a. a úročení vkladů na denní bázi
    Druhá největší slovenská banka VÚB přináší na český trh inovativní novinku v podobě spoření bez limitů. V tomto online produktu spojuje jednoduchost a flexibilitu. Spořit tak lze bez jakýchkoliv poplatků a omezení. Klientům nabídne úročení vkladů sazbou 6,15 % p.a., aktuálně jednou z nejvyšších na trhu, přičemž úroky se připisují denně, nikoliv jednou měsíčně.
  • V únoru nezaměstnanost beze změny, zůstává na 3,9 %
    V souladu s naší prognózou zůstal v únoru podíl nezaměstnaných na lednových hodnotách, a sezónně neočištěná hodnota tak dosáhla 3,9 %. To bylo doprovázeno velmi mírným poklesem uchazečů o zaměstnání, a naopak opačným trendem u volných pracovních pozic, čímž došlo k opětovnému přehoupnutí poměru míst vůči uchazečům nad jedničku.
  • V únoru sazba hypoték mírně poklesla
    Broker Consulting Index hypotečních úvěrů se v únoru snížil o 0,05 procentního bodu a dostal se tak na hodnotu 5,94 procenta. Uvedený vývoj potvrzuje stagnaci trhu, která bude podle expertů pokračovat i v následujícím období. Důvodem jsou především kroky a měnová politika České národní banky, která dlouhodobě udržuje repo sazbu na stejné úrovni.
  • V únoru se utrácelo za pohonné hmoty i nepotravinářské zboží
    Maloobchodní tržby po očištění o prodeje motorových vozidel v únoru reálně stagnovaly. Vyšší byly nákupy pohonných hmot (+1,9 % m/m) a nepotravinářského zboží (+1,0 % m/m), naopak méně se v únoru prodalo potravin (2,2 %). V meziročním srovnání maloobchodní tržby reálně stouply o 4,6 %. Data však byla opět výrazně ovlivněna nízkou srovnávací základnou z loňského roku, kdy prodeje trpěly omezeními spojenými s koronavirem.
  • V uplynulých deseti letech zemřelo na pracovišti v ČR celkem 878 mužů a 38 žen. Muži tak tvoří zhruba 96 % zemřelých při výkonu povolání, což pomáhá vysvětlit, proč mají vyšší mzdy – podstupují větší riziko
    V uplynulých deseti letech, v období 2012 až 2021, zemřelo na pracovišti v Česku při výkonu povolání celkem 916 osob, vyplývá ze statistiky, kterou dnes nově zveřejnil Eurostat. Z uvedeného počtu 916 osob je hned 878 mužů a 38 žen.
  • V USA je nedostatok domov, vyššie sadzby nemusia pribrzdiť trh s bývaním
    Jedna z hlavných obáv ohľadom vyšších úrokových sadzieb spočíva v dopade na trh s bývaním. Priemerná sadzba na 30-ročné hypotéky je aktuálne podľa oboch hlavných prieskumov (bankrate.com a Freddie Mac) nad úrovňou štyroch percent, čo je o niekoľko desiatok percentuálnych bodov viac ako bola v letných mesiacoch. Drahšie hypotéky by teda mohli mať negatívny dopad na trh s bývaním.
  • V USA jsou platná nová cla na čínské zboží
    Ve Spojených státech začala platit nová cla, která v průměru vyjdou americkou domácnost na 24 000 ročně. Odnesou to americké podniky a spotřebitelé.
  • V USA klesají úvěry nejvíce v historii. Zvyšuje se tak riziko recese v USA, která by neblaze dolehla i na Česko
    Objem nově poskytnutých úvěrů v USA klesl v posledních dvou březnových týdnech nejvíce v historii. Americká centrální banka, jež data včera zveřejnila, danou časovou řadu publikuje za období od roku 1973. Ve dvou týdnech končících 29. březnem se objem nově poskytnutých úvěrů komerčních bank v USA snížil o takřka 105 miliard dolarů.
  • V USA končí výsledková sezoná, v hlavní roli bude opět Fed
    Americké akciové indexy dnes klesají po rozbouřeném týdnu. Dnes končí výsledková sezóna amerických společností, které reportovaly hospodářské výsledky za druhé čtvrtletí. Akciový trh se tak znovu začíná plně soustředit na příští zvýšení úrokových sazeb v USA.
  • V USA může být pádem ohroženo až takřka 190 bank, zjišťuje nová studie. Pády bank by zřejmě vedly k růstu ceny bitcoinu a dalších kryptoměn
    Zranitelnost amerického bankovního systému v souvislosti s pádem Silicon Valley Bank citelně vzrostla, jak vyplývá z nové studie publikované americkým Národním úřadem ekonomického výzkumu. V kolapsovém stavu se může ocitnout až skoro 190 bank v USA. Což by mimo jiné, jak uvidíme, bylo vodou na mlýn mnohým kryptoměnám v čele s bitcoinem.
  • V USA nastupuje vláda slibující masivní výdaje, akciím se ráno daří
    Dnešní oficiální start Bidenovy administrativy i včerejší dlouhé vystoupení Janet Yellenové v Senátu dokázalo investory ještě znovu nadchnout pro masivní fiskální výdaje. Dobré zprávy přinesly i firemní výsledky - včera večer Netflix, dnes ASML - a dohromady se tak investoři znovu přiklánějí k rizikovým aktivům. Akciové indexy v západní Evropě rostou zhruba o půl procenta, dluhopisové výnosy vykazují drobný nárůst. Eurodolaru se zpočátku dařilo stoupat, ale od 1,2160 se odráží o něco níž na 1,2120. Slušně se dnes ráno daří ropě nebo drahým kovům.
  • V USA padla další banka, česká koruna ale přesto sílí. Ze tří klíčových důvodů
    Česká koruna dnes ráno zpevnila pod úroveň 22 korun za jeden americký dolar. Ocitla se tak ne své nejsilnější úrovni vůči americké měně od začátku tohoto měsíce. Svojí dnešní úrovní vůči dolaru však překonává také většinu úrovní kursu, na kterých se obchodovala v průběhu měsíce února.
  • V USA padly dvě regionální banky
    Na trhy se ke konci minulého týdne vrátila velká nervozita, tentokrát nikoli v reakci na příchozí makro data, ale na problémy v americkém finančním sektoru. Pád Silicon Valley Bank (SVB), která byla šestnáctá největší v USA, zasáhla zejména bankovní tituly, nicméně pod tlak se dostaly i širší akciové indexy, zatímco tržní výnosy zamířily prudce dolů (např. americký dvouletý výnos jen v pátek o 30bps!). SVB primárně obsluhovala startupové společnosti a měla zdánlivě jednoduchý business model – do bilance nakupovala převážně (dlouhodobé) státní dluhopisy, které financovala (krátkodobými) depozity. To nebyl problém, dokud byly úrokové sazby nízké, nebo kdyby si banka ošetřila úrokové riziko.
  • V USA podle algoritmu fondu Quant začala hospodářská recese
    V USA pravděpodobně začala hospodářská recese. Indikátor je součástí řídícího algoritmu fondu Quan a recesi ohlásil na základě posledních údajů. Jeho autorem je Pavel Kohout. Technická recese se definuje jako pokles HDP 2 čtvrtletí po sobě.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader