Čtvrtek 28. březen 2024 16:06
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Fintokei ProTrader

Graf dne: OIL (09.08.2022)

09.08.2022 09:59  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Dnes později večer bude zveřejněna zpráva API o zásobách ropy, která může mít dopad na ceny černého zlata. Z technického hlediska se cena ropy v poslední době pohybuje níže. Při pohledu na interval H1 poslední korekce zasáhla klíčovou rezistenci na 96,70 USD za barel. Tato úroveň byla testována včera a prodejci jsou dnes aktivnější. Výše uvedená rezistence je označena horní hranicí struktury 1:1, lokálním dnem z 25. července a sestupnou trendovou linií. Dokud bude cena sedět níže, pokračování poklesu je základním scénářem. Nejbližší support ke sledování se nachází kolem 93,20 USD za barel. Na druhou stranu, pokud se kupujícím podaří znovu získat kontrolu, pak může být spuštěn vzestupný impuls směrem k další rezistenci na 98,40 USD za barel. Pouze jeho odmítnutí by mohlo změnit sentiment na býčí.

Zdroj: xStation5

"Tento materiál je marketingovou komunikací ve smyslu čl. 24 odst. 3 směrnice Evropského parlamentu a Rady 2014/65/EU ze dne 15. května 2014 o trzích finančních nástrojů, kterou se mění směrnice 2002/92/ES a směrnice 2011/61/EU (MiFID II). Marketingová komunikace není investiční doporučení ani informace doporučující či navrhující investiční strategii ve smyslu nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014 ze dne 16. dubna 2014 o zneužívání trhu (nařízení o zneužívání trhu) a o zrušení směrnice Evropského parlamentu a Rady 2003/6/ES a směrnic Komise 2003/124/ES, 2003/125/ES a 2004/72/ES a nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2016/958 ze dne 9. března 2016, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014, pokud jde o regulační technické normy pro technická ujednání pro objektivní předkládání investičních doporučení nebo jiných informací doporučujících nebo navrhujících investiční strategie a pro zveřejnění konkrétních zájmů nebo náznaků střetu zájmů nebo jakékoli jiné rady, a to i v oblasti investičního poradenství, ve smyslu zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu. Marketingová komunikace je připravena s nejvyšší pečlivostí, objektivitou, prezentuje fakta známé autorovi k datu přípravy a neobsahuje žádné hodnotící prvky. Marketingová komunikace je připravena bez zohlednění potřeb klienta, jeho individuální finanční situace a nijak nepředstavuje investiční strategii. Marketingová komunikace nepředstavuje nabídku k prodeji, nabídku, předplatné, výzvu na nákup, reklamu nebo propagaci jakýchkoliv finančních nástrojů. Společnost XTB S.A. organizační složka nenese odpovědnost za jakékoli jednání nebo opomenutí klienta, zejména za získání nebo zcizení finančních nástrojů, na základě informací obsažených v této marketingové komunikaci. V případě, že marketingová komunikace obsahuje jakékoli informace o jakýchkoli výsledcích týkajících se finančních nástrojů v nich uvedených, nepředstavují žádnou záruku ani předpověď ohledně budoucích výsledků. Minulá výkonnost nemusí nutně vypovídat o budoucích výsledcích a každá osoba jednající na základě těchto informací tak činí zcela na vlastní riziko."

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Graf dne - OIL.WTI (29.01.2024)
    Cena ropy roste v důsledku kombinace faktorů ovlivňujících nabídku i poptávku. Pozitivní hospodářský růst v USA a čínská stimulační opatření zvýšily očekávání poptávky. Na straně nabídky podpořilo ceny ropy napětí na Blízkém východě, zejména útok na ropný tanker v Adenském zálivu a obavy z přerušení dodávek ropy. Kromě toho výrazné snížení zásob ropy v USA naznačuje omezenější nabídku, což dále tlačí ceny vzhůru. Situaci komplikuje také rostoucí geopolitické riziko v důsledku útoku bezpilotního letounu podporovaného Íránem v Jordánsku, při němž zahynuli tři američtí vojáci, a útoku na palivový tanker v Rudém moři.
  • Graf dne: OIL.WTI (30.08.2021)
    Hurikán Ida začal během víkendu postupovat z oblasti Mexického zálivu do amerického vnitrozemí. Dle reportu Platts bylo více než 90 % ropné infrastruktury v oblasti uzavřeno, což způsobilo tlak na růst ceny ropy. V ceně ropy však byl úder hurikánu do značné míry zakomponován a po býčím gapu na počátku nového týdne začala cena postupně korigovat.
  • Graf dne - OIL.WTI (30.10.2023)
    Ropa se na začátku nového týdne obchoduje níže. Ceny ropy zahájily obchodování tento týden s malou býčí cenovou mezerou, ale tyto zisky byly rychle vymazány a ropa je dnes nižší. Zatímco izraelské pozemní síly zintenzivnily pozemní operace v pásmu Gazy, neexistují žádné známky zásahu jiných zemí nebo konfliktu, který se přelévá přes pohraniční region. Jeho dopad na trh s ropou je tedy malý a po víkendu by bylo možné zaznamenat určitou úlevu na cenách ropy.
  • Graf dne: OIL.WTI (31.05.2022)
    Embargo EU na ruskou ropu je dnes ráno největší story finančních trhů. Členové Evropské unie se konečně shodli na podobě embarga. EU rozhodla o zákazu ruského námořního dovozu ropy, který tvoří přibližně dvě třetiny celkového importu ruské ropy do EU. Byla udělena výjimka pro import ropy ropovody kvůli zamítavému postoji Maďarska. Zákaz dovozu ropy z Ruska po moři vstoupí v platnost do šesti měsíců a zákaz dovozu ropných derivátů po moři vstoupí v platnost do osmi měsíců. Přestože tok ropy ropovodem Družba byl osvobozen od embarga, tak Polsko a Německo, země napojené na severní větev ropovodu, se zavázaly snížit dovoz ruské ropy na nulu. To znamená, že by Evropská unie měla do konce roku snížit celkový dovoz ruské ropy a ropných derivátů o 90 %.
  • Graf dne - OIL (02.02.2024)
    Ropa se včera ve večerních hodinách propadla kvůli zprávám v médiích, že Izrael souhlasil s návrhem na příměří v Gaze. Katar, který je prostředníkem mezi Izraelem a Hamásem, však tyto zprávy rychle vyvrátil s tím, že zatím nebylo dosaženo žádné dohody. Katar nicméně dnes ráno uvedl, že Hamás návrh na šestitýdenní příměří předběžně pozitivně potvrdil, ale k dohodě vede ještě dlouhá a náročná cesta. Přesto panuje obecný pocit, že rozhovory postupují.
  • Graf dne: OIL (02.06.2022)
    Ropa dnes klesá po zprávách Financial Times a Reuters. Financial Times uvedl, že Saúdská Arábie je připravena zvýšit svou těžbu ropy, aby vyrovnala snížení ruské těžby kvůli sankcím. Později se objevila zpráva agentury Reuters, která uvedla, že Spojené arabské emiráty jsou také ochotny pomoci kompenzovat nižší produkci v Rusku. Rusko v současnosti těží asi 1 milion barelů denně pod kvótou kartelu. Zdroje agentury Reuters uvedly, že Rusko může souhlasit s tím, aby ostatní členové OPEC+ převzali jeho podíl na kvótě, ale takové opatření bude pravděpodobně zaváděno postupně. Kartel jako takový pravděpodobně na dnešní schůzce dodrží svou současnou politiku zvyšování produkce a neoznámí zásadní změnu kvót. Diskuse o takových opatřeních však pravděpodobně probíhají.
  • Graf dne – OIL (03.01.2024)
    Dnešní seance je opět ve znamení návratu dolaru po krátké korekci k růstu a tlaku na energetické komodity. Ceny ropy Brent a WTI ztrácejí 0,5 % a 0,6 %. Počáteční rally kvůli eskalaci napětí v oblasti Rudého moře se neudržela. Navíc ani včerejší precizní útok izraelských sil na vůdce Hamasu Al-Arouri v Bejrútu nepřinesl nárůst kvůli geopolitické prémii. Zdá se, že trh je znepokojen slabší poptávkou po ropě. Investoři zatím neočekávají, že by se konflikt na Blízkém východě přelil, a to i přes vyslání íránského torpédoborce do Rudého moře. Dnes ve 22:40 se obchodníci dozvědí o zásobách ropy podle API, ale ještě předtím budou zveřejněna makrodata, která mohou ovlivnit i kotace.
  • Graf dne: OIL (05.10.2022)
    OPEC+ dnes oznámí úrovně produkce za listopad. Schůzka kartelu začne ve 14:00. Očekává se, že dojde k výraznému snížení produkce s tím, že trhy v posledních dnech poklesnou o 1 až 1,5 milionu barelů. Během posledních několika hodin se však objevily zprávy z médií, které naznačovaly, že by mohlo dojít ke snížení až o 2 miliony barelů. Kromě toho představitelé Spojených arabských emirátů uvedli, že dnešní setkání bude průlomové a přinese změnu v politice OPEC+. Je však třeba poznamenat, že OPEC+ již těží pod dohodnutou kvótou a JPMorgan říká, že i kdyby k dohodě nedošlo, členové kartelu by stále sami snížili svou produkci. JPMorgan očekává, že ceny ropy v posledním čtvrtletí roku 2022 znovu otestují 100 USD za barel. Mezitím UBS uvedla, že s tak vysokými očekáváními snížení produkce by snížení menší než 0,5 milionu barelů mohlo být vnímáno jako negativní pro cenu.
  • Graf dne - OIL (05.10.2023)
    Ceny ropy se včera propadly, přičemž ceny ropy Brent (OIL) a WTI (OIL.WTI) klesly o více než 5 %. Ceny ropy v průběhu dne postupně klesaly, přičemž propad nevyvolaly žádné konkrétní zprávy. V úvahu však přicházejí faktory, které mohly hrát roli. Ruská média naznačila, že Rusko se možná v nadcházejících dnech rozhodne zmírnit zákaz vývozu nafty. Kromě toho některé banky přišly s medvědími poznámkami o ropě. Například banka JPMorgan upozornila, že letní řidičská sezóna na severu země se blíží ke konci, což by mělo vést k poklesu poptávky po pohonných hmotách. Banka rovněž poznamenala, že čerpání zásob již pravděpodobně skončilo, přičemž satelitní snímky naznačují, že po období čerpání zásob se začaly zvyšovat globální komerční zásoby.
  • Graf dne: OIL (06.05.2021)
    Brent (OIL) dosáhl nejvyšší úrovně od 15. března 2021, když otestoval úroveň 70 dolarů. Včerejší report ropných zásob DoE potvrdil masivní pokles úterního soukromého reportu API. Ekonomické oživení v Evropě, USA a Číně zvyšuje poptávku po ropě. Nicméně v některých dalších částech světa není situace tak růžová. Indie patří mezi největší importéry ropy na světě, a přestože její vláda je zatím opatrná v zavádění silných opatření, tak se zhoršující se situací může být poptávka po ropě v této zemi ještě více utlumena.
  • Graf dne - OIL (09.10.2023)
    Překvapivý víkendový útok Hamásu na Izrael a rychlá a rozhodná reakce izraelských obranných sil výrazně zvýšily riziko další nestability na Blízkém východě, který je klíčovým světovým regionem těžby ropy a tvoří přibližně třetinu světových dodávek. Ceny ropy zahájily obchodování v novém týdnu s více než 3% býčím cenovým gapem a během první poloviny asijské seance tyto zisky rozšířily na více než 5 %. Později však byly zisky postupně vymazávány, neboť neexistují žádné známky bezprostředního přelévání situace do dalších blízkovýchodních regionů. Obchodníci s ropou by nicméně měli pozorně sledovat vývoj v pásmu Gazy a v širším regionu, neboť ceny ropy budou zranitelné vůči riziku hlavních zpráv.
  • Graf dne: OIL (18.05.2021)
    Komodity si v tomto roce procházejí silnou rally. Průmyslové a některé drahé kovy se obchodují v blízkosti historického maxima. Silné zisky jsou k vidění na trhu se zemědělskými komoditami. Ropa dosáhla na postpandemická maxima na počátku března, nicméně následně začala korigovat. Euforie se však na trh opět vrátila a dnes se ropa Brent (OIL) dostala na nejvyšší úrovně od 8. března.
  • Graf dne: OIL (21.09.2023)
    Ropa během dne klesá, protože očekávání zvýšení sazeb v USA kompenzovalo napjatý výhled nabídky a nedávné dynamické oživení zahájilo částečné vybírání zisků z tohoto nástroje.
  • Graf dne: OIL (24.02.2022)
    Ruská invaze na Ukrajinu tvrdě dopadla na evropské akciové trhy a ve volném pádu se nacházejí také globální akciové indexy. Naopak cena ropy prudce vzrostla kvůli strachu o dodávku energií do Evropy. Březnový kontrakt na Brent dosáhl na cenu $103 dolarů za barel. Nicméně likvidita na tomto kontraktu již klesá a primárně se obchodují dubnové a květnové kontrakty. Cena dubnového kontraktu se také blíží $103. Květnový kontrakt, který naleznete v platformě xStation5, dnes ráno také vyskočil nad $100. Nad touto úrovní se Brent obchoduje poprvé od roku 2014.
  • Graf dne - OIL (27.10.2023)
    Trh s ropou byl tento týden poměrně klidný. Ceny ropy na začátku týdne klesly, protože Izrael zadržel pozemní invazi do pásma Gazy a nedošlo k eskalaci a přelití války mezi Izraelem a Hamásem do dalších zemí v regionu.
  • Graf dne: OIL (30.04.2021)
    Přestože výrazný nárůst počtu případů koronaviru v Indii zvýšil obavy o globální ekonomické oživení, tak většina rozvinutého světa vykazuje pokroky ve vakcinaci. Banka Goldman Sachs očekává, že v následujících 6 měsících se zvedne poptávka po ropě nad všechny předpoklady. To by mohlo dovolit Brentu (OIL) vzrůst až k úrovni $80 za barel.
  • Graf dne: OIL (30.06.2022)
    Navzdory většímu, než očekávanému poklesu zásob ropy v USA, ceny ropy nedokázaly růst. Včera odpoledne došlo na trhu Brent (OIL) k silnému obratu poté, co se ceně nepodařilo prolomit důležitou krátkodobou rezistenci v oblasti 115,25 USD (oranžový kruh). Tato zóna je označena předchozími cenovými reakcemi, klouzavým průměrem za 200 období (interval H4) a 38,2% retracementem nedávného vzestupného impulsu. Stažení ceny posunulo cenu do zóny supportu označené 50% retracementem a klouzavým průměrem 50 období v oblasti 112 USD. Prolomení níže může signalizovat, že se rýsuje hlubší pokles. Pokud se však býkům podaří ubránit tuto oblast, může být namalováno pravé rameno inverzního vzoru Hlava Ramena. Potenciální rozsah růstu z tohoto vzoru ukazuje na pohyb směrem k nedávným maximům v oblasti 125 USD.
  • Graf dne: Oživení v USA nabírá na obrátkách, ve Velké Británii se situace zhoršuje
    Globální ekonomika se v posledních měsících vzpamatovává z koronavirového propadu. Tempo oživení je však v jednotlivých zemích různé. Pozdější nástup pandemie v USA držel tamní ekonomiku ve srovnání s mnoha evropskými zeměmi při zemi. V posledních týdnech však ekonomická aktivita v USA významně roste a daří se také Německu. Naopak se začala zhoršovat situace ve Velké Británii nebo Francii. Španělsko zatím trochu překvapivě nevykazuje zhoršující se tendence. Žádné ze sledovaných zemí se zatím nepodařilo dosáhnout na předpandemické úrovně ekonomické aktivity.
  • Graf dne: Paládium (31.03.2021)
    Paládium se na počátku týdne ocitlo pod tlakem. Ruská společnost Nornickel oznámila, že obnoví produkci ve dvou svých dolech. Cena našla po poklesu support na úrovni $2 500, který dosud sloužil jako horní limita obchodního rozpětí. Následoval silný rostoucí pohyb, který pokračuje i dnes. Paládium dnes vykazuje nejvyšší růst ze skupiny drahých kovů. Cena se blíží posledním lokálním maximům v oblasti $2 670. V případě prolomení může cena růst až k historickému maximu na $2 870. ETF fondy začínají navyšovat nákupy zlata, což by ceně mohlo poskytnout dodatečnou oporu.
  • Graf dne: Palladium je výrazně překoupené, zasloužilo by korekci
    Palladium stojí na čele nejúspěšnějších komodit v tomto roce. V tomto týdnu atakovalo úroveň 2500 dolarů za unci a od začátku roku už rostlo takřka o třetinu. Hlavním důvodem se zdá být nedostatečná nabídka na trhu. V posledních seancích jeho cena mírně klesla, i přesto je však komodita adeptem na další korekci. Dle oscilátoru GSI (Global Strenght Indicator) se nachází výrazně v překoupené oblasti nad 70 body. Ještě na začátku týdne se GSI palladia nacházelo na 97 bodech. Dnes kleslo na 88 bodů. V tomto týdnu by měl kov ztratit poprvé po čtyř růstových týdnech. Banka UBS předpovídá cenu palladia 2500 dolarů na konci každého čtvrtletí tohoto roku. To by na aktuálních cenách znamenalo mizivý růstový potenciál. Palladium se primárně využívá na výrobu automobilových katalyzátorů.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank